782x90_kerilynnwilson_banner_ok

2017.06.08

„Komáromi kisleány, vigyél által a Dunán…” – énekelik a diákok. Csillog a szemük, mosolyognak, még akkor is, amikor kamerák és újságírók veszik körbe őket. Ha izgulnak is, nem látszik, hiszen az éneklés nyugtat, örömet okoz. Boldoggá tesz. Most pedig még több tanulónak lesz lehetősége a közös dalolásra, a kormány ugyanis pályázatot hirdet iskolai kórusok alapítására és a már meglévő énekkarok támogatására.

A Mindennapos Éneklés Bizottsága 2015 szeptemberében alakult meg azzal a céllal, hogy az éneklés átszője a gyerekek mindennapjait. Tiszteletbeli elnökének Kodály Zoltánnét nevezték ki – mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a Bizottság operatív vezetője június 8-án a Julianna Református Általános Iskolában, ahol épp egy kóruspróbát tartottak a diákok. Az időpont és a helyszín nem véletlen, hiszen az iskolában kiemelkedő munkát végez a kórus, az államtitkár pedig éppen azért érkezett, hogy bejelentse: pályázatot hirdettek iskolai kórusok alapítására, illetve már meglévő énekkarok munkájának támogatására.

 

church-1499312_960_720
Fotó: pixabay


Az emberi erőforrások minisztere által hirdetett programra 100 millió forintos keretösszeget biztosítottak. A már működő énekkarok egymillió forintra, míg az alakuló új iskolai kórusok 500 ezer forintra pályázhatnak, amennyiben az énekkar az Éneklő Ifjúság hangversenyen minősítést kér. Abban az esetben, ha még csak a kezdő lépéseket vállalják az induló kórusok, 300 ezer forint támogatást nyerhetnek el – fogalmazta meg Hoppál Péter.

 

Hogy mire lehet felhasználni a pályázati pénzt? Többek között kottavásárlásra, kórusruhákra, utazásra és szállásköltségre, szerzői jogdíjra és tiszteletdíj fizetésére meghívott előadó, korrepetitor számára – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: a pályázat beadási határideje 2017. június 30-a.

 

kodaly-unnep-koszegen-normalbig1560
Kodály Zoltán vezényel Kőszegen
Fotó: koszeg.hu


A részletes kiírás letölthető a LINKRŐL.

 

Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a gyerekek minden nap énekelhessenek, hiszen a közös dalolás többféle kompetenciát is fejleszt – emelte ki Hoppál Péter. Híres pszichológusok, agykutatók bebizonyították, hogy a zenei nevelés egyértelműen pozitív hatással van a személyiség fejlődésére – állította. Nemcsak ő, hanem korábban Mindszenty Zsuzsánna karnagy, zenetanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Zenei Tanszékének docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének – a KÓTA – elnöke is mesélt nekünk arról: „az éneklés hozzájárul az agresszió csökkenéséhez, tapintatosságra, mások elfogadására, odafigyelésre tanít. A közös éneklés, zenélés a kreativitást fejleszti, a gátlásosság leküzdésében figyelemre méltó szerepe van. Segíti az előadókészség, a szociális és a kulturális képességek fejlődését. Egyedülálló az a transzferhatás, amelyet már Kodály Zoltán a hatvanas évek elején hangsúlyozott – eszerint az éneklő-zenélő diákok jobban teljesítenek minden más tantárgy területén is. Ezt egyébként a nemzetközi PISA-felmérések is bizonyítják.”

 

mindenki1
Részlet a Mindenki című filmből
Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu


Az államtitkár a Mindennapos Éneklés Bizottságának további programjairól, kezdeményezéseiről is beszélt. Mint mondta: már előkészületben vannak a tanári továbbképzések a Kodály Intézet szervezésében, amelyeket ősztől lehet majd keresni, és még ebben az évben megjelenik egy repertoárbővítő kiadvány – énekes füzet népdalokkal, népénekekkel, kánonokkal. Ezek szintén már őszre az iskolai polcokra kerülhetnek.Kultúra.hu

CC_banner

Omega_1.4

2017.12.11

Az Omega élő történelem: már ötvenöt éve bizonyítják újra és újra, hogy különleges helyet foglalnak el zenei életünkben. Minden jelzőt elmondtak már az Omegáról, mégsem tudjuk pontosan, mi a titkuk, van-e egyáltalán? Kiderül december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában, az együttes jubileumi koncertjén.

macskafogo1.

2017.12.11

A Filmalap felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap saját hatáskörben végez el. A gyűjtés indítói átadják a már digitalizált és részben felújított 195 ezer képkockát.

Orlai_Produkcio_Az_oroszlan_telen_proba3
2017.12.11

James Goldman Az oroszlán télen című drámáját világszerte nagy sikerrel játsszák, 1968-ban film is készült belőle. A hazai előadásban Plantagenet Henrik angol királyt Gálffi László, a feleségét, Aragóniai Eleonórát Hernádi Judit, Oroszlánszívű Richárdot, Schruff Milán alakítja. A Szikszai Rémusz rendezte darabot december 21-én mutatja be az Orlai Produkciós Iroda.

Magyarországon ritkán látható darabot mutat be új fordításban a Radnóti Színház: Tennessee Williams Üvegfigurák című négyszereplős színdarabját Valló Péter állítja színpadra, a premiert december 16-án, szombaton tartják. A Radnóti Színház előadásában Kováts Adél, Lovas Rozi, Porogi Ádám és Nagy Dániel Viktor játszik.

Hatalmas érdeklődés kíséri Zalaegerszegen a Seuso-kincseket bemutató tárlatot: tizenkét napja látogatható a kiállítás és december 9-én már a tízezredik látogatót köszöntötték a Göcseji Múzeumban. A vándorkiállítás tízezredik látogatóját, Horvát Józsefet, feleségét és két kisgyermeküket Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója és Balaicz Zoltán, a város polgármestere fogadta.

ETŰDÖK címmel nyílt sokszínű, kortárs képzőművészeti válogatás a KOGART tihanyi galériájában november 25-én. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány válogatásában bemutatott, a galériában 2018. április 8-ig látható alkotások a képzőművészet különböző szegmenseibe vezetik be a nézőt, egyfajta útmutatóként szolgálva a művészetek iránt elkötelezettek számára.

A hevesi megyeszékhelyen Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatához kapcsolódóan megalakult Eger Város Ifjúsági Kórusa, amely teljes létszámában december 11-én mutatkozik be az Xmas Swing című adventi koncerten, a Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központban.

Boldi és Csernus Tibor – a szobrászat és festészet alkotói, két külön műfajé, melyek rivalizálása századok óta a kiállítóterek sajátos élcelődésének tárgya. A Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán a két művész alkotásai azonban nem ütköznek, nem gáncsolják egymást: a maguk elemi módján, közösen mesélnek alakról és formáról. A tárlat január 22-ig megtekinthető a Hegyvidéki Galériában.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma