782x90_karacsony_banner_2_ok
2017.06.15

Milyen filmeken dolgoznak jelenleg a magyarországi rendezők? Kik azok, akik épp a napokban kezdtek el forgatni? Kik tűnnek fel a Sunset, a Rossz versek, a Paraziták a Paradicsomban, a Virágvölgy és az X. főbb szerepeiben? És mikor kerülnek ezek az alkotások a mozikba? Cikkünkben e kérdésekre is választ adunk!

X. (Ujj Mészáros Károly)

Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, melyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában nagyon profin álcázott gyilkosságokról van szó.


kulka1_pinterleo
Fotó: Pintér Leó


A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly épp a napokban fejezte be második mozifilmje, az X. 45 napos forgatását. A fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, és ezzel a filmmel tér vissza a vászonra Kulka János. Az alkotók már megkezdték a film vágási munkálatait, a tervek szerint nyáron a filmzene is elkészül. A film betétdalait – a Liza, a rókatündérhez hasonlóan – ezúttal is Tövisházi Ambrus írja.

A forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írták, az operatőr Szecsanov Martin, a film producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox. Az X. című filmnek 489 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap. Várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

 

Örök tél (Szász Attila)

A történet szerint 1944 decemberében járunk, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket „egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén, aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival, aki megtanítja neki, hogyan lehet túlélni a poklot. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik, melynek hatására az embertelen világ megtelik élettel.


_d0a8852__copy__600x400
Fotó: Csákvári Zsigmond


Az Örök tél című filmmel, melynek forgatása már véget ért, a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila és Köbli Norbert – a Gulág-Gupvi Emlékév támogatásával – a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretne méltó emléket állítani. A filmben főszerepet játszik Gera Marina és Csányi Sándor. Az alkotók már az utómunkálatokon dolgoznak: jelenlegi állás szerint 2018 februárjában mutatják majd be a filmet.

 

A Viszkis (Antal Nimród)

Ambrus Attila, a „Viszkis rabló” bankrablásairól ismert, legtöbbször elmaszkírozott arccal és „álruhában”, csaknem 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is járt. Az esetek legnagyobb részében taxival ment rabolni és úgy távozott, hogy a taxisofőr mit sem sejtett. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban egy-két deci whiskyt ivott. Utolsó rablása során menekülés közben elkapták a társát, aki kihallgatása során lebuktatta, így tudták elfogni a román–magyar határon.


viszkis
Fotó: Szabó Adrienn/A Viszkis Facebook-oldala


A nagy sikerű Kontroll rendezője, Antal Nimród új alkotásában több mint tíz év után itthon szeretné kamatoztatni Hollywoodban szerzett tapasztalatait, hogy egy látványos és izgalmas filmben mesélje el a rendszerváltás utáni Magyarország leghírhedtebb bankrablójának történetét. A Viszkis című film célja, hogy azt is megmutassa, miként emelt a média bulvárhőssé egy bűnözőt a kilencvenes évek Magyarországán. Az események mögé tekintve Ambrus Attila személyiségének változása és az elfogása utáni nyomozás részleteinek bemutatására is vállalkozik a film, mely a valódi eseményeket fikciós elemekkel keveri.

A filmet 2016 júniusában kezdték forgatni Szalay Bence és Móga Piroska főszereplésével, akik mellett feltűnik még Schneider Zoltán, Csuja Imre, Gazsó György, Oszter Sándor, Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila is. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő film várhatóan a 2017-es évben kerül a mozikba.

 

Lajkó – cigány az űrben (Lengyel Balázs)

Az első élőlény, aki élve visszatért az űrből, nem egy Lajka nevű kutya, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta volt. A történet 1957 elején játszódik, amikor a Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak is esélyt ad arra, hogy kiválassza, kit küld első emberként az űrbe.


ser_3834_600x399
Fotó: Sághy Tímea


Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje fekete komédia, melyben a főhőst Keresztes Tamás alakítja. Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek még a film főbb szereplői, de mellettük feltűnik mások mellett Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukáts Andor is.

A Lajkó – cigány az űrben gyártását a Filmalap 313,96 millió forint támogatásban részesítette. A film a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készül, forgatását pedig már 2016 júliusában megkezdték. Várhatóan 2017 őszén kerül a magyar mozikba.

 

Az Úr hangja (Pálfi György)

A történet szerint egy harmincas évei közepén járó magyar fiatalember az Egyesült Államokban keresi az édesapját, akit több mint harminc éve nem látott. Az ő nyomozásáról szól a film, és arról, hogy mikor megtalálja az édesapját, akkor miként próbálnak egymással kapcsolatot kialakítani. Stanisław Lem Az Úr hangja című regényének alapjaira épül a történet, mely az egésznek egy science-fiction keretet ad.


0f43d813eff0e02dda3c2ed9029f51f0
Pálfi György
Fotó: terrorhaza.hu


Az Úr hangja címmel a Filmalap 600 millió forintos gyártási támogatásával készül Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim!, Szabadesés) régóta várt új mozifilmje. Pálfi új rendezése a Pusztai Ferenc vezette KMH Film és a kanadai Quite Revolution Pictures koprodukciója lesz. A Stanislaw Lem 1968-ban megjelent regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé.

Az Úr hangja forgatókönyve, melyet Ruttkay Zsófia, Nagy V. Gergő és Pálfi György jegyez, korábban már elnyerte a Torino FilmLab és az ARTE France filmterv fejlesztő díjait, valamint az Európai Unió MEDIA Programja 50 ezer eurós támogatást ítélt a fejlesztésére. A film forgatása 2016 júniusának második felében kezdődött: a stáb a magyarországi helyszínek mellett többek között Ottawában, Las Vegasban és New Yorkban is forgat. Pálfi ezúttal is állandó alkotótársaival, Pohárnok Gergely operatőrrel és Lemhényi Réka vágóval dolgozik. Az Úr hangja várhatóan 2017 őszén kerül a magyar mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.

 

Rossz versek (Reisz Gábor)

Merthner Tamás élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de Tamás utazásai által egy szubjektív képet kapunk a ’90-es és a 2000-es évek Magyarországáról.


rossz_versek_reisz_gabor_filmje

Fotó: mnf.hu


A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlannal berobbant Reisz Gábor második mozifilmjének gyártására 230 millió forint támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. A film forgatása 2017 januárjától augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. A forgatókönyvet is jegyző Reisz Gábor fiatal filmes csapattal dolgozik második játékfilmjén: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound design-ért Lukács Péter Benjámin felel. A Van filmzenekar pedig már teljes erőbedobással dolgozik az új film zenéjén.

A Rossz versek című filmet Berkes Julia producer vezetésével a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártja.

 

Paraziták a Paradicsomban (Kasvinszki Attila)

Betti és Ringó házaspárként élnek egy tengerparti ház legfelső emeletén. Ringót 4 éve elütötték és tolószékbe kényszerült. Betti mindenben a segítségére próbál lenni, amit férje hol hagy, hol nem. Egyszer csak betoppan az életükbe Mulcser, a férfi, aki elütötte Ringót. Felajánlja segítségét vezeklésül, bár ezt senki nem kéri tőle, sőt. Friderika, Betti húga komoly mentális problémával küzd, mindenkit tönkre akar tenni, aki a környezetében megjelenik. Azt hazudja, hogy férje, Partik veri őt és beköltözik Betti és Ringó lakásába, de idővel megjelenik a férj, hogy hazavigye őt. Öten egy lakásban. Eluralkodik a káosz. Összekuszálják egymás életét, de ez furcsa módon inkább megoldást ad a folytatásra.


parazitakaparadicsomban
Fotó: Viszlay Márk/Paraziták a Paradicsomban Facebook-oldala


Már 2017 márciusa óta forgatják a Paraziták a Paradicsomban című magyar produkciót, amely Marius von Mayenburg német drámaíró Paraziták című darabját dolgozza fel Kasvinszki Attila rendezésében, Marozsán Erika és Kovács Krisztián főszereplésével. A történet öt szereplő kapcsolatrendszerének abszurditásán keresztül komoly társadalomkritikát fogalmaz meg. A filmet várhatóan 2017-ben mutatják be.

 

Valami Amerika 3 (Herendi Gábor)

Alex Brubeck, az „amerikai” visszatér szülőhazájába, Magyarországra. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilmesnek, Tamásnak pedig a „nagy lehetőséget” és talán egy még nagyobb kalamajkát jelent. Így kezdődött a Valami Amerika-széria, melynek most a harmadik részéhez érkeztünk.


26733_1450745011_89631_600x399


Folytatódik tehát minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátéksorozata: a Valami Amerika 3 forgatása júliusban kezdődik. A forgatókönyvet, mely az alkotók szerint a széria legmeglepőbb darabja lesz, Herendi Gábor ismét Divinyi Rékával közösen írta. A 2001-ben és 2008-ban bemutatott első két részhez képest jóval több akciójelenetre számíthat a közönség, az új epizódban Bala bandájának vetélytársaként ugyanis feltűnik egy másik bűnszövetkezet. Szabó Győző, Pindroch Csaba és Hujber Ferenc, azaz a legviccesebb három testvér új története a korábbról ismert Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya, Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András által megformált karakterekkel együtt folytatódik, de a csapathoz több új, ismert arc is csatlakozik.

A Valami Amerika 3 elkészítésére 480 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. A film várhatóan év végén, de legkésőbb jövő februárban kerül a mozikba.

 

Virágvölgy (Csuja László)

Bianka napok óta a városban lődörög, esténként barátoknál száll meg. Próbál ismerkedni, de mindent és mindenkit unalmasnak tart. Egyik délután hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd ha már így alakult, játékból, provokációból apát és otthont keres maguknak. Az ex-pasik sorra elhajtják a fura, szőke lányt, mígnem a munkásszállón lakó enyhén értelmi sérült Laci be nem fogadja. Biankának az ad hoc családalapítás izgalmas szerepjáték, míg a társadalom által lefokozott fiú számára halálosan komoly ügy. Bármi áron élhető otthont akar teremteni családjának. Végső kétségbeesésében elköti nagybátyja lakókocsiját. Ezzel azonban kényszerpályára kerül: ha nem akarja elveszíteni friss boldogságát, újabb és újabb bűnöket kell elkövetnie…


jo_2_600x399


Csuja László, a Filmalap Inkubátor Programjának egyik győztese Enyedi Ildikó mentorálásával 2017 májusában kezdte meg első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy forgatását. A coming-of-age történettel keresztezett road movie főszereplői Réti László többszörös speciális olimpiai bajnok és Berényi Bianka, az EU Cannibal nevű zenekar frontembere. A film a tervek szerint jövő ősszel lesz látható a hazai mozikban.

A Virágvölgy forgatókönyvét Csuja László és Nagy V. Gergő írta, az operatőr Vass Gergely. A film Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezetésével és Enyedi Ildikó mentorálásával készül a Focusfox gyártásában. A produkció 62 millió forint támogatást kapott az elsőfilmeseket segítő Filmalap Inkubátor Programtól, teljes költségvetése 82 millió forint.

 

Sunset (Nemes Jeles László)

Budapest, Európa szíve 1913. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.


Sunset_JakabJuli1


Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László június 12-én kezdte el forgatni Sunset című, második nagyjátékfilmjét a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. Az 1913 nyarán játszódó Sunset több budapesti és vidéki helyszínen forog. A film fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a pesti Palotanegyedben épült fel.

Az alkotók közel két éven át – Zabezsinszkij Éva casting director irányításával – keresték itthon és külföldön a Sunset szereplőit, a válogatásokra csaknem tízezer ember jelentkezett, a statiszták száma megközelíti a 4400 főt. A film csaknem százfős szereplőgárdája nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhattunk. A szereplők között ismert, pályakezdő és amatőr színészeket egyaránt találunk. Balsai Móni, Bárdos Judit, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Kertész Péter, Kulka János, Lázár Kati, Molnár Levente, Nagy Zsolt, Őze Áron, Székely B. Miklós, Terhes Sándor, Zsótér Sándor mellett Dobos Evelin, Medvigy Rozi, Moldován Dorottya, Dino Benjamin is jelentős szerepekben tűnnek fel. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, cannes-i Arany Pálmát elnyert filmből ismert.

A film operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában készül Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Eurimages támogatásával, magyar-francia koprodukcióban. Várhatóan 2018 nyarán kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

 

Nyitva (Nagypál Orsi)

A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el eredeti humorral és zavarba ejtő őszinteséggel. Az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásoknak a fiatalok úgy próbálnak elébe menni, hogy megnyitják a kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. Mégis elszántan döngetik le saját tabuikat egy őszintébb, érettebb kapcsolat reményében.


nagypal_orsi_2017_megafilm
Nagypál Orsi


A 317 millió forint Filmalap támogatással készülő dramedy forgatókönyvét a London Film Schoolban végzett rendező Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) jegyzi, operatőre pedig Herbai Máté (A nyomozó, Testről és lélekről) lesz. A Nyitva – mely Nagypál Orsi első mozifilmje – júliustól forog: a 32 napos forgatás – a házasságkötő teremtől a swinger klubig – 30 különböző budapesti helyszínen lesz majd.

Az alkotás a Megafilm gyártásában készül Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producerek vezetésével, a tervek szerint jövő márciusban kerül a mozikba.Összeállította: Kultúra.hu

Forrás: mnf.hu/Wikipédia

AViszkis_jelenetfoto_11_masolata

2017.11.23

„Nemcsak bemutat egy emberi történetet, hanem figyelmeztet is minket arra, hogy legyünk nyitottak” – mondta el A Viszkis című filmről Móga Piroska színésznő, aki a női főszereplőt, Ambrus Attila szerelmét alakítja Antal Nimród mozijában. A fiatal tehetséggel a szerepről, A Viszkis jelentőségéről, valamint arról beszélgettünk, mit tesz annak érdekében, hogy legyőzze izgalmát.

DMARC20171123017_kis
2017.11.23

A 250 éves európai cirkuszművészet előtt tiszteleg az a több mint 600 négyzetméter alapterületű falfestmény, amelyet a budapesti Almássy tér egyik tűzfalára festettek fel és adtak át november 23-án. Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere elmondta: Erzsébetváros 2013 óta eddig 21 elhanyagolt falfelületet hozott rendbe és festett ki a TűzfalRehab elnevezésű program keretében.

quimby4

2017.11.23

Mindenki életében vannak nagy pillanatok – írtam egy korábbi cikkemben. Akkor éppen a kanadai Simple Plan gitárosával, Jeff Stincóval készült interjú kapcsán jutott eszembe ez a gondolat. Most azonban megint felötlött bennem, hiszen egy újabb nagy pillanatot élhettem át. Hogy mi volt ez? Az alábbi beszámolóból kiderül.

Matrakci Nasuh, a 16. század géniusza címmel kiállítás látható november 23-ától a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten. A tárlat az Oszmán-Török Birodalom egyik legkiemelkedőbb tudós polihisztorát és korát mutatja be. A kiállítást november 23-tól december 28-áig láthatja a közönség a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A mai Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig bemutató, a magyar kormány mintegy 110 millió forintos támogatásával létrehozott állandó kiállítást nyitott meg Grezsa István kormánybiztos november 21-én Ungváron, a vár épületében. A kiállítással Magyarország a megértésre mutat példát, mert hosszú távon együttműködésre vagyunk ítélve – hangsúlyozta Grezsa István.

Több mint 350 pályaművet adtak be a Dal 2018 című dalválasztó műsorba a november 20-án éjfélkor lejárt határidőig. A következő napokban a szakmai előzsűri választja ki a mezőny 30 legjobb dalát, amelyeknek a januárban kezdődő élő adásokban szurkolhatnak a közmédia nézői. Idén is számos műfajból neveztek dalokat, már ismert és még a pályájuk elején álló előadók egyaránt.

Magyarországon ismét reneszánszát éli a zsidó kultúra, a kormány pedig értékként tekint erre a több mint ötezer éves szellemi és lelki örökségre – mondta Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár november 21-én, egy a Fiumei Úti Sírkertben tartott konferencián. Kiemelte: a kormány az elmúlt esztendőkben és a jövőben is kész a dialógusra és nyitott minden javaslatra, amely „Magyarország szellemi és lelki megújhodását szolgálja”.

Fischer György szobrász címmel képzőművészeti album jelent a meg: a Munkácsy-díjas művész munkásságát összegző könyvet november 22-én mutatták be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A száznegyven oldalas kötet átfogó képet ad Fischer György (1956-2012) művészetéről.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

Esterhazy_Des_foto

A budai Vár után a Pesten, az V. kerületi Zrínyi utcában található Duna Palotában folytatja tovább tevékenységét a Magyarság Háza. Az új helyszínen a programkínálat is kibővül: külhoni magyar előadóművészek, színházak is bemutatkoznak, melyhez kiváló helyszínt biztosít az új épület.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma