NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.04.15

A nagypolgári játékok még a felnőttek szórakoztatását szolgálta: a férfiak a kőépítőkből a kor legújabb vivmányainak kicsinyített mását építették meg, a hölgyek pedig a szalonban állították ki porcelánbabáikat. Az Óbudai Múzeum játéktörténeti kiállításán tartott tárlatvezetésen ezektől a térgyaktól a szocialista időszak játékaihoz jutottunk el.

jatekkiallitas2
Több készlet kőépítő is szerepel a vitrinekben
Forrás: Óbudai Múzeum

A Játék a városban 2016-ban nyitott meg, a korábbi, ma már elavultnak számító, 1977-es tárlatot váltotta. A kiállításrendezési koncepció is elmozdult az előzőtől, ahol még külön szerepeltek a fiúknak és lányoknak készített játékok. A mostani elrendezés városi térbe helyezve vizsgálja, hogy az egyes korokban hogyan épül fel a gyerekek mikrokozmosza. Maga a tér is olyan, mint egy város, különféle szigetekre tagolódik, az egységek egymással szoros kapcsolatban állnak, ezáltal nem is beszélhetünk lezárt és jól körülhatárolható kategóriákról.


A Budapest Art Week részeként tartott tárlatvezetésen Oroszi Diana elsőként a múzeum legkorábbi játékait mutatta meg. A gyűjtemény legrégebbi darabjai az 1860-as évekből származnak. Megtudtuk, hogy ezek a nagypolgári játékok még nem a gyermekek számára készültek. A felvilágosodás előtt nem volt szempont a gyermekek szórakoztatása és tudatos nevelése, ennek megfelelően a 18. századi játékok a felnőttek számára nyújtottak felüdülést.


IMG_20190411_163226
Vasúti modellek a kiállításban
A szerző felvétele


A legkorábbi játékok között szerepelnek a férfiak számára készített kőépítők, amelyek az akkori ipari vívmányokat modellezték le. A jellemzően 3-4 havi átlagfizetésért megvásárolható készletekhez igényes metszetes füzetek is tartoztak, amelyek részletesen megmutatták, hogy mit és hogyan lehet építeni az adott készletből. Az Anker kőépítőket a második világháborúig gyártották, ezt követően fokozatosan megjelentek az egyszerűbb, szerényebb, de továbbra is minőségi építőjátékok, amelyeket a könyvkiadók gyakran karácsonyi kiadványaik mellé csomagoltak.


Szintén a férfiak számára készültek a különféle vasúti modellek. Egyes változataiknál a mozdonyok fűthetőek voltak – így előforfult, hogy a játék közben bekövetketett tűz miatt ki kellett hívni a tűzoltókat. Az 50-es évek végén megjelentek a pénzverdei vasutak, amelyek szerényebb kivitelezésűek voltak, mint a korábbiak, de még ezek is luxuscikknek számítottak: az Előre nevű típus például egy havi átlagfizetésbe került. Habár ezek a vonatok aprólékosan kidolgozottak, a hozzájuk készített kiegészítők nem teljesen kompatibilisek velük, és minőségükben is silányabbak. A pénzverdei vasutakat csak 5 éven át gyártották, őket követték a PIKO készletek, amelyek megfelelthetőek voltak ugyan, viszont a vonatok már műanyagból készültek.


IMG_20190411_163246
Babák a kiállításban
A szerző felvétele


A kiállítás következő nagy egysége a babák vitrinjei, ahol a különféle típusok mellett megismerhető készítésük technológiai háttere is, valamint a híres porcelángyárak luxusbabái is megtekinthetők. Megtudtuk, hogy a játékbabákat a fejrészük alapján lehet datálni, például a porcelánbabák Magyarországon az 1860-as évektől jelentek meg. Ezek még szalonbabák voltak, tehát nem játékra tervezték őket, sokkal inkább presztízsértékük volt.


A központi térben nagyon sok babaházat lehet megtekinteni. A rendezés során nem az volt a cél, hogy komplett enteriőröket rendezzenek be, inkább egy-egy hangulat megragadása volt a kurátorok szándéka. Megnéztünk többek között egy nagypolgári szatócsbolt miniatűr változatát, ahol minden részlet egy valós üzlet kicsinyített mása, minden pontosan kidolgozott és mozgatható. Megfigyelhető, hogy a korral előrehaladva az egyes elemek egyre inkább rögzítettek és jelzésértékűek lesznek, ami nemcsak a tömegtermelés következménye, hanem az is, hogy ezek a bútorok már a gyermekeknek készültek, és egyre fontosabbá vált, hogy a játék során ne kapjanak mindent készen, hanem használják a fantáziájukat is.


IMG_20190411_163230
Babaházak a kiállításban
A szerző felvétele


Kiemelt vitrint kaptak a kiállításon a különféle vigasztárgyak is. Megtudtunk, hogy a klasszikus medvék és a játékmackók között a különbség jellegükben rejlik: míg előbbik az emberhez hasonló felépítésűek és inkább dísznek készültek, addig az utóbbiak ölelni való puhaságok.


A kiállítás a mesekönyvek evulóciójával is részletesen foglalkozik. Itt megint szó esett arról, hogy a felvilágosodás korában terelődik a figyelem a gyerekekre, ekkor kezdenek el pedagógiai szempontok szerint is foglalkozni velük, így ekkoriban jelennek meg az első, kifejezetten nekik szóló kiadványok is. Elsőként még többnyire német meséket dolgoztak át, a gótbetűs, metszetes kötetek voltak a jellemzőek, majd Benedek Eleknek köszönhetően egyre inkább megjelentek a magyar kiadók, a magyar szerzők és a magyar illusztrátorok is.


jatekkiallitas4
A nagypolgári játékok legtöbbször díszként funkcionáltak
Forrás: obuda.hu


A második világháborút követően elindult egy amerikanizációs folyamat. Megérkeztek a Disney-mesék magyarra átültetett változatai, amelyek köszönő viszonyban sem voltak az eredeti szöveggel. Idővel megszülettek a klasszikus magyar mesék is, amelyek közül kiemelkedik a Sebők Zsigmond–Mühlbeck Károly páros által létrehozott Mackó úr, aki több mint száz éven át boldogította a gyermekeket, egy idő után Dörmögő Dömötör néven újjászületve.


A társasjátékoknál elhangzott, hogy ezek a libás, létrás táblák, sőt még az ugróiskola is tulajdonképpen az emberi életet modellezi, hiszen a játékok az élethez hasonlóan teli vannak kihívásokkal, megoldandó rejtéllyel, majd az egyes lépéseket végigjárva egyaránt véget érnek.


jatekkiallitas1
A kiállítás szabadtéren használatos játékai
Forrás: Óbudai Múzeum

 

A társasjátékokat követően megismerkedtünk a Lego történetével, amit Ole Kirk Christiansen talált fel. Az eredeti készletek elemei még faillesztékkel kapcsolódtak egymáshoz. A szocializmus természetesen ebből a játékból is megszülte a saját verzióit, mellyekkel csupán annyi volt a gond, hogy szétszedhetetlennek bizonyultak.


Itt találhatók még az egyéb fém- és műanyagépítő készletek, valamint a Lemezárugyár játékai is, amelyek legfontosabb darabjai külön vitrint kaptak.


IMG_20190411_163328
Nagyméretű fajárgányok
A szerző felvétele


A kiállításon széles válogatás szerepel még a különféle játszótéri játékokból, ezek között az egyik legizgalmasabb az a szovjet játék, amely egy hintaló és egy bicikli fúziójából született meg. Ez a tipikus példája annak, nem elegendő a szándék, ha a végeredmény nehezen használható, és sokszor nem úgy működtek, mint ahogyan azt a tervező elképzelte.


A tárlat legnagyobb vitrinjében szerepelnek a magyar játékkereskedelem legjellemzőbb tárgyai: külön egységben tekinthetjük meg, hogy mit láthattak a nagypolgárok, az 50-es évekbeli gyermekek és a tomboló szocializmusban élt kicsik a kirakatokban.


maci
Sok mackót és medvét is meg lehet tekinteni
Forrás: Óbudai Múzeum Facebook oldal


Ebben a válogatásban is megmutatkozik a kiállítás meghatározó gondolata: a nagypolgárok játékai részletgazdagabbak, értékesebb anyagokból és jellemzően kézzel készültek, míg a szocialista játékok szerényebbek, kevésbé értékesek ugyan, ám legalább valóban gyermekek számára készültek.


Kocsis Katica


mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma