15_eves

2019.08.09

Több mint 1600 program várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján, melynek idei mottója: A világ csodái – Felfedezések kora. A szeptember 23. és november 10. között zajló országos nagyrendezvényen, melybe közel 150 budapesti és vidéki helyszín kapcsolódott be, minden korosztály találhat kedvére való elfoglaltságot.

muzeumok4

A 2019-es év több, az egész világot érintő áttörés évfordulója. Ez a fesztivál idei koncepcióját és jelmondatát is meghatározza: „A világ csodái – Felfedezések kora”. Ennek tükrében megemlékeznek többek között az 500 éve, 1519. szeptember 20-án Magellán vezetésével indult, Föld körüli expedícióról, melynek tagjai elsőként hajózták körbe a világot, vagy a 250 évvel ezelőtt kezdődött ipari forradalomról, amely átfogó társadalmi, technológiai és gazdasági változásokat hozott a világban.


A rendezvénysorozat gazdag kulturális örökségünk ünnepe, a tudás átadásának jelentős helyei pedig a könyvtárak, múzeumok, archívumok, gyűjtemények.

oszimuzeumok

A programok tíz központi téma köré épülnek, melyek közül nyolc szól a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak, egy pedig a szakmai előadásokat takarja.


A kiemelt Tudományos találkozások a múzeumban témakör a természettudományos, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és változások hatásait mutatja be interaktív kísérletek segítségével, így segítve a diákoknak a tananyag elsajátítását.

A rendezvény egyik fő célja, hogy erősítse a köznevelési és a muzeális intézmények közötti kommunikációt, ezt szolgálja a pedagógusoknak szóló, A lámpás én vagyok – Tanárok napja és Óvodapedagógusok napja, melynek középpontjában az iskolán kívüli élményalapú oktatásban rejlő lehetőségek és előnyök állnak.


A társas programokon idén a felfedezők kerülnek „rivaldafénybe”, a múltbéli innovációk tudásanyagba való beillesztését interaktív játékokkal, feladatokkal, kísérletekkel igyekeznek segíteni.

muzeumok2

Az iskolai őszi szünet, azaz október 26. és november 3. között a Múzeumi szünetelő várja az érdeklődőket táborokkal, családi programokkal.


Az Utazó múzeum program idén több mint 50 alkalommal érkezik majd múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és demonstrációs tárgyakkal számos – köztük több hátrányos helyzetű – településre.


Idén is csatlakozni lehet a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! kirándulásokhoz, emellett továbbra is várja érdeklődőit a népszerű Pincétől a padlásig program, melyen a színfalak mögé lehet bepillantani.


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló fesztivál szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja.


A részletes program a www.oszifesztival.hu weboldalon érhető el.

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma