2019.02.25

Kacérkodott a Színművészetivel, de a kvantumfizika is izgatta, végül a bölcsészkaron kötött ki. Levéltárban dolgozik, könyveket szerkeszt, verseket ír, az Irodalmi Jelen kritikarovatát menedzseli, szabadidejében pedig rituáltáncot tanul. Tervezi, hogy egyszer majd megtanul rendesen gitározni, dallamokat ír mindenféle versekre, és vénségére azokat fogja gajdolni dohos pinceklubokban. Interjú Simon Adrival, a 2019-es év Bella István-díjas költőjével.

Bella-dij_Simon_Adri
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke átadja a Bella István-díjat
Fotó: MTI


Számított rá, hogy Bella István-díjat kap? Mennyire tartja fontosnak, értékmérőnek az irodalmi, művészeti elismeréseket?

Meglepetés volt, és már csak azért sem árulták el nekem előre, mert két jelölt pályatársammal álltam versenyben, nem volt előre tudható, ki kapja a legtöbb szavazatot a héttagú kuratóriumtól, nem volt ez „lezsírozva”. Nyilván jólesik az embernek, ha díjazzák azt, amit csinál. Költőként kaptam az elismerést, de kicsit úgy fogom fel, hogy kritikusi, szerkesztői munkám is méltányolják, amelyekkel szintén kapcsolódom az irodalmi vérkeringésbe.


Beszéljen kicsit magáról: hol vannak a gyökerei, és hol él most?

Szegedi lány vagyok, ott nőttem föl és jártam iskolába, egyetemre. Először friss diplomásként kerültem a fővárosba, és éltem itt néhány évet, majd visszaköltöztem négy évre Szegedre, hogy aztán 2010-ben ismét Budapesten találjam magam. Szeged nevelt föl, de a főváros fogadott be, kínált megélhetést. Most Budapesten élek, de szerintem visszatérek még Szegedre.


Simon_Adri.Hegedus_Janos_
Hegedűs János fotója


Kinek a hatására kezdett el verseket írni?

Kisgyerekkoromtól olvastam mindenfélét: mesekönyveket, indiánregényeket, és imádtam például Tamkó Sirató Károly verseit. A magam és osztálytársaim puszta gyönyörűségére gyártottam első, ezekre hasonlító, tanárcsúfoló rigmusaimat az általános iskolában. Emlékszem, egy füzetbe írtam ezeket, benne volt a fél tanári kar. Aztán egyszer bennfelejtettem a füzetet a padban, s a tanáriba kellett érte mennem – a tartalmát persze addigra a tanáraim is megismerték. Jó fejek, sőt kimondottan progresszívek voltak a maguk módján, nem járt semmiféle retorzió a gúnyversekért, pedig ez még a nyolcvanas években történt.


Martelyi_evadnyito
A Mártélyi Alkotóház évadnyitóján 2018-ban Diószegi Szabó Pállal és Zsille Gáborral
Fotó: Kultúra.hu


Voltak-e olyan mesterek, tanítók az életében, akik segítettek a pályán?

Nem voltak igazából tanítóim, mert nem lehetett engem tanítani, mentem a magam feje után. Iskola után sokszor kötöttem ki a Somogyi könyvtárban, hogy kortárs költőket olvasgassak, gimiben az akkor indult JAK-sorozatot bújtam. De főleg a 20. századelő avantgárd költészete érdekelt, a szürrealisták és a néhány évtizeddel későbbi beatköltészet, Corso, Ginsberg, és szintén a gimnazista évek felfedezése a magyar irodalomból József Attila, Radnóti, Pilinszky. A gimnáziumi, egyetemi színjátszókör is nagy nekibuzdulása volt a 16-18 éves változatomnak, majdnem felvételiztem a színművészetire, de aztán mégse. Egy rövid ideig a fizikus pálya gondolatával kacérkodtam, mivel a gimnáziumi harmadikos és főleg negyedikes fizika – a hullámtan és a kvantummechanika – roppant módon izgatott, és elég jól is ment. De aztán negyedikben a magyar faktos tanárom, Virág Zoltán szárnyai alatt eldőlt, hogy magyar szakos bölcsész leszek.


kelemeniestek
Felolvasás a Kelemen Körben
Fotó forrása: kelemenkör.hu


Milyen irodalmi körökkel került kapcsolatba?

Verseket mindig is írtam, irodalmi körökkel – a 90-es évek egyetemi DeKon-csoportjától elszakadva – csak jóval később kerültem kapcsolatba: 2003-ban Az Irodalom Visszavág, 2006-ban a Spanyolnátha, a Parnasszus hívott a soraiba, örökre emlékezetes marad a 2007-es Parnasszus-tábor Szentendrén, az első írótáborom.


Készül-e újabb kötete, s ha igen, mikor várható a megjelenése? Hasonló lesz a tematika, a stílus, a költői formák használata, mint a korábbiakban?

Készül, igen, vagy idén, vagy jövőre lesz belőle kötet. A költő és vele a versei is változnak, az lenne a különös, ha ugyanazt kapnák az olvasók, mint a 2015-ös Földerengésben. Talán kevesebb lesz a személyes hang, az élménylíra benne, de azért ebben is lesznek intimitások, nem kell félni; a formai megoldások tekintetében ugyanúgy a bőség zavarára lehet számítani. Ami korábban nem volt annyira jellemző, de most az lesz, az a szótagszámlálósdi. Több új versemet nem a rímek, hanem a szótagok rendje tartja össze. De nem kell aggódni, nem lesz feltűnő, olyan, mintha nem is lenne.


Spanyolnatha
A Spanyolnátha irodalmi rendezvényén Nagy Zsukával
Forrás. spanyolnatha.hu


Vannak-e különleges, vágyott irodalmi tervei?

Volt egyszer egy olyan tervem, hogy Új-Zélandra megyek maori költészetet fordítani (avagy létrehozni azt…), de valami nagyobb kalandra vágynék inkább most már: például szívesen megismerkednék a szentinelézek titkos művészetével.


Össze tudja-e kapcsolni a művészetet a polgári életével? Mivel foglalkozott eddig?

Az Országos Levéltárban dolgozom, mellette szépirodalmi kiadók könyveit szerkesztem, szöveggondozom elég régóta; a Magyar Napló Kiadónak, az Orpheusznak, a Nap Kiadónak dolgoztam az utóbbi években. Mindig tanul az ember új dolgokat, nincs két ugyanolyan szöveg, két ugyanolyan feladat. Továbbá, most már két éve, az Irodalmi Jelen kritikarovatát menedzselem, ez utóbbi tekinthető fő tevékenységemnek, amit szívesen is csinálok: nem egy papírízű történet. Többek közt gondoskodnom kell arról, hogy hetente kétszer friss anyag kerüljön fel az oldalra, ehhez pedig folyamatosan kommunikálni, szervezni kell, mozgatni a szálakat.


Macabre
Macabre című versét olvassa fel a József Attila szobra előtt
Forrás: drot.eu

Mi a hobbija? Milyen a viszonya az irodalmon kívüli művészetekhez – járatos-e valamelyik művelésében?

A tánc és a biciklizés számomra életforma. Járok most egy úgynevezett rituáltáncra: átmozgat, felszabadít, és mivel sok benne a kontakt elem, tudatos kapcsolódást is kér tőlem, figyelmet másoknak. Kicsit olyan, mint egy színházi mozgásműhely. Ha színházba akarok menni, leginkább kisebb alternatív színházakat választok, nagyon szeretem Formanek Csaba, Ilyés Lénárd darabjait például. Ha zene, akkor pedig, mondjuk, Ripoff Raskolnikov Magyarországon élő osztrák bluesgitáros, akit majdnem harminc éve hallottam először koncerten játszani, vagy Estas Tonne orosz gitárvirtuóz. Van egy szép gitárom, és egyszer majd megtanulok rajta rendesen játszani, azt tervezem. Írok dallamokat mindenféle versekre, és vénségemre azokat fogom gajdolni dohos pinceklubokban.


FGT

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

fouri_oltozet

2019.05.19

Az erdélyi főurak sokat adtak a külcsínre: tetőtől talpig selyembe és nemesfémbe öltöztek, és zománcozott ötvös-remekművekből szippantották a tubákot. A kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeumban tegnap nyílt divattörténeti kiállításon ezeket a tárgyakat lehet megcsodálni.

Magyar_Zoltan_olimpiai_bajnok_tornasz

2019.05.19

Az olimpiai sikereknek köszönhetően az 1930-as évekre Magyarországon is időszerűvé vált, hogy megépüljön az első fedett sportcsarnok. Az 1941-re elkészült Nemzeti Sportcsarnokban a magyar sportolókat, legendákat, példaképeket végre élőben lehetett megcsodálni, így évekig telt házzal üzemelt.

Bakos-Kiss_Gabor_Frankie._R

2019.05.19

Bakos-Kiss Gábor Frankie (Frank Sinatra élete) című önálló estjére készül. A zseniális énekes pályájának csúcspontjait és hullámvölgyeit, a hatalomhoz fűződő viszonyát is megmutatja az előadás, amely a sikerben és csillogásban élő művész személyiségét tárja a nézők elé. A színművész nemcsak az új darabról, hanem tanításról, versekről és álmokról is beszélt.

A papírtányért, melyre a Nirvana együttes énekese írta fel egy előadás dalainak sorrendjét, szombaton árverezték el New Yorkban. Ugyanezen az aukción 75 ezer dollárért cserélt gazdát az a rombuszmintás kardigán, amit a zenész öngyilkossága előtti utolsó fotóján viselt. A Nirvana 1985-ben alakult, 1991-es Nevermind című lemezükből több mint 30 millió példány fogyott a világon, rendre minden idők legjobb albumai közé választják.

Május 25-én, szombaton este lesz Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének premierje – éppen 100 évvel azután, hogy az operát bemutatták. A főszerepeket Nina Stemme, Camilla Nylund és Evelyn Herlitzius énekli, Christian Thielemann pedig az eredeti partitúrából vezényel. Vasárnap este az egész várost ingyenes, szabadtéri előadásra várják a Herbert von Karajan térre. A különleges estén olyan művészeket láthat és hallhat a közönség, mint Nina Stemme, Camilla Nylund, Jonas Kaufmann, Szonja Joncseva, Tomasz Konieczny, Erwin Schrott és Roberto Alagna.

Az oszlopot, amely 1953 óta van a Német Történelmi Múzeum tulajdonában, 1486-ban állították fel Cape Crossnál portugál felfedezők. 1893-ban a császári haditengerészet Németországba vitte, a helyszín ugyanis a Német Birodalomhoz tartozó, Német Délnyugat-Afrika nevű gyarmat része volt. A múzeum kuratóriuma csütörtökön döntött a visszaadásról.

A 587 tételt felvonultató aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát. A műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

A Szabadkát képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a hetedik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát Kopra nevű lovával a Topolya melletti Andrásnépén (Zobnatica). Második az adorjáni Szőke Tamás lett Londonnal, harmadikként pedig Cékus Noémi ért célba Bácsfeketehegy színeiben Fickó hátán. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenhat délvidéki település nevezte be lovát és lovasát. Ez volt az idei Nemzeti Vágta első előfutama. A továbbjutók október 19-én és 20-án állhatnak rajthoz Budapesten. Mivel tavaly a Nemzeti Vágtát a dél-bácskai Temerin lovasa, Nagy Arnold nyerte meg, így az idei rendezvényen ő selejtező nélkül indulhat, vagyis a Vajdaságot ketten képviselik majd Budapesten.

A Hagyományok Háza új sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusai állnak a középppontban. Első alkalommal, május 22-én 19 órakor Janghy B. Zita és Orza Calin munkásságáról lesz szó.

fokuszban-a-koreografusok-janghybzita-azaz-a-dunaujvarosi-4-ek-es-orza-calin-original-133678

Május 21-e a magyar honvédelem napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség látványos csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Az avar nép életét ismerhetik meg ja látogatók a Déri Múzeum Kerek világ című időszaki kiállításához kapcsolódó családi napon.

Közös sorozatot indít május 22-től szerda esténként a Bookline online könyváruház és az újbudai A38 hajó. A Bookline B-oldal című eseményen a kortárs magyar könnyűzene dalszerző-előadói zenélnek és mesélnek kedvenc olvasmányélményeikről az A38 tetőteraszán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma