fejlec_okt.18

2018.08.10

A Sin Seekas zenekar nagy zenei olvasztótégely a Vajdaságból. Első lemezükön, mely szeptemberben jelenik meg, a skától a reggae-n és a funkon át a zúzósabb számokig számos műfaj hallható lesz. Az együttes minden nehézséget leküzdő hozzáállásáról, a vajdasági zenészlétről és a modern világ Don Quijotéjéről Sóti Juli, a Sin Seekas énekesnője mesélt.

sin_seekas2


Mi volt a zenekar első nagyobb sikere?

Megnyertünk 2013-ban egy ifjúsági dalszerző versenyt. Több száz dal közül a miénket találta a legjobbnak a zsűri, pedig akkor még csak akusztikus trió voltunk, nem volt annyira meghangszerelve a dal, mint a többieké. Ez a győzelem hatalmasat lendített a zenekaron, hiszen amellett, hogy pénzjutalommal járt, addig nem tapasztalt figyelem irányult ránk. A Vajdaságban mindig a rock- és a metálzene hódított leginkább. Az általunk képviselt reggae-s, funkos, skás vonal újdonságnak számított, de nagyon örültünk, hogy érdekli az embereket. Eközben többen is csatlakoztak hozzánk, így jelenleg hatfős nagyzenekar vagyunk.


Két tagotok külföldön él. Így hogyan tudtok velük dolgozni?

A két fúvósunk jelenleg a rotterdami Codarts Zeneakadémián tanul. Ők minden alkalommal, ha koncertünk van, hazautaznak. Komoly kihívás ekkora költséget és energiát belefektetni a Sin Seekasba, viszont ebből is látszik, hogy mindenkinek nagyon fontos a zenekar. Az a szerencsénk, hogy az együttes másik része vajdasági, így velük többet tudunk próbálni. Az itt készült hangfelvételeket elküldjük a fúvósoknak, akik Rotterdamban szintén tudnak közösen dolgozni, sőt a modern technikának köszönhetően nagyon gyorsan kapunk tőlük visszajelzéseket, így folyamatosan részt tudnak venni a zenekar munkájában.


Sin_Seekas2


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram számunkra hatalmas kihívás volt, mert nagyon sok jó zenekar van ma Magyarországon. Az elsődleges célunk az volt, hogy nyolc év után végre elkészíthessük az első saját albumunkat. A program támogatásának köszönhetően kitűnő körülmények között tudtuk felvenni az anyagot, és olyan emberekkel dolgozhattunk együtt, akikről mindig is álmodtunk. Például Nóniusz Gáborral, aki a SuperSize Recording egyik meghatározó alakja volt, és Kopcsik Mártonnal, Lajkó Félix hangosítójával. Ők ketten alapították a Bresaola Studiost, ahol a felvételeink készültek. A lemezmegjelenést szeptember elejére tervezzük, és már nagyon várjuk, hogy a kezünkben legyen a CD vagy jelen esetben a videókazetta. Számunkra az is meghatározó élmény és segítség, hogy Bodnár Tibi, a Ladánybene27 gitárosa a mentorunk. Az ő tudását és tapasztalatát semmivel nem tudtuk volna helyettesíteni. Hasznos tanácsokat kaptunk tőle mind a koncert- és lemezfelépítésünkre vonatkozólag, mind marketingkérdésekben.


Határon túli előadóként hogyan éled meg a magyarországi koncerteket?

Szeretnénk, ha Magyarországon minél többen megismernének bennünket, mert a magyar nyelvű dalaink itt tudnak a legjobban érvényesülni. Felléptünk július 28-án a Ladánybene27 Reggae Campjében egy szerb előadó, Hornsman Coyote oldalán. Ő az Eyesburn együttes énekes-harsonása és hatalmas karriert futott be a Balkánon. Annak idején az ő zenéjére nőttem fel. Óriási élmény volt egy ilyen zenésszel színpadra lépni. A koncerten lehetőségünk nyílt rá, hogy egyszerre képviseljük Magyarországot, Szerbiát és a Vajdaságot. Mi összekötjük a két országot. Mindkét országban otthon vagyunk, nem érezzük a határokat.


Sin_Seekas1


Legújabb klipetek, a Don Quijote leginkább egy retro tornázós videóra emlékeztet.

Három-négy évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy jó lenne egy tornázós klipet készíteni. Nagyon szeretek utazni, és minden alkalommal, amikor a párommal új helyre mentünk, kamikaze módon – mert a legtöbb helyszínen hivatalosan nem lehetett volna forgatni – vicces, neonszínű ruhában bemutattam néhány „tornagyakorlatot”. Ezek a jelenetek Rotterdamban, Amszterdamban, Moszkvában és Athénban készültek, és hogy teljes legyen a tornázós videós hangulat, videókazettán is megjelentettük. Maga a Don Quijote-karakter irreális személyiség. Ő testesíti meg a férfiak és a nők vágyálmait, erős, előkelő, udvarias. Viszont nem ebbe a korba való, ezeket a tulajdonságokat a mai világban furcsának tartanák, hiszen ilyen tökéletes összeállítás talán csak az álmokban létezhet. De álmodozni mindenki szeret.


Liska Enikő
Fotó: Sin Seekas

zak_orgona_felvgiandrea_mg_9710s2

2018.10.17

Felújították és visszaállították eredeti helyére a Zeneakadémia egyedülálló orgonáját, melyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A különleges hangszert ünnepi koncerten avatják fel október 22-én – mondta el Vigh Andrea, az intézmény rektora az MTI-nek. Hangsúlyozta: az orgona felújítása a kormány 800 millió forintos támogatásával valósult meg.

_D0A1065_Copy

2018.10.17

A magyar és az erdélyi irodalom, történelem, művészet és tudomány nagy alakjainak bronzba öntött portréit állítják ki a Magyar Messiások című plakettkiállításon, a Falk Miksa utcai E-Galériában. A tárlat 15 erdélyi szobrász munkáját mutatja be, a legtöbb bronzplakett Lázár Imre székelyudvarhelyi öntőmester gyűjteményéből érkezett a galériába.

collage_photocat

2018.10.17

Öt fiatal művész vehette át az idei Junior Prima-díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában október 16-án a budapesti Nemzeti Színházban. A Prima Primissma Alapítvány és a kategória mecénása, a Takarék Csoport elismerését idén Gubik Petra, Mészáros Blanka, Simon Zoltán, Zoltán Áron színművészek és Hegymegi Máté színész, koreográfus, rendező nyerte el.

Nem indul Bulgária a jövő évi tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) igazgatótanácsa hozta meg és pénzügyi okokkal magyarázta azt. A BNT vezetése a bolgár közszolgálati televízió honlapján megjelent közleményben hozta nyilvánosságra a döntést. A lépést azzal indokolta, hogy az része az általános kiadásoptimalizálási programjuknak.

Közvetlenül 24 milliárd forint jut a kulturális területre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) a 2014 és 2020 közötti időszakban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára október 15-én Debrecenben. Vitályos Eszter az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Partnerségben a könyvtárral című nemzetközi tudományos konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: 2014 és 2020 között az EFOP keretén belül összesen 952 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból jut 24 milliárd forint a kultúrára.

Kulturális programjainak dokumentálására hirdet ösztöndíjpályázatot fiatal fotósok számára a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK). A pályázat nyertese egy éven át havi bruttó 30 ezer forintos ösztöndíjban részesül és saját kiállítást szervezhet a ZSÖK valamely kiállítóhelyén, amelyhez további 30 ezer forintos támogatást kap. A jelentkezni felsőfokú vizuális vagy média képzésben, vagy érettségi után fotográfus szakképzésben résztvevő, vagy ilyen végzettséget három éven belül szerzett fotósok tudnak. A pályázatokat december 2-áig várják. További részletek ITT találhatók.

Kihirdették a Central European String Quartet (CESQ) nemzetközi zeneszerzőverseny díjazottjait; a megmérettetésre 75 pályamű érkezett. Első helyezést ért el Leonardo Mezzalira (Olaszország), második helyezést Johannes X. Schachtner (Németország), harmadik helyezést pedig Zámbó Jonatán (Magyarország) pályaműve. Pacsirta Díjat kapott Krasimir Draganov Taskov (Bulgária), a Zeneakadémia Alapítvány Díjában Balogh Máté darabja részesült. A leginnovatívabb pályamű különdíját Amy Brandon (Kanada), a legszórakoztatóbb pályamű különdíját Hszüpin Ma (Kína) nyerte el.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma