GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.07

Március 15. előtt mi sem magától értetődőbb, mint néhány, identitást meghatározó alapfogalom: haza, hűség, magyarság, anyanyelv újragondolása korszerűen és érdekesen. A Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatának újabb, március 5-én a Várkert Bazárban megrendezett estje mindehhez a humort hívta segítségül.

 Enemve-6137-VSZ_002


Az Udvaros Dorottya, Schell Judit és Reviczky Gábor értő tolmácsolásában elhangzó verseknek köszönhetően viszonylag nagy utazást tehettünk meg: a 19, századtól a 20. századig, a hazafiságtól a magyar nyelv szeretetéig. Mások mellett Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Tompa Mihály, Faludy György, Kányádi Sándor, Varró Dániel népszerű és kevéssé közszájon forgó szövegeit ismerhette meg a teltházas közönség, és derülhetett az est háziasszonya, Ugron Zsolna átkötő szövegein.


Megtudtuk, hogy Tompa Mihály jóval előbb barátkozott Petőfivel, mint Arany Jánossal. Előbbivel aztán úgy összeveszett, hogy összes Petőfi-levelét elégette, utóbbival azonban életre szóló barátságot kötött. Tompa Etele hun királyról című verse kapcsán Ugron Zsolna kitért rá, hogy a telenovella akkori megfelelőjében, az egyik korabeli lapban publikálta a szerző.

 

reviczky_gabor
Reviczky Gábor
Forrás: mandiner.hu


„Növényként tengődni/féregként tenyészni”. A Baudelaire versébe illő sort nem akárki, hanem Petőfi Sándor felesége Szendrey Júlia írta. Költői tehetsége az utóbbi időben kezd jobban előtérbe kerülni, de még most is felfedezésre vár.


Beck Zoltán, a 30Y rockegyüttes alapítója, író, dalszerző egyebek mellett Bereményi Géza dalát adta elő, majd olyan szerzeményt, amelynek a magyar változatát 1956. október 23-án vették fel a rádióban.


A Pécsi Tudományegyetem Romológia szakán adjunktusként dolgozó zenész a 2013-ban tragikus körülmények közt elhunyt cigány származású költő, Rafi Lajos átélhető és jól felépített verse után röviden beszélt a költő pályájáról és jelentőségéről. Világossá vált, hogy az Erdélyben élő Rafi Lajost a magyarországi közönségnek Kemény István költő mutatta be, s verseiben szintén tetten érhető a kisebbségi létben megszülető identitás és a cigányság hagyományainak ösztönös feltérképezése.


Enemve-6275-VSZ


A jó hangulatú, élvezetes programhoz a folyamatosan kivetített képek nem sokat tettek hozzá, a felolvasott szövegekhez nemigen kapcsolódtak. A hosszúra nyúlt este versei között szívesen hallottuk volna az éppen aznap eltemetett Tandori Dezső valamelyik írását – ennek hiánya talán az előre megkomponált szigorú összeállításnak tudható be.


A Várkert Bazárban havonta jelentkező sorozat vitathatatlan erénye, hogy a magyar költészet klasszikusait közelebb hozza a hétköznapi befogadókhoz, teszi személyesebbé, ezzel pedig valódi élménnyé a velük való viszonyt.

 

Ayhan Gökhan

plakat003

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

nureyev-6
2019.03.20

Orosz balett – e szókapcsolat patinás „brand”, márkanév, mely mögött több mint kétszázhetven éves, páratlanul gazdag történelem ragyog, olyan nevekkel, mint Vaclav Nizsinszkij, Anna Pavlova vagy Rudolf Nurejev. A tánctörténet kulisszái mögé a Táncarchívum vezetője, Halász Tamás kalauzol el.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma