Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.04.07

Messaoudi Emina a közösség erejét és szerepét tartja fontosnak a színjátszásban. Minél több barátságot kötni, minél több társaságot megismerni és a csoporttal közösen olyan előadást létrehozni, amely minél több nézőt megérint – ez a célja a fiatal tehetségnek. Ő és Kurely László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem két hallgatója kapta idén a Törőcsik Mari-ösztöndíjat.

_D0A8508_Copy


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdette a Törőcsik Mari Ösztöndíj pályázatot színművész szakon tanulmányokat folytató hallgatók szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzésére. A kiírásra 6 pályázat érkezett, ebből választotta ki a két díjazottat a szakmai kuratórium. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint. Messaoudi Emina 4. éves, Kurely László 3. éves hallgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek. Az elismerést jelképező okleveleket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára adta át április 7-én Budapesten.

 

_D0A8590_Copy


Rétvári Bence gratulált a díjazottaknak, hangsúlyozva: ők már megtalálták, miben jók igazán. Megfogalmazta: a tehetség nem nyomás, hanem felhajtóerő. Óriási önbizalmat ad, ha elismerik a képességeinket, kimagasló tudásunkat. Szerencsések, akik megtalálják magukban a szikrát, az állam feladata pedig az, hogy támogassa őket, valamint segítse előhozni a fiatalokban szunnyadó tehetséget. Az államtitkár megjegyezte: a művészetnek semmi máshoz nem fogható az ereje, nélküle az ember élete sokkal szegényebb lenne.

 

_D0A8564_Copy


Messaoudi Emina a Kultúra.hu-nak elárulta: a Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskolába járt Győrben, itt kapta azt a művészeti alapot, amely elindította a pályán. Középiskola alatt már színjátszó kör tagja volt, ahova a barátai invitálására érkezett. A közösség a mai napig fontos számára. „Nekem embereket, barátságokat, mestereket, kiváló tanárokat adott eddig ez a pálya.” A fiatal színészhallgató nyáron három hónapra Németországba utazik szakmai gyakorlatra. „Remélem, az utazás szélesíti majd a látókörömet.” Hogyan képzeli a jövőt Emina? „Szeretnék minél többet játszani, minél több barátságot kötni, minél több társaságot megismerni és a csoporttal közösen olyan előadást létrehozni, amely minél több nézőt megérint.”


Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma