2017.09.13

A Magyar Nemzeti Galéria Film és mítosz művészet- és filmtörténeti előadás-sorozata a film és mitológia kapcsolatát igyekszik feltárni ritkán látható filmek bemutatásával. Elsőként szeptember 24-én Jean Cocteau Orfeusz című filmjével – az Orfeusz-mítosz összetett szimbolikájának Cocteau-féle értelmezésével – ismerkedhet meg a közönség. A filmvetítés előtt a korszak művészet- és filmtörténeti vonatkozásairól tart előadást Gimesy Péter művészettörténész.
jeancocteau2
Jean Cocteau


Biztosan mindenki ismeri már Orfeusz történetét: a legendás dalnok, a líra megteremtője, aki zenéjével nemcsak lecsillapította a vadállatokat, táncra indította a sziklákat, megállította a folyókat, hanem a szirének csábításáról is elterelte a hajósok figyelmét, sőt még Hádész szívét is meglágyította. Ő volt az is, aki nem bírta ki, hogy az alvilágból feljövet ne pillantson vissza Eurüdiké nevű szerelmére. Legendás mítoszát számtalan formában feldolgozták már, opera, szimfonikus költemény, balett, irodalmi alkotás, valamint több filmváltozat is készült belőle.


A Magyar Nemzeti Galériában ezúttal a Jean Cocteau-feldolgozással ismerkedhet meg a közönség. A francia származású Cocteau a 20. század egyik legsokoldalúbb művésze volt. Verseket költött, színdarabokat írt, zenét szerzett, jártas volt a festészetben, dolgozott színészként és nem utolsó sorban filmrendezőként is tevékenykedett. Élete során olyan hírességek barátságát élvezhette, mint Sergei Diaghilev, Igor Stravinsky, Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Guillaume Apollinaire, Erik Satie és Édith Piaf.


orfeusz2


„A legendák kiváltsága, hogy időtlenek legyenek” – mondja a narrátor legismertebb filmjének, az Orfeusznak bevezetőjében. A trilógia második része egy fekete-fehér, hangalámondásos film 1949-ből, mely a modern világba helyezi a mítoszt, központjában a halál és a költő kapcsolata áll. Az egyik leghíresebb avantgárd filmrendezőként jegyzett Cocteau számára az antik történet kiváló lehetőség volt, hogy filmes eszközökkel érzékeltesse a realitáson túli világ betörését a mindennapokba. Cocteau 1950-ben a filmmel elnyerte a velencei filmfesztivál fődíját, majd a Brit Filmakadémia (BAFTA) díját is.


Az Orfeusz szeptember 24-én várja a látogatókat, míg november 26-án az Orfeusz végrendelete című Jean Cocteau-filmet vetítik le az előadás-sorozat keretében. Cocteau utolsó filmjében visszatér az Orfeusz témához, ezzel keretes szerkezetet adva filmes életművének. A trilógia befejező filmjében több mitológiai történet keveredik igazi szürreális elegyet alkotva. Alteregóját, a költőt itt már ő maga játssza el, sőt a filmben epizódszereplőként még Pablo Picassót is láthatjuk. Érdemes hát ezeken a napokon ellátogatni a galériába egy művészettörténeti előadással egybekötött filmvetítésre.Forrás: mng.hu, jeancocteau.com

Fotó: imdb.com

CC_banner

140925-Barra-sontag_masolata

2018.01.16

Nevéhez fűződik az „annyira ronda, hogy már szép” kifejezés, és ő írta az egyik legmeghatározóbb tanulmánykötetet a fényképezésről. Olyan nő volt, akit még bírálói is elismertek és tiszteltek, ő pedig egész életében ellentmondást nem tűrően állt ki az emberi jogok mellett. Ez a nő Susan Sontag volt, aki épp ma, január 16-án lenne 85 éves.

pim2_borito
2018.01.16

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) évadnyitó sajtótájékoztatót tartott január 16-án, ahol Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója ismertette a tervezett kiállításokat, programokat és a tagintézmények eseményeit. A PIM-ben az Arany János-emlékév kapcsán három kiállítást is rendeznek, és több egyéb program mellett külön tárlaton foglalkoznak majd Csáth Géza művészetével is.

Kaszas_Peter_fotos_masolata1

2018.01.16

Kaszás Péter dobos és énekes 2016-ban Infinity Project címmel saját albummal jelentkezett, amelyért 2017-ben megkapta az év hazai jazzalbumáért járó Fonogram-díjat. Az album kedvelt dala, a You Are The One 2018 januárjában klip formájában is bemutatkozik. A dal február 24-én a Dobosok Farsangján és május 10-én a Budapest Jazz Clubban is hallható az album más szerzeményei mellett.

Elhunyt 74 évesen Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, akinek legismertebb dala az Oh Happy Day volt. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Tíz újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Ezek között szerepel Emily Atef 3 Tage in Quiberon című német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, az amerikai Damsel című produkció David és Nathan Zellner rendezésében, a paraguayi-német-uruguayi-norvég-brazil-francia koprodukciós Las herederas, az iráni Khook, a francia Cédric Khan La Priere című munkája, a svéd-brit Toppen av ingenting című film és Christian Petzold német-francia színekben forgatott Transit című alkotása is.

Még január 28-áig lehet nevezni a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra. A fesztivált első ízben tavaly tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Meghalt január 15-én Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. Ökrös Oszkárt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

Kölcsey Ferenc Himnuszának autográf kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napjának alkalmából január 19-én és 20-án Nyíregyházán. A magyar kultúra napjának megyei rendezvénysorozata 21-én a szatmárcsekei református templomban folytatódik.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma