15_eves

2019.06.21

A Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozatának egyik legautentikusabb helyszíne Szentendre, a festők városa. Mutatunk néhány izgalmas művészeti programot, ami megér egy kis kirándulást!

EmlekAlomKutya-Vilag_2


Helyszín #1 Régi Művésztelep


Kézműves és interaktív programokkal várja a MANK Galéria és a Régi Művésztelep műtermei az érdeklődőket. Június 22-én, szombaton egész nap számos foglalkozást tartanak gyermekek és felnőttek számára. Ki lehet próbálni a zománckészítést és az olajfestés technikáit is. Olyan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak, ahol az Emlék–Álom–Kutya-Világ című, roma festőnők munkáiból álló kiállítás inspirációiból öltözéket lehet tervezni. A kertben pedig egy szabadtéri szobortárlat műveit kelthetik életre egy asszociációs feladat segítségével. Az este fénypontja Farkas Franciska színésznő tárlatvezetése lesz, aki a roma festőnők műveit és gazdag kultúráját mutatja be a látogatók számára.


Helyszín #2 Művészet Malom


Csipke_Rozsika


Egy igazán rejtélyes éjszakai program indul Csipke Rózsika történetét boncolgatva Nagy Kriszta x-T vezetésével, aki saját, rózsákkal borított installációját mutatja be. Az előadás során a mű értelmezésén keresztül egy női fantáziára reflektál a művésznő, ami nem más, mint a végtelen vágyakozás és várakozás a fehér lovon érkező király után. A Művészet Malom ódon hangulatú tereiben újra szembesülhetünk a jól ismert mesével. Rózsika egy átok következtében százéves álomba szenderült. Ez a szituáció nem csak az alvó lány számára jelent csapdát, hanem az őt megmenteni kívánó királyfiknak is. Hogyan szól ez az átírt Grimm-mese a mai fiatalokhoz, ahol egyre több párkapcsolati problémával találkozhatunk? Erre ad egyfajta választ ez a kortárs projekt, mely klasszikus és street art festészeti megoldásokat, szövegeket, valamint alkalmi zenéket is felvonultat. Nagy Kriszta x-T személye és művészeti eszközei garantálják a sokoldalú, aktuális és lebilincselő programot.

 

Helyszín #3 ÚjMűhely Galéria


ujmuhely


Az Új Műhely Galériában szintén több nagy programkínálattal várják az érdeklődőket. Délután 2 órakor innen indul egy művészeti séta, mely bemutatja a város festői tereit, ahol egykor megelevenedtek az itt élő alkotók családi és szerelmi történetei. A galéria helyszínén a nap folyamán két alakalommal tartanak tárlatvezetés Pataki Ferenc festőművész kiállításában, valamint monotípiakészítő workshopon is részt lehet venni. Az este folyamán ez a hely a legalkalmasabb egy kis a lazításra, ugyanis a kertben a NEMO Akusztik zenéjét hallgathatjuk, majd napszállta után a Fő térre nyíló homlokzaton fényfestés eleveníti meg az egykori Grafikai Műhely alkotásait.


Helyszín #4 Ferenczy Múzeum


Ferenczy


A magyar szürrealizmust bemutató, aktuális kiállítás önmagában is lehengerlő program. Este 7-kor Gulyás Gábor kurátor tart tárlatvezetést, aki festménytörténetekről és történelmi viszonyokról is beszél a műalkotások körében. A múzeum udvarán pedig egész nap várják a gyerekeket és az alkotni vágyó felnőtteket is. Múzeumpedagógusok irányításával álomfogó és tréfás szürrealista képi játékok készíthetőek.


Érdemes tájékozódni az intézmény honlapján a többi társintézmény programjáról is, mivel egyetlen éjszaka alatt 22 rendezvényt tartanak!


Helyszín extra – Az egész város


Art_Capital_2018
Gulyás Gábor a tavalyi Art Capitalon
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu


Az Art Capital programsorozatnak köszönhetően nem csak az egyes intézmények, hanem a város közterei is hemzsegnek a művészeti produkcióktól. A macskaköves utcákon sétálva átalakított telefonfülkékben pihenhetünk meg, ahol interaktív módon, színészek előadásában hallhatunk egy-egy híres, álmokról szóló irodalmi monológot. A Duna-parti sétányon pedig lépten-nyomon híres képzőművészeti alkotások motívumaiból készült szobrokkal találkozhatunk. Ilyen Korniss Dezső Miskája, ef Zámbó István pöttyös labdás szíve, vagy Deim Pál hullámzó körvonalú alakjai. Érdemes fotókat készíteni ezekkel a térbeli szürreális figurákkal, hogy maradandóvá váljon a szentendrei Múzeumok éjszakája!


Sipos Tünde

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma