hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.07

Március 15. előtt mi sem magától értetődőbb, mint néhány, identitást meghatározó alapfogalom: haza, hűség, magyarság, anyanyelv újragondolása korszerűen és érdekesen. A Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatának újabb, március 5-én a Várkert Bazárban megrendezett estje mindehhez a humort hívta segítségül.

 Enemve-6137-VSZ_002


Az Udvaros Dorottya, Schell Judit és Reviczky Gábor értő tolmácsolásában elhangzó verseknek köszönhetően viszonylag nagy utazást tehettünk meg: a 19, századtól a 20. századig, a hazafiságtól a magyar nyelv szeretetéig. Mások mellett Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Tompa Mihály, Faludy György, Kányádi Sándor, Varró Dániel népszerű és kevéssé közszájon forgó szövegeit ismerhette meg a teltházas közönség, és derülhetett az est háziasszonya, Ugron Zsolna átkötő szövegein.


Megtudtuk, hogy Tompa Mihály jóval előbb barátkozott Petőfivel, mint Arany Jánossal. Előbbivel aztán úgy összeveszett, hogy összes Petőfi-levelét elégette, utóbbival azonban életre szóló barátságot kötött. Tompa Etele hun királyról című verse kapcsán Ugron Zsolna kitért rá, hogy a telenovella akkori megfelelőjében, az egyik korabeli lapban publikálta a szerző.

 

reviczky_gabor
Reviczky Gábor
Forrás: mandiner.hu


„Növényként tengődni/féregként tenyészni”. A Baudelaire versébe illő sort nem akárki, hanem Petőfi Sándor felesége Szendrey Júlia írta. Költői tehetsége az utóbbi időben kezd jobban előtérbe kerülni, de még most is felfedezésre vár.


Beck Zoltán, a 30Y rockegyüttes alapítója, író, dalszerző egyebek mellett Bereményi Géza dalát adta elő, majd olyan szerzeményt, amelynek a magyar változatát 1956. október 23-án vették fel a rádióban.


A Pécsi Tudományegyetem Romológia szakán adjunktusként dolgozó zenész a 2013-ban tragikus körülmények közt elhunyt cigány származású költő, Rafi Lajos átélhető és jól felépített verse után röviden beszélt a költő pályájáról és jelentőségéről. Világossá vált, hogy az Erdélyben élő Rafi Lajost a magyarországi közönségnek Kemény István költő mutatta be, s verseiben szintén tetten érhető a kisebbségi létben megszülető identitás és a cigányság hagyományainak ösztönös feltérképezése.


Enemve-6275-VSZ


A jó hangulatú, élvezetes programhoz a folyamatosan kivetített képek nem sokat tettek hozzá, a felolvasott szövegekhez nemigen kapcsolódtak. A hosszúra nyúlt este versei között szívesen hallottuk volna az éppen aznap eltemetett Tandori Dezső valamelyik írását – ennek hiánya talán az előre megkomponált szigorú összeállításnak tudható be.


A Várkert Bazárban havonta jelentkező sorozat vitathatatlan erénye, hogy a magyar költészet klasszikusait közelebb hozza a hétköznapi befogadókhoz, teszi személyesebbé, ezzel pedig valódi élménnyé a velük való viszonyt.

 

Ayhan Gökhan

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma