kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.05

A skanzen ideális terep arra, hogy a gyerekek játékos módon kóstoljanak bele a hagyományos falusi élet mindennapjaiba. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egész nyáron várja a gyermekeket és a családokat, hogy élménygazdag foglalkozásokon keresztül adják át a múltban gyökerező tudást a jövő generációinak.

kisbolt_3

Egyre több múzeumi helyszín dönti le a távolságtartás falát, és teszi lehetővé, hogy szórakoztatva nevelő élménycentrummá váljon. Ebben a törekvésben élen jár a szentendrei Skanzen, ahol fontosnak tartják, hogy a hagyományok által átörökített tudást ne csak őrizzék, hanem tovább is adják. Mindezt szórakoztató, interaktív formában teszik, hiszen ingergazdag világunkban az ismeretek leginkább a részvétel által rögződnek, és válnak éltre szólóan fontos tényezőkké.

346C3775kicsi

Végeláthatatlan szabad terek, a múlt kincsei, háztáji állatok és mosolygós foglakozásvezetők várják a látogatókat. Ideális környezet, megannyi kipróbálása váró játék és múltidéző eszköz garantálja az órákon, sőt egész napon át tartó nyári kalandot. Családdal vagy baráti társasággal, egy gyerekkel vagy egy egész csoporttal érkezve is találunk izgalmas lehetőségeket.

A skanzen területén szélforgós cégérek jelölik a gyermek-élménypontokat, melyek főként a hétvégén látogathatóak. A határtalannak tűnő területek, patakok, ligetek már önmagukban a szabadság érzésével töltenek el, emellett az egyes helyszíneken az adott tájegységre jellemző, régi mesterségeket is megismerkedhetjük. A szabadtéri múzeum játékos tájegységei közötti nosztalgiavonatozás pedig valódi időutazás.

gyerekgazdasag3


Érdemes elkanyarodni a Fa-ház helyszínére, ahol a fák életkörülményei, az erdők környezeti szerepe és a növények felhasználhatósága állnak a középpontban. A fához kapcsolódó mesterségek (ács, asztalos, erdész) megismerése mellett környezetvédelmi szempontok is előkerülnek. Őseink számára a természettel való együttélés magával értetődő volt, a ma emberének pedig a jövő egyik záloga, ha újra megtanulja, hogyan óvhatja és használhatja tudatosan a Föld kincseit. A jelenkor helyzeteire és problémáira a hagyományos kultúrában élő évszázados tudás nyújt megoldásokat, melyet a jövő generációja ezen a helyen önfeledt módon tapasztalhat meg.

Kozossegi_terek_18


A Nagykunsági állattartó tanyán tipikusan őshonos haszonállatokat láthatunk. Rackajuhok és szürkemarhák között pulik őrzik a rendet. Itt megismerhetjük, hogyan működött a háztáji állattartás, mivel etették a jószágokat, és azok mi mindennel hálálták meg gazdáik gondoskodását: tejet adtak, és gyapjút, az étkezés a ruházkodás egykor nélkülözhetetlen alapanyagait.


A Csököly-portán ki is lehet próbálni, mi minden tartozott egy gazda és gazdasszony napi rutinjához az etetéstől a kerti veteményes gondozásáig.

fenykepesz_1


A Csodapajtában a megszerzett ismeretek elmélyíthetőek: a tízszeresére felnagyított élelmiszerek makettjének belseje tele van receptekkel, főzési technikákkal, melyek meghozzák az étvágyat az igazi magyaros konyha ízeihez.


Nem nehéz belehelyezkedni a falusi környezetbe, főleg, hogy a gyerekek szó szerint is magukra ölthetik a népi viseleteket, és egy századfordulós fényképész stúdiójában meg is örökíthetik magukat újdonsült szerepkörükben.

346C5446kicsi


Ha jól esne egy kis lazítás a nyári melegben, akkor mesemondó és bábszínház is lehetőséget nyújt a feltöltődésre, mivel külön jelöléssel ellátott aktív pontok további foglalkozásokkal várnak: gyertyaöntés, szövés, gyöngyfűzés és perecsütés is kipróbálható. Ennek a sok praktikának az elsajátítása és a rengeteg játék kipróbálására nem is elég egyetlen nap.


Ha pedig mindez megtetszett, akkor nincs is más hátra, mint irány a Skanzen – minél több alkalommal!

Sipos Tünde

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma