NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

irotabor_tokaj
Fotó forrása: tokajiirotabor.hu


Az esemény témája A szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920, nem véletlenül: a trianoni békediktátum alapjaiban rendítette meg az egykori Magyarország kulturális életét, a viszonyok súlyos átrendeződését vonva maga után.


A Tokaji Írótábor 2018-ban az első világháború irodalmi életét vette górcső alá, most azonban a „nagy háború” befejeződésétől a trianoni döntésig terjedő időszak művészi alakulásának megvitatása lesz a meghatározó. Ehhez többek között Babits Mihály, Herczeg Ferenc, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos, Szabó Dezső művei adják majd a kiindulópontot.

 

20170810irotabor2-640x323
Fotó forrása: tokajiirotabor.hu

Augusztus 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Endre-kiállítását Demeter Szilárd főigazgató nyitja meg a Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Ugyanezen a napon Erős Kinga kritikus, szerkesztő vezetésével mutatkozik be a fiatal irodalom néhány ígéretes tehetsége, például Csillag Tamás, Szerényi Szabolcs vagy Horváth Veronika, akinek 2017-ben jelent meg első verseskötete a Fiatal Írók Szövetségénél Minden átjárható címmel.

 

Augusztus 16-án Tallián Mariann és Lázár Balázs Ady-műsora várja a közönséget. Augusztus 17-én a Tokaji Ferenc Gimnáziumban 1919 a magyar társművészetekben címmel tartanak megbeszélést, ahol is Árkossy István, Temesvári István Péter, Windhager Ákos, Deák-Sárosi László működik közre. Ugyanitt az 1919-es kommün a magyar irodalomban és az 1919 a (későbbi) trianoni határokon túl szintén a munkacsoportok témáinak részét képezik.


JaMese
Forrás: jamese.hu


A Tokaji Estéken irodalmi események, kiállítás, koncertek (JaMese, Másik oldal, Szalóki Ági) lesznek, de bemutatkoznak a folyóiratok is, és mindezeken túl még borkóstoló is várható.

A zárónapon, augusztus 18-án az ötven éve elhunyt Kodolányi János író emléktáblájának felavatására kerül sor. Itt Bertha Zoltán író laudál, és Kodolányi Gyula író, költő, műfordító mond köszöntőt.

 

A Tokaji Írótábor ebben az évben mások mellett a Tokaj Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

Ayhan Gökhan

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma