2018.09.03

Számos hazai és külföldi koncerttel, valamint egy nagylemezzel a hátuk mögött a szegedi Dungaree zenekar kezd állandó szereplőjévé válni a hazai rockszcénának. A Hangfoglaló Programról, a hamarosan megjelenő lemezükről és a további lehetőségeikről beszélgettünk Balogh Attila basszusgitárossal és Nemes Tamás menedzserrel.

Hogyan alakult meg a zenekar?

B. A.: Szegeden alakultunk 2014 nyarán. Korábbról ismertük egymást, azt hiszem, a zene mindannyiunk életében kiskorunk óta jelen van, a „zenecsinálás” pedig nagyjából 8–10 éve. Az első próbán általában eldől egy zenekarról, hogy lesz belőle valami vagy sem. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy működtek a dolgok, és azóta is töretlenül megvan közöttünk a „kémia”.

 

A zenekar nevének van külön története?

B. A.: Egy kelet-indiai cserediák ordibálta ezt Szegeden, és nagyon megtetszett nekünk, meg nagyjából tükrözi is a zenénket, hiszen az is elég hangos. Egyébként a jelentése, hogy durva indiai karton, munkaruha, kezeslábas, kantáros nadrág.


Dungaree2

 

Miért pályáztatok a Hangfoglaló Programra, mit vártatok tőle?

N. T.: Olyan anyagi támogatásra volt szükségünk, amelynek segítségével egy induló zenekar megvalósíthatja a terveit, de mint esetünkben, nem feltétlenül áll a rendelkezésére. Abban is bízunk, hogy az anyagi támogatáson felül több figyelmet kapunk a zeneipari szereplőktől.

 

Milyen tervek valósultak meg a nagyjából egy éve lefektetett tervekből?

N. T.: Régi tervem volt, hogy Liam Watsonnal (Grammy-díjas producer Londonban!) dolgozhassak egy komplett lemezen. Őt még Londonban ismertem meg, és mivel teljesen analóg körülmények között dolgozik a saját stúdiójában, zenekari elképzelései találkoztak az enyémmel. A tavaszi lemezfelvételeket sikerült összekötni egy mini angliai klubturnéval is, amely öt koncertből állt és itt forgattunk egy zenei videót is, amely szintén a Hangfoglaló Program részét képezi.


Dungaree5

 

Mikor lesz dal-, illetve lemezmegjelenés?

N. T.: Lemezt 2018. október végén tervezünk megjelentetni, de egy dallal és a videóval kijövünk még szeptember első felében. A lemez 180 grammos bakeliten is forgalomba kerül, amelyet első sorban a külföldi piacra szánunk.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

B. A.: Itthon és külföldön 2018 őszén és 2019 tavaszán megturnéztatjuk a lemezt. Hosszú távon gondolkodunk, nem is jöhet más számításba, hiszen egy zenekarnak több év kell a kibontakozáshoz, ez Magyarországon a rock műfajában különösen így van. Szerencsére imádjuk ezt az egészet csinálni, szóval nincs para. Megalakulásunk óta rendszeresen járunk koncertezni Romániába és Szerbiába, és az áprilisi angol kiruccanásunk óta a szigetországba is visszavárnak minket.


Dungaree4

 

Fogtok még pályázni az Nemzeti Kulturális Alaphoz?

B. A.: Folyamatosan pályázunk, most is van bent döntés alatt lévő pályázatunk. Másképpen nem is tudnánk érvényesülni, hiszen a rockzene Magyarországon lényegesen alulreprezentáltabb az országos médiumokban és a zenei fesztiválokon, mint a fejlettebb piacokon. Bízunk benne, hogy az elkészült anyag minősége megkönnyíti a helyzetünket a további pályázatok során.

 

Zeneileg szándékoztok változtatni?

B. A.: Egy zenekar úgy fejlődik leginkább, ha minél többet van próbateremben, stúdióban és színpadon. Ha olyan szakemberekkel tud dolgozni, akikkel kölcsönösen hisznek egymásban, és akik inspirációt jelentenek számukra. Legalábbis mi így gondoljuk. Az új lemezünkön is ebben a szellemben dolgoztunk; sokat foglalkoztunk a számokkal, más dalszerkezetekben gondolkodtunk, mint korábban, és igyekeztünk megtalálni hozzá a megfelelő szakembereket. Nekünk tetszik ez az irány és dolgozunk tovább az élő hangzásunkon.Rendes Vera

Fotó: Dungaree

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

flea-market-979247_960_720

2018.09.24

Szász Endre 33 darabos grafikagyűjteménye mellett kortárs kerámiák és vintage ékszerek nagy választékát is kínálja a BÁV őszi kamaraaukciója, amelyet szeptember 26-án tartanak Budapesten, a BÁV Apszistermében. Az anyagban szerepelnek Mednyánszky László akvarelljei, Czene Béla és Rozs János tájképei, antik órák, porcelánok és színes drágaköves nyakékek.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma