Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

Margit2
Földessy Margit

Mióta van Margit?

A harmincnegyedik évet zárjuk idén. A stúdióba ötéves kortól kilencvenkilenc éves korig fogadunk játékszerető gyerekeket. A játék tulajdonképpen egy kommunikációs forma. Azt gondolom, hogy az a jó, ha mindenki minél többet meg tud őrizni a játékosságából vagy minél bátrabban be tudja vallani játékosságát, és nem hiszi azt, hogy infantilis dolog, ha egy tudós ember vagy egy politikus játékos. Az a jó, ha sokan vagyunk, akik tudunk egymással játszani, egymásra figyelni.

 

Mi a különbség a régi gyerekek és a mostaniak között?

Minden változott, én is változtam velük együtt. Természetes, hogy nem olyanok most a gyerekek, mint régen, hiszen egészen más hatások érik őket. Vannak nagyon pozitív, de rendkívül negatív hatások is. A felnőtt az, akinek segítenie kellene eligazodniuk ezek között a rettenetesen nehéz terhek között. Nekünk, felnőtteknek annyira sok mindennel kell foglalkoznunk, hogy szinte megszűnnek a beszélgetések. Illetve a gyerekkel való párbeszéd többnyire arról szól, hogy mi történt az iskolában, milyenek az eredményei; a lélekről, életről, szeretetről szóló beszélgetések egyre ritkábbak, nincs idő rájuk. Nyilvánvaló, hogy ez megváltoztatja a gyerekeket. Ennyi év után sok helyzetben nekem is másképpen kell viselkednem velük, de az a legfontosabb, hogy a körülöttem levő gyerekek mindig tudják, hogy számíthatnak rám.

 

Margit
A Karika-Túra című interaktív, improvizációs színházi előadás
 

Nekem egyébként minden nap gyereknap, sőt, az egész élet! Sok játékossággal, odafigyeléssel, toleranciával. Nem hiszek abban, hogy ez a generáció elsatnyul, tönkremegy. Nem megy tönkre, mert ott vagyunk körülöttük és fogjuk a kezüket. Mindig akadtak nehéz sorsú, életű emberek, mindig voltak nem elég jól gondolkodó fiatalok, de minél többen vannak a másik oldalon olyan felnőttek, akik figyelnek rájuk és toleránsak, annál kevesebben vesznek el. Azt gondolom, a szellemiség nagyon fontos, ez nem változott.

 

Kutatni, keresni kell, mert a stressz, a félelem, a görcs minden tehetséget elhomályosít. Az iskolában is kellene, hogy legyen egy olyan tantárgy, hogy stresszoldás. Sokszor nekem is évekig kell együtt „játszanom” egy gyerekkel ahhoz, hogy észrevegyem, milyen fantasztikus díszlettervező lehetne belőle, mert ott vannak a képek a fantáziájában. Akkor azt kell neki mondanom, hogy menjen el egy olyan művésztanárhoz, aki erre is megtanítja.


Vannak fantasztikus táncos gyerekek, akik kiváló mesterektől tanulnak táncolni, csak nem mindenki tudja, hogy azt hogyan kell uralni. Mert ott van a követelmény, aminek meg kell felelni. Ezzel a megfelelős dologgal rettentő sok baj van. Amikor látom, hogy a gyerek erőből akar, akkor mindig azon gondolkodom, hogy ezáltal mennyit veszít.

 

Margitosok

Nem hiányzik a színpad?

A színpadot soha nem engedtem el, hiányzik, de már szívesebben ülök a másik oldalon. Sajnos az egyik legrosszabb tulajdonságom, hogy nagyon rossz alattvaló vagyok. Velem a Gellérthegyet odébb lehet tolni, hogyha valaki alkotótársként kezel. Ha viszont alattvalóként bánnak velem, görcsössé és stresszessé válok. Ez nagyon nehéz tulajdonság egy színésznek, mert a színházban igenis szükség van alattvalókra.


A gyerekeimtől sem várom el, hogy megalázkodjanak, úgy nem lehet megnyílni és közvetíteni azt a két dolgot, amit a legfontosabbnak tartok: együtt gondolkodni, együtt üzenni. Ez lenne a kulcsa az egész pályafutásomnak.

 

Foldessy_Margit_Padlas
A Padlás című előadás – Marczibányi Téri Művelődési Központ, rendezte: Földessy Margit

A legkisebb gyermeknek is vannak üzenetei. Nemcsak az, hogy a mesejátékban a boszorkány a rossz és a tündér a jó. Hanem üzen a saját kicsi életéről. És nekünk felvevőközegnek kellene lennünk, akik ezeket az üzeneteket, amint megértjük, magunkévá tesszük és továbbítjuk. Az apró kis dobogó nekik már színpad, ami elválasztja őket a valóságtól, s ahol úgy érzik, kimondhatnak olyasmit is, amit különben nem mernek kimondani, mert azt retorzió is követheti. Ezek nagyon mélyről jövő, érdekes folyamatok.

 

Jo_estet_nyar...
Jelenet a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című előadásból
Fotó: Tomy Kosynus

Azt tanácsolnám mindenkinek, nemcsak azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, s nemcsak a szülőknek, hanem azoknak is, akiknek nincs a közelükben gyermek, hogy figyeljünk erre a generációra, mert higgyék el, szeretetet adni még egy idegen gyereknek is nagyon fontos, és mindig visszakapjuk.

 

Elképzelhetetlenül sokat tanultam a gyerekektől, sokkal többet, mint amennyit ők tanulhatnak tőlem. Nagyon megváltoztattak, így abból a bohém, nagyszájú, nagyon nehezen sorba állítható, lázadó, deviáns tinédzserből én lettem „a Margit”.

 

Füstös Ildikó

 

A Marczibányi Téri Művelődési Központban ebben az évadban még kétszer láthatják Földessy Margit rendezésében a múlt héten bemutatott Jó estét nyár, jó estét szerelem! című előadást május 26-án és június 19-én este 7 órakor.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma