NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.08.16

Lee Olivér neve az ék zenekarból vagy abból a Trillionból lehet ismerős, amelyben Apey-vel együtt zenél, de önálló produkciójával is járja az országot. A zenésszel a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő irodalmi-zenei ArtKert Fesztiválon találkozhat a közönség augusztus végén akusztikus koncerten. Olivér rockzenekarával még a Cseh Tamás Program első évadának támogatottja: az azóta eltelt időről és az eredményekről mesélt.

Az ékkel az egykori Cseh Tamás Program első évadának Induló Előadói Alprogramjába jutottatok be 2014-ben. Bár már akkor sem voltál ismeretlen zenész, milyen szempontból jelentett segítséget ez a támogatás?

Igen, akkoriban sok helyen játszottam és épp egy válaszút előtt álltam. El kellett döntenem, hogy a saját utamat járom vagy továbbra is mások zenéjét játszom. Utóbbival sincs semmi baj, csak nagyon izgatott a másik lehetőség, hiszen annak idején ezért kezdtem el zenélni. Ma ezt csinálhatom – ezt adta nekem a Cseh Tamás Program.


_DSC0146-2


Hová jutottál el azóta, mi történt veled és a zenekarral az elmúlt években?

Rengeteg minden történt: az ék zenekar elkészített két nagylemezt és három videóklipet, valamint játszottunk sok-sok színpadon. Amíg öt évvel ezelőtt ténylegesen visszatérő rémálmom volt, hogy az A38 színpadán éneklem a saját dalaimat, és ezt emberek hallják, addig ma mindez már teljesen természetes. Nagyon hálás vagyok azért, hogy azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Az egyik legfrissebb élményünk, hogy idén nyáron hangfoglalós színekben felléptünk az ékkel Veszprémben, az Utcazene Fesztiválon és a Művészetek Völgyében is. Mind a két koncert elképesztően jól sikerült, nagyon sokan voltak, és imádták a zenénket.


Szentendrén lépsz fel hamarosan, ahol az ArtKert Fesztiválon találkozhat veled a közönség. Szólóban fogsz a Hangfoglaló Program színpadára állni – ezt az oldaladat ritkábban mutatod.

Teljesen más szólóban játszani, mint az ékkel zenélni, és igazából már más a műsor is. Körbenézek, és nincsenek ott a barátaim, akikkel jó együtt játszani: ez egyfelől félelmetes, másfelől pedig teljesen új lehetőségeket nyit meg. Nagyon szeretem a szólókoncerteket is, de egy-két ilyen után már alig várom, hogy föltekerhessem az erősítőt, és ezek a jómadarak mellettem zúzzanak. (nevet)


ek_zenekar
Az ék zenekar
Fotó: ék zenekar Facebook-oldala


Mennyire érzitek, hogy kiket szeretnétek elérni vagy megszólítani a zenétekkel?

Ami a legnehezebb, hogy tudjuk, léteznek ezek az emberek, csak el is kell valahogy érni őket. Nem követünk recepteket, bevált formulákat, „nem cukorkát adunk az embereknek”. Ez alatt azt értem, hogy a mi zenénk nem háttérzene, és manapság nehezebb azon dolgozni, hogy elérjük és kicsit megállítsuk az embereket zenét hallgatni, de én hiszek ebben.


Mik a tervek a jövőre nézve?

Készül egy klip a Mountains II. című számunkhoz, amely még a legutóbbi nagylemezünkön (Whatever It Takes) szerepelt. Közben pedig már dolgozunk a következő anyagon, most egy három-négy számos kislemezt készítünk éppen az ékkel, ezt az EP-t pedig szeptember 14-én az A38 Hajó tetőteraszán be is mutatjuk. A Trillion új nagylemeze is a finisben van, már most imádom azt a lemezt. Az Öröm a zene tehetségkutató döntője október 5. és 7. között lesz, oda bejutottunk az ékkel, úgyhogy elég izgalmas őszünk lesz. Ja, és egy szólólemezre is rápörögtem… Át kéne gondolnom az életemet. (nevet)Tatárka Kata

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma