NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.04.09

„Szép és sokszínű lesz a keresztény évad, és közben az életünkről szól. Szimbolikusan egy iránytű működéséhez tudnám ezt hasonlítani. Kijelöli nagyon pontosan az északi és déli irányt – a jót és a rosszat –, de ezzel indirekten meghatározza a kettő közötti állapotot, a nyugati és a keleti irányt is, jóllehet nem arra mutat” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak Ókovács Szilveszter az Operaház 2019/20-as évadáról.

20171126okovacs-szilveszter9
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Forrás: MTI/Máthé Zoltán


Kultúránk a hellenisztikus–római–zsidó hagyományban gyökeredzik, aztán ebben a gondolatban megjelenik a krisztusi ember, és ez az új hozzáállás népesíti be később kulturális értelemben egész Európát – fejtette ki a főigazgató.


„Ennek tükrében minden opera- és balettelőadásban megtalálható akár morálisan, spirituálisan, vagy témájában a keresztény vonás. Ebből fakad, hogy a világ legkönnyebb dolga egy ilyen tematikájú évadot összeállítani, mert szinte minden darab belefér.”


Az igazgató elmondta: 2017 óta érlelődik egy kereszténységre épülő évadnak a tematikája, ám tévedés attól ájtatosságot várni.


opera_evadismerteto_4
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


A népszerű és sokat játszott előadások mellett olyan különlegességeket is lehet hallani majd a 2019/2020-as évadban, ami nemcsak a rendszeresen operába járó közönségnek jelenhet egyedi élményt. 2020. június 4-én a Trianoni szerződés aláírásának centenáriumán felhangzik az István, a király rockopera – ezúttal annak opera műfaját erősítve.


„Szimfonikus zenekarral szólal meg, az operaénekesek pedig hangosítás nélkül éneklik a már évtizedek óta népszerű művet. Szerintem elementárisan hat majd Szörényi Leventéék nagyszerű darabja, szép a szövege, a közönség imádja. De erre a furcsán szomorú, százéves évfordulóra egy különleges Kodály-koncerttel is készülünk az Eiffel Műhelyházban” – mondta.


Az operaház törzsközönsége számára pedig igazi csemegét ígért az igazgató. Jövőre Wagner Parsifal című művét új olvasatban mutatják be. A korábbit még 1983-ban az Operaház akkori felújításakor Mikó András rendezte, az Erkelben mutatták be. Aztán ez a darab nagyon hosszan, 35 évig volt műsoron. A 2020-as bemutató azért lesz különleges és fontos a rendszeresen operába járóknak, mert 2018-ig minden nagyhetet ezzel a darabbal élhettek át.


„Kiemelném Verdi Don Carlos című alkotását is, amiben hallható egy sereg népszerű ária, illetve van benne látványos nagy tabló jelenet. De megjelenik a királyi hatalom és az egyház konfliktusa. Ez egy olyan mű, ami attól is keresztény, hogy egyébként perlekedik a kereszténységgel. Csakúgy, mint a másik, szintén a keresztény évadba tervezett Tannhauser. Itt a címszereplőnek döntenie kell, hogy az érzéki vagy a lelki gazdagság ér-e többet.”


Pál Amanda

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma