MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.02.01

Láthatjuk Paul Thomas Anderson legújabb munkáját, a 2014-es év legjobb horrorját, egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből álló mozgóképet, Oscar-díjra jelölt alkotásokat, valamint varázslatos animációs filmeket is. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban 2018 februárjában? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ, hogy segítsünk eldönteni, mit nézzetek meg először.

Fantomszal
Fantomszál
Fotó: focusfeatures.com


Fantomszál (Premier: február 1.)

A Magnólia, a The Master és a Beépített hiba című filmeket jegyző Paul Thomas Anderson legújabb filmje igazi mestermunkának ígérkezik – ezt a gondolatot erősíti az Oscar-jelölés is. A Fantomszál az ’50-es években, a háború utáni Londonban játszódik, középpontjában pedig Reynold Woodcock, a híres szabó és nővére, Cyril áll. Ők ketten a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat. Nem meglepő tehát, hogy nők jönnek és mennek a Daniel Day-Lewis által életre keltett Woodcock életében, aki pedig megrögzött agglegény. Mindaddig, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető.


 

 

Manifesztum (Premier: február 1.)

Julian Rosefeldt rendező egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze ezt a filmet, mely a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja. Cate Blanchett tizenkét különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – és minden egyes szerepében váratlan, meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a híres szövegeknek.

Kritikánkat a filmről ITT olvashatjátok.


 

 

Én, Tonya (Premier: február 1.)

Tonya Harding története a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, és az élete egészen más irányt vett: például elkövetett egy merényletet a legnagyobb riválisa ellen. Tonya egyik pillanatról a másikra közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt… Erre mutat rá Craig Gillespie filmje, melynek főszereplője nem más, mint Margot Robbie.


 

 

A Babadook (Premier: február 1.)

A 2014-es év legjobb horrorfilmjének kiáltották ki a kritikusok Jennifer Kent A Babadook című – egyébként első – nagyjátékfilmjét, mely február 1-jétől látható hazánkban. A történet főhőse Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor éppen a kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A szörnyű baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nem tudta feldolgozni a tragédiát: egyedül neveli kisfiát, Samuelt, aki súlyos viselkedési problémákkal küzd és azt állítja, egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook című, különös, sőt félelmetes gyerekkönyvet az ajtó előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, végül pedig az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házban...


 

 

Teheráni tabuk (Premier: február 8.)

Napjaink Teheránjában járunk. Ali Soozandeh élő szereplőket mintázó animációjában négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.


 
 
Szólíts a neveden (Premier: február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.


 

 

A szabadság ötven árnyalata (Premier: február 8.)

Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A szabadság ötven árnyalata moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv-trilógia harmadik része alapján készült. E.L. James regényét James Foley vitte vászonra, a végeredményt pedig 8-ától láthatjuk a mozikban.


 

 

Fekete Párduc (Premier: február 15.)

A Marvel Studios új, Fekete Párduc című filmjének főhőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Ám mikor egy nagyhatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén pedig nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll.


 

 

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (Premier: február 15.)

A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Az Öreg és törzse beletörődnek a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a tervük, visszakapják szeretett otthonukat, de ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni...


 

 

Valami Amerika 3 (Premier: február 15.)

A Valami Amerika 3 története szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, amelynek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?


 

 

Foxtrott (Premier: február 15.)

Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatóval enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Hirtelen azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét.


Foxtrott
Fotó: hollywoodreporter.com

 

The Workshop (Premier: február 15.)

Laurent Cantet Az osztály című filmjével már bizonyította, hogy nagyszerűen tud mesélni az ifjúságról. Legújabb alkotásában is épp ezt teszi! A The Workshop egy Marseille-hez közeli kisvárosban játszódik, amely hatalmas kikötőjének bezárása óta erősen hanyatlik. Sajnálatos módon a fiatalok körében is súlyos probléma a munkanélküliség. A népszerű író, Olivia Dejazet azonban létrehoz egy különös íróműhelyt, ahol egyszerre hét fiatalt próbál jó útra terelni. Az iparváros múltjához is kapcsolódó krimi megírására kapnak felkérést, ami felbolygatja a közösség életét. Ám ha ez nem lenne elég, a kiemelkedő diák, Antoine és tanára között is egyre jobban elmélyülnek az érzelmek...


 

 

Hihetetlen történet az óriás körtéről (Premier: február 22.)

Ez a dán animációs film csodásnak és rendkívül izgalmasnak ígérkezik! Nézzük is a történetet: Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkannak a tengerparton. A palackot korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, üzenetében pedig azt írja, hogy fogva tartják a Titokzatos Szigeten. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket, útközben pedig olyan felfedezést tesznek, amely óriási örömmel szolgálhat városuknak.


 

 

A víz érintése (Premier: február 22.)

Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmje, A víz érintése a hidegháborús Amerikában, 1962 tájékán játszódó szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete pedig gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.


 

 

A Pentagon titkai (Premier: február 22.)

Steven Spielberg, Meryl Streep, Tom Hanks – ez a három név már önmagában garancia a sikerre! A Pentagon titkai pedig valószínűleg nemcsak az Oscar-jelölést könyvelheti el sikerként, hanem – talán a díjat is – a nézők és a kritikusok elismerését is. A történet ugyanis rendkívül letaglózó: 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat, mikor a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg a The Washington Posthoz fordul. A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek annak érdekében, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek.


 

 

Éjszakai játék (Premier: február 22.)

Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik John Francis Daley alkotásában, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu

kaszas_kultura596-90

_D0A0522_Copy

2018.08.14

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK) augusztus 14-én Budapesten meghirdette az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat. Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: ez az ösztöndíj nagy segítség lesz a fiatal szerkesztő-tehetségek számára, akiknek munkája nélkülözhetetlen az irodalmi életben.

_BNO4953_

2018.08.14

Varázslatos környezetben, a Margitsziget fáit díszletként használva adták elő Verdi klasszikusát, a Rigolettót augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A neves külföldi vendégművészeket és kiemelkedően tehetséges hazai énekeseket felvonultató előadás elsöprő sikert aratott. A bemutató kapcsán Gábor Gézával, a Sparafucilét alakító énekessel beszélgettünk.

kerekdomb3

2018.08.14

A tokaji borvidék aprócska települése, Tállya szeptember 13. és 16. között kitárja nagy múltú kastélyának kapuját, templomainak ajtajait, feldíszíti utcácskáit, csinosítja dűlőit, pincészeteit. A szeptemberi napsütésben, a tokaji szőlőskertek ölelésében idén negyedik alkalommal indul útjára Észak-Magyarország leghangulatosabb őszi fesztiválja, a Kerekdomb.

Bencze Máté szaxofonos képviseli idén Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben, ahol augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra. A zenész az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában elmondta: a nyár eddig a felkészülésről szólt számára és nagyon felemelő érzésnek tartja, hogy ő képviselheti Magyarországot a rangos nemzetközi versenyen.

Több évtizednyi várakozás után hamarosan megnyitja kapuit a felső-egyiptomi Szóhág városának grandiózus új múzeuma. A Szóhági Nemzeti Múzeum 1993-ban megkezdett építési munkálatait számos alkalommal meg kellett szakítani a műszaki részleteket, belsőépítészeti megoldásokat és kiállítási tárgyakat érintő viták, valamint finanszírozási problémák miatt. Két évvel ezelőtt azonban a munkálatok felgyorsultak és a múzeum a tervek szerint az augusztus 20-ai héten fogja megnyitni a kapuit a nagyközönség előtt.

A várakozásokat jócskán felülmúlva debütált a kasszasikerlista élén a Warner Bros. stúdió Meg – Az őscápa című akció-horrorja, amely 44,5 millió dollár bevételt hozott az augusztus 10-ei bemutatóhétvégén több mint 4100 észak-amerikai moziban iparági becslések szerint. A Jason Statham főszereplésével készült mozi könnyedén letaszította a toplista éléről a Mission: Impossible – Utóhatás című filmet, amely 20 millió dollárt hozott forgalmazásának harmadik hétvégéjén.

A csíksomlyói hegynyeregben mutatja be ingyenes előadáson augusztus 18-án a Csíksomlyói passiót a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A 20 órakor kezdődő nagyszabású produkcióról Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta: a színház társulata és a táncegyüttes táncosai és zenészei mellett erdélyi vendégművészek, néptáncosok, énekesek, kórus és Molnár Levente operaénekes is fellép az előadásban. A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.

A Madách Színház is saját halottjának tekinti az augusztus 11-én elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, színigazgatót, egyetemi tanárt, publicistát, érdemes és kiváló művészt. A Madách Színház társulata mély fájdalommal értesült Kerényi Imre haláláról – olvasható a színház igazgatóságának közleményében. Kerényi Imre 12 éven át a Madách Színház rendezője és 15 éven át igazgatója volt.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma