NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.09.09
Tóth Eszter

Nagy sikerrel ért véget a Modernity X Hungary Fesztivál New Yorkban, mely a Guggenheim Múzeum Moholy-Nagy László életművét bemutató, nagyszabású kiállításához kapcsolódott. A programsorozat többek között művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek segítségével idézte meg a magyar modernizmust.

A magyar modernizmust és annak máig ható örökségét több kiemelt helyszínen, a New York-i Guggenheim Múzeumban, az Alma Galleryben, a New York-i Public Theater részeként működő Joe’s Pubban, a DROM – világzenei klubban és a brooklyni National Sawdustban idézték meg a művészeti kiállítások, illetve a kortárs zenei programok. Az esemény sikereiről szeptember 9-én sajtótájékoztató keretében számoltak be a főtámogatók – a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, az Art Market Budapest és a Budapest Music Center – képviselői.


IMG_1025

 

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára felidézte: négy hónappal ezelőtt nagy reményeket fűztek az eseményhez és ez nem volt hiábavaló. A Modernity X Hungary elnevezésű összművészeti fesztivál elérte a célját: a magyar képzőművészet, valamint a kortárs könnyű- és komolyzene megvetette a lábát a világ művészeti fővárosában, New Yorkban. A pozitív elismerés, mely a programot övezte, nemcsak a zenére és a képzőművészetre van hatással, hanem Magyarország többi értékére is – mondta Íjgyártó István a fesztivál kulturális diplomáciai jelentőségéről. Komoly és példaértékű együttműködés alakult ki a New York-i Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ és a Guggenheim Múzeum között a rendezvény és a kísérőprogramok lebonyolításában – tette hozzá, majd kiemelte: „szeretnénk, ha ez az együttműködés folyamatos és gyümölcsöző lenne”.


IMG_0967

 

A New York-i Guggenheim Múzeum Future Present címmel rendezett nagyszabású kiállítást május 27. és szeptember 7. között, így állítva emléket a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak. Az érdeklődők a múzeum központi terében, a Rotunda körkörös folyosóin tekinthették meg a 300 alkotásból álló tárlatot. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: azt gondolták, ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a világ képzőművészeti központjában mutassák be a magyar modernizmust. Az összművészeti programsorozat által arra szerettek volna rámutatni, hogy „a magyar modernizmus az egyetemes modernizmus szerves része és inspirálója”, melynek máig ható hagyományai vannak a magyarországi kulturális életben. Ez leginkább a fotóművészet és a kortárs zene területén érhető tetten – hangsúlyozta, majd beszámolt a fesztivál programjainak sikereiről, kiemelve többek között a HATÁS: Absztarkció és kísérletezés a magyar fotóművészetben című kiállítást, melyen Moholy-Nagy 1941-ben készült kísérleti filmje is látható volt, valamint a Nigun együttes, ifj. Kurtág György és Lukas Ligeti fellépését.


IMG_0995

 

Ezután megfogalmazta: a Modernity X Hungary Fesztivál jelentőségét és sikerét tükrözi, hogy olyan neves orgánumok is beszámoltak róla, mint a New York Times, a Wall Street Journal, a Washington Post, valamint a Musée szakfolyóirat, majd külön kiemelte a New York-i közszolgálati rádió Lukas Ligetivel készített nagyinterjúját. „Fontos volt, hogy felhívjuk az amerikai közönség figyelmét arra: a magyar modernizmus összetett spektrumot jelent” – emelte ki Hammerstein Judit, aki azt is elárulta, a Guggenheim Múzeum után 2016. második felében, illetve 2017-ben a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art intézményekbe utazik tovább a Moholy-Nagy-retrospektív kiállítás.


Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója elmondta: fő céljuk volt többek között, hogy Magyarországot mint vonzó, színvonalas kulturális helyszínt mutassák be az amerikai közönségnek, és a kortárs művészeknek a szakmai körökön is túlmutató megjelenést tudjanak biztosítani. Körülbelül ötven művész és 170 alkotás mutatkozott be New York-ban, és mindkét fotóművészeti kiállítás gazdag sajtómegjelenést produkált – jegyezte meg, majd köszönetet mondott Gary Van Wyk kurátornak. Ledényi Attila kijelentette: az Art Market Budapest céljai között szerepel, hogy továbbvigye mindazt, ami New York-ban elkezdődött, hiszen az Alma Galleryben bemutatott kiállítások sikere „olyan jó példa, amelyre lehet építeni”.


IMG_1035

 

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a fesztivál zenei programjairól szóló beszámolóját a következőképpen kezdte: „New York vette a lapot”, a koncertek nagyon sikeresek voltak. A kiváló zenei produkciók sorát a Nigun együttes fellépése nyitotta, akik a Bartók Electrified című programot mutatták be a New York-i Public Theater részeként működő Joe’s Pubban. Bartók-programját adta elő a Balázs Elemér Group is, akikhez a Rolling Stones turnészaxofonosa csatlakozott. Gőz László elárulta: a zenei programok New York-i kurátora az eseményt megelőzően ellátogatott Magyarországra, és ifj. Kurtág Györggyel közösen állította össze az Optical Sound című zenei „kiállítást”, amely a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ és a Guggenheim Múzeum közös eseménye volt, és amelyben féltucat, 1945 utáni magyar szerző elektronikus zenei darabjai szólaltak meg. Ezután kiemelte a zseni, Lukas Ligeti világpremierjét. A brooklyni National Sawdustban, a kortárs zene egyik legjelentősebb fellegvárában rendezett koncert intenzív párbeszéd volt a kortárs komolyzene és a Bauhaus, ezzel együtt pedig Moholy-Nagy László öröksége között.


IMG_1069

 

Gőz László a chicagói és a Los Angeles-i tervekkel kapcsolatban kijelentette, hogy a továbbiakban is a képzőművészet és a zene kapcsolatával kívánnak foglalkozni: a következő programra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóival közösen készülnek. A sajtótájékoztató végén Íjgyártó István megjegyezte: a Modernity X Hungary Fesztivál egyik célja az volt, hogy a magyar kultúra külföldön is gyökeret eresszen, ez pedig sikerült.Tóth Eszter

Fotó: Kőmives András

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma