GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.02.25

Kacérkodott a Színművészetivel, de a kvantumfizika is izgatta, végül a bölcsészkaron kötött ki. Levéltárban dolgozik, könyveket szerkeszt, verseket ír, az Irodalmi Jelen kritikarovatát menedzseli, szabadidejében pedig rituáltáncot tanul. Tervezi, hogy egyszer majd megtanul rendesen gitározni, dallamokat ír mindenféle versekre, és vénségére azokat fogja gajdolni dohos pinceklubokban. Interjú Simon Adrival, a 2019-es év Bella István-díjas költőjével.

Bella-dij_Simon_Adri
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke átadja a Bella István-díjat
Fotó: MTI


Számított rá, hogy Bella István-díjat kap? Mennyire tartja fontosnak, értékmérőnek az irodalmi, művészeti elismeréseket?

Meglepetés volt, és már csak azért sem árulták el nekem előre, mert két jelölt pályatársammal álltam versenyben, nem volt előre tudható, ki kapja a legtöbb szavazatot a héttagú kuratóriumtól, nem volt ez „lezsírozva”. Nyilván jólesik az embernek, ha díjazzák azt, amit csinál. Költőként kaptam az elismerést, de kicsit úgy fogom fel, hogy kritikusi, szerkesztői munkám is méltányolják, amelyekkel szintén kapcsolódom az irodalmi vérkeringésbe.


Beszéljen kicsit magáról: hol vannak a gyökerei, és hol él most?

Szegedi lány vagyok, ott nőttem föl és jártam iskolába, egyetemre. Először friss diplomásként kerültem a fővárosba, és éltem itt néhány évet, majd visszaköltöztem négy évre Szegedre, hogy aztán 2010-ben ismét Budapesten találjam magam. Szeged nevelt föl, de a főváros fogadott be, kínált megélhetést. Most Budapesten élek, de szerintem visszatérek még Szegedre.


Simon_Adri.Hegedus_Janos_
Hegedűs János fotója


Kinek a hatására kezdett el verseket írni?

Kisgyerekkoromtól olvastam mindenfélét: mesekönyveket, indiánregényeket, és imádtam például Tamkó Sirató Károly verseit. A magam és osztálytársaim puszta gyönyörűségére gyártottam első, ezekre hasonlító, tanárcsúfoló rigmusaimat az általános iskolában. Emlékszem, egy füzetbe írtam ezeket, benne volt a fél tanári kar. Aztán egyszer bennfelejtettem a füzetet a padban, s a tanáriba kellett érte mennem – a tartalmát persze addigra a tanáraim is megismerték. Jó fejek, sőt kimondottan progresszívek voltak a maguk módján, nem járt semmiféle retorzió a gúnyversekért, pedig ez még a nyolcvanas években történt.


Martelyi_evadnyito
A Mártélyi Alkotóház évadnyitóján 2018-ban Diószegi Szabó Pállal és Zsille Gáborral
Fotó: Kultúra.hu


Voltak-e olyan mesterek, tanítók az életében, akik segítettek a pályán?

Nem voltak igazából tanítóim, mert nem lehetett engem tanítani, mentem a magam feje után. Iskola után sokszor kötöttem ki a Somogyi könyvtárban, hogy kortárs költőket olvasgassak, gimiben az akkor indult JAK-sorozatot bújtam. De főleg a 20. századelő avantgárd költészete érdekelt, a szürrealisták és a néhány évtizeddel későbbi beatköltészet, Corso, Ginsberg, és szintén a gimnazista évek felfedezése a magyar irodalomból József Attila, Radnóti, Pilinszky. A gimnáziumi, egyetemi színjátszókör is nagy nekibuzdulása volt a 16-18 éves változatomnak, majdnem felvételiztem a színművészetire, de aztán mégse. Egy rövid ideig a fizikus pálya gondolatával kacérkodtam, mivel a gimnáziumi harmadikos és főleg negyedikes fizika – a hullámtan és a kvantummechanika – roppant módon izgatott, és elég jól is ment. De aztán negyedikben a magyar faktos tanárom, Virág Zoltán szárnyai alatt eldőlt, hogy magyar szakos bölcsész leszek.


kelemeniestek
Felolvasás a Kelemen Körben
Fotó forrása: kelemenkör.hu


Milyen irodalmi körökkel került kapcsolatba?

Verseket mindig is írtam, irodalmi körökkel – a 90-es évek egyetemi DeKon-csoportjától elszakadva – csak jóval később kerültem kapcsolatba: 2003-ban Az Irodalom Visszavág, 2006-ban a Spanyolnátha, a Parnasszus hívott a soraiba, örökre emlékezetes marad a 2007-es Parnasszus-tábor Szentendrén, az első írótáborom.


Készül-e újabb kötete, s ha igen, mikor várható a megjelenése? Hasonló lesz a tematika, a stílus, a költői formák használata, mint a korábbiakban?

Készül, igen, vagy idén, vagy jövőre lesz belőle kötet. A költő és vele a versei is változnak, az lenne a különös, ha ugyanazt kapnák az olvasók, mint a 2015-ös Földerengésben. Talán kevesebb lesz a személyes hang, az élménylíra benne, de azért ebben is lesznek intimitások, nem kell félni; a formai megoldások tekintetében ugyanúgy a bőség zavarára lehet számítani. Ami korábban nem volt annyira jellemző, de most az lesz, az a szótagszámlálósdi. Több új versemet nem a rímek, hanem a szótagok rendje tartja össze. De nem kell aggódni, nem lesz feltűnő, olyan, mintha nem is lenne.


Spanyolnatha
A Spanyolnátha irodalmi rendezvényén Nagy Zsukával
Forrás. spanyolnatha.hu


Vannak-e különleges, vágyott irodalmi tervei?

Volt egyszer egy olyan tervem, hogy Új-Zélandra megyek maori költészetet fordítani (avagy létrehozni azt…), de valami nagyobb kalandra vágynék inkább most már: például szívesen megismerkednék a szentinelézek titkos művészetével.


Össze tudja-e kapcsolni a művészetet a polgári életével? Mivel foglalkozott eddig?

Az Országos Levéltárban dolgozom, mellette szépirodalmi kiadók könyveit szerkesztem, szöveggondozom elég régóta; a Magyar Napló Kiadónak, az Orpheusznak, a Nap Kiadónak dolgoztam az utóbbi években. Mindig tanul az ember új dolgokat, nincs két ugyanolyan szöveg, két ugyanolyan feladat. Továbbá, most már két éve, az Irodalmi Jelen kritikarovatát menedzselem, ez utóbbi tekinthető fő tevékenységemnek, amit szívesen is csinálok: nem egy papírízű történet. Többek közt gondoskodnom kell arról, hogy hetente kétszer friss anyag kerüljön fel az oldalra, ehhez pedig folyamatosan kommunikálni, szervezni kell, mozgatni a szálakat.


Macabre
Macabre című versét olvassa fel a József Attila szobra előtt
Forrás: drot.eu

Mi a hobbija? Milyen a viszonya az irodalmon kívüli művészetekhez – járatos-e valamelyik művelésében?

A tánc és a biciklizés számomra életforma. Járok most egy úgynevezett rituáltáncra: átmozgat, felszabadít, és mivel sok benne a kontakt elem, tudatos kapcsolódást is kér tőlem, figyelmet másoknak. Kicsit olyan, mint egy színházi mozgásműhely. Ha színházba akarok menni, leginkább kisebb alternatív színházakat választok, nagyon szeretem Formanek Csaba, Ilyés Lénárd darabjait például. Ha zene, akkor pedig, mondjuk, Ripoff Raskolnikov Magyarországon élő osztrák bluesgitáros, akit majdnem harminc éve hallottam először koncerten játszani, vagy Estas Tonne orosz gitárvirtuóz. Van egy szép gitárom, és egyszer majd megtanulok rajta rendesen játszani, azt tervezem. Írok dallamokat mindenféle versekre, és vénségemre azokat fogom gajdolni dohos pinceklubokban.


FGT

plakat003

Moholy_r

2019.03.26

Moholy-Nagy László, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze fotográfiáiból nyílik tárlat kedden este a Mai Manó Házban Bauhaus100 – A zseniális kísérletező címmel. A közönség először láthatja Budapesten a Magyar Fotográfiai Múzeumban őrzött gyűjteményt.

robert_helpmann_frederick_ashton_R
2019.03.26

A balettművészet nagyjait két évszázada foglalkoztatja Hamupipőke története: az 1800-as évek elejétől zseniális koreográfusok sora készítette el saját, olykor meglepően formabontó változatát e klasszikus mesére. Prokofjev 1945-ben bemutatott kompozíciója, melyre Alekszej Ratmanszkij is megalkotta most Budapesten látható balettjét, játékos és lírai, groteszk és szellemes, áradó és talányos – kiváló alap a varázslatos történet újszerű feldolgozására.

jose_cura_kovacs_geza_600x400
2019.03.26

Hosszú évek hányattatásai után újra nyilvános koncertek sorát adják a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. Bár az épületeik hamarosan új kezekbe kerülnek, azt remélik: zavartalanul folytathatják a munkát a Bródy Sándor utcában. José Cura szerződtetéséről, célokról, függetlenségről is kérdeztük Kovács Géza ügyvezető igazgatót.

Rick Astley 2018-ban megjelent Beautiful Life című albuma sikeres visszatérést hozott számára, idén pedig a magyar közönség is ízelítőt kap az örök sztár megújult stílusának varázsából: augusztus 3-án az énekes kifinomult soul hangzását élvezhetik a rajongók a Paloznaki Jazzpikniken! A legendás Never Gonna Give You Up szerzője mellett fellép a The Jacksons, a Peet Project, a The Brand New Heavies, a Little G Weevil, a Silhouette & Vinx, Maceo Parker, valamint az Adani&Wolf is.

 

 

Bronzkori kerámiatöredékek, egy kisgyermek maradványai, szarmata és Árpád-kori településrészletek, valamint ritkaságnak számító török kori, a rácokhoz köthető leletek kerültek elő Bácsbokod határában. Az 1880-as években a jelenlegi ásatás helyétől északra feltártak egy Árpád-kori temetőt, és szakemberek már akkor úgy gondolták, hogy a temetőtől délebbre település fekhetett. A mostani leletek – a gabonatároló gödrök, és a földbe mélyített épületek, amelyekben épített, boltozatos kemencék figyelhetők meg – ennek lehetnek bizonyítékai.

A kora újkorra keltezhető régészeti leletekre a szecessziós épület rekonstrukciója során bukkantak. Megtalálhatók köztük a különféle főzőedények szép darabjai, korsók mutatós töredékei, valamint díszes korsók. A feltáró munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek.

A Magyar Hollywood Tanács hétállomásos felvidéki túrára indult, hogy világhírű magyar filmesekről és fotósokról emlékezzen meg. Az első állomás Nagymad volt, ahonnan a két világháború közötti időszak világhírű magyar gyermekszínésze, Lubinszky Tibor, A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszereplőjének családja származott. A programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet nagy alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre felmenői származnak. A túra során eljutnak azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, Peter Lorre (Löwenstein Péter) világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde (Weisz Kornél) filmszínész született, illetve amelyek Paul Newman és Tony Curtis felmenőihez kötődnek.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

A Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból, grafikáiból nyílik kiállítás Csömörön március 29-én 18 órakor.

Huszarik_r

Március 28-án a Szegedi Nemzeti Színház próbáira és teátrumába is benézhetnek az érdeklődők, este pedig feltárulnak az opera titkai.

 

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat ad elő. Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák hangszerük igazi képességeit.

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26-tól 30-ig, a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

 

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma