2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.08.16

Lee Olivér neve az ék zenekarból vagy abból a Trillionból lehet ismerős, amelyben Apey-vel együtt zenél, de önálló produkciójával is járja az országot. A zenésszel a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő irodalmi-zenei ArtKert Fesztiválon találkozhat a közönség augusztus végén akusztikus koncerten. Olivér rockzenekarával még a Cseh Tamás Program első évadának támogatottja: az azóta eltelt időről és az eredményekről mesélt.

Az ékkel az egykori Cseh Tamás Program első évadának Induló Előadói Alprogramjába jutottatok be 2014-ben. Bár már akkor sem voltál ismeretlen zenész, milyen szempontból jelentett segítséget ez a támogatás?

Igen, akkoriban sok helyen játszottam és épp egy válaszút előtt álltam. El kellett döntenem, hogy a saját utamat járom vagy továbbra is mások zenéjét játszom. Utóbbival sincs semmi baj, csak nagyon izgatott a másik lehetőség, hiszen annak idején ezért kezdtem el zenélni. Ma ezt csinálhatom – ezt adta nekem a Cseh Tamás Program.


_DSC0146-2


Hová jutottál el azóta, mi történt veled és a zenekarral az elmúlt években?

Rengeteg minden történt: az ék zenekar elkészített két nagylemezt és három videóklipet, valamint játszottunk sok-sok színpadon. Amíg öt évvel ezelőtt ténylegesen visszatérő rémálmom volt, hogy az A38 színpadán éneklem a saját dalaimat, és ezt emberek hallják, addig ma mindez már teljesen természetes. Nagyon hálás vagyok azért, hogy azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Az egyik legfrissebb élményünk, hogy idén nyáron hangfoglalós színekben felléptünk az ékkel Veszprémben, az Utcazene Fesztiválon és a Művészetek Völgyében is. Mind a két koncert elképesztően jól sikerült, nagyon sokan voltak, és imádták a zenénket.


Szentendrén lépsz fel hamarosan, ahol az ArtKert Fesztiválon találkozhat veled a közönség. Szólóban fogsz a Hangfoglaló Program színpadára állni – ezt az oldaladat ritkábban mutatod.

Teljesen más szólóban játszani, mint az ékkel zenélni, és igazából már más a műsor is. Körbenézek, és nincsenek ott a barátaim, akikkel jó együtt játszani: ez egyfelől félelmetes, másfelől pedig teljesen új lehetőségeket nyit meg. Nagyon szeretem a szólókoncerteket is, de egy-két ilyen után már alig várom, hogy föltekerhessem az erősítőt, és ezek a jómadarak mellettem zúzzanak. (nevet)


ek_zenekar
Az ék zenekar
Fotó: ék zenekar Facebook-oldala


Mennyire érzitek, hogy kiket szeretnétek elérni vagy megszólítani a zenétekkel?

Ami a legnehezebb, hogy tudjuk, léteznek ezek az emberek, csak el is kell valahogy érni őket. Nem követünk recepteket, bevált formulákat, „nem cukorkát adunk az embereknek”. Ez alatt azt értem, hogy a mi zenénk nem háttérzene, és manapság nehezebb azon dolgozni, hogy elérjük és kicsit megállítsuk az embereket zenét hallgatni, de én hiszek ebben.


Mik a tervek a jövőre nézve?

Készül egy klip a Mountains II. című számunkhoz, amely még a legutóbbi nagylemezünkön (Whatever It Takes) szerepelt. Közben pedig már dolgozunk a következő anyagon, most egy három-négy számos kislemezt készítünk éppen az ékkel, ezt az EP-t pedig szeptember 14-én az A38 Hajó tetőteraszán be is mutatjuk. A Trillion új nagylemeze is a finisben van, már most imádom azt a lemezt. Az Öröm a zene tehetségkutató döntője október 5. és 7. között lesz, oda bejutottunk az ékkel, úgyhogy elég izgalmas őszünk lesz. Ja, és egy szólólemezre is rápörögtem… Át kéne gondolnom az életemet. (nevet)Tatárka Kata

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma