Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.22

A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.

muzeumok_majalisa_2019

A Múzeumkertet és a Nemzeti Múzeum legfelső emeletét a különböző térségekből érkező, más-más értékek és népi eredetű hagyományok megmutatásában erős múzeumok pultjai, valamint a kézműves foglalkozásokat kínáló standok foglalták el.


Farkas László Róbert, az eseményen kitüntetésben részesült Szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a Kultúra.hu érdeklődésére elmondta, mindenképp szeretnének ott lenni az ország kulturális térképén, ezért kinevezése óta szemléletváltást tartott szükségesnek.


majalis_3


„A múzeum igazgatójaként szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis tavaly végtelenül korrektül gyűjteményezett múzeumot vehettem át elődömtől, dr. Béres Máriától. Azonban a tudományos munka és a gyűjteményi feldolgozás ellenére sem jegyezték úgy a városban a múzeumot, ahogy azt én szerettem volna. A célom az, hogy a múzeum nyitott, valóban társadalmi intézményként működő agora lehessen. Nem titok, hogy egyelőre a nyugdíjasok jelentik a múzeumok és a muzeológia fő célcsoportját. Hasonlót tapasztaltunk Szentesen, ahol nagyjából 15-20 fős lokálpatrióta csoport látogatta a kiállításainkat” – mondta el.

IMG_4101

„Jó értelemben véve én ennek üzentem hadat, és célul tűztem ki, hogy minden korosztályt bevonzzak a kiállításainkra” – magyarázta. „Olyan tárlatokat szerveztünk, mint a nagysikerű és interaktív Omega kiállítás, amin még szelfiszínpad is helyet kapott, a látogató pedig felpróbálhatta Kóbor János napszemüvegét és parókáját. Meggyőződésem, hogy ez a kiállítás már olyan mérföldkő volt, ami a nyugat-európai trendeket próbálja követni” – nyilatkozta. A következő tárlatok Farkas Bertalan űrutazásával és a Ceausescu-diktatúrában élt magyar lakosság helyzetével foglalkoznak behatóan. A múzeum hamarosan Bonus Nontium néven ismeretterjesztő folyóiratot is indít.

muzeumok_majalisa_2

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című, általános és középiskolás diákok felkészítésével, majd aktív részvételével megvalósult, közösségépítő kiállításáért érdemelte ki a bírálóbizottság különdíját.


„A projekt során végigvettük a múzeumi gyűjtést és a kiállításépítés fázisait, például a diákok elsajátították a tudnivalókat a kastély ötvenes évekbeli korszakáról, emellett különböző képzéseket hallgathattak. A kiállítás a közös munka és tanulási folyamat sikeres eredménye” – jelentette ki Kovács Éva muzeológus, a kiállításrendezők mentora. Nem volt könnyű feladat a gyerekek kíváncsiságát felkelteni, mondta el, ellenben dicséretes, hogy huszonegy gyerekből tizenhét közreműködik az egész projekt alatt. „A gyerekektől és a helyi közösségtől is nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, rengeteg biztatást kaptunk, a kiállításlátogatók is elégedettek, a jövőben is érdemes hasonló terveken gondolkodnunk” – állapította meg.

IMG_4022

A vidéki intézmények közt kiemelt figyelmet érdemel az európai uniós pályázatnak köszönhetően minimúzeumból kifejlődött Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum. Az intézmény munkatársa elmondta, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiára, a meghirdetett kiállítások interaktív programokat kínálnak a hozzájuk érkező gyerekeknek.


A múzeum területén található gépekre bárki felülhet, alkalmanként kipróbálhatja. „Igyekszünk interaktív elemekkel, a mai elvárásokhoz alkalmazkodva bemutatni az útépítést. Érdekesség, hogy a miénk Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteménye. Az 1976-ban rendezett Robog az úthenger című filmből ismert Józsi úthengere szintén nálunk lelhető fel, évente kétszer be is üzemeljük, nagyon szeretik a látogatók” – emelte ki.

Pom_18079
A Postamúzeum standja

A látogatókat is megkérdeztük, mi vonzotta őket a Múzeumok Majálisára. Az egyik kisgyermekes anyuka elmondta, nagyon sok kézműves foglalkozás várta a kicsiket, és annak is örült, hogy a Nemzeti Múzeum összes kiállítása ingyen látohatható a rendezvény ideje alatt. Egy másik hölgy a Postamúzeumot emelte ki: jó ötletnek találta, hogy a mai gyerekek is megismerhetik a régi korok eszközeit. Egy tizenkét év körüli kislányt arról kérdeztünk, hogy számára mitől izgalmas a múzeum. Elárulta: nem kedveli a tárlatvezetéseket, inkább a közelről is megnézhető kiállítások, a kézbe vehető tárgyak érdeklik.


Ayhan Gökhan

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma