2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.03.04

Március 15-én indul útjára Rudolf Péter kosztümös roadmovie-ja, a Kossuthkifli a megújuló Dunán. A premier előtt az alkotók és a színészek tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Múzeumban. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója szerint akár egy új Tenkes kapitánya vagy Kőszívű ember fiai is lehet a sorozatból.

A hagyomány folytatásának nevezte Szabó László Zsolt a hamarosan elinduló Kossuthkiflit. Kifejtette, hogy a közmédia visszatér gyökereihez, és újra saját tévéfilmeket gyárt. Megjegyezte, hogy remélhetőleg nem kell sokat várni egy hasonlóan nagyszabású tévés műsorra. Rudolf Péter, a sorozat rendezője és producere elmondta, hogy amikor olvasta Fehér Béla regényét, tudta, ez a mű mozgóképre kívánkozik. A forgatókönyvet Hársing Hildával közösen írta, aki kiemelte a számos, színes szereplőt, az élvezetes, humoros nyelvezetet. Kapitány Iván operatőr szót ejtett a több száz eredeti helyszínről, ahol a sorozat forgott, és arról, hogy ahol nem volt lehetőség erre, ott a green boxot és a CGI-t hívták segítségül.

 kkifli2


Fehér Béla, a sorozat alapját adó könyv szerzője felelevenítette, mennyire megdöbbent, amikor először kilátogatott a forgatásra. „Úgy éreztem, hogy nincs közöm ahhoz, ami ott történik. De aztán megbarátkoztam vele, ráismertem, majd drukkoltam neki, hogy jól sikerüljön. Úgy sikerült sorozatformába önteni, hogy megőrizte a könyvem szellemiségét és iróniáját” – fejtette ki.

 

Rudolf Péter szerint ez a sorozat arra is jó, hogy a színészek egy új generációja mutatkozhasson be a tévében, hiszen a több, mint száz fős színészgárdában nagy számban vannak fiatal tehetségek, akiknek ez az első ilyen munkájuk. Sokat castingolt, hogy megtalálja a megfelelő színészeket, bár volt olyan, hogy rögtön tudta, kinek kell adnia azt a bizonyos szerepet.

 kkifli3


A sajtótájékoztatón résztvevő színészek egy-egy anekdotával emlékeztek meg a forgatásról: Reviczky Gábor arról mesélt, mennyire kellemetlen kosztümös filmet forgatni, mivel neki csak a műfogsorral rengeteg gondja volt, nem beszélve Nagy-Kálózy Eszter 2,5 órás sminkjéről. Kőszegi Ákos egy 19. századi James Bondként jellemezte karakterét, és a legnagyobb élménye egy vaddisznóval való találkozás volt. Kálloy Molnár Péter csupa jóra emlékezett: megtanult postakocsit hajtani, amiről diplomája is van, és közel került rengeteg állathoz. Haumman Péter is élvezte, hogy állatokkal dolgozott, a lovakat például kollégáinak tekintette. „Életemben először és utoljára fordult elő, hogy én egy lovat legyezzek” – mondta.


Lengyel Tamás hálás szerepnek élte meg karakterét, és élete legnagyobb élményének nevezte a forgatást. Scherer Péternek azért tetszik a Kossuthkifli, mert egy legendás korról szól, de akiket a történelemórákról ismerünk, csak említés szintjén jelennek meg, és a polgárok szemszögéből mutatja be szabadságharcot. Rudolf Péter is ezt emelte ki, úgy fogalmazott: „a nagy politika hatása a kisemberekre.”

 kkifli4


Újságírói kérdésre az alkotók és az MTVA vezérigazgatója kifejtette, hogy a 816 millió forintos költségvetést kreatívan és gazdaságosan használták fel. Kapitány Iván megjegyezte, hogy ebből a pénzből valóban le lehetne forgatni három, a mában játszódó nagyjátékfilmet, de egy kosztümös, maszkok hatalmas sorát felvonultató és CGI-t használó produkciónál ez egy közepes költségvetésnek fogható fel. Szabó László Zsolt hangsúlyozta, hogy nem csak egyszer fogják látni a nézők, és reméli, hogy ez lesz a mostani nemzedék Tenkes kapitánya.


Bodor Máté

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma