728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.08

A Balatonhoz leginkább a strandolást, a hekket meg a lángost, a nagy semmittevéseket és a folytonos láblógatást társítjuk, amivel nincs is semmi baj, de azért nem érdemes elfeledkezni arról sem, hogy a magyar tenger kulturálisan is igazán izgalmas, teli van olyan helyszínekkel, amelyeket akkor sem érdemes kihagyni, ha épp az egész kirándulás alatt százágra süt a nap.

Kogart, Tihany

A tihanyi Kogart a budapesti társához, a Kogart Házhoz hasonló szellemben működik: itt is a magyar kortárs művészeten, valamint a legfiatalabb művésznemzedék megmutatásán van a hangsúly. Az épület egyik szárnyában, az állandó kiállításban a Tihanyhoz ezer szállal kötődő Borsos Miklós szobrait és személyes emlékeit lehet megtekinteni, míg a másik szárny színvonalas időszaki tárlatoknak ad otthont.


Kondor_Bela
Kondor Béla – Az utolsó ikonfestő


Most épp Kondor Béla két illusztráció-sorozata látható: a Hamlethez készített fametszetek a középkori Haláltánc-ábrázolásokat idézi meg, míg a William Blake verseihez készített alkotásokon anakronisztikus gépezetek, bizarr épületek tűnnek fel egy egyszerre individuális és kozmikus pokoljárás mementójaként.


Első Magyar Látványtár, Tapolca


A Látványtár igazán különleges helyszín: az elromosodott, majd felújított Stankovics-malomban helyet kapott kiállítótér ugyanis sem nem múzeum, sem nem galéria. Az 1990-ben létrejött, Altorjai Sándor festőművész hagyatékára és Vörösváry Ákos gyűjteményére épülő Látványtár mindent gyűjt, ami kortárs művészet: fotót, bútort, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti anyagot.


elso_magyar_latvanytar_RAz izgalmát leginkább az adja, hogy kiállításai a magas művészetet rendre kiszabadítják a hagyományos múzeumi keretek közül, hogy azt eleven közegben, szokatlan vonatkozásrendszerben tálalja fel. Most épp A feketéről című kiállítás látogatható olyan alkotók munkáiból, mint Borsos Lőrinc, Fehér László, Gulácsy Lajos, Maurer Dóra vagy Moholy-Nagy László. De nemcsak az időszaki kiállítást érdemes itt megtekinteni, hanem a kávéház falán található, borospoharakat szorongató figurákat, a kertben levő kortárs plasztikákat, a Pipamúzeumot vagy a Falukemencét, ahol jeles napokon kenyér és más finomságok sülnek.


József Attila Emlékház, Balatonszárszó


A balatonszárszói villasoron, az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, amelyről nem tért többé vissza. A korábbi kiállításon kissé megült az idő, azonban 2012-ben mind az épület, mind a tárlat megújult, új lendületet vett, és a költő életének utolsó időszakát visszaidézve állít emléket az életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint a magántulajdonban levő dokumentumokból, fotókból és tárgyakból.


Jozsef_attila_balatonszarszo
József Attila Emlékház Balatonszárszón


Az aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A kisebb beugrókban, intimebb terekben pedig részleteiben megismerhetjük József Attila tárgyi hagyatékát és költészetét. Az emlékház tehát egyszerre hat minden érzékünkre, miközben érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését) is felmutat.


Pajta Galéria, Salföld


Salföld a budapesti értelmiség egyik fontos célpontja, Török László World Press-, Kodak és Balázs Béla-díjas fotóművész itt nyitotta meg huszonhét éve a Pajta Galériát, ami az idők során közösségalkotó térré vált.


pajta_galeria
Pajta Galéria, Salföld

Falain a magyar fotográfia legjava, a kredencen fotográfiai könyvek és katalógusok sorakoznak. A Káli-medence gyöngyszeme kerthelyiséges vendéglőként és vendégházként is üzemel, így akár több napot is érdemes eltölteni az 54 lakost számláló Salföldön.


Szendrey Júlia Emlékszoba, Keszthely


Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác a Festeticsek szolgálatában állt, ezért a család életében fontos helyszín volt Keszthely. A család az Újmajorban lakott, 1973 óta ezt a városrészt Szendrey-telepnek hívják: Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi, 2009-ben itt rendezték be az emlékszobát.


szendrey-julia-emlekszoba-3
Szendrey Júlia Emlékszoba Keszthelyen


A kiállítótér anyaga azért is figyelemreméltó, mert leszámol azzal a sokáig élt képzettel, amely szerint Szendrey csupán Petőfi múzsája. A relikviákat, eredeti köteteket, képeket és fotókat felvonultató tárlaton Szendrey irodalmárként is megidéződik: Andersen-fordításait, verseit és naplóbejegyzéseit is megtekinthetjük.


Vaszary Villa, Balatonfüred


A Vaszary Kolos által építtetett villában és a körülötte elterülő pompás kert 1915-ig az esztergomi érseknek adott otthon, majd miután lemondott tisztségéről, a villában sokáig Vaszary János munkáit állították ki


vaszary_galeria
A Vaszary Galéria Balatonfüreden


A 2010-es évek óta azonban főként kortárs kiállítások láthatók a villában: az utóbbi években volt itt Kondor Béla-, Keserű Ilona-, Joan Miró- és Rodin-kiállítás is, most pedig páratlan válogatást láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A víz hétköznapi élethez kötődő kérdései elevenednek meg a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között.


Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred


Jókai 1857-ben érkezett meg először Balatonfüredre feleségével, Laborfalvy Rózával. A táj szépsége és a fürdő hangulata nagy hatással volt a házaspárra, akik rendszeres vendégeivé váltak a balatoni városnak, majd meg is vásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit.

 

jokai_mor_emlekhaz
A Jókai Mór Emlékház gyerekszobája
Forrás: kultura.balatonfured.hu


A tárlat bepillantást enged a család mindennapjaiba, felidézve a korabeli szellemi milliőt. Itt látható Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, továbbá felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.


Kocsis Katica

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma