NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2016.07.31

Interaktív, improvizációs színház, kreatív, fiatal csapat, a nézők bevonása és ötleteinek felhasználása minden egyes előadás során – ez a 2000-ben alakult Momentán Társulat. Ahogyan mottójuk is tartja: „Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!”. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok.

A Művészetek Völgyében már saját udvaruk van, ahol Kreatív Rögvesteket tartanak. Harsányi Bencével, a társulat vezetőjével beszélgettünk.

P1250293

Mióta vesztek részt a Művészetek Völgye programsorozatában?

Öt évig voltunk vendégek Palya Bea udvarában, minden évben eljöttünk és játszottunk együtt, illetve külön is. Tavaly volt először, hogy saját udvarral jelentünk meg, amely a Momentán Udvar nevet viseli. Itt végigjátszottuk a 10 napot.


Most már ti hívjátok meg a vendégeket és ti vagytok a házigazdák?

Igen. Miénk a műsor, mi állítjuk össze a programot, mi hívjuk a vendégeket. Jön például Bea, aki egész saját műsort kap: egy esti mesét játszunk vele, ahol ő áll be vendégnek.


P1250301


Minden nap ugyanúgy épül fel, csak a vendégek változnak?

Volt egy-két állandó program, például mindennap van valami közös játék a közönséggel, amely lehetett egy workshop típusú, akár a civil élettel kapcsolatos, intrós, a gyerekeknek kísérleteket bemutató előadás vagy éppen slam. Nagyon színes volt a kavalkád, mindennap 15 órától saját szappanoperát mutattunk be Éjjel-Nappal Momentán címmel. Teljes függők lettek néhányan, voltak olyanok, akik itt maradtak az esőben és várták, hátha megtartjuk az előadást. Orvostanhallgatók voltak, kardiológusnak készülnek – ezt is bejátszottuk a darabba.


Szappanopera, tehát folytatásos.

Igen, 10 napon keresztül ment, de mindig figyeltünk arra is, hogy készítsünk egy összeállítást az előző részek tartalmából. Volt egy gyorstalpaló, így lehetett követni az eseményeket. Az előadás pedig szintén interaktív volt, tehát a nézők meghatároztak karaktereket, adtak nekünk címet, vagyis tőlük is érkezett impulzus. Emellett örömhír, hogy most már streamen keresztül is követhető volt az udvar programja, így ha valaki nem tudott jelen lenni, akkor is láthatta.


P1250306


Nálatok ezek szerint sosincs előre megírt forgatókönyv, hanem játék közben formálódik a darab?

A mi előadásainkat mindig a közönség rendezi, azok a színpadon alakulnak, az különböző mértékű, hogy mennyit mond meg a közönség. Nagy szerepük van a nézőknek, így sosem tudjuk, hogy pontosan mi fog történni. Erre mi magunk is ügyelünk: nem beszéljük meg az ötleteinket, egymást is igyekszünk meglepni.


Az egész társulat eljött a Völgybe?

Akik éppen nem Chicagóban vesznek részt öthetes impro-kurzuson, ők mind itt vannak, igen. Két tagunk egy csodálatos lehetőségnek köszönhetően jelenleg külföldön tanul és fejlődik egy fantasztikus kurzuson. Rengeteg előadást megnéznek és feltöltődnek, minderről pedig beszámolnak nekünk.


P1250307


Több tematikus helyszínnel rendelkeztek, melyek nagyon családbarát elrendezésűek. Ez csak idénre volt jellemző?

Ez a Művészetek Völgyének évek óta tartó megújulása, melyben tavaly is volt részünk, idén pedig még jobban felerősödött, hogy ez családi fesztivál. Az a lényeg, hogy a gyerekek itt nemcsak sodródnak és passzívan szemlélődnek, hanem rengeteg program szól nekik. Még több délelőtti előadás, különböző aktivitás, gyerekfoglalkozás került a repertoárba. Mi is erre törekedtünk az udvarban a kis homokozóval és a kialakított sarkokkal. Az pedig megdöbbentő volt, hogy 8-10-12 éves gyerekek érdeklődve figyelték és élvezték az előadásokat, akár még az este 9-kor kezdődőt is. Olyan ez, mint a szilveszter, csak tovább tart. Idén először volt nálunk sportprogram a Decathlon jóvoltából, pingpongozással, íjászattal, tízpróbával. Pont ez adta meg a napok dinamikáját.


P1250304


Kimondottan családos előadásotok is volt az idén.

Igen, a Biztonságos internet, mely arról szólt, hogy tanárként, szülőként mit lehet kezdeni egy olyan generációval, amelyről nem sokat tudunk.


Ezt interaktív óraként kell elképzelnünk?

Ez olyan program, amelyet középiskolás diákoknak viszünk el sorozatszerűen a Hipersulival. A Hipersuli egy Telenor által fenntartott kezdeményezés, amely nagyon sokat tesz azért, hogy a különböző korosztályokhoz nagyon széles körben jusson el az internetes kultúra. Velünk van még a Tanárblog, amelyet fantasztikus gyakorló pedagógusok szerkesztenek, mindent tudnak a témával kapcsolatban és napi szinten találkoznak az igényekkel. Mi pedig hozzátettük a formai keretet. Alapvetően középiskolásoknak visszük a programot, ám ugyanolyan fontos, hogy tanárokat és szülőket is nagy számban érjünk el. A fő esszenciája talán pont az a programnak, hogy együtt dolgozzuk ki, mi az a digitális KRESZ. A mindennapi témák is ugyanúgy bejönnek, volt, hogy a gyereknevelésről születtek rap szövegek.


Amelyeket szintén humorral közelítettetek meg.

Persze, tudni kell mindenen nevetni. Mi nem riogatni szeretnénk és túlkomplikálni. Azt hiszem, az improvizációban inkább a lendület, a közönség és a humor számít.Vargacz Alexandra

Fotó: Tibenszky Moni Lisa

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma