NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.12.06

A Mikulás az elmúlt évszázadokban a modern nyugati kultúra ikonikus figurájává lett, aki számos művészeti és popkulturális alkotásban feltűnik – így nem meglepő, hogy jó néhány fotográfus sorozatában vagy képén is megjelenik valamilyen formában. A Capa Központ kortárs fotográfusok munkáiból válogatott.

Amerika_onkentesei
Susan Meiselas: Amerika önkéntesei (részlet a sorozatból), USA, New York, 1977 © susanmeiselas

 

Susan Meiselas (1948) elsősorban periférikus társadalmi csoportok történeteit mutatja meg, a kívülállókat. 1979-ben a nicaraguai forradalom alatt készített képeiért elnyerte a Robert Capa Arany Medál díjat. Az Amerika önkéntesei című sorozatában az otthontalanok életét követte, akiket egy szervezet azért toborzott, hogy Mikulásnak öltözve pénzt gyűjtsenek a hajléktalanszállóknak.

Meiselas egy kora reggel otthona közelében összefutott egy Mikulással. Tudni akarta, ki ez az ember, így fedezte fel az Amerika önkénteseit. A legtöbb ember a járdán csak elment mellettük, néhányan adtak nekik pénzt, mások pedig a Mikulás térdére ültették a gyermekeiket, nem gondolva arra, hogy ezek az emberek honnan jöhettek.

Mikulas_fehet_papirral
Juha Suonpää: Felemelkedés – Mikulás fehér papírral (részlet a Szent melankólia című sorozatból), Norvégia, 2010 © holymelancholy.fi

Juha Suonpää (1963) fotós, filmes, kutató és tanár. Szent melankólia című sorozata kritikusan vizsgálja a nemzeti sztereotípiákat, a nyugati művészeti kifejezés kánonjait és a vizuális manírokat. Egy bizonyos művészeti „sikerreceptet” fedezett fel, amely a forma-analízis művészeti vizsgálatán alapul. Sorozatának darabjaiban a szóban forgó receptet fekete humorral fűszerezett komolysággal alkalmazza. A Szent melankólia alkotásainak kiindulópontjai a művészettörténetből ismert festmények, valamint a finn nemzeti romantika. A finn Mikulás, a Joulupukki itt a finnség alteregója. A sorozat már a Capa Központban is szerepelt, a 2017-ben megrendezett Független objektív - Kortárs finn fotográfia kiállításon.

08_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

Jesse Rieser (1980) egyesült államokbeli dokumentarista fotográfus, aki elsősorban az amerikai élet különböző jelenségeivel foglalkozik. Lenyűgözte őt az ünnep, amely ennyi embert arra késztet, hogy napikat szenteljen fények felaggatásának, és a házukat, az udvarukat a vidámság emlékműveivé avassák. 2009-ben kezdte el sorozatát, számos helyre utazott el az Egyesült Államokban, hogy megkeresse a legextrémebb dekorációkat. Mindezt ugyanakkor nem teszi kritika tárgyává, a témához inkább iróniával közelít, ahogy ő mondja, ez a sorozat az „ünneplés ünneplése”.

10_Jessie_Rieser
Jesse Rieser: Karácsony Amerikában (részlet a sorozatból), 2010–2018 © jesserieser.com

„A zöld izzók és a piros fények mögött, a csillámló ezüstflittereken túl, az illatos fenyőfaágak körül egy másféle karácsony időzik, az ellentmondások karácsonya. Ez egy karácsony, ahol kifaragott habkatonák védik a Mikulást egy templom parkolójában az ünnepi parádé előtt. Ez egy karácsony, ahol piros sapkák tengerében több ezer Mikulás fut az éves jótékony célra fordított pénzgyűjtő akción. Ez egy karácsony, ahol a garázsok és a lakások gondosan kidolgozott, ünnepi csodaországgá változnak. Ez egy karácsony, ahol a keresztény családok újból eljátsszák Krisztus születését, ahol a Mikulás egy bárban biliárdozik, és ahol a több az több az több” nyilatkozta.

Forrás: capacenter.hu

szerzok-gaspar-ferenc

2018.12.16

Ördögvér és más történetek címmel idén jelent meg válogatott kötete. Ifjúsági sorozatokat, történelmi regényeket ír, melyekben idősíkok, izgalmas kalandozás és filozófia keveredik. Janus Pannonius titkos életéről, francia trubadúrokról és kétméteres orosz ügynökökről beszélgettünk Gáspár Ferenc íróval.

Cecilia_korus

2018.12.16

1991 óta december 16-án ünnepeljük a magyar kórusművészet napját. 136 esztendővel ezelőtt ezen a napon született Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző. Az ő munkássága, életműve is rávilágított arra, hogy kiemelten fontos a magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megőrzése.

Timar_Sara

2018.12.16

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban adott koncertet. A műsoron J. S. Bach Karácsonyi oratóriumának, kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A tíz éve elhunyt Yves Saint-Laurent francia divattervező száz, eddig sehol be nem mutatott rajzát árverezik el szerdán Párizsban. A rajzok a hatvanas évek elején készültek egy kiadó számára, az Un Diable a Paris (Egy ördög Párizsban) című gyerekkönyvet illusztrálták volna, ám a mű végül nem jelent meg. A rajzok a 2014-ben meghalt Jacques Damase könyvkiadó műgyűjteményébe tartoznak. Damase a párizsi divatvilág cipőtervezője, Roger Vivier révén találkozott a divattervezővel, akitől megrendelte a száz különleges rajzot. A Cocteau stílusát idéző grafikákon félig ember, félig állat szereplők láthatók, van közöttük bikafejű vagy pillangószárnyú karakter is, valamint maszkos figurák, melyek ördögöket vagy manókat ábrázolnak.

2019. február 18-19-én a BMC-ben külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik a Dalszerző Expót. Az Artisjus által életre hívott rendezvényen az előadásokon, workshopokon, tanácsadásokon és nyitott stúdiós programokon az érdeklődők gyakorlati tudásra és új szakmai kapcsolatokra is szert tehetnek, megismerhetik a dalok, zenei művek születésének műhelytitkait. A program magyar meghívottai között lesz Dés László, Caramel Szakos Krisztián szerző-producer és Faltay Csaba, az alkalmazott zene szakértője is

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat esti sevillai gáláján Pawel Pawlikowski lengyel rendező fekete-fehérben forgatott Hidegháború című alkotása megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is. Joanna Kulig vehette át a legjobb női főszerepért járó díjat, a legjobb forgatókönyv és legjobb vágás kategóriában is ez a film nyert. A legjobb férfi főszerepért járó elismerést az olasz Marcello Fonte kapta meg a Dogman című filmben nyújtott alakításáért. A brit Armando Iannuicci által rendezett Sztálin halála című alkotás a filmvígjáték kategóriában győzött. A szakmai pályafutása elismeréseként életműdíjat vett át Carmen Maura spanyol színésznő.

Az animációs filmes mezőnyből a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmakadémia díját. Az alkotás a polgárháború szélén álló Angolában játszódik 1975-ben, és egy veterán újságíró szemszögéből mutatja be, hogyan áll feje tetejére a világ. A produkciót a közelmúltban a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták.

Egy magas rangú pap 4400 éves, érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban. A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is ragyognak. A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó Noferirkaré idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is. A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma