NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.08.10

A Sin Seekas zenekar nagy zenei olvasztótégely a Vajdaságból. Első lemezükön, mely szeptemberben jelenik meg, a skától a reggae-n és a funkon át a zúzósabb számokig számos műfaj hallható lesz. Az együttes minden nehézséget leküzdő hozzáállásáról, a vajdasági zenészlétről és a modern világ Don Quijotéjéről Sóti Juli, a Sin Seekas énekesnője mesélt.

sin_seekas2


Mi volt a zenekar első nagyobb sikere?

Megnyertünk 2013-ban egy ifjúsági dalszerző versenyt. Több száz dal közül a miénket találta a legjobbnak a zsűri, pedig akkor még csak akusztikus trió voltunk, nem volt annyira meghangszerelve a dal, mint a többieké. Ez a győzelem hatalmasat lendített a zenekaron, hiszen amellett, hogy pénzjutalommal járt, addig nem tapasztalt figyelem irányult ránk. A Vajdaságban mindig a rock- és a metálzene hódított leginkább. Az általunk képviselt reggae-s, funkos, skás vonal újdonságnak számított, de nagyon örültünk, hogy érdekli az embereket. Eközben többen is csatlakoztak hozzánk, így jelenleg hatfős nagyzenekar vagyunk.


Két tagotok külföldön él. Így hogyan tudtok velük dolgozni?

A két fúvósunk jelenleg a rotterdami Codarts Zeneakadémián tanul. Ők minden alkalommal, ha koncertünk van, hazautaznak. Komoly kihívás ekkora költséget és energiát belefektetni a Sin Seekasba, viszont ebből is látszik, hogy mindenkinek nagyon fontos a zenekar. Az a szerencsénk, hogy az együttes másik része vajdasági, így velük többet tudunk próbálni. Az itt készült hangfelvételeket elküldjük a fúvósoknak, akik Rotterdamban szintén tudnak közösen dolgozni, sőt a modern technikának köszönhetően nagyon gyorsan kapunk tőlük visszajelzéseket, így folyamatosan részt tudnak venni a zenekar munkájában.


Sin_Seekas2


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram számunkra hatalmas kihívás volt, mert nagyon sok jó zenekar van ma Magyarországon. Az elsődleges célunk az volt, hogy nyolc év után végre elkészíthessük az első saját albumunkat. A program támogatásának köszönhetően kitűnő körülmények között tudtuk felvenni az anyagot, és olyan emberekkel dolgozhattunk együtt, akikről mindig is álmodtunk. Például Nóniusz Gáborral, aki a SuperSize Recording egyik meghatározó alakja volt, és Kopcsik Mártonnal, Lajkó Félix hangosítójával. Ők ketten alapították a Bresaola Studiost, ahol a felvételeink készültek. A lemezmegjelenést szeptember elejére tervezzük, és már nagyon várjuk, hogy a kezünkben legyen a CD vagy jelen esetben a videókazetta. Számunkra az is meghatározó élmény és segítség, hogy Bodnár Tibi, a Ladánybene27 gitárosa a mentorunk. Az ő tudását és tapasztalatát semmivel nem tudtuk volna helyettesíteni. Hasznos tanácsokat kaptunk tőle mind a koncert- és lemezfelépítésünkre vonatkozólag, mind marketingkérdésekben.


Határon túli előadóként hogyan éled meg a magyarországi koncerteket?

Szeretnénk, ha Magyarországon minél többen megismernének bennünket, mert a magyar nyelvű dalaink itt tudnak a legjobban érvényesülni. Felléptünk július 28-án a Ladánybene27 Reggae Campjében egy szerb előadó, Hornsman Coyote oldalán. Ő az Eyesburn együttes énekes-harsonása és hatalmas karriert futott be a Balkánon. Annak idején az ő zenéjére nőttem fel. Óriási élmény volt egy ilyen zenésszel színpadra lépni. A koncerten lehetőségünk nyílt rá, hogy egyszerre képviseljük Magyarországot, Szerbiát és a Vajdaságot. Mi összekötjük a két országot. Mindkét országban otthon vagyunk, nem érezzük a határokat.


Sin_Seekas1


Legújabb klipetek, a Don Quijote leginkább egy retro tornázós videóra emlékeztet.

Három-négy évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy jó lenne egy tornázós klipet készíteni. Nagyon szeretek utazni, és minden alkalommal, amikor a párommal új helyre mentünk, kamikaze módon – mert a legtöbb helyszínen hivatalosan nem lehetett volna forgatni – vicces, neonszínű ruhában bemutattam néhány „tornagyakorlatot”. Ezek a jelenetek Rotterdamban, Amszterdamban, Moszkvában és Athénban készültek, és hogy teljes legyen a tornázós videós hangulat, videókazettán is megjelentettük. Maga a Don Quijote-karakter irreális személyiség. Ő testesíti meg a férfiak és a nők vágyálmait, erős, előkelő, udvarias. Viszont nem ebbe a korba való, ezeket a tulajdonságokat a mai világban furcsának tartanák, hiszen ilyen tökéletes összeállítás talán csak az álmokban létezhet. De álmodozni mindenki szeret.


Liska Enikő
Fotó: Sin Seekas

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

romanimo_lakatos_monika

2018.12.14

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett. Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

lazar_kati1

2018.12.14

70. születésnapját ünnepli december 14-én Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és rendező, kiváló művész. Pályáját a legendássá vált 25. Színházban kezdte, ezt követően az ország nagy színházainak legtöbbjében játszott, társulati tag volt. 1998 óta szabadúszó. Számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást, legutóbb a Kincsem című játékfilmben láthattuk.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére. A koncerteken a szimfonikusok mellett közreműködik az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus, valamint Sarah Kuffner szoprán, Anna Werle mezzoszoprán, Daniel Pataky tenor és Sebastian Pilgrim basszus.

Az Armel Opera Festival elsősorban operaritkaságokat és kortárs műveket mutat be. Az elmúlt 11 évben a világ minden részéről több mint 55 operát állított színpadra Budapesten és Bécsben. Különlegessége, hogy az évente öt új produkciót bemutató fesztivál nemzetközi előadói versennyel párosul, a művészi teljesítményeket nemzetközi zsűri értékeli.

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az együttes repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, kiemelt figyelmet szentelve az oratórikus műfajoknak.

A történet öt gyerekkori barátról szól, akiket 20 év kihagyás után újra összehoz életük legőrültebb és legkockázatosabb kalandja: a pesti balhé. A legsikeresebb tévésorozatokat jegyző Lóth Balázs első mozifilmjének forgatókönyvét az HBO forgatókönyvíró verseny fődíjasával, Kis-Szabó Márkkal és Inotay Ákossal közösen jegyzi. A vígjátékot 327 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért felépült a világon páratlan kulturális komplexum, a berlini Múzeumsziget új, David Chipperfield brit sztárépítész tervezte fogadóépülete, a James Simon Galéria. A nagyközönség 2019 júliusától veheti birtokba a 4600 négyzetméteres galériát. A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe, a világhírű Pergamon Múzeumba, az Altes és a Neues Museumba, az Alte Nationalgalerie-ba és a Bode Múzeumba özönlő tömeget, évi 2-3 millió embert. A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége.

A tavaly elhunyt francia üzletember és műgyűjtő legendás könyvtárának 130 darabja között 15. századi kéziratok is szerepelnek. A könyvek többsége irodalmi mű, de mitológiai, botanikai és politikai tárgyú kötetek is találhatók a könyvtárban.

Bergé Yves Saint-Laurent társa, menedzsere és bizalmi embere volt. Együtt alapították 1961-ben a legendás divatházat, mely a dizájner nevét viseli.

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Pro_Urbe

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma