IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.05.25

Bérczes László és Kiss Mónika 2008-ban úgy döntöttek, hogy a barátaikkal karöltve létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol a művészek és a közönség közel kerülhetnek egymáshoz. Idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált július 31. és augusztus 4. között. Számos újdonság és ősbemutató lesz!

_D0A0332_Copy
Tompos Kátya, Bérczes László, Kiss Mónika és Vecsei H. Miklós


Az Ördögkatlan Fesztivál idén is négy dél-baranyai településen: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden várja a közönséget. A fesztivál május 25-ei sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező bejelentette:

 

idén négy díszvendége lesz a fesztiválnak: a zenében Snétberger Ferenc, az irodalomban a Magvető Kiadó, a színházi területről pedig a Sztalker Csoport és a K2 Színház.

 

A díszvendégeket sorolva felidézte: „amikor 2008-ban eldöntöttük, hogy szeretnénk létrehozni ezt a fesztivált, meg sem fordult a fejünkben, hogy tizenegy év után itt fogunk ülni, oldalunkon vendégeinkkel”. Dávid Anna, a Magvető igazgatója a kiadó fesztiválra szánt programjai kapcsán elmondta: Nádasdy Ádámmal a műfordításról beszélgetnek majd, Szilasi László és Darvasi László könyvei által az „irodalmi túlélés” kerül a középpontba, vagyis az, miként lehet túlélni egy súlyos betegséget, majd feldolgozni a vele járó traumát, de ott lesznek a fesztiválon a kiadó fiatal írói, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna, továbbá Totth Benedek és Horváth Viktor is. „A fesztiválon azon új verseim közül is felolvasok majd néhányat, amelyekben a természet és a lélek kapcsolatával foglalkozom” – tette hozzá Nádasdy Ádám.


_D0A0310_Copy
Dávid Anna, Nádasdy Ádám és Tompos Kátya

 

A Sztalker Csoport – melyet tagjai a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, egy vizsga alkalmából alapítottak meg – a nyitónapon első önálló bemutatóját tartja – árulta el Bérczes László.

 

A csoport egyik tagja, ifj. Vidnyánszky Attila elmondta, július 31-én Faulkner Míg fekszem kiterítve című regényét állítják színpadra. „Ez a darab arról szól, miért olyan nehéz most együtt maradniuk az embereknek” – fogalmazta meg Vecsei H. Miklós, aki kitért arra is, hogy a produkcióban „szerepel” Törőcsik Mari is: felolvasott a regényből, így a hangja által lesz jelen az előadásban. Osváth Gábor, a Sztalker Csoport produkciós menedzsere megjegyezte: az előadást négyszer adják elő az Ördögkatlan Fesztiválon, ezután vidéken játsszák, a jövő évadtól pedig Budapesten is. A nagyharsányi Szoborparkba szervezett bemutatót az Ördögkatlan is koprodukciós partnerként jegyzi, akárcsak a K2 Színház Baranyai gyöngyösbokréta című darabját, amelyet ősztől a MU Színházban láthatunk majd.


_D0A0424_Copy
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszki Attila

 

Tompos Kátya színésznő, énekesnő is fellép az idei fesztiválon, méghozzá augusztus 1-jén a Like A Rolling Stone című zenés produkcióban: az elmúlt ötven év világslágereit Tompos Kátya mellett Zséda, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Simon Kornél és Chris Mattheisen adja elő. Másnap, augusztus 2-án Tompos Kátya a tavaly megjelent második lemezét is bemutatja az Ördögkatlan Fesztivál közönségének.

 

Kiss Móni, a fesztivál másik főszervezője elmondta: Both Miklós nagy sikerű Ukrán Udvara idén is megnyitja kapuit a nagyharsányi Rácz-házban, ahol négy napon át ezúttal az ukrán falvak tradícióit, ünnepeit mutatják be.

 

Szintén Nagyharsányba, az Aralica Kertbe költözik a Gyerekkert a Pagony Kiadó jóvoltából, délutánonként ugyanitt horvát, ukrán, moldvai és román táncház lesz. A beremendi Tószínpadon lép fel Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, de ezek a helyszínen színházi előadások is lesznek: mások mellett a Miskin herceg a Katona József Színház előadásában, a Gyarmati Fanni naplója, a Kezdhetek folytatódni című Petri-est, a Márai Sándor műveiből készült Hallgatni akartam a Vígszínház produkciójaként vagy az RS9 Színháztól a Kean, a színész.


_D0A0342_Copy
Tompos Kátya és Bérczes László

 

Érdekes színfoltja lesz az idei fesztiválnak az Ózd melletti Sajóvárkonyon élő fiatal fiúkból alakult Várkonyi Csibészek, amely egy szabad zenei workshop. Miklósi Ákos, a projekt egyik felkarolója úgy fogalmazott: a Várkonyi Csibészek profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű, cigány gyermekekkel, akik ennek segítségével zeneileg és más szempontból is fejlődni tudnak. Ehhez kapcsolódva Petz Annamária, az Ördögkatlan gazdasági vezetője bejelentette:

 

idén a dél-baranyai térségből, Kákicsból érkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tudnak vendégül látni a fesztiválon.


 

 

A színes programkínálatban szerepel még többek között a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertje, amely augusztus 1-jén lesz a villánykövesdi Teleki Ligetben. A Csík Zenekar gitáros-hegedűse, Szabó Attila elmondta, hogy a fesztivál nyitónapján családja és más közreműködők (Mező Misi, Csorba Lóci, Beck Zoli, a Roy és Ádám Trió) társaságában ünnepli koncerttel 50. születésnapját. Fellép még mások mellett az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Singas Project. A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat, és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

 

Az Ördögkatlan Fesztivál részletes programját ITT találjátok.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma