2018.12.06

A Mikulás az elmúlt évszázadokban a modern nyugati kultúra ikonikus figurájává lett, aki számos művészeti és popkulturális alkotásban feltűnik – így nem meglepő, hogy jó néhány fotográfus sorozatában vagy képén is megjelenik valamilyen formában. A Capa Központ kortárs fotográfusok munkáiból válogatott.

Amerika_onkentesei
Susan Meiselas: Amerika önkéntesei (részlet a sorozatból), USA, New York, 1977 © susanmeiselas

 

Susan Meiselas (1948) elsősorban periférikus társadalmi csoportok történeteit mutatja meg, a kívülállókat. 1979-ben a nicaraguai forradalom alatt készített képeiért elnyerte a Robert Capa Arany Medál díjat. Az Amerika önkéntesei című sorozatában az otthontalanok életét követte, akiket egy szervezet azért toborzott, hogy Mikulásnak öltözve pénzt gyűjtsenek a hajléktalanszállóknak.

Meiselas egy kora reggel otthona közelében összefutott egy Mikulással. Tudni akarta, ki ez az ember, így fedezte fel az Amerika önkénteseit. A legtöbb ember a járdán csak elment mellettük, néhányan adtak nekik pénzt, mások pedig a Mikulás térdére ültették a gyermekeiket, nem gondolva arra, hogy ezek az emberek honnan jöhettek.

Mikulas_fehet_papirral
Juha Suonpää: Felemelkedés – Mikulás fehér papírral (részlet a Szent melankólia című sorozatból), Norvégia, 2010 © holymelancholy.fi

Juha Suonpää (1963) fotós, filmes, kutató és tanár. Szent melankólia című sorozata kritikusan vizsgálja a nemzeti sztereotípiákat, a nyugati művészeti kifejezés kánonjait és a vizuális manírokat. Egy bizonyos művészeti „sikerreceptet” fedezett fel, amely a forma-analízis művészeti vizsgálatán alapul. Sorozatának darabjaiban a szóban forgó receptet fekete humorral fűszerezett komolysággal alkalmazza. A Szent melankólia alkotásainak kiindulópontjai a művészettörténetből ismert festmények, valamint a finn nemzeti romantika. A finn Mikulás, a Joulupukki itt a finnség alteregója. A sorozat már a Capa Központban is szerepelt, a 2017-ben megrendezett Független objektív - Kortárs finn fotográfia kiállításon.

08_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

Jesse Rieser (1980) egyesült államokbeli dokumentarista fotográfus, aki elsősorban az amerikai élet különböző jelenségeivel foglalkozik. Lenyűgözte őt az ünnep, amely ennyi embert arra késztet, hogy napikat szenteljen fények felaggatásának, és a házukat, az udvarukat a vidámság emlékműveivé avassák. 2009-ben kezdte el sorozatát, számos helyre utazott el az Egyesült Államokban, hogy megkeresse a legextrémebb dekorációkat. Mindezt ugyanakkor nem teszi kritika tárgyává, a témához inkább iróniával közelít, ahogy ő mondja, ez a sorozat az „ünneplés ünneplése”.

10_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

„A zöld izzók és a piros fények mögött, a csillámló ezüstflittereken túl, az illatos fenyőfaágak körül egy másféle karácsony időzik, az ellentmondások karácsonya. Ez egy karácsony, ahol kifaragott habkatonák védik a Mikulást egy templom parkolójában az ünnepi parádé előtt. Ez egy karácsony, ahol piros sapkák tengerében több ezer Mikulás fut az éves jótékony célra fordított pénzgyűjtő akción. Ez egy karácsony, ahol a garázsok és a lakások gondosan kidolgozott, ünnepi csodaországgá változnak. Ez egy karácsony, ahol a keresztény családok újból eljátsszák Krisztus születését, ahol a Mikulás egy bárban biliárdozik, és ahol a több az több az több” nyilatkozta.

Forrás: capacenter.hu

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

A londoni Saatchi Galériába érkezik ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből álló, nemzetközi vándorkiállítás. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét. A tárlat premierje tavaly márciusban volt Los Angelesben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. A Kr.e. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma