Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.07.31

Interaktív, improvizációs színház, kreatív, fiatal csapat, a nézők bevonása és ötleteinek felhasználása minden egyes előadás során – ez a 2000-ben alakult Momentán Társulat. Ahogyan mottójuk is tartja: „Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!”. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok.

A Művészetek Völgyében már saját udvaruk van, ahol Kreatív Rögvesteket tartanak. Harsányi Bencével, a társulat vezetőjével beszélgettünk.

P1250293

Mióta vesztek részt a Művészetek Völgye programsorozatában?

Öt évig voltunk vendégek Palya Bea udvarában, minden évben eljöttünk és játszottunk együtt, illetve külön is. Tavaly volt először, hogy saját udvarral jelentünk meg, amely a Momentán Udvar nevet viseli. Itt végigjátszottuk a 10 napot.


Most már ti hívjátok meg a vendégeket és ti vagytok a házigazdák?

Igen. Miénk a műsor, mi állítjuk össze a programot, mi hívjuk a vendégeket. Jön például Bea, aki egész saját műsort kap: egy esti mesét játszunk vele, ahol ő áll be vendégnek.


P1250301


Minden nap ugyanúgy épül fel, csak a vendégek változnak?

Volt egy-két állandó program, például mindennap van valami közös játék a közönséggel, amely lehetett egy workshop típusú, akár a civil élettel kapcsolatos, intrós, a gyerekeknek kísérleteket bemutató előadás vagy éppen slam. Nagyon színes volt a kavalkád, mindennap 15 órától saját szappanoperát mutattunk be Éjjel-Nappal Momentán címmel. Teljes függők lettek néhányan, voltak olyanok, akik itt maradtak az esőben és várták, hátha megtartjuk az előadást. Orvostanhallgatók voltak, kardiológusnak készülnek – ezt is bejátszottuk a darabba.


Szappanopera, tehát folytatásos.

Igen, 10 napon keresztül ment, de mindig figyeltünk arra is, hogy készítsünk egy összeállítást az előző részek tartalmából. Volt egy gyorstalpaló, így lehetett követni az eseményeket. Az előadás pedig szintén interaktív volt, tehát a nézők meghatároztak karaktereket, adtak nekünk címet, vagyis tőlük is érkezett impulzus. Emellett örömhír, hogy most már streamen keresztül is követhető volt az udvar programja, így ha valaki nem tudott jelen lenni, akkor is láthatta.


P1250306


Nálatok ezek szerint sosincs előre megírt forgatókönyv, hanem játék közben formálódik a darab?

A mi előadásainkat mindig a közönség rendezi, azok a színpadon alakulnak, az különböző mértékű, hogy mennyit mond meg a közönség. Nagy szerepük van a nézőknek, így sosem tudjuk, hogy pontosan mi fog történni. Erre mi magunk is ügyelünk: nem beszéljük meg az ötleteinket, egymást is igyekszünk meglepni.


Az egész társulat eljött a Völgybe?

Akik éppen nem Chicagóban vesznek részt öthetes impro-kurzuson, ők mind itt vannak, igen. Két tagunk egy csodálatos lehetőségnek köszönhetően jelenleg külföldön tanul és fejlődik egy fantasztikus kurzuson. Rengeteg előadást megnéznek és feltöltődnek, minderről pedig beszámolnak nekünk.


P1250307


Több tematikus helyszínnel rendelkeztek, melyek nagyon családbarát elrendezésűek. Ez csak idénre volt jellemző?

Ez a Művészetek Völgyének évek óta tartó megújulása, melyben tavaly is volt részünk, idén pedig még jobban felerősödött, hogy ez családi fesztivál. Az a lényeg, hogy a gyerekek itt nemcsak sodródnak és passzívan szemlélődnek, hanem rengeteg program szól nekik. Még több délelőtti előadás, különböző aktivitás, gyerekfoglalkozás került a repertoárba. Mi is erre törekedtünk az udvarban a kis homokozóval és a kialakított sarkokkal. Az pedig megdöbbentő volt, hogy 8-10-12 éves gyerekek érdeklődve figyelték és élvezték az előadásokat, akár még az este 9-kor kezdődőt is. Olyan ez, mint a szilveszter, csak tovább tart. Idén először volt nálunk sportprogram a Decathlon jóvoltából, pingpongozással, íjászattal, tízpróbával. Pont ez adta meg a napok dinamikáját.


P1250304


Kimondottan családos előadásotok is volt az idén.

Igen, a Biztonságos internet, mely arról szólt, hogy tanárként, szülőként mit lehet kezdeni egy olyan generációval, amelyről nem sokat tudunk.


Ezt interaktív óraként kell elképzelnünk?

Ez olyan program, amelyet középiskolás diákoknak viszünk el sorozatszerűen a Hipersulival. A Hipersuli egy Telenor által fenntartott kezdeményezés, amely nagyon sokat tesz azért, hogy a különböző korosztályokhoz nagyon széles körben jusson el az internetes kultúra. Velünk van még a Tanárblog, amelyet fantasztikus gyakorló pedagógusok szerkesztenek, mindent tudnak a témával kapcsolatban és napi szinten találkoznak az igényekkel. Mi pedig hozzátettük a formai keretet. Alapvetően középiskolásoknak visszük a programot, ám ugyanolyan fontos, hogy tanárokat és szülőket is nagy számban érjünk el. A fő esszenciája talán pont az a programnak, hogy együtt dolgozzuk ki, mi az a digitális KRESZ. A mindennapi témák is ugyanúgy bejönnek, volt, hogy a gyereknevelésről születtek rap szövegek.


Amelyeket szintén humorral közelítettetek meg.

Persze, tudni kell mindenen nevetni. Mi nem riogatni szeretnénk és túlkomplikálni. Azt hiszem, az improvizációban inkább a lendület, a közönség és a humor számít.Vargacz Alexandra

Fotó: Tibenszky Moni Lisa

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma