NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2016.05.26
Szíjjártó Anita

Megnyitotta kapuit a Nemzeti Hauszmann Terv Információs Pontja a budai Várban található Savoyai-teraszon május 25-én. Az épületnek több funkciója is van: egyrészt segíti a Várba érkező turistákat tájékozódni az éppen aktuális felújításokról, valamint a közlekedésről, másrészt bemutatja a rekonstruálandó épületek történetét.

IMG_7289


L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos a Nemzeti Hauszmann Terv Információs Pontjának bemutatása során elmondta: vannak konstans tartalmak, melyek elsősorban a budai Vár történetét, valamint az újjáépítendő, rekonstruálandó épületek, épületrészek történetét mutatja be. Ennek értelmében megismerhető a tablókon keresztül a már elkészült Várkert Bazár, a Budavári Lovarda, melynek alapkövét a múlt héten tették le, a Főőrségi épület, illetve a Palotának azon részei, amelyekkel folyamatosan haladni fognak, mint a Szent István-terem, melyet 2018-ban szeretnének átadni. Készül egy terepasztalszerű makett is, amelyen nyomon lehet követni, hogy hol mi történik éppen a Vár felújításával kapcsolatban. Ezeket egészítik ki a mozgó tartalmak: a monitorokon részben a terv honlapjának, a www.hauszmannterv.hu tartalma látható, részben pedig a budai Várhoz kötődő művészek, ismert szakemberek, átlagpolgárok mondják el, mit jelent számukra a budai Vár. Mindemellett tájékozódni lehet majd a közlekedést érintő kérdésekről is, például arról, hogy hol tudnak megállni a turistabuszok. „Hiszen július 1-jétől új rendben fognak feljönni ezek a Várba” – fogalmazott az államtitkár.


IMG_7489


Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere elmondta: nagyon optimista abban a tekintetben, hogy az, amit ma még csak a tervezőasztalokon látunk, vagy amit az archív felvételek őriznek, hamarosan valóra is válhat. „Biztos vagyok benne, hogy a 21. század kihívásaival, korszerű tartalommal, ám a régi minőségben és színvonalon fog megépülni a Királyi Palota” – emelte ki a polgármester.


IMG_7158


Guller Zoltán, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezetője hangsúlyozta: a magyar turizmus szempontjából kiemelkedő az, ami itt, a Várban történik. „Naponta több száz turistabusz jön fel a budai Várba, ám az a tapasztalatom, hogy az itt eltöltött idő kevesebb, mint két óra. Ha komolyan gondoljuk azt a vállalást, amelyet a kormány az új turisztikai ügynökség elé célul tűzött ki, miszerint a turizmus tekintetében érjük el Csehország turisztikai mutatóit és közelítsünk Ausztria felé, akkor hatalmas jelentősége van a Vár felújításának” – mondta. Hozzátette: ez az információs pont is nagyon fontos, hiszen a külföldi turisták angolul is olvashatják a feliratokat, sőt két angolul beszélő hostess is segíti majd őket.


IMG_7156Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma