NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.11

Hamarosan több, hazájában népszerű és ismert író, költő érkezik Budapestre, akik amellett, hogy színvonalas beszélgetéseken és felolvasásokon vesznek részt, jelenlétükkel azt üzenik: ha hiszünk benne, a kultúra minden határt lerombol. Csáth Géza halálának 100. évfordulóján, szeptember 11-én tartották meg a PesText Fesztivál sajtótájékoztatóját a budapesti Lumen Kávézóban, ahol részletesen ismertették a szeptember 24. és 28. között tervezett programokat.

Pestext_1
 
„Ha nem is mindig fizikailag vannak jelen a határok, de azért jelen vannak. A fesztivál ezen határok feszegetésére vállalkozik” – mondta Kollár Árpád, a PesText és a MISZJE igazgatója. Úgy látja, hogy évszázados program a magyarországi irodalomtörténetben a szomszédos népek irodalmának megismerése, noha főleg a nagyobb nemzetek (német, francia) irodalomára figyelünk.

Éppen ezért a PesText kiemelten a szomszédos népek kultúráját veszi számba. „Mindemellett az itthon-otthon fogalma szintén áthatja a rendezvényt” – emelte ki a nyolcvanhat programot és több mint kétszáz szerzőt felvonultató esemény kapcsán, majd azzal egészítette ki, hogy nyitott, élő fórumként kívánnak megjelenni.

Pestext_2
 
Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója elmondta, hogy a POKET automatákból mostantól elérhető Piotr Szewc Pusztulás című, Pálfalvi Lajos fordította regénye, a szerző pedig nem más, mint a lengyel irodalom egyik kiemelkedő alakja. „A könyv, bár a cím nem ezt sejteti, nagyon optimista, metafizikus értelemben örökítette meg a ma már nem létező világot.


Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy az intézmény kiemelt feladata a török-magyar kulturális kapcsolatok megerősítése. „A Gül Baba Kulturális Fesztiválon esszenciáját adjuk mindannak, amivel év közben foglalkozunk”.

A Neked mit jelent a szabadság? című irodalmi pályázat szakmai díjasa és közönségdíjasa néhány szóban beszámolt arról, miért volt fontos, hogy munkájával részt vegyen a meghirdetett pályázaton.


Izso_Zita
Izsó Zita

„Elsősorban azért jelentkeztem erre a pályázatra, mert érdekelt a Mit jelent neked a szabadság? tematikája. Múlt ősszel jelent meg a legutóbbi verseskötetem a Scolar Kiadó gondozásában, és már keresem az új utakat, amikre majd a következő kötet épülhet, ehhez pedig szorosan kapcsolódik a szabadság témája. Mindenekelőtt az foglalkoztatott, hogy milyen jelentései lehetnek a szabadságnak: mi a különbség a külső és belső szabadság között, mi köztük a kapcsolat. A Halleves című versem témája a családon belüli erőszak, és az a kérdés, hogy a külső szabadság megszerzése vajon egyet jelent-e a belső szabadság visszaszerzésével, vagy pedig nem, mert ezek nem feltétlenül járnak együtt” – fejtette ki a szakmai díj győztese, Izsó Zita író, költő, műfordító, szerkesztő.


Pestext_3


A Kultúra.hu-nak Kollár Árpád elmondta, hogy a fesztivál felkeltheti a figyelmet, hogy többen odafigyeljenek a kortárs világirodalomra, a hasonló rendezvények nélkül nem juthatnak el az olvasókhoz. Véleménye szerint az eseményre meghívott szerzők munkáin keresztül valamilyen szinten az adott ország kultúrájába is bepillantást nyerhetünk. Arra a kérdésre, hogy vajon a fesztivál első állomása-e egy hatalmas útnak, azt mondta, hogy terveik közt szerepel a folytatás és a folyamatos terjeszkedés, később vidéki városokba, de akár határon túlra is elvinnék a PesTextet.


Izsó Zita elmondta, hogy számára a szabadság nem határtalanságot jelent, hanem éppen a határok ismeretét és tiszteletben tartását, legyen szó akár a saját, akár mások határairól. Meglátása szerint az ember akkor lehet igazán szabad, ha egész: ehhez pedig nem csak az elengedhetetlen, hogy mások tiszteletben tartsák a határait, hanem az is, hogy ő maga legyen tisztában a saját határaival, hogy mi az, ami igazán jó neki. Ez a problémakör jelenik meg a Halleves című versben.

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Csányi Krisztina

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma