728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.03

Bámulom a restaurátorok munkáját. Valami titokzatos tudás birtokában vannak ők, ami által képesek a felismerhetetlenségig kopott szobrokat, a szétszakadt köteteket, az deformálódott tárgyakat és szennyezett festményeket eredeti pompájukba visszaállítani. Róluk, a műtárgyak megmentőiről mesél a Magyar Nemzeti Múzeum KŐ/PAPÍR/FRESKÓ kiállítása.

Ismeretlen_mester_1754_Szentharomsag_oszlop_Copy
Szentháromság szobrocsoport

E csodálatos szakma rejtelmeibe avat be minket a KŐ/PAPÍR/FRESKÓ című kiállítás, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátorhallgatóinak diplomamunkáit sorakoztatja fel.


A 2011-ben indult Megmentett műkincsek kiállítássorozat idei állomásának címe az anyagok sokféleségére utal: kő, papír, freskó. A sor azonban folytatható, hiszen Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky termében láthatunk üvegből, porcelánból, ezüstből, mészkőből, celluloidból vagy papírmaséból készített alkotásokat, valamint acélt, temperát, csontot, akrilt, korallt, bársonyt, kovácsoltvasat, farostlemezt, rozmáragyarat és különféle drágaköveket felhasználó műtárgyakat is.


Zsámbéki Anna kurátornak egy letisztult, jól átlátható kiállítást sikerült létrehoznia, amelyben minden elkészült munka egyenlő hangsúlyt kap, annak ellenére, hogy a restaurálásuk különféle felkészültséget igényelhetett.


A kiállítás nemcsak a restaurált művekről mesél, hanem a felfedezésről és a megismerésről is. Láttatja, hogy a restaurátorok nem csupán művészek és jókezű iparosok, hiszen a magas színvonalon kivitelezett munkákhoz komoly tudományos ismeretanyag birtokában is kell lenniük.


Ismeretlen_szobrasz_17._szazad_Szent_Sebestyen_Copy
Szent Sebestyén szobra


A művek mellett szereplő tablók lépésről-lépésre ismertetik az adott műtárgy restaurálásának folyamatát, így láthatóvá teszik a feladatok összetettségét. A leírásokból kiderül az is, hogy a beavatkozások nem ötletszerűek, a kreativitásnak pedig a tervezésre kell szorítkoznia. Egy restaurátornak történeti kutatást és tudományos vizsgálatok egész sorát kell elvégeznie, mielőtt hozzáfogna a munkához, sok esetben komoly etikai dilemmákon is végig kell mennie, hogy eldöntse, hogy egy sérült tárgyat lehet-e újból tökéletessé alakítani, vagy hogy a korábbi szakszerűtlen beavatkozások közül van-e olyan, amit szükséges megtartani.


A kiállításba lépve egy kecses nőalak, egy rokokó öltözéket viselő női szobor fogad minket. Most vakító fehér eleganciában pompázik, azonban amikor a restaurálást végző Rubóczki Bélához került, felületét egy megsárgult olajfestékréteg borította, egy korábbi javítás során pontatlanul pótolták az ujjait, az eltörött talapzatot pedig szakszerűtlenül ragasztották meg. A mostani restaurálás során leoldották a festékréteget, pontosan pótolták a hölgy ujjait, a törés repedéseit viszont megtartották, mert egy vizsgálat kimutatta, hogy az égetés közben sérült így a hasadékok a késztéséről szolgál információkkal.


Rokoko_oltozeku_noi_porcelanszobor_Rudolstadt_19._szazad_vege_Copy
Rokokó öltözésű női porcelánszobor

 

Azonnal szemünkbe ötlik még a terem egyik végében látható kovácsoltvas függőlámpa a 19. század végéről, 20. század elejéről, amelyet Szidónia Pál munkájának köszönhetően csodálhatunk most meg. A lámpát szennyeződések és korrózió borította, több eleme eltört, sérült és deformálódott, így 129 darabra bontva az egyes részeket egyenként kellett helyreállítani. A lámpa történetisége miatt csak azokat a deformitásokat állították helyre, amelyet a szerkezeti stabilitás indokolt, és mivel az oldalak eredeti üvegtábláiról nem találtak elegendő információt, így azt nem rekonstruálták, csupán sablont készítettek hozzá.


Fuggolampa_19._szazad_vege_20._szazad_eleje_Copy
Függőlámpa

 

A kiállításon olyan különlegességek is szerepelnek, mint a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskói vagy az Iparművészeti Múzeum által őrzött, az Esterházy-kincstárba tartozó, drágakövekkel díszített pallos. A freskók repedezettek voltak, néhol levélszerűen vált le róluk a festékréteg, több helyen szennyeződés, fátyolosodás, mechanikai sérülések rombolták az összképet, ráadásul párszor át is festettek rajtuk részleteket, így a restaurátoroknak komoly feladat volt a helyreállításuk.


Lora_valo_pallos_Esterhazy-kincstar_17._szazad_Copy
Pallos az Esterházy-kincstárból


Ez a két freskó fogja közre Fridrich Lajos Kátai József vaskereskedésének drótostótot ábrázoló cégérét, amelynek alakja a felismerhetetlenségig besötétült az évek során, ám azn emberalak most újra láthatóvá vált.


Kozep-italiai_iskola_1500korul_Friz_VI_Sandor-papa_cimerevel_Copy
Freskó a Szépművészeti Múzeumból

 

Nagyon izgalmas az is, ahogy az a mészkőből készült Szentháromság-szoborcsoport megújult: az 1754-ben készített mű szennyezett és sérült volt, plasztikailag hiányos és torzult. A vizsgálatok kimutatták, hogy korábban a felületet vízüveggel kezelték az állagmegóvás érdekében, azonban a kőfelszín ezáltal még intenzívebben károsodott. A szoborcsoportot 3D modellezés segítségével restaurálták: a digitális megoldás lehetővé tette az eredeti színek visszaállítását is.


Gardonyi_Geza_petroleumlampaja_1900-as_evek_Copy
Gárdonyi Géza olvasólámpája

 

A restaurált műtárgyakon érdekes részletek tárulnak fel, amelyek újabb kérdéseket vethetnek fel a befogadóban: miért kerülnek papírvirágok a csontfaragással készített ikon keretébe? Hogyan jöhetett létre gipsz és papírmasé rétegzésével az egy könyvkötőmester által készített glóbuszasztal? Milyen motívumot rejt Gárdonyi Géza petróleumlámpájának 57 részre tört búrája? Vajon ugyanarról a kályháról származnak az egri várból előkerült habán töredékek? Restaurálni tehát nemcsak azért fontos, hogy az adott tárgy újra szép legyen, hanem azért is, hogy újabb és újabb információkat csikarjunk ki a múlt műveiből.


A kiállítás 2019. szeptember 1-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma