NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.01.08

„Maguk megőrültek? Egyes feltételezések szerint…” – hangzik el Paolo Virzi Őrült boldogság című filmjében, mely olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek – valljuk be – mindannyiunkat foglalkoztatnak. Bizonyára sokunknak megfordult már a fejében, milyen is a boldogság, vagy hogy hol lehet megtalálni azt. Nos, ez a csodálatos és megrázó olasz dráma választ ad a kérdésekre.

orult_boldogsag_03


A napfényes Toszkána egyik, nők számára létrehozott pszichiátriai intézetében éldegél Beatrice, az egykori arisztokrata, akinek olyan névjegyek vannak a telefonjában, mint Armani és Versace. A hölgy valójában megrögzött hazudozó, aki folyamatosan meséli vélt és valós történeteit az intézetben lakóknak, éjszakánként pedig hívogatja az őt elítélő bírót, tovább rontva ezzel az amúgy sem rózsás helyzetét. Egy napon új lakó, a mélydepressziós Donatella érkezik az intézménybe, ez a jelentéktelennek tűnő esemény pedig teljesen felforgatja az intézet szokásos mindennapjait. Beatrice és Donatella egymás szöges ellentétei, mégis összebarátkoznak, és amint alkalmuk nyílik rá, megszöknek. Menekülésük során szembesülnek egymás élettörténetével, és olyan kalandokba keverednek, amelyek örökre megváltoztatják az életüket és a véleményüket – és tulajdonképpen a mi véleményünket is – arról, mi is a boldogság, vagy hogy mit jelent épelméjűnek lenni.


orult_boldogsag_01

 

Az Esélylesők és a Toszkán szépség című filmeket is jegyző Paolo Virzi legújabb alkotása annak feltárása, milyen a boldogság, hogyan lehet megtalálni, és mit is takar valójában az a kifejezés, hogy „őrült”. Nem kis feladat ilyen témákat boncolgatni, az olasz rendező azonban hiteles történetet és még hitelesebb karaktereket alkotott, akiket olyan gyorsan meg lehet szeretni, hogy a néző észre sem veszi, máris szurkol. Valeria Bruni Tedeschi – aki már az Esélylesőkben is együtt dolgozott Virzivel – elragadó a folyton lelkes, „tornádó” Beatrice szerepében, játékának minden apró mozzanata mutatja, milyen remek színész. Micaela Ramazzotti pedig tökéletes társa ebben a Thelma és Louise hangulatát idéző moziban, mely még annak is visszaadja az életbe vetett hitét, akinek sohase volt.

 

Az Őrült boldogság vérbeli olasz film tele színekkel és melegséggel. Vladan Radovic operatőri munkájának köszönhetően a toszkán táj képeslapként elevenedik meg előttünk, a film beállításai telítettek, a kézi kamera használata pedig sajátos atmoszférát teremt, és energiával tölti meg a képeket. Mégis, a film két legfontosabb és leginkább magával ragadó eleme a karakterkidolgozás és a párbeszédek erőssége. Főhőseink aprólékosan kidolgozott, hús-vér emberek, akik olyan dolgokkal szembesülnek életük során, melyek rádöbbentik őket: a legszörnyűbb helyzetekben is meg lehet találni a boldogságot, mert mindenkinek az életében ott van, csak néha mélyre kell zuhanni ahhoz, hogy megláthassuk, miként leszünk képesek elérni.


orult_boldogsag_04


Paolo Virzi alkotásának világpremierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában volt. A film versenyben volt a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon is, az olasz filmkritikusok pedig tíz kategóriában jelölték az év filmje díjra, amelyből az Őrült boldogság öt elismerést – legjobb színésznő, rendező, forgatókönyv, jelmez és zene – meg is kapott. Az olasz dráma január 12-étől látható a hazai mozikban a Vertigo Média Kft. forgalmazásában.


 Tóth Eszter

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma