2017.06.08

„Komáromi kisleány, vigyél által a Dunán…” – énekelik a diákok. Csillog a szemük, mosolyognak, még akkor is, amikor kamerák és újságírók veszik körbe őket. Ha izgulnak is, nem látszik, hiszen az éneklés nyugtat, örömet okoz. Boldoggá tesz. Most pedig még több tanulónak lesz lehetősége a közös dalolásra, a kormány ugyanis pályázatot hirdet iskolai kórusok alapítására és a már meglévő énekkarok támogatására.

A Mindennapos Éneklés Bizottsága 2015 szeptemberében alakult meg azzal a céllal, hogy az éneklés átszője a gyerekek mindennapjait. Tiszteletbeli elnökének Kodály Zoltánnét nevezték ki – mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a Bizottság operatív vezetője június 8-án a Julianna Református Általános Iskolában, ahol épp egy kóruspróbát tartottak a diákok. Az időpont és a helyszín nem véletlen, hiszen az iskolában kiemelkedő munkát végez a kórus, az államtitkár pedig éppen azért érkezett, hogy bejelentse: pályázatot hirdettek iskolai kórusok alapítására, illetve már meglévő énekkarok munkájának támogatására.

 

church-1499312_960_720
Fotó: pixabay


Az emberi erőforrások minisztere által hirdetett programra 100 millió forintos keretösszeget biztosítottak. A már működő énekkarok egymillió forintra, míg az alakuló új iskolai kórusok 500 ezer forintra pályázhatnak, amennyiben az énekkar az Éneklő Ifjúság hangversenyen minősítést kér. Abban az esetben, ha még csak a kezdő lépéseket vállalják az induló kórusok, 300 ezer forint támogatást nyerhetnek el – fogalmazta meg Hoppál Péter.

 

Hogy mire lehet felhasználni a pályázati pénzt? Többek között kottavásárlásra, kórusruhákra, utazásra és szállásköltségre, szerzői jogdíjra és tiszteletdíj fizetésére meghívott előadó, korrepetitor számára – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: a pályázat beadási határideje 2017. június 30-a.

 

kodaly-unnep-koszegen-normalbig1560
Kodály Zoltán vezényel Kőszegen
Fotó: koszeg.hu


A részletes kiírás letölthető a LINKRŐL.

 

Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a gyerekek minden nap énekelhessenek, hiszen a közös dalolás többféle kompetenciát is fejleszt – emelte ki Hoppál Péter. Híres pszichológusok, agykutatók bebizonyították, hogy a zenei nevelés egyértelműen pozitív hatással van a személyiség fejlődésére – állította. Nemcsak ő, hanem korábban Mindszenty Zsuzsánna karnagy, zenetanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Zenei Tanszékének docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének – a KÓTA – elnöke is mesélt nekünk arról: „az éneklés hozzájárul az agresszió csökkenéséhez, tapintatosságra, mások elfogadására, odafigyelésre tanít. A közös éneklés, zenélés a kreativitást fejleszti, a gátlásosság leküzdésében figyelemre méltó szerepe van. Segíti az előadókészség, a szociális és a kulturális képességek fejlődését. Egyedülálló az a transzferhatás, amelyet már Kodály Zoltán a hatvanas évek elején hangsúlyozott – eszerint az éneklő-zenélő diákok jobban teljesítenek minden más tantárgy területén is. Ezt egyébként a nemzetközi PISA-felmérések is bizonyítják.”

 

mindenki1
Részlet a Mindenki című filmből
Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu


Az államtitkár a Mindennapos Éneklés Bizottságának további programjairól, kezdeményezéseiről is beszélt. Mint mondta: már előkészületben vannak a tanári továbbképzések a Kodály Intézet szervezésében, amelyeket ősztől lehet majd keresni, és még ebben az évben megjelenik egy repertoárbővítő kiadvány – énekes füzet népdalokkal, népénekekkel, kánonokkal. Ezek szintén már őszre az iskolai polcokra kerülhetnek.Kultúra.hu

2018_11_20_Interferenciak_Szinhazi_Fesztival1

2018.11.20

Nagy nevek és fiatal, pályakezdő alkotók szerepelnek egymás mellett a Kolozsváron november 22-én kezdődő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Az első világháború lezárulásának centenáriumán a háború témáját középpontba állító, kilencnapos programsorozatra 13 ország 16 előadását hívták meg.

emlekerem3

2018.11.19

Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az eredményekről sajtótájékoztatón számoltak be.

2018_11_17_weegee2

2018.11.19

Weegee neve a 30-as, 40-es években összefonódott New York mindennapjai, a nyomor és a bűnözés ábrázolásával. Milyen társadalmi összefüggések állnak fotói mögött? A Mai Manó Ház következő tárlatvezetésén a bűnözők világát jól ismerő Fliegauf Gergely kriminálpszichológus értelmezésében kerülhetünk közelebb Weegee alkotói világához.

A november 25-én a Millenárison tartandó dizájnvásáron a hazai tehetségek mellett a V4-es régió közel negyven alkotója is bemutatkozik, így a magyarok mellett elismert lengyel, szlovák és cseh kiállítók munkáiból is válogathatunk.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma