2018.02.01

Láthatjuk Paul Thomas Anderson legújabb munkáját, a 2014-es év legjobb horrorját, egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből álló mozgóképet, Oscar-díjra jelölt alkotásokat, valamint varázslatos animációs filmeket is. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban 2018 februárjában? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ, hogy segítsünk eldönteni, mit nézzetek meg először.

Fantomszal
Fantomszál
Fotó: focusfeatures.com


Fantomszál (Premier: február 1.)

A Magnólia, a The Master és a Beépített hiba című filmeket jegyző Paul Thomas Anderson legújabb filmje igazi mestermunkának ígérkezik – ezt a gondolatot erősíti az Oscar-jelölés is. A Fantomszál az ’50-es években, a háború utáni Londonban játszódik, középpontjában pedig Reynold Woodcock, a híres szabó és nővére, Cyril áll. Ők ketten a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat. Nem meglepő tehát, hogy nők jönnek és mennek a Daniel Day-Lewis által életre keltett Woodcock életében, aki pedig megrögzött agglegény. Mindaddig, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető.


 

 

Manifesztum (Premier: február 1.)

Julian Rosefeldt rendező egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze ezt a filmet, mely a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja. Cate Blanchett tizenkét különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – és minden egyes szerepében váratlan, meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a híres szövegeknek.

Kritikánkat a filmről ITT olvashatjátok.


 

 

Én, Tonya (Premier: február 1.)

Tonya Harding története a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, és az élete egészen más irányt vett: például elkövetett egy merényletet a legnagyobb riválisa ellen. Tonya egyik pillanatról a másikra közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt… Erre mutat rá Craig Gillespie filmje, melynek főszereplője nem más, mint Margot Robbie.


 

 

A Babadook (Premier: február 1.)

A 2014-es év legjobb horrorfilmjének kiáltották ki a kritikusok Jennifer Kent A Babadook című – egyébként első – nagyjátékfilmjét, mely február 1-jétől látható hazánkban. A történet főhőse Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor éppen a kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A szörnyű baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nem tudta feldolgozni a tragédiát: egyedül neveli kisfiát, Samuelt, aki súlyos viselkedési problémákkal küzd és azt állítja, egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook című, különös, sőt félelmetes gyerekkönyvet az ajtó előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, végül pedig az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házban...


 

 

Teheráni tabuk (Premier: február 8.)

Napjaink Teheránjában járunk. Ali Soozandeh élő szereplőket mintázó animációjában négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.


 
 
Szólíts a neveden (Premier: február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.


 

 

A szabadság ötven árnyalata (Premier: február 8.)

Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A szabadság ötven árnyalata moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv-trilógia harmadik része alapján készült. E.L. James regényét James Foley vitte vászonra, a végeredményt pedig 8-ától láthatjuk a mozikban.


 

 

Fekete Párduc (Premier: február 15.)

A Marvel Studios új, Fekete Párduc című filmjének főhőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Ám mikor egy nagyhatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén pedig nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll.


 

 

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (Premier: február 15.)

A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Az Öreg és törzse beletörődnek a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a tervük, visszakapják szeretett otthonukat, de ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni...


 

 

Valami Amerika 3 (Premier: február 15.)

A Valami Amerika 3 története szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, amelynek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?


 

 

Foxtrott (Premier: február 15.)

Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatóval enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Hirtelen azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét.


Foxtrott
Fotó: hollywoodreporter.com

 

The Workshop (Premier: február 15.)

Laurent Cantet Az osztály című filmjével már bizonyította, hogy nagyszerűen tud mesélni az ifjúságról. Legújabb alkotásában is épp ezt teszi! A The Workshop egy Marseille-hez közeli kisvárosban játszódik, amely hatalmas kikötőjének bezárása óta erősen hanyatlik. Sajnálatos módon a fiatalok körében is súlyos probléma a munkanélküliség. A népszerű író, Olivia Dejazet azonban létrehoz egy különös íróműhelyt, ahol egyszerre hét fiatalt próbál jó útra terelni. Az iparváros múltjához is kapcsolódó krimi megírására kapnak felkérést, ami felbolygatja a közösség életét. Ám ha ez nem lenne elég, a kiemelkedő diák, Antoine és tanára között is egyre jobban elmélyülnek az érzelmek...


 

 

Hihetetlen történet az óriás körtéről (Premier: február 22.)

Ez a dán animációs film csodásnak és rendkívül izgalmasnak ígérkezik! Nézzük is a történetet: Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkannak a tengerparton. A palackot korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, üzenetében pedig azt írja, hogy fogva tartják a Titokzatos Szigeten. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket, útközben pedig olyan felfedezést tesznek, amely óriási örömmel szolgálhat városuknak.


 

 

A víz érintése (Premier: február 22.)

Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmje, A víz érintése a hidegháborús Amerikában, 1962 tájékán játszódó szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete pedig gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.


 

 

A Pentagon titkai (Premier: február 22.)

Steven Spielberg, Meryl Streep, Tom Hanks – ez a három név már önmagában garancia a sikerre! A Pentagon titkai pedig valószínűleg nemcsak az Oscar-jelölést könyvelheti el sikerként, hanem – talán a díjat is – a nézők és a kritikusok elismerését is. A történet ugyanis rendkívül letaglózó: 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat, mikor a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg a The Washington Posthoz fordul. A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek annak érdekében, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek.


 

 

Éjszakai játék (Premier: február 22.)

Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik John Francis Daley alkotásában, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu

Gubis_megnyito
2019.01.18

elRENDeltetett – ezzel a címmel nyílt kiállítás Gubis Mihály békéscsabai képzőművész munkáiból a Munkácsy Mihály Múzeumban. A 12 éve elhunyt művész idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum és a család gyűjteményéből állították össze.

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Az eredeti megjelenés harmincadik évfordulójára újra megjelenik Keith Richards első szólólemeze. A Rolling Stones 75 éves gitárosa Talk It Cheap című albuma március 29-én számos extrával érhető újra el. Az eredetileg tizenegy számos album most kiegészül hat bónuszdallal. Az anyag digitálisan, CD-n, vinylen és dobozban egyaránt elérhető lesz. A boxba eddig publikálatlan fotók, egy nyolcvanoldalas keménykötésű könyv, ritka relikviák, szövegkéziratok, poszterek és egy gitárpengető is kerül. Keith Richards 1988 óta még két szólólemezt készített.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma