2018.02.01

Láthatjuk Paul Thomas Anderson legújabb munkáját, a 2014-es év legjobb horrorját, egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből álló mozgóképet, Oscar-díjra jelölt alkotásokat, valamint varázslatos animációs filmeket is. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban 2018 februárjában? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ, hogy segítsünk eldönteni, mit nézzetek meg először.

Fantomszal
Fantomszál
Fotó: focusfeatures.com


Fantomszál (Premier: február 1.)

A Magnólia, a The Master és a Beépített hiba című filmeket jegyző Paul Thomas Anderson legújabb filmje igazi mestermunkának ígérkezik – ezt a gondolatot erősíti az Oscar-jelölés is. A Fantomszál az ’50-es években, a háború utáni Londonban játszódik, középpontjában pedig Reynold Woodcock, a híres szabó és nővére, Cyril áll. Ők ketten a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat. Nem meglepő tehát, hogy nők jönnek és mennek a Daniel Day-Lewis által életre keltett Woodcock életében, aki pedig megrögzött agglegény. Mindaddig, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető.


 

 

Manifesztum (Premier: február 1.)

Julian Rosefeldt rendező egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze ezt a filmet, mely a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja. Cate Blanchett tizenkét különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – és minden egyes szerepében váratlan, meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a híres szövegeknek.

Kritikánkat a filmről ITT olvashatjátok.


 

 

Én, Tonya (Premier: február 1.)

Tonya Harding története a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, és az élete egészen más irányt vett: például elkövetett egy merényletet a legnagyobb riválisa ellen. Tonya egyik pillanatról a másikra közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt… Erre mutat rá Craig Gillespie filmje, melynek főszereplője nem más, mint Margot Robbie.


 

 

A Babadook (Premier: február 1.)

A 2014-es év legjobb horrorfilmjének kiáltották ki a kritikusok Jennifer Kent A Babadook című – egyébként első – nagyjátékfilmjét, mely február 1-jétől látható hazánkban. A történet főhőse Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor éppen a kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A szörnyű baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nem tudta feldolgozni a tragédiát: egyedül neveli kisfiát, Samuelt, aki súlyos viselkedési problémákkal küzd és azt állítja, egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook című, különös, sőt félelmetes gyerekkönyvet az ajtó előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, végül pedig az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házban...


 

 

Teheráni tabuk (Premier: február 8.)

Napjaink Teheránjában járunk. Ali Soozandeh élő szereplőket mintázó animációjában négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.


 
 
Szólíts a neveden (Premier: február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.


 

 

A szabadság ötven árnyalata (Premier: február 8.)

Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A szabadság ötven árnyalata moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv-trilógia harmadik része alapján készült. E.L. James regényét James Foley vitte vászonra, a végeredményt pedig 8-ától láthatjuk a mozikban.


 

 

Fekete Párduc (Premier: február 15.)

A Marvel Studios új, Fekete Párduc című filmjének főhőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Ám mikor egy nagyhatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén pedig nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll.


 

 

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (Premier: február 15.)

A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Az Öreg és törzse beletörődnek a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a tervük, visszakapják szeretett otthonukat, de ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni...


 

 

Valami Amerika 3 (Premier: február 15.)

A Valami Amerika 3 története szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, amelynek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?


 

 

Foxtrott (Premier: február 15.)

Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatóval enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Hirtelen azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét.


Foxtrott
Fotó: hollywoodreporter.com

 

The Workshop (Premier: február 15.)

Laurent Cantet Az osztály című filmjével már bizonyította, hogy nagyszerűen tud mesélni az ifjúságról. Legújabb alkotásában is épp ezt teszi! A The Workshop egy Marseille-hez közeli kisvárosban játszódik, amely hatalmas kikötőjének bezárása óta erősen hanyatlik. Sajnálatos módon a fiatalok körében is súlyos probléma a munkanélküliség. A népszerű író, Olivia Dejazet azonban létrehoz egy különös íróműhelyt, ahol egyszerre hét fiatalt próbál jó útra terelni. Az iparváros múltjához is kapcsolódó krimi megírására kapnak felkérést, ami felbolygatja a közösség életét. Ám ha ez nem lenne elég, a kiemelkedő diák, Antoine és tanára között is egyre jobban elmélyülnek az érzelmek...


 

 

Hihetetlen történet az óriás körtéről (Premier: február 22.)

Ez a dán animációs film csodásnak és rendkívül izgalmasnak ígérkezik! Nézzük is a történetet: Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkannak a tengerparton. A palackot korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, üzenetében pedig azt írja, hogy fogva tartják a Titokzatos Szigeten. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket, útközben pedig olyan felfedezést tesznek, amely óriási örömmel szolgálhat városuknak.


 

 

A víz érintése (Premier: február 22.)

Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmje, A víz érintése a hidegháborús Amerikában, 1962 tájékán játszódó szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete pedig gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.


 

 

A Pentagon titkai (Premier: február 22.)

Steven Spielberg, Meryl Streep, Tom Hanks – ez a három név már önmagában garancia a sikerre! A Pentagon titkai pedig valószínűleg nemcsak az Oscar-jelölést könyvelheti el sikerként, hanem – talán a díjat is – a nézők és a kritikusok elismerését is. A történet ugyanis rendkívül letaglózó: 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat, mikor a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg a The Washington Posthoz fordul. A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek annak érdekében, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek.


 

 

Éjszakai játék (Premier: február 22.)

Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik John Francis Daley alkotásában, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu

_D0A5596jav_Copy
2018.05.22

Már most érdemes bejelölni a naptárunkban a szeptember 15-ét és 16-át, hiszen idén ezen a hétvégén rendezik meg a Magyar Népdal Napját! Milyen egyedi, különleges programokkal készülnek a szervezők? Hogyan kerülnek a fellépők közé cseh, lengyel és szlovák művészek? Többek között ezekről kérdeztük Kunos Tamás Kossuth-díjas népzenészt, a Magyar Népdal Napja művészeti vezetőjét.

BERLIN_Philidor_OK_-144_1

2018.05.22

Magyar ihletésű dizájnruhákat Sebestyén Márta, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadását láthatta/hallhatta a közönség a berlini nagykövetség Magyarország Európában – Európa Magyarországon című zenediplomáciai rendezvényén. Az európai kultúra közös gyökereit és kulturális párhuzamait mutatta meg 23 művész május 16-án Berlinben.

_D0A7623_Copy_borito

2018.05.22

E címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a MANK Galériában május 18-án Rákossy Anikó festőművész A színek útjai és útvesztői című kiállítása zárásaként. P. Szabó Ernő művészettörténész Rákossy Anikóval és férjével, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművésszel, valamint egy másik szentendrei házaspárral, Czakó Margit textilművésszel és Hajdú László festőművésszel beszélgetett.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma