Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.15

A nagypolgári játékok még a felnőttek szórakoztatását szolgálta: a férfiak a kőépítőkből a kor legújabb vivmányainak kicsinyített mását építették meg, a hölgyek pedig a szalonban állították ki porcelánbabáikat. Az Óbudai Múzeum játéktörténeti kiállításán tartott tárlatvezetésen ezektől a térgyaktól a szocialista időszak játékaihoz jutottunk el.

jatekkiallitas2
Több készlet kőépítő is szerepel a vitrinekben
Forrás: Óbudai Múzeum

A Játék a városban 2016-ban nyitott meg, a korábbi, ma már elavultnak számító, 1977-es tárlatot váltotta. A kiállításrendezési koncepció is elmozdult az előzőtől, ahol még külön szerepeltek a fiúknak és lányoknak készített játékok. A mostani elrendezés városi térbe helyezve vizsgálja, hogy az egyes korokban hogyan épül fel a gyerekek mikrokozmosza. Maga a tér is olyan, mint egy város, különféle szigetekre tagolódik, az egységek egymással szoros kapcsolatban állnak, ezáltal nem is beszélhetünk lezárt és jól körülhatárolható kategóriákról.


A Budapest Art Week részeként tartott tárlatvezetésen Oroszi Diana elsőként a múzeum legkorábbi játékait mutatta meg. A gyűjtemény legrégebbi darabjai az 1860-as évekből származnak. Megtudtuk, hogy ezek a nagypolgári játékok még nem a gyermekek számára készültek. A felvilágosodás előtt nem volt szempont a gyermekek szórakoztatása és tudatos nevelése, ennek megfelelően a 18. századi játékok a felnőttek számára nyújtottak felüdülést.


IMG_20190411_163226
Vasúti modellek a kiállításban
A szerző felvétele


A legkorábbi játékok között szerepelnek a férfiak számára készített kőépítők, amelyek az akkori ipari vívmányokat modellezték le. A jellemzően 3-4 havi átlagfizetésért megvásárolható készletekhez igényes metszetes füzetek is tartoztak, amelyek részletesen megmutatták, hogy mit és hogyan lehet építeni az adott készletből. Az Anker kőépítőket a második világháborúig gyártották, ezt követően fokozatosan megjelentek az egyszerűbb, szerényebb, de továbbra is minőségi építőjátékok, amelyeket a könyvkiadók gyakran karácsonyi kiadványaik mellé csomagoltak.


Szintén a férfiak számára készültek a különféle vasúti modellek. Egyes változataiknál a mozdonyok fűthetőek voltak – így előforfult, hogy a játék közben bekövetketett tűz miatt ki kellett hívni a tűzoltókat. Az 50-es évek végén megjelentek a pénzverdei vasutak, amelyek szerényebb kivitelezésűek voltak, mint a korábbiak, de még ezek is luxuscikknek számítottak: az Előre nevű típus például egy havi átlagfizetésbe került. Habár ezek a vonatok aprólékosan kidolgozottak, a hozzájuk készített kiegészítők nem teljesen kompatibilisek velük, és minőségükben is silányabbak. A pénzverdei vasutakat csak 5 éven át gyártották, őket követték a PIKO készletek, amelyek megfelelthetőek voltak ugyan, viszont a vonatok már műanyagból készültek.


IMG_20190411_163246
Babák a kiállításban
A szerző felvétele


A kiállítás következő nagy egysége a babák vitrinjei, ahol a különféle típusok mellett megismerhető készítésük technológiai háttere is, valamint a híres porcelángyárak luxusbabái is megtekinthetők. Megtudtuk, hogy a játékbabákat a fejrészük alapján lehet datálni, például a porcelánbabák Magyarországon az 1860-as évektől jelentek meg. Ezek még szalonbabák voltak, tehát nem játékra tervezték őket, sokkal inkább presztízsértékük volt.


A központi térben nagyon sok babaházat lehet megtekinteni. A rendezés során nem az volt a cél, hogy komplett enteriőröket rendezzenek be, inkább egy-egy hangulat megragadása volt a kurátorok szándéka. Megnéztünk többek között egy nagypolgári szatócsbolt miniatűr változatát, ahol minden részlet egy valós üzlet kicsinyített mása, minden pontosan kidolgozott és mozgatható. Megfigyelhető, hogy a korral előrehaladva az egyes elemek egyre inkább rögzítettek és jelzésértékűek lesznek, ami nemcsak a tömegtermelés következménye, hanem az is, hogy ezek a bútorok már a gyermekeknek készültek, és egyre fontosabbá vált, hogy a játék során ne kapjanak mindent készen, hanem használják a fantáziájukat is.


IMG_20190411_163230
Babaházak a kiállításban
A szerző felvétele


Kiemelt vitrint kaptak a kiállításon a különféle vigasztárgyak is. Megtudtunk, hogy a klasszikus medvék és a játékmackók között a különbség jellegükben rejlik: míg előbbik az emberhez hasonló felépítésűek és inkább dísznek készültek, addig az utóbbiak ölelni való puhaságok.


A kiállítás a mesekönyvek evulóciójával is részletesen foglalkozik. Itt megint szó esett arról, hogy a felvilágosodás korában terelődik a figyelem a gyerekekre, ekkor kezdenek el pedagógiai szempontok szerint is foglalkozni velük, így ekkoriban jelennek meg az első, kifejezetten nekik szóló kiadványok is. Elsőként még többnyire német meséket dolgoztak át, a gótbetűs, metszetes kötetek voltak a jellemzőek, majd Benedek Eleknek köszönhetően egyre inkább megjelentek a magyar kiadók, a magyar szerzők és a magyar illusztrátorok is.


jatekkiallitas4
A nagypolgári játékok legtöbbször díszként funkcionáltak
Forrás: obuda.hu


A második világháborút követően elindult egy amerikanizációs folyamat. Megérkeztek a Disney-mesék magyarra átültetett változatai, amelyek köszönő viszonyban sem voltak az eredeti szöveggel. Idővel megszülettek a klasszikus magyar mesék is, amelyek közül kiemelkedik a Sebők Zsigmond–Mühlbeck Károly páros által létrehozott Mackó úr, aki több mint száz éven át boldogította a gyermekeket, egy idő után Dörmögő Dömötör néven újjászületve.


A társasjátékoknál elhangzott, hogy ezek a libás, létrás táblák, sőt még az ugróiskola is tulajdonképpen az emberi életet modellezi, hiszen a játékok az élethez hasonlóan teli vannak kihívásokkal, megoldandó rejtéllyel, majd az egyes lépéseket végigjárva egyaránt véget érnek.


jatekkiallitas1
A kiállítás szabadtéren használatos játékai
Forrás: Óbudai Múzeum

 

A társasjátékokat követően megismerkedtünk a Lego történetével, amit Ole Kirk Christiansen talált fel. Az eredeti készletek elemei még faillesztékkel kapcsolódtak egymáshoz. A szocializmus természetesen ebből a játékból is megszülte a saját verzióit, mellyekkel csupán annyi volt a gond, hogy szétszedhetetlennek bizonyultak.


Itt találhatók még az egyéb fém- és műanyagépítő készletek, valamint a Lemezárugyár játékai is, amelyek legfontosabb darabjai külön vitrint kaptak.


IMG_20190411_163328
Nagyméretű fajárgányok
A szerző felvétele


A kiállításon széles válogatás szerepel még a különféle játszótéri játékokból, ezek között az egyik legizgalmasabb az a szovjet játék, amely egy hintaló és egy bicikli fúziójából született meg. Ez a tipikus példája annak, nem elegendő a szándék, ha a végeredmény nehezen használható, és sokszor nem úgy működtek, mint ahogyan azt a tervező elképzelte.


A tárlat legnagyobb vitrinjében szerepelnek a magyar játékkereskedelem legjellemzőbb tárgyai: külön egységben tekinthetjük meg, hogy mit láthattak a nagypolgárok, az 50-es évekbeli gyermekek és a tomboló szocializmusban élt kicsik a kirakatokban.


maci
Sok mackót és medvét is meg lehet tekinteni
Forrás: Óbudai Múzeum Facebook oldal


Ebben a válogatásban is megmutatkozik a kiállítás meghatározó gondolata: a nagypolgárok játékai részletgazdagabbak, értékesebb anyagokból és jellemzően kézzel készültek, míg a szocialista játékok szerényebbek, kevésbé értékesek ugyan, ám legalább valóban gyermekek számára készültek.


Kocsis Katica


Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma