NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.22

A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.

muzeumok_majalisa_2019

A Múzeumkertet és a Nemzeti Múzeum legfelső emeletét a különböző térségekből érkező, más-más értékek és népi eredetű hagyományok megmutatásában erős múzeumok pultjai, valamint a kézműves foglalkozásokat kínáló standok foglalták el.


Farkas László Róbert, az eseményen kitüntetésben részesült Szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a Kultúra.hu érdeklődésére elmondta, mindenképp szeretnének ott lenni az ország kulturális térképén, ezért kinevezése óta szemléletváltást tartott szükségesnek.


majalis_3


„A múzeum igazgatójaként szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis tavaly végtelenül korrektül gyűjteményezett múzeumot vehettem át elődömtől, dr. Béres Máriától. Azonban a tudományos munka és a gyűjteményi feldolgozás ellenére sem jegyezték úgy a városban a múzeumot, ahogy azt én szerettem volna. A célom az, hogy a múzeum nyitott, valóban társadalmi intézményként működő agora lehessen. Nem titok, hogy egyelőre a nyugdíjasok jelentik a múzeumok és a muzeológia fő célcsoportját. Hasonlót tapasztaltunk Szentesen, ahol nagyjából 15-20 fős lokálpatrióta csoport látogatta a kiállításainkat” – mondta el.

IMG_4101

„Jó értelemben véve én ennek üzentem hadat, és célul tűztem ki, hogy minden korosztályt bevonzzak a kiállításainkra” – magyarázta. „Olyan tárlatokat szerveztünk, mint a nagysikerű és interaktív Omega kiállítás, amin még szelfiszínpad is helyet kapott, a látogató pedig felpróbálhatta Kóbor János napszemüvegét és parókáját. Meggyőződésem, hogy ez a kiállítás már olyan mérföldkő volt, ami a nyugat-európai trendeket próbálja követni” – nyilatkozta. A következő tárlatok Farkas Bertalan űrutazásával és a Ceausescu-diktatúrában élt magyar lakosság helyzetével foglalkoznak behatóan. A múzeum hamarosan Bonus Nontium néven ismeretterjesztő folyóiratot is indít.

muzeumok_majalisa_2

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című, általános és középiskolás diákok felkészítésével, majd aktív részvételével megvalósult, közösségépítő kiállításáért érdemelte ki a bírálóbizottság különdíját.


„A projekt során végigvettük a múzeumi gyűjtést és a kiállításépítés fázisait, például a diákok elsajátították a tudnivalókat a kastély ötvenes évekbeli korszakáról, emellett különböző képzéseket hallgathattak. A kiállítás a közös munka és tanulási folyamat sikeres eredménye” – jelentette ki Kovács Éva muzeológus, a kiállításrendezők mentora. Nem volt könnyű feladat a gyerekek kíváncsiságát felkelteni, mondta el, ellenben dicséretes, hogy huszonegy gyerekből tizenhét közreműködik az egész projekt alatt. „A gyerekektől és a helyi közösségtől is nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, rengeteg biztatást kaptunk, a kiállításlátogatók is elégedettek, a jövőben is érdemes hasonló terveken gondolkodnunk” – állapította meg.

IMG_4022

A vidéki intézmények közt kiemelt figyelmet érdemel az európai uniós pályázatnak köszönhetően minimúzeumból kifejlődött Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum. Az intézmény munkatársa elmondta, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiára, a meghirdetett kiállítások interaktív programokat kínálnak a hozzájuk érkező gyerekeknek.


A múzeum területén található gépekre bárki felülhet, alkalmanként kipróbálhatja. „Igyekszünk interaktív elemekkel, a mai elvárásokhoz alkalmazkodva bemutatni az útépítést. Érdekesség, hogy a miénk Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteménye. Az 1976-ban rendezett Robog az úthenger című filmből ismert Józsi úthengere szintén nálunk lelhető fel, évente kétszer be is üzemeljük, nagyon szeretik a látogatók” – emelte ki.

Pom_18079
A Postamúzeum standja

A látogatókat is megkérdeztük, mi vonzotta őket a Múzeumok Majálisára. Az egyik kisgyermekes anyuka elmondta, nagyon sok kézműves foglalkozás várta a kicsiket, és annak is örült, hogy a Nemzeti Múzeum összes kiállítása ingyen látohatható a rendezvény ideje alatt. Egy másik hölgy a Postamúzeumot emelte ki: jó ötletnek találta, hogy a mai gyerekek is megismerhetik a régi korok eszközeit. Egy tizenkét év körüli kislányt arról kérdeztünk, hogy számára mitől izgalmas a múzeum. Elárulta: nem kedveli a tárlatvezetéseket, inkább a közelről is megnézhető kiállítások, a kézbe vehető tárgyak érdeklik.


Ayhan Gökhan

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma