Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.06.01

Túl sokat foglalkozunk a múlttal, és kevés rendezvény fókuszál a jövőre. Ezen igyekszik változtatni a Brain Bar Budapest fesztivál, amely hatalmas nemzetközi inspirációs esemény, ahol a résztvevők a legnagyobb tudósokkal gondolkodhatnak együtt a jövőnkről, a napjainkat alakító technológiai változásokról, kutatásokról. Akinek fontos a holnap, ellátogathat június 2. és 4. között a fesztiválra.

Összesen 25 helyszínen fognak egyeztetni a következő 15-20 év gazdasági, társadalmi, politikai trendjeiről. A rendezvény vendégei között 70 nemzetközi szakember is lesz. Ellátogat a fővárosba Chris Hadfield asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás (NASA) volt parancsnoka is. De itt lesz Ugron Zsolna író, Tim Harford világhírű brit közgazdász és bestseller-szerző, Santieri Koivisto, a legendás Minecraft for Education oktatási eszköz megalkotója, Virginia Postrel kaliforniai filozófus, valamint a vállalati szféra képviselői és civil szervezetek is. A beszélgetésekbe a közönség is aktívan bekapcsolódhat.

 

vilagegyetem


A legfontosabb kérdések a holnapról

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője alapította a Brain Bar Budapestet, amelyen Magyarország és Közép-Európa sorsáról is tartanak előadásokat. A témák között megjelenik a kreativitás és a robotizáció kapcsolata, a tehetségek munkavállalása, a természetes és a mesterséges intelligencia, a gazdaság és a biológia, a tudás és az információ, a háborúk és a videójátékok kapcsolata, valamint a nagy kérdés: az emberiség jövője hosszú távon az űrben vagy a Földön van?

 

Diákoknak ingyenes

A fesztivál fő helyszíne az Akvárium Klub lesz. A rendezvényt a tanárok és a diákok ingyenesen látogathatják. A fesztiválon 30 zenei fellépő is várja az érdeklődőket, így a tudomány és a kultúra összekapcsolódik. Többek között a Cseh Tamás Program résztvevői (például iamyank és Mörk) is ott lesznek.

 

A rendezvény programjai és részletei elérhetőek a Facebook-oldalon, valamint a fesztivál honlapján is.


Fotó: FreeDigitalPhotos.net

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma