IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.07.31

Interaktív, improvizációs színház, kreatív, fiatal csapat, a nézők bevonása és ötleteinek felhasználása minden egyes előadás során – ez a 2000-ben alakult Momentán Társulat. Ahogyan mottójuk is tartja: „Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!”. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok.

A Művészetek Völgyében már saját udvaruk van, ahol Kreatív Rögvesteket tartanak. Harsányi Bencével, a társulat vezetőjével beszélgettünk.

P1250293

Mióta vesztek részt a Művészetek Völgye programsorozatában?

Öt évig voltunk vendégek Palya Bea udvarában, minden évben eljöttünk és játszottunk együtt, illetve külön is. Tavaly volt először, hogy saját udvarral jelentünk meg, amely a Momentán Udvar nevet viseli. Itt végigjátszottuk a 10 napot.


Most már ti hívjátok meg a vendégeket és ti vagytok a házigazdák?

Igen. Miénk a műsor, mi állítjuk össze a programot, mi hívjuk a vendégeket. Jön például Bea, aki egész saját műsort kap: egy esti mesét játszunk vele, ahol ő áll be vendégnek.


P1250301


Minden nap ugyanúgy épül fel, csak a vendégek változnak?

Volt egy-két állandó program, például mindennap van valami közös játék a közönséggel, amely lehetett egy workshop típusú, akár a civil élettel kapcsolatos, intrós, a gyerekeknek kísérleteket bemutató előadás vagy éppen slam. Nagyon színes volt a kavalkád, mindennap 15 órától saját szappanoperát mutattunk be Éjjel-Nappal Momentán címmel. Teljes függők lettek néhányan, voltak olyanok, akik itt maradtak az esőben és várták, hátha megtartjuk az előadást. Orvostanhallgatók voltak, kardiológusnak készülnek – ezt is bejátszottuk a darabba.


Szappanopera, tehát folytatásos.

Igen, 10 napon keresztül ment, de mindig figyeltünk arra is, hogy készítsünk egy összeállítást az előző részek tartalmából. Volt egy gyorstalpaló, így lehetett követni az eseményeket. Az előadás pedig szintén interaktív volt, tehát a nézők meghatároztak karaktereket, adtak nekünk címet, vagyis tőlük is érkezett impulzus. Emellett örömhír, hogy most már streamen keresztül is követhető volt az udvar programja, így ha valaki nem tudott jelen lenni, akkor is láthatta.


P1250306


Nálatok ezek szerint sosincs előre megírt forgatókönyv, hanem játék közben formálódik a darab?

A mi előadásainkat mindig a közönség rendezi, azok a színpadon alakulnak, az különböző mértékű, hogy mennyit mond meg a közönség. Nagy szerepük van a nézőknek, így sosem tudjuk, hogy pontosan mi fog történni. Erre mi magunk is ügyelünk: nem beszéljük meg az ötleteinket, egymást is igyekszünk meglepni.


Az egész társulat eljött a Völgybe?

Akik éppen nem Chicagóban vesznek részt öthetes impro-kurzuson, ők mind itt vannak, igen. Két tagunk egy csodálatos lehetőségnek köszönhetően jelenleg külföldön tanul és fejlődik egy fantasztikus kurzuson. Rengeteg előadást megnéznek és feltöltődnek, minderről pedig beszámolnak nekünk.


P1250307


Több tematikus helyszínnel rendelkeztek, melyek nagyon családbarát elrendezésűek. Ez csak idénre volt jellemző?

Ez a Művészetek Völgyének évek óta tartó megújulása, melyben tavaly is volt részünk, idén pedig még jobban felerősödött, hogy ez családi fesztivál. Az a lényeg, hogy a gyerekek itt nemcsak sodródnak és passzívan szemlélődnek, hanem rengeteg program szól nekik. Még több délelőtti előadás, különböző aktivitás, gyerekfoglalkozás került a repertoárba. Mi is erre törekedtünk az udvarban a kis homokozóval és a kialakított sarkokkal. Az pedig megdöbbentő volt, hogy 8-10-12 éves gyerekek érdeklődve figyelték és élvezték az előadásokat, akár még az este 9-kor kezdődőt is. Olyan ez, mint a szilveszter, csak tovább tart. Idén először volt nálunk sportprogram a Decathlon jóvoltából, pingpongozással, íjászattal, tízpróbával. Pont ez adta meg a napok dinamikáját.


P1250304


Kimondottan családos előadásotok is volt az idén.

Igen, a Biztonságos internet, mely arról szólt, hogy tanárként, szülőként mit lehet kezdeni egy olyan generációval, amelyről nem sokat tudunk.


Ezt interaktív óraként kell elképzelnünk?

Ez olyan program, amelyet középiskolás diákoknak viszünk el sorozatszerűen a Hipersulival. A Hipersuli egy Telenor által fenntartott kezdeményezés, amely nagyon sokat tesz azért, hogy a különböző korosztályokhoz nagyon széles körben jusson el az internetes kultúra. Velünk van még a Tanárblog, amelyet fantasztikus gyakorló pedagógusok szerkesztenek, mindent tudnak a témával kapcsolatban és napi szinten találkoznak az igényekkel. Mi pedig hozzátettük a formai keretet. Alapvetően középiskolásoknak visszük a programot, ám ugyanolyan fontos, hogy tanárokat és szülőket is nagy számban érjünk el. A fő esszenciája talán pont az a programnak, hogy együtt dolgozzuk ki, mi az a digitális KRESZ. A mindennapi témák is ugyanúgy bejönnek, volt, hogy a gyereknevelésről születtek rap szövegek.


Amelyeket szintén humorral közelítettetek meg.

Persze, tudni kell mindenen nevetni. Mi nem riogatni szeretnénk és túlkomplikálni. Azt hiszem, az improvizációban inkább a lendület, a közönség és a humor számít.Vargacz Alexandra

Fotó: Tibenszky Moni Lisa

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma