kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.08.12
Végh Nóra

A magyar rock kultúra legérdekesebb pillanatait és kiemelkedő sztárjait mutatja be az Angyalföld szívében található MagyaRock Hírességek Csarnoka. A 810 négyzetméteren működő múzeumban különleges hangszereket, korabeli fényképeket, lemezeket, tévéket és rádiókat lehet megtekinteni. Az előtérben található interaktív tábla pedig egy gombnyomásra megmutatja, hol, milyen klubokban szórakoztak annak idején a fiatalok, és kik játszottak ott.

rock7


Egyedülálló magyar kezdeményezésről beszélünk, hiszen az országban, sőt Európában sincs még egy ilyen hasonló tematikájú múzeum.

Kelemen András barátommal alapítottuk az intézményt, amelyet Európa legnagyobb rock múzeumaként tartanak számon. Legközelebb az amerikai Cleveland városában találkozhatunk ilyesmivel. Az európai múzeumok többnyire egy dologra fókuszálnak, például csak gitárokat, fotókat vagy plakátokat gyűjtenek. Nálunk minden van, ami csak a rock zene történetéhez kapcsolódik. Ha viszont már szóba került a tematika és a szakosodás, akkor a magyar mellett a Kelet-európai relikviák a legérdekesebbek számunkra. A hangszerparkunk óriási, a legjobban gitárokból állunk, lassan ki is fogjuk nőni ezt a 810 négyzetmétert. Az alapítás ötletének megszületése után még vártunk egy évet, hogy összeálljanak a kis mozaikkockák, majd hirtelen minden szerencsésen alakult, és 3-4 hónap alatt be tudtuk indítani a múzeumot. Jelen pillanatban épp másfél évesek vagyunk. Úgy érzem, folyamatosan fejlődünk, mindig felfedezünk valamit, állandóan kerülnek elő újdonságok.


rock5


Mivel tervezitek még bővíteni a készletet?

Abban az irányban haladunk, amit elkezdtünk. A fő csapásvonal megmaradt, de ha időnként előkerül egy Csepel motorkerékpár, - például legutóbb a Republicos Boros Csabáé -, vagy az Omega füstgépje, akkor azt nagyon boldogan eltesszük. Rettenetesen élvezzük, és nem szeretnénk gátat szabni azoknak a lehetőségeknek, amelyekről úgy érezzük, hogy helye lehet a múzeumban. Ami ehhez a műfajhoz kapcsolódik, legyen az hangszer, ruházat, rádió, lemez, rádió, televízió vagy bármi más, annak a rock múzeumban van a helye.


Rengeteg gitárotok van, melyek közülük a legkülönlegesebbek? Milyen hangszerek vannak még itt?

A Szegedi Ládagyár gitárjai igazán érdekesek. Ők iszonyatos színű kombinált szekrényeket gyártottak, de akkor az egy nagy dolog volt, hiszen viszonylag olcsón lehetett venni belőlük egy egész sort. Közben a gyár egy másik teremben elkezdett hangszereket is gyártani, amelyek viszont zseniálisra sikeredtek és a mai napig gyönyörűen szólnak. Az első pick-upos gitárt is kiállítottuk, de az erősítők minden fajtája is előfordul itt. Nagyon sok billentyűs hangszerünk van még és különleges dobok is láthatóak nálunk.


rock6


Gondolkoztál már azon, mi lesz a folytatás, ha tényleg kinövitek a helyszínt?

Mostanában egyfolytában ezen gondolkodunk, viszont nálunk mindig van egy alapszabály: hogy az elnök csak a három alelnökkel együtt dönthet. Igaz, én vagyok az elnök, de mi nem egymás fölé helyeztük magunkat, emellett ahhoz is ragaszkodunk, hogy már csak arról beszélünk, ami megvan. Az egész életemre is az volt a jellemző, hogy mindig csak azt mondtam el, amit már megvalósult, és sohasem azt, amit szeretnék.


Hogyan döntitek el, hogy mi az, ami belefér a múzeumi keretek közé?

Itt mindenki, az alapjaitól benne van ebben a műfajban. Ha csak a magam részéről arra gondolok, hogy az első klubokat én csináltam, együtt voltam az Illéssel, a Metróval, az Omegával, a kezdetektől napjainkig át tudom tekinteni a zenei felhozatalt. A hangszerekre ránézve is elég hamar el tudom dönteni, hogy van-e értékük.  Kelemen András egy igazi gitárszakértő, ő már első pillantásra képes megmondani a pontos árat, de Horváth Attila szakértelme is meglehetősen nagy, akinek saját hangszerüzlete is van. Bálint Csaba pedig az alternatív zenei műfajok nagy kedvelője. Általuk egy rendkívül lelkes stáb alakult meg, amely számos önkéntes dolgozóval egészül ki.  Én pedig a rádió, a televízió, és a magnetofon „tudora” vagyok. Senki sem dönt önállóan, mindent alaposan megvitatunk. Bár a magánéletünkből rengeteg órát szánunk rá, a munka mindannyiunknak szórakozást jelent. Ez nem egy gyár, ahol meg kell felelni az igazgatónak, inkább egy közös játék. Ingyen és szerelemből csináljuk.


rock3


A kiállított tárgyakkal felkeresnek bennetek, vagy ti kutatjátok fel őket?

Az elején még nagyon sokat kutattunk, most már inkább minket keresnek fel. A zenészek először nagyon féltették a hangszereiket, mert rossz példákat tudtak felsorolni néhány gyűjtőről, most viszont a kiállítás a világ legtermészetesebb dolga lett. Szörényi Levente gitárja is itt lóg a falon, onnan tudjuk, hogy épp nem játszik rajta. A zenészek egyre nyitottabbak és szívesen hozzák be kincseiket, mert tudják, hogy vigyázunk rájuk. Kékes Zoli is egy tucat gitárral adományozott meg bennünket. Saját készítésű hangszerek, vagy épp Rákosi elvtárs rádiója, egy csomó olyan tárgy van nálunk, amelyeket sehol máshol nem lehet megtekinteni.


Az elmúlt másfél évben hogyan alakultak a látogatószámok?

Általában a hétvégéken jönnek hozzánk többen. Egy fél napnál korábban nem szoktak szabadulni innen. Sok szervezett iskolás csoport is ellátogat hozzánk. A Kamaraterem pedig előadásoknak, olykor koncerteknek is helyet ad.


rock4


Milyen reakciókat tapasztalsz a fiatalabb generáció részéről, akik nem élték meg a bemutatott korszakot?

Általában el vannak ájulva. Teljes eufória van, amikor meglátnak egy régi hangszert vagy magnetofont, amely valamikor az életük része volt, ha másnem, a nagyszülők padlásán biztosan találkozhattak már ilyesmivel. Érdekes számukra a számítógép előtti, a nyolc sávos magnók idei korszak, de Patkó Béla Kiki, vagy Bródy fellépő ruhája is népszerű kiállított kellék lett. Minden tárgy mesél, csak elé kell állni és megfejteni.


És mi itt a legrégebbi tárgy?

Az egyik legrégebbi tárgyunk a szintetizátor őseként tekinthető, nagyon kevés van belőle a világon. Tátrai erősítője is igazi relikvia. Ami már 25 évnél korábbi időszakból való, azt muzeálisnak tekintjük. A legtöbb tárgy az ’50-es és a ’80-as évek közti időszakból való.


rock1


Egy elég nagyszabású tárlatot hoztál létre, és gondolom ilyen mennyiségből nem könnyű kiemelni, de bizonyára személyes kedvenceid is vannak.

Igen, nagy kedvencem például Szörényi Levente első gitárja, mert tudom, hogy azzal írta Ne gondold című számot, Som Lajos gitárja is igen kedves számomra, amivel a Piramisban basszerozott. Itt mindennek történelme van.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma