IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2015.05.19
Végh Nóra

„A népdal őrzi az énekelt vers ősi formáját” – vallja Gryllus Dániel. A Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, a Kaláka együttes alapító tagja a kapolcsi Művészetek Völgyében megtalálható Kaláka Versudvar idei különlegességeiről és az egri Kaláka Fesztiválról is mesélt.

Épp 25 éves jubileumát ünnepli a kapolcsi Művészetek Völgye fesztivál, amelynek Ön is állandó vendége. Idén milyen programokkal készül a rendezvényre?

Az első alkalmakkor még csak kifejezetten Kaláka koncertekkel és az öcsémmel, Vilmossal közös produkcióinkkal léptünk fel, majd később több változatos formációban is muzsikáltunk, mondhatom, hogy valamilyen formában mindig jelen voltunk a fesztiválon. Öt évvel ezelőtt Márta István barátunk felvetette, hogy külön udvarokat is lehetne létesíteni a helyszínen. A koncepció az volt, hogy minden ilyen udvarnak legyen egy házigazdája, aki a maga szája íze szerint szervezi a programokat. Ekkor jött az ötlet, hogy megalapítsuk a Kaláka Udvart, amire én egyből azt mondtam, inkább Kaláka Versudvarnak nevezzük, aminek a neve is jelzi, hogy költészeti és zenei kötődést is egyaránt tartalmaz. Majd megkértük Lackfi János barátunkat, hogy ő legyen az udvarban a költő. Ő pontosan olyan szemléletű, mint amit a Kaláka is képvisel, szeretetteljes kapcsolatra törekszik mindenkivel. Mi nem egy programot hozunk, hanem egy tíz napon át tartó műsorfolyammal készülünk, amelyben lesznek felolvasások zenés irodalmi estek, köztük József Attila est és gyerekeknek szóló koncertek, Vilmos biciklizős lemezét is meghallgathatják az odalátogatók. Idén is lesz kívánság koncert, ami mindig a programok csúcspontja szokott lenni. A közönség a tíz nap alatt egy ládába dobhatja be kívánságait. A Kaláka 45 éves, ezért elég nagy kihívásnak érzem ezt a feladatot, hisz az együttes pályafutása során több mint ezer dalt írt, és érdekes látni, hogy van, aki olyanokat is számon tart, amire mi már alig emlékszünk. Persze, sok az olyan kérés is, ami az állandó repertoárunkban is meglévő, közkedvelt dalainkra érkezik. Visszatérő vendégeink között említeném még Tóth Krisztát és Varró Dánielt is, Szabó T. Annát és még sok más remek költőt, előadót. Minden évben törekszünk olyan embereket is meghívni, akiket, inkább dalszövegírónak tartanak, például Lovasi András vagy Müller Péter, Geszti Péter. A költők mellett mindig van egy zenész is, akik feladnak egy témát, és arra kell verset írni. A nagyobb koncertek közül mindenképpen ki szeretném emelni Malek Andrea produkcióját, aki Kiss Judit Ágnes verseit énekli, a Vadon nő című új lemezét fogja bemutatni.. Emellett a közös népdaléneklés is már hagyományszerűen nagyon fontos eleme a Kaláka Versudvarnak, ugyanis a népdal őrzi az énekelt vers ősi formáját.


Gryllus_Daniel-foto-starity.hu


Lemezbemutató is lesz?

Rosonczy-Kovács Mihály barátom írt egy könyvet Felsütött a nap az égre címmel, aminek olvasása közben eszembe jutott, ha a könyv kilenc tájegységre osztva mutatja be népdalainkat, és nekünk kilenc napunk van, végig énekelhetnénk a fesztivál ideje alatt mindegyik fejezet Első alkalommal még csak a vetítésekre énekeltünk, a második során már igazi sztárokat vontunk be a produkcióba, többek között Sebestyén Mártát, Szalóki Ágit és Navratil Andreát. Misi kötetétől pedig egy hat-hét órát felölelő zenei karaoke kiadvány készül, a különböző tájak muzsikáit bemutatva. Remélem, hogy ez egy nagyon kedvelt és hasznos kiadványa lesz azoknak, akik szeretik a népzenét, és vágynak arra, hogy közelebb kerüljenek hozzá.

 

Hamarosan indul a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Kaláka Fesztivál is.

Bár az ötletet nem mi találtuk ki, de már a ’70-es években is megfogalmazódott bennünk, amikor már több folkfesztiválon jártuk, hogy Magyarországon is lehetne hasonlót szervezni. Abban az időben ez még egyáltalán nem volt általános, hogy fesztiválok vannak, ma meg szinte minden napra jut. Idén, immáron a 36. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált Eger gyönyörű városában. Most is nagyon jó előadók lesznek, például a Csík zenekar, a Romengo, a Vodku, a Vents d’Est, a Szászcsávási Banda, a Besh-O-Drom is ellátogat hozzánk. Lesznek táncházak, kiállítások és vetítések, illetve a faültető hagyományunkat is folytatjuk, idén Kányádi Sándor ültet majd el egy diófát, és utána az ő verseiből ad a Kaláka Verskoncertet. Azért ilyen sokszínű a program, mert mindenkinek szeretnénk örömet okozni vele.


Milyen projektekben foglalatoskodik éppen?

A Kaláka most József Attila-lemezen dolgozik, ami úgy érzem, már régi adósságunk, bár József Attila verset sok lemezünkön éneklünk, ilyen gyűjteményt még nem adtunk ki. Most ezt igyekszünk pótolni. Vannak dalok, amiket felhasználunk a régebbi felvételek közül, vannak, amiket újra felveszünk, és új dalok is felkerülnek rá. Várhatólag ősszel fog megjelenni. A Kaláka Versudvar napi programja a versimpró, melyben költő vendégeink népdalok dallamaira írnak verseket. Ezekből is készítünk egy lemezt Kapolcsi népdalok címmel, amelyben megpróbáljuk a Versudvar hangulatát felidézni. Van még nyáron egy fesztivál az Őrségben, Magyarföldön, amit Rátóti Zoltán barátunkkal közösen szervezünk, a Fatemplom Fesztivál, erre is készülünk. Természetesen sokfelé lesznek még nyári koncertjeink. Reméljük, sokakkal találkozunk idén nyáron is Kaláka koncerteken.

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma