2018.12.06

A Mikulás az elmúlt évszázadokban a modern nyugati kultúra ikonikus figurájává lett, aki számos művészeti és popkulturális alkotásban feltűnik – így nem meglepő, hogy jó néhány fotográfus sorozatában vagy képén is megjelenik valamilyen formában. A Capa Központ kortárs fotográfusok munkáiból válogatott.

Amerika_onkentesei
Susan Meiselas: Amerika önkéntesei (részlet a sorozatból), USA, New York, 1977 © susanmeiselas

 

Susan Meiselas (1948) elsősorban periférikus társadalmi csoportok történeteit mutatja meg, a kívülállókat. 1979-ben a nicaraguai forradalom alatt készített képeiért elnyerte a Robert Capa Arany Medál díjat. Az Amerika önkéntesei című sorozatában az otthontalanok életét követte, akiket egy szervezet azért toborzott, hogy Mikulásnak öltözve pénzt gyűjtsenek a hajléktalanszállóknak.

Meiselas egy kora reggel otthona közelében összefutott egy Mikulással. Tudni akarta, ki ez az ember, így fedezte fel az Amerika önkénteseit. A legtöbb ember a járdán csak elment mellettük, néhányan adtak nekik pénzt, mások pedig a Mikulás térdére ültették a gyermekeiket, nem gondolva arra, hogy ezek az emberek honnan jöhettek.

Mikulas_fehet_papirral
Juha Suonpää: Felemelkedés – Mikulás fehér papírral (részlet a Szent melankólia című sorozatból), Norvégia, 2010 © holymelancholy.fi

Juha Suonpää (1963) fotós, filmes, kutató és tanár. Szent melankólia című sorozata kritikusan vizsgálja a nemzeti sztereotípiákat, a nyugati művészeti kifejezés kánonjait és a vizuális manírokat. Egy bizonyos művészeti „sikerreceptet” fedezett fel, amely a forma-analízis művészeti vizsgálatán alapul. Sorozatának darabjaiban a szóban forgó receptet fekete humorral fűszerezett komolysággal alkalmazza. A Szent melankólia alkotásainak kiindulópontjai a művészettörténetből ismert festmények, valamint a finn nemzeti romantika. A finn Mikulás, a Joulupukki itt a finnség alteregója. A sorozat már a Capa Központban is szerepelt, a 2017-ben megrendezett Független objektív - Kortárs finn fotográfia kiállításon.

08_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

Jesse Rieser (1980) egyesült államokbeli dokumentarista fotográfus, aki elsősorban az amerikai élet különböző jelenségeivel foglalkozik. Lenyűgözte őt az ünnep, amely ennyi embert arra késztet, hogy napikat szenteljen fények felaggatásának, és a házukat, az udvarukat a vidámság emlékműveivé avassák. 2009-ben kezdte el sorozatát, számos helyre utazott el az Egyesült Államokban, hogy megkeresse a legextrémebb dekorációkat. Mindezt ugyanakkor nem teszi kritika tárgyává, a témához inkább iróniával közelít, ahogy ő mondja, ez a sorozat az „ünneplés ünneplése”.

10_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

„A zöld izzók és a piros fények mögött, a csillámló ezüstflittereken túl, az illatos fenyőfaágak körül egy másféle karácsony időzik, az ellentmondások karácsonya. Ez egy karácsony, ahol kifaragott habkatonák védik a Mikulást egy templom parkolójában az ünnepi parádé előtt. Ez egy karácsony, ahol piros sapkák tengerében több ezer Mikulás fut az éves jótékony célra fordított pénzgyűjtő akción. Ez egy karácsony, ahol a garázsok és a lakások gondosan kidolgozott, ünnepi csodaországgá változnak. Ez egy karácsony, ahol a keresztény családok újból eljátsszák Krisztus születését, ahol a Mikulás egy bárban biliárdozik, és ahol a több az több az több” nyilatkozta.

Forrás: capacenter.hu

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma