2018.09.03

Számos hazai és külföldi koncerttel, valamint egy nagylemezzel a hátuk mögött a szegedi Dungaree zenekar kezd állandó szereplőjévé válni a hazai rockszcénának. A Hangfoglaló Programról, a hamarosan megjelenő lemezükről és a további lehetőségeikről beszélgettünk Balogh Attila basszusgitárossal és Nemes Tamás menedzserrel.

Hogyan alakult meg a zenekar?

B. A.: Szegeden alakultunk 2014 nyarán. Korábbról ismertük egymást, azt hiszem, a zene mindannyiunk életében kiskorunk óta jelen van, a „zenecsinálás” pedig nagyjából 8–10 éve. Az első próbán általában eldől egy zenekarról, hogy lesz belőle valami vagy sem. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy működtek a dolgok, és azóta is töretlenül megvan közöttünk a „kémia”.

 

A zenekar nevének van külön története?

B. A.: Egy kelet-indiai cserediák ordibálta ezt Szegeden, és nagyon megtetszett nekünk, meg nagyjából tükrözi is a zenénket, hiszen az is elég hangos. Egyébként a jelentése, hogy durva indiai karton, munkaruha, kezeslábas, kantáros nadrág.


Dungaree2

 

Miért pályáztatok a Hangfoglaló Programra, mit vártatok tőle?

N. T.: Olyan anyagi támogatásra volt szükségünk, amelynek segítségével egy induló zenekar megvalósíthatja a terveit, de mint esetünkben, nem feltétlenül áll a rendelkezésére. Abban is bízunk, hogy az anyagi támogatáson felül több figyelmet kapunk a zeneipari szereplőktől.

 

Milyen tervek valósultak meg a nagyjából egy éve lefektetett tervekből?

N. T.: Régi tervem volt, hogy Liam Watsonnal (Grammy-díjas producer Londonban!) dolgozhassak egy komplett lemezen. Őt még Londonban ismertem meg, és mivel teljesen analóg körülmények között dolgozik a saját stúdiójában, zenekari elképzelései találkoztak az enyémmel. A tavaszi lemezfelvételeket sikerült összekötni egy mini angliai klubturnéval is, amely öt koncertből állt és itt forgattunk egy zenei videót is, amely szintén a Hangfoglaló Program részét képezi.


Dungaree5

 

Mikor lesz dal-, illetve lemezmegjelenés?

N. T.: Lemezt 2018. október végén tervezünk megjelentetni, de egy dallal és a videóval kijövünk még szeptember első felében. A lemez 180 grammos bakeliten is forgalomba kerül, amelyet első sorban a külföldi piacra szánunk.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

B. A.: Itthon és külföldön 2018 őszén és 2019 tavaszán megturnéztatjuk a lemezt. Hosszú távon gondolkodunk, nem is jöhet más számításba, hiszen egy zenekarnak több év kell a kibontakozáshoz, ez Magyarországon a rock műfajában különösen így van. Szerencsére imádjuk ezt az egészet csinálni, szóval nincs para. Megalakulásunk óta rendszeresen járunk koncertezni Romániába és Szerbiába, és az áprilisi angol kiruccanásunk óta a szigetországba is visszavárnak minket.


Dungaree4

 

Fogtok még pályázni az Nemzeti Kulturális Alaphoz?

B. A.: Folyamatosan pályázunk, most is van bent döntés alatt lévő pályázatunk. Másképpen nem is tudnánk érvényesülni, hiszen a rockzene Magyarországon lényegesen alulreprezentáltabb az országos médiumokban és a zenei fesztiválokon, mint a fejlettebb piacokon. Bízunk benne, hogy az elkészült anyag minősége megkönnyíti a helyzetünket a további pályázatok során.

 

Zeneileg szándékoztok változtatni?

B. A.: Egy zenekar úgy fejlődik leginkább, ha minél többet van próbateremben, stúdióban és színpadon. Ha olyan szakemberekkel tud dolgozni, akikkel kölcsönösen hisznek egymásban, és akik inspirációt jelentenek számukra. Legalábbis mi így gondoljuk. Az új lemezünkön is ebben a szellemben dolgoztunk; sokat foglalkoztunk a számokkal, más dalszerkezetekben gondolkodtunk, mint korábban, és igyekeztünk megtalálni hozzá a megfelelő szakembereket. Nekünk tetszik ez az irány és dolgozunk tovább az élő hangzásunkon.Rendes Vera

Fotó: Dungaree

b_vambery_ds_1

2018.11.15

Aki Dunaszerdahelyen, a Bartók Béla sétányon jár, mostantól bármikor leülhet Vámbéry Ármin mellé. A világhírű Kelet-kutató bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának, hiszen itt töltötte gyermekkori éveit. Vámbéry bronzszobra Mag Gyula szobrászművész alkotása.

Vadim_Gluzman18-1200x1135_masolata

2018.11.15

Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral november 18-án a Müpában. Az esten felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, a hangverseny nyitószáma pedig Schubert Rosamunda-nyitánya lesz.

DSC_0352

2018.11.15

„A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amelyet elemezni kell, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása, amelyeket érezni lehet” – vallják a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál szervezői. A Váci Dunakanyar Színházban november 22. és 25. között zajló seregszemle versenyprogramjában idén kilenc ország legjobb előadói szerepelnek.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett, november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház. A programban szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával jelentkezik. A Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei ünnepi gálaestet is bemutatnak Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is. A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását, valamint a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást.

Ahmet Günestekin törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik november 15-én pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) három kiállítóhelyén. Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít. Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor. A JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait. A kiállítás 2019. február 1-jéig látogatható.

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be. Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

Mintegy ezer művet – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát – tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban november 14-én kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából. A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg. Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye. Szeptemberben az aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én a fővárosi Muzikumban a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat. Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

kasper-dolls-1583249_960_720

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

Anton Lachky és Eryk Makohon vitték színre a Special Society és a Poly című táncelőadásokat, melyekkel a szegedi Szögi Csaba társulata, a Közép-Európa Táncszínház érkezik Szegedre. A két izgalmas, kortárs táncprodukció 2018. december 10-én látható a Kisszínházban. A legjobb hazai és határon túli, független színházi produkciókat bemutató THEALTER fesztivál szervezői az őszi és a téli időszakban is számos csemegével készültek.

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma