GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.08.10

A Sin Seekas zenekar nagy zenei olvasztótégely a Vajdaságból. Első lemezükön, mely szeptemberben jelenik meg, a skától a reggae-n és a funkon át a zúzósabb számokig számos műfaj hallható lesz. Az együttes minden nehézséget leküzdő hozzáállásáról, a vajdasági zenészlétről és a modern világ Don Quijotéjéről Sóti Juli, a Sin Seekas énekesnője mesélt.

sin_seekas2


Mi volt a zenekar első nagyobb sikere?

Megnyertünk 2013-ban egy ifjúsági dalszerző versenyt. Több száz dal közül a miénket találta a legjobbnak a zsűri, pedig akkor még csak akusztikus trió voltunk, nem volt annyira meghangszerelve a dal, mint a többieké. Ez a győzelem hatalmasat lendített a zenekaron, hiszen amellett, hogy pénzjutalommal járt, addig nem tapasztalt figyelem irányult ránk. A Vajdaságban mindig a rock- és a metálzene hódított leginkább. Az általunk képviselt reggae-s, funkos, skás vonal újdonságnak számított, de nagyon örültünk, hogy érdekli az embereket. Eközben többen is csatlakoztak hozzánk, így jelenleg hatfős nagyzenekar vagyunk.


Két tagotok külföldön él. Így hogyan tudtok velük dolgozni?

A két fúvósunk jelenleg a rotterdami Codarts Zeneakadémián tanul. Ők minden alkalommal, ha koncertünk van, hazautaznak. Komoly kihívás ekkora költséget és energiát belefektetni a Sin Seekasba, viszont ebből is látszik, hogy mindenkinek nagyon fontos a zenekar. Az a szerencsénk, hogy az együttes másik része vajdasági, így velük többet tudunk próbálni. Az itt készült hangfelvételeket elküldjük a fúvósoknak, akik Rotterdamban szintén tudnak közösen dolgozni, sőt a modern technikának köszönhetően nagyon gyorsan kapunk tőlük visszajelzéseket, így folyamatosan részt tudnak venni a zenekar munkájában.


Sin_Seekas2


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram számunkra hatalmas kihívás volt, mert nagyon sok jó zenekar van ma Magyarországon. Az elsődleges célunk az volt, hogy nyolc év után végre elkészíthessük az első saját albumunkat. A program támogatásának köszönhetően kitűnő körülmények között tudtuk felvenni az anyagot, és olyan emberekkel dolgozhattunk együtt, akikről mindig is álmodtunk. Például Nóniusz Gáborral, aki a SuperSize Recording egyik meghatározó alakja volt, és Kopcsik Mártonnal, Lajkó Félix hangosítójával. Ők ketten alapították a Bresaola Studiost, ahol a felvételeink készültek. A lemezmegjelenést szeptember elejére tervezzük, és már nagyon várjuk, hogy a kezünkben legyen a CD vagy jelen esetben a videókazetta. Számunkra az is meghatározó élmény és segítség, hogy Bodnár Tibi, a Ladánybene27 gitárosa a mentorunk. Az ő tudását és tapasztalatát semmivel nem tudtuk volna helyettesíteni. Hasznos tanácsokat kaptunk tőle mind a koncert- és lemezfelépítésünkre vonatkozólag, mind marketingkérdésekben.


Határon túli előadóként hogyan éled meg a magyarországi koncerteket?

Szeretnénk, ha Magyarországon minél többen megismernének bennünket, mert a magyar nyelvű dalaink itt tudnak a legjobban érvényesülni. Felléptünk július 28-án a Ladánybene27 Reggae Campjében egy szerb előadó, Hornsman Coyote oldalán. Ő az Eyesburn együttes énekes-harsonása és hatalmas karriert futott be a Balkánon. Annak idején az ő zenéjére nőttem fel. Óriási élmény volt egy ilyen zenésszel színpadra lépni. A koncerten lehetőségünk nyílt rá, hogy egyszerre képviseljük Magyarországot, Szerbiát és a Vajdaságot. Mi összekötjük a két országot. Mindkét országban otthon vagyunk, nem érezzük a határokat.


Sin_Seekas1


Legújabb klipetek, a Don Quijote leginkább egy retro tornázós videóra emlékeztet.

Három-négy évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy jó lenne egy tornázós klipet készíteni. Nagyon szeretek utazni, és minden alkalommal, amikor a párommal új helyre mentünk, kamikaze módon – mert a legtöbb helyszínen hivatalosan nem lehetett volna forgatni – vicces, neonszínű ruhában bemutattam néhány „tornagyakorlatot”. Ezek a jelenetek Rotterdamban, Amszterdamban, Moszkvában és Athénban készültek, és hogy teljes legyen a tornázós videós hangulat, videókazettán is megjelentettük. Maga a Don Quijote-karakter irreális személyiség. Ő testesíti meg a férfiak és a nők vágyálmait, erős, előkelő, udvarias. Viszont nem ebbe a korba való, ezeket a tulajdonságokat a mai világban furcsának tartanák, hiszen ilyen tökéletes összeállítás talán csak az álmokban létezhet. De álmodozni mindenki szeret.


Liska Enikő
Fotó: Sin Seekas

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma