15_eves

2019.07.24

Bár a Szigetre legtöbben a koncertek miatt látogatnak, hiba csak a színpadok körzetében kóvályogni egész héten. A fesztivál ugyanis jóval több mint zenés mulatság: képzőművészek, artisták, táncosok, színészek, performerek érkeznek a világ legtávolabbi pontjairól, hogy különleges előadásokat mutatssanak be. Összegyűjtöttünk 7 programot, amelyek miatt azoknak is érdemes kilátogatni a fesztiválra, akik nem szeretik a hangos koncerteket.

bestf2018_15

1. FullDome

A Sziget új helyszíne, egy félgömb alakú sátor önmagában, előadók és koncertek nélkül kínál egyedülálló élményt. A helyszínen „alkonyattól pirkadatig" 360 fokos virtuális valóságot vetítenek, amit a résztvevők babzsákokon fekve, pihenés közben élvezhetnek. Az itt eltöltött pár perc, vagy óra felér egy pszichedelikus utazással, és remek választás, ha egy kicsit kikapcsolnál két koncert között, esetleg meditálnál, vagy csak beszélgetnél egyet.

fulldome

2. MallakhambIndia

Az öt indiai artista előadása egyszerre látványos újcirkuszi produkció és instant történelemóra. A Mallakhamb hagyománya több évszázasod múltat elevenít fel, miközben a birkózás, a gimnasztika és a légi jóga elemeit vegyíti egy hosszú, fából készült rúd segítségével. Az előzetes videó alapján kijelenthetjük, hogy a srácok úgy dacolnak a fizika törvényeivel, mintha gumiból lennének a csontjaik, és maximum 2 kilót nyomnának összesen.

60783666_2327615417295974_6894512482585411584_o

3. Felméri Péter stand-up estje

A Magic Mirror sátorban egész héten workshopok, vitaestek, táncbemutatók és komédiások szórakoztatják a közönséget, és többek között a stand-up comedy egyik kiemelkedő hazai alakja, Felméri Péter is mesél pár sztorit az életéből. A kolozsvári srác poénjait már az Erdélyi Humorfesztvál és a Dunaszínház tehetségkutatója, a Fiatal Félőrültek Fesztiválja is elismerte, utóbbinak azóta is oszlopos tagja. Felméri mellett egyébként több külföldi stand-upossal találkozhatunk itt, fellép például Dave Thomson, Mark Maier és Denis Nikolin is.

felmeri-peter-kk-1024x576

4. Múzeum negyed

A Sziget fesztivál most egy területre sűríti a legnívósabb fővárosi múzeumok kiállításait: egy lélegzetvétellel benézhetünk az Aquincumi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Mai Manó Ház, a Robert Capa Központ és a Nemzeti Múzeum kihelyezett tárlatába is. (És hadd ne mondjam, ez csak a lista fele!) Most csupán pár lépés választja el egymástól II. Rákóczi Ferenc korát, a szecessziót és a kortárs fotósokat, így pár óra alatt komplett művészettörténeti utazást tehet, aki ráunt a színpadok hangzavarára.

20180814sziget-fesztival-2018-muzeum-kerulet2
Forrás: Rockstar Photographers

5. Ja Csing Labirintus
A Ja Csing, azaz a Változások könyve egy ősi kínai javaskönyv, mely üzeneteket hordoz minden ember számára. Aki a labirintusba érkezik, egy kerék segítségével kipörget magának két jelet, melyet aztán meg kell keresnie, hogy az Élőkép Színház szereplői segítségével választ kaphasson élete nagy kérdéseire. Ami itt vár rád, az egyszerre színház, ízelítő egy távoli kultúrából és önismereti tréning, úgyhogy ide jobb, ha kipihenten, tiszta fejjel érkezel.

jicsing5

6. Sleeping Beauty Project: Dream Experiment
A fesztivál egyik legfurcsább interaktív (?) installációja az „altatógép", ahol vezetett altatásban indítják újra a fesztiválozók érzékszerveit. A vállalkozó szellemű alany egy átalakított nyugágyban fekszik, miközben az installáció összekevert információkkal korlátozza és tölti fel a látás, a tapintás és a hallás funkcióit. A szeánsz csak egy alvásciklusig tart, ám ez pont életmentő lehet egy átbulizott éjszaka másnapján. Pro tipp: ha ki szeretnéd próbálni, foglalj előre időpontot, mert valószínűleg minden nap dugig lesz a sátor.

679

7. Queendom
Nőnek öltözött férfiakat már láttunk, ám ezúttal egy új műfaj, a „drag king show" mutatkozik be. A tabudöntő előadásban színésznők közvetítik a maszkulin férfiak gondolatait és ösztöneit, a „male gaze" erejét, a szexualitásról alkotott, gyakran torz nézeteket, és persze mindazt, amit ez kivált egy alárendelt szerepbe kerülő, elnyomott nőben. Szabó Veronika csapatának elsődleges nyelve a humor, ami egyszerre feloldja és még hangsúlyosabbá teszi ezt a sokat emlegetett, igencsak kényes témát.

Queendom3-795x531
 

Takács Dalma

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma