728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2016.11.03

Itt és most, újra és újra el kell ismernünk a művészet és a művészek erejét, akik egyetemes és sajátos magyar alkotásokat, alakításokat adtak a magyar nemzetnek – hangzott el a Nemzet Művésze-díj átadásán november 3-án, ahol legjobbjainkat méltatták. A díjat Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész és Varga Imre szobrászművész kapta.

A Nemzet Művésze-díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére 2013-ban alapította az Országgyűlés. Célja a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek személyes megbecsülése és a méltó életkörülményeinek biztosítása – mondta el köszöntőbeszédében Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, az MMA elnöke, a Nemzet Művésze-díj Bizottság elnöke. Mint megfogalmazta: a bizottság meghozta a szakmailag megalapozott döntését, és minden díjazottnak kívánja, hogy alkotótevékenységük fénye világítsa be a magyar művészet új útjait.

 

DSC_5208_Copy
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszéde elején méltatta a díjátadó helyszínét. Mint mondta: a Pesti Vigadó az az épület, amelynek világszerte csodájára járnak, a kortársak azonban nem értették és értékelték igazán. Mi azonban örülünk, hogy itt lehetünk, mert az épület méltó helye a magyar művészetnek, és mára új fényben tündököl.

 

Nekünk nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy nem értékeljük a kortárs művészeti alkotásokat, ezért Balog Zoltán kiemelte: itt és most, újra és újra el kell ismernünk a művészet és a művészek erejét. Hozzátette: az elismerés nem csak hangzatos szó, hiszen a díj életjáradékkal is jár. A díjátadón a méltó és a méltóság a két kulcsszó, hiszen a díjjal és az életjáradékkal céljuk az is, hogy a megbecsülés mellett méltó életkörülményeket teremtsenek a legnagyobb magyar művészeknek – hangsúlyozta a miniszter.

 

A díjjal nemcsak azokat a művészeket ismerjük el, akik gazdagítják a magyar művészet kincsestárát, hanem velük együtt az egész múltunkat, jövőnket is. A kitüntetettek ugyanis olyan egyetemes és sajátos magyar alkotásokat, alakításokat adtak a magyar nemzetnek, amelyek segítenek megérteni a múltunkat és irányt mutatnak jövőnk felé is – emelte ki Balog Zoltán.

 

DSC_5313_Copy
Mécs Károly színművész átveszi az elismerést Balog Zoltántól


Hangsúlyozta: a díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére hozta létre a kormány, és már harmadik alkalommal adják át. A Nemzet Művésze-címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. A miniszter emlékeztetett arra, milyen szerencsések vagyunk, hiszen mindig lesznek Magyarországon, akik a távozó nagy művésznemzedék helyébe lépnek.

 

A Nemzet Művésze-díj Bizottság 2016-ban öt művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze-díjat:

Bán Ferenc építőművész – Építőművészet díjkategóriában

Kalász Márton költő, író, műfordító – Irodalom díjkategóriában

Koltai Lajos operatőr – Filmművészet díjkategóriában

Mécs Károly színművész – Színházművészet díjkategóriában

Varga Imre szobrászművész – Képzőművészet díjkategóriában


„Az építészet több, mint vizualitás, rajzkészség. Ez csak feltétel. Kemény szakmai felkészültség nélkül mit sem ér” – vallja Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki az ország észak-keleti régiójában végzett 50 esztendős munkásságával, magas szintű, következetes és Európában is számon tartott építészéletművet hozott létre. Hivatását mindvégig a nemzetközi élvonal szintjén művelte. Kereső, kísérletező, innovatív építész, aki a szellemi úttörők családjába tartozik. Számos, nagy léptékű középület alkotója. Felfogása szerint az tekinthető építésznek, aki folyamatos szakmai kihívások elé néz.

 

„Visszatértem szép hazámba” – mondta meghatódva a díj átvételekor Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki dél-baranyai szülőfalujában vegyes nemzetiségű, eltérő kultúrájú közösségben nevelkedett. Kalász Márton a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléseként vehette át az elismerést. Eddig 24 verses- és hat prózakötet szerzője, kivételes nyelvtudása és a világirodalmi érdeklődése nyomán német antológiák szerzője, műfordítója, értékteremtő közvetítője. Stílusának meghatározó eleme a modern líra. Tárgyilagos, érzelmektől mentes kifejezésmódja szövi át mind alkotói, mind műfordítói nyelvét. „Amikor a költő létrehozza művét, nem megold, hanem teremt. Képeiben szenvedélyesen ismétli a világ kiigazított változatát, miközben a tapasztalatokon túli, fölöttes élet hívó szavára figyel” – írja a Viola d’amourban.

 

DSC_5284_Copy
Koltai Lajos operatőr átveszi a díjat Balog Zoltántól


Koltai Lajos már gyermekkorában tudta, hogy életét a vizualitás lényegesen meghatározza, hiszen felfogása szerint a vizualitás a világ legnagyobb üzenete. Az eltelt több mint ötven év során világsztárokkal dolgozhatott együtt, sikeres lett az Egyesült Államokban, mesterkurzust tartott Olaszországban, a legjobb idegen nyelvű filmként Oscar-díjjal elismert Mephisto operatőre volt, 2001-ben pedig a legjobb operatőrként, egyénileg jelölték a díjra. Az első rendezése a Nobel-díjjal kitüntetett Sorstalanság megfilmesítése volt. Tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának, valamint az Amerikai Operatőrök Egyesületének. A most is tervekkel teli alkotó számára a filmkészítésben nem a dialógus, hanem a kép az üzenet; munkájában a legfontosabb komponens az emberi arc fénnyel való „simogatása” – méltatták a művészt a díjátadón, aki kiemelte: sokáig szeretné még fénnyel simogatni az arcokat. A Kossuth-díjas operatőrt a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott, kiemelkedően gazdag operatőri életművéért díjazták.

 

„Köszönetet mondani sokféleképpen lehet. Lehet tiszta szívvel, ahogy én állok most itt” – mondta Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki a magyar és a világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért, a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként kapott díjat. „A befektetett munka és értéke, azt hiszem, hogy minden előadásnál ugyanannyi. Ez egy hivatás. Az ember erre esküszik fel. Nem igaz, hogy az izgalom elmúlik az évek során” – vallja Mécs Károly, akit több mint ötévtizedes, kiemelkedően tartalmas életútja során csaknem 150 színházi szerepben láthatott a közönség. Európa számos városában, sőt még Fokvárosban is magyar irodalmi esteket tartott; számos határon túli előadóest meghatározó résztvevője; a magyar irodalom legjobb német fordításaiból válogatott műsorokkal megfordult Bécstől Berlinen át Düsseldorfig. Mécs Károly 2013-ban Kossuth-díjjal elismert életútját nemcsak a közönség hűsége és őszinte szeretete övezi, hanem a pályatársak, a kollégák nagyrabecsülése is, akik szerint ő a „tökéletes, becsületes magyar úriember, kinek alázatát, megbízhatóságát, fegyelmét, intelligenciáját, hivatás-imádatát tisztelik, és igazodási pontként” értékelik.

 

DSC_5345_Copy
Bán Ferenc, Kalász Márton, Mécs Károly, Koltai Lajos és Varga Imre képviseletében fia


„Egy műhöz csakis a megértés vágyával lehet közelíteni és sehogy másként. Csakis nyitott lélekkel, soha nem kritikai éllel” – vallja a rodeni gondolatot Varga Imre Kossuth-díjjal kitüntetett szobrászművész, akit pályatársai, tisztelői a XX. századi képzőművészet megkerülhetetlen alkotójának, zsenijének, mesterének, doyenjének tartanak. Első gyűjteményes tárlatát követően Európa valamennyi nívós képzőművészeti kiállításán részt vett. A hazai és a nemzetközi elismeréseknek köszönhetően a kontinens számos országában és a tengerentúlon is láthatók alkotásai. Szerencsésnek vallja magát, mert egész életében szívének kedves elfoglaltság kötötte le, és hiszi, hogy a művész olyasmit csinál, amelyre minden ember képes, ám tehetsége folytán olyan fokon műveli, amelyet nem mindenki érhet el.

 

A Nemzet Művésze-díjról:

A díj az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze-cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható. A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze-cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.

 

DSC_5334_Copy


A díj odaítéléséről a 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, amelynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A Bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a Bizottság elnöke kéri fel legfeljebb három évre.

 

A Bizottság tagjai:

FEKETE GYÖRGY bizottsági elnök, Kossuth-díjas belsőépítész, az MMA elnöke;

AKNAY JÁNOS Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja, a Bizottság miniszter által felkért tagja;

EPERJES KÁROLY Kossuth-díjas színművész, a Bizottság miniszter által felkért tagja;

FINTA JÓZSEF építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

KISS JÁNOS Kossuth-díjas balettművész, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

KUBIK ANNA Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

MEDVECZKY ÁDÁM Kossuth-díjas karmester, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

OROSZ ISTVÁN Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

SEBŐ FERENC előadóművész, népzenekutató, a Nemzet Művésze, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

SZABÓ ISTVÁN filmrendező, a Nemzet Művésze, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

SZILÁGYI ISTVÁN író, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja.


Forrás: Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma