2018.02.01

Láthatjuk Paul Thomas Anderson legújabb munkáját, a 2014-es év legjobb horrorját, egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből álló mozgóképet, Oscar-díjra jelölt alkotásokat, valamint varázslatos animációs filmeket is. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban 2018 februárjában? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ, hogy segítsünk eldönteni, mit nézzetek meg először.

Fantomszal
Fantomszál
Fotó: focusfeatures.com


Fantomszál (Premier: február 1.)

A Magnólia, a The Master és a Beépített hiba című filmeket jegyző Paul Thomas Anderson legújabb filmje igazi mestermunkának ígérkezik – ezt a gondolatot erősíti az Oscar-jelölés is. A Fantomszál az ’50-es években, a háború utáni Londonban játszódik, középpontjában pedig Reynold Woodcock, a híres szabó és nővére, Cyril áll. Ők ketten a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat. Nem meglepő tehát, hogy nők jönnek és mennek a Daniel Day-Lewis által életre keltett Woodcock életében, aki pedig megrögzött agglegény. Mindaddig, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető.


 

 

Manifesztum (Premier: február 1.)

Julian Rosefeldt rendező egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze ezt a filmet, mely a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja. Cate Blanchett tizenkét különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – és minden egyes szerepében váratlan, meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a híres szövegeknek.

Kritikánkat a filmről ITT olvashatjátok.


 

 

Én, Tonya (Premier: február 1.)

Tonya Harding története a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, és az élete egészen más irányt vett: például elkövetett egy merényletet a legnagyobb riválisa ellen. Tonya egyik pillanatról a másikra közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt… Erre mutat rá Craig Gillespie filmje, melynek főszereplője nem más, mint Margot Robbie.


 

 

A Babadook (Premier: február 1.)

A 2014-es év legjobb horrorfilmjének kiáltották ki a kritikusok Jennifer Kent A Babadook című – egyébként első – nagyjátékfilmjét, mely február 1-jétől látható hazánkban. A történet főhőse Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor éppen a kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A szörnyű baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nem tudta feldolgozni a tragédiát: egyedül neveli kisfiát, Samuelt, aki súlyos viselkedési problémákkal küzd és azt állítja, egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook című, különös, sőt félelmetes gyerekkönyvet az ajtó előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, végül pedig az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házban...


 

 

Teheráni tabuk (Premier: február 8.)

Napjaink Teheránjában járunk. Ali Soozandeh élő szereplőket mintázó animációjában négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.


 
 
Szólíts a neveden (Premier: február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.


 

 

A szabadság ötven árnyalata (Premier: február 8.)

Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A szabadság ötven árnyalata moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv-trilógia harmadik része alapján készült. E.L. James regényét James Foley vitte vászonra, a végeredményt pedig 8-ától láthatjuk a mozikban.


 

 

Fekete Párduc (Premier: február 15.)

A Marvel Studios új, Fekete Párduc című filmjének főhőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Ám mikor egy nagyhatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén pedig nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll.


 

 

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (Premier: február 15.)

A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Az Öreg és törzse beletörődnek a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a tervük, visszakapják szeretett otthonukat, de ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni...


 

 

Valami Amerika 3 (Premier: február 15.)

A Valami Amerika 3 története szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, amelynek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?


 

 

Foxtrott (Premier: február 15.)

Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatóval enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Hirtelen azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét.


Foxtrott
Fotó: hollywoodreporter.com

 

The Workshop (Premier: február 15.)

Laurent Cantet Az osztály című filmjével már bizonyította, hogy nagyszerűen tud mesélni az ifjúságról. Legújabb alkotásában is épp ezt teszi! A The Workshop egy Marseille-hez közeli kisvárosban játszódik, amely hatalmas kikötőjének bezárása óta erősen hanyatlik. Sajnálatos módon a fiatalok körében is súlyos probléma a munkanélküliség. A népszerű író, Olivia Dejazet azonban létrehoz egy különös íróműhelyt, ahol egyszerre hét fiatalt próbál jó útra terelni. Az iparváros múltjához is kapcsolódó krimi megírására kapnak felkérést, ami felbolygatja a közösség életét. Ám ha ez nem lenne elég, a kiemelkedő diák, Antoine és tanára között is egyre jobban elmélyülnek az érzelmek...


 

 

Hihetetlen történet az óriás körtéről (Premier: február 22.)

Ez a dán animációs film csodásnak és rendkívül izgalmasnak ígérkezik! Nézzük is a történetet: Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkannak a tengerparton. A palackot korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, üzenetében pedig azt írja, hogy fogva tartják a Titokzatos Szigeten. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket, útközben pedig olyan felfedezést tesznek, amely óriási örömmel szolgálhat városuknak.


 

 

A víz érintése (Premier: február 22.)

Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmje, A víz érintése a hidegháborús Amerikában, 1962 tájékán játszódó szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete pedig gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.


 

 

A Pentagon titkai (Premier: február 22.)

Steven Spielberg, Meryl Streep, Tom Hanks – ez a három név már önmagában garancia a sikerre! A Pentagon titkai pedig valószínűleg nemcsak az Oscar-jelölést könyvelheti el sikerként, hanem – talán a díjat is – a nézők és a kritikusok elismerését is. A történet ugyanis rendkívül letaglózó: 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat, mikor a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg a The Washington Posthoz fordul. A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek annak érdekében, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek.


 

 

Éjszakai játék (Premier: február 22.)

Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik John Francis Daley alkotásában, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu

V4-banner

portre_masolata

2018.02.23

„Rendkívül jó érzéssel tölt el, hogy elismerik a munkám, de a legnagyobb elismerésnek azt érzem, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek” – mondta Balázs István Balázs, aki elnyerte az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny diák kategóriájának díját. A fiatal operatőrrel többek között arról beszélgettünk, hogyan indult el a filmezés felé vezető úton, de szóba került a legnagyobb álma is.

D_MTI20180223105_borito2

2018.02.23

A kulturális kormányzat két adósságát is törlesztette: az egyik a néhány héttel ezelőtt bemutatott Román Csarnok, melyet a Szépművészeti Múzeum felújításának keretében renováltak, a másik az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) – nyitotta meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 23-án az épületegyüttes bokrétaünnepét.

derko-60_2

2018.02.23

„Új nemzedékek jelennek meg új gondolatokkal: a szomszéd terem falain azt láthatjuk, hogy ők miképpen gondolkoznak a művészetről” – mondta dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója a Derkó2018 című kiállítás megnyitóján, a Műcsarnokban. A tárlaton olyan fiatal művészek pályamunkáit láthatjuk, akik az idén Derkovits-ösztöndíjban részesültek.

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író és Elsa Morante olasz író munkásságát elevenítik fel március 1-jén Rómában, az Altieri Palotában a Különös párok (Stranecoppie) című irodalmi rendezvénysorozat keretében. A kerekasztal-beszélgetésén Antonella Cilento neves olasz írónő, Francesco Costa író és forgatókönyvíró, valamint Giuseppe Merlino újságíró elevenítik fel Elsa Morante és Szabó Magda munkásságát, valamint párhuzamot vonnak a két neves írónő művei között. Az esemény a Lalineascritta, a Római Magyar Akadémia, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Publishing Hungary Program támogatásával valósul meg.

Kiállítást nyitott a BKV a cég fennállásának 50 éves évfordulójára a Földalatti Múzeumban. Bolla Tibor, a cég elnök-vezérigazgatója a megnyitón elmondta: bár a BKV 50 éve jött létre jelenlegi formájában, a budapesti tömegközlekedés már több mint száz éve üzemel. A Földalatti Múzeumban megtekinthető tárlaton a fotók és az egyenruhák mellett egyebek közt jegylyukasztókat, iránytáblákat, menetrendeket, maketteket állított ki a BKV.

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik szülővárosában, Kolozsváron Mátyás királyt születése 575. évfordulóján február 23-tól február 25-ig. Az Amaryillis Társaság által már 26. alkalommal megszervezett reneszánsz hangulatú kolozsvári Mátyás-napoknak az ad különös jelentőséget, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás-emlékévvé nyilvánította a 2018-as évet, amikor Hunyadi Mátyás királlyá választása 560. évfordulóját is ünnepeljük.

Idén 15 hangszerkészítő mester mutatja be hangszereit a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjában, ahol koncertek is várják a közönséget április 7-én és 8-án a Fonó Budai Zeneházban. Két nemzetközi hírű művész, Kokas Katalin hegedűművész és Kokas Dóra csellóművész április 7-én ad koncertet a nagyteremben, előadásukban Maurice Ravel Szonáta hegedűre és csellóra, valamint Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára című műve hangzik el. Másnap az Opera Quartet – Deák Sára (hegedű), Hutás Erzsébet (hegedű), Sándor József (mélyhegedű) és Nagy Domonkos (gordonka) – az opera- és a kvartettirodalom remekeiből mutat be válogatást. Idén lesz két Violin Extra program is: április 9-én és május 28-án az Auer Trió – Kováts Péter (hegedű), Varga István (gordonka) és Fülei Balázs (zongora) – Beethoven műveit adja elő, április 14-én pedig Alexander Bălănescu hegedűművész ad koncertet.

Pályázatot ír ki a kaposvári önkormányzat a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára, a direktor 2018. szeptember 1-jétől öt éven át töltheti be a tisztséget. A városi közgyűlés február 22-ei döntésének indoka, hogy a teátrumot Rátóti Zoltán 2016 augusztusi lemondása óta vezető Fülöp Péter megbízatása augusztus 31-én lejár. A pályázati kiírás február 28-án jelenik meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, a pályázatok benyújtási határideje április 16., az igazgató személyéről a közgyűlés dönt egy szakértői, valamint a köznevelési, tudományos és kulturális bizottság véleményének ismeretében.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma