GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.01.06

65 éve jött létre a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet, a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T). A julileum alkalmából a mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből reprezentatív válogatást mutat be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. Az Örökségünk bástyája címet viselő kiállítás január 12-ig látható.

Varsag-kepek2018-025-1
Fotó: hargitanepe.eu

 

A népi kultúra igazi megbecsülése és élményszerű felfedezése 19. század végén, a népművészet fokozatos eltűnésével alakult ki. Egész Európában megindult a népművészeti tárgyak gyűjtése. Az 1880-as években már „korsó, kanta és bokály gyűjtési mániáról” olvashatunk a budapesti sajtóban, melynek következtében csaknem minden harmadik lakás „egy fazekas raktárhoz hasonló”.


Az 1890-es évek végén Baross Gábor kereskedelmi miniszter állami felügyelet alá volna a háziipari termelést. Izabella főhercegnő támogatásával 1894-ben létrejött a felső-magyarországi megyék népművészeti termékeinek értékesítését segítő Izabella Háziipari Egylet. Ugyanebben az időben Bánffyhunyadon Gyarmati Zsigáné szervezte meg a kalotaszegi asszonyok kézműves tevékenységét, és Buzsákon a Széchenyi grófkisasszonyok szervezésében már megrendelésre készítettek öltözeti és lakást díszítő hímzéseket.


1896 után a népművészet iránti érdeklődés kettévált: más úton haladtak az iparművészek és az akkori hivatásos néprajz kutatói. A 20. század elején Magyarországon együtt volt jelen a modern európai művészet és a magyar népművészet. Jó példa erre a Zsolnay család tevékenysége Pécsett, a Gödöllői Művésztelep vagy Hódmezővásárhely művészeti élete.

nepmuveszet


A 20. század derekára az intézményi háttér is kialakult: 1951-ben Széll Jenő vezetésével megalakult a Népművészeti Intézet, ahol az amatőr népművészeti mozgalmon belül a népi díszítőművészeti szakterület támogatásával foglalkoztak, 1953-ban pedig a Háziipari és Népi Iparművészeti Szövetkezetek Országos Szövetsége és a Népi Iparművészeti Tanács.


A 21. század eleji népművészet nem lehet ugyanolyan, mint egy évszázada, vagy akár csak 65 éve, hiszen megváltoztak a társadalmi és gazdasági körülmények, az életmód, a szükségletek, az ízlésformáló tényezők. Mások a készítők, a felhasználók, az alapanyagok. A ma tárgyalkotói tevékenységükhöz elsősorban a hagyományos tárgykészítési technikákat alkalmazzák, ezt fejlesztik tovább.

 

Ezt mutatja be a Hagyományok Háza szervezésében létrejött Örökségünk bástyája című kiállítás, amely 2019. január 12-ig még megtekinthető a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Kulcsszavak:

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma