2019.01.06

65 éve jött létre a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet, a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T). A julileum alkalmából a mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből reprezentatív válogatást mutat be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. Az Örökségünk bástyája címet viselő kiállítás január 12-ig látható.

Varsag-kepek2018-025-1
Fotó: hargitanepe.eu

 

A népi kultúra igazi megbecsülése és élményszerű felfedezése 19. század végén, a népművészet fokozatos eltűnésével alakult ki. Egész Európában megindult a népművészeti tárgyak gyűjtése. Az 1880-as években már „korsó, kanta és bokály gyűjtési mániáról” olvashatunk a budapesti sajtóban, melynek következtében csaknem minden harmadik lakás „egy fazekas raktárhoz hasonló”.


Az 1890-es évek végén Baross Gábor kereskedelmi miniszter állami felügyelet alá volna a háziipari termelést. Izabella főhercegnő támogatásával 1894-ben létrejött a felső-magyarországi megyék népművészeti termékeinek értékesítését segítő Izabella Háziipari Egylet. Ugyanebben az időben Bánffyhunyadon Gyarmati Zsigáné szervezte meg a kalotaszegi asszonyok kézműves tevékenységét, és Buzsákon a Széchenyi grófkisasszonyok szervezésében már megrendelésre készítettek öltözeti és lakást díszítő hímzéseket.


1896 után a népművészet iránti érdeklődés kettévált: más úton haladtak az iparművészek és az akkori hivatásos néprajz kutatói. A 20. század elején Magyarországon együtt volt jelen a modern európai művészet és a magyar népművészet. Jó példa erre a Zsolnay család tevékenysége Pécsett, a Gödöllői Művésztelep vagy Hódmezővásárhely művészeti élete.

nepmuveszet


A 20. század derekára az intézményi háttér is kialakult: 1951-ben Széll Jenő vezetésével megalakult a Népművészeti Intézet, ahol az amatőr népművészeti mozgalmon belül a népi díszítőművészeti szakterület támogatásával foglalkoztak, 1953-ban pedig a Háziipari és Népi Iparművészeti Szövetkezetek Országos Szövetsége és a Népi Iparművészeti Tanács.


A 21. század eleji népművészet nem lehet ugyanolyan, mint egy évszázada, vagy akár csak 65 éve, hiszen megváltoztak a társadalmi és gazdasági körülmények, az életmód, a szükségletek, az ízlésformáló tényezők. Mások a készítők, a felhasználók, az alapanyagok. A ma tárgyalkotói tevékenységükhöz elsősorban a hagyományos tárgykészítési technikákat alkalmazzák, ezt fejlesztik tovább.

 

Ezt mutatja be a Hagyományok Háza szervezésében létrejött Örökségünk bástyája című kiállítás, amely 2019. január 12-ig még megtekinthető a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Kulcsszavak:

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma