15_eves

2018.05.25

Bérczes László és Kiss Mónika 2008-ban úgy döntöttek, hogy a barátaikkal karöltve létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol a művészek és a közönség közel kerülhetnek egymáshoz. Idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált július 31. és augusztus 4. között. Számos újdonság és ősbemutató lesz!

_D0A0332_Copy
Tompos Kátya, Bérczes László, Kiss Mónika és Vecsei H. Miklós


Az Ördögkatlan Fesztivál idén is négy dél-baranyai településen: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden várja a közönséget. A fesztivál május 25-ei sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező bejelentette:

 

idén négy díszvendége lesz a fesztiválnak: a zenében Snétberger Ferenc, az irodalomban a Magvető Kiadó, a színházi területről pedig a Sztalker Csoport és a K2 Színház.

 

A díszvendégeket sorolva felidézte: „amikor 2008-ban eldöntöttük, hogy szeretnénk létrehozni ezt a fesztivált, meg sem fordult a fejünkben, hogy tizenegy év után itt fogunk ülni, oldalunkon vendégeinkkel”. Dávid Anna, a Magvető igazgatója a kiadó fesztiválra szánt programjai kapcsán elmondta: Nádasdy Ádámmal a műfordításról beszélgetnek majd, Szilasi László és Darvasi László könyvei által az „irodalmi túlélés” kerül a középpontba, vagyis az, miként lehet túlélni egy súlyos betegséget, majd feldolgozni a vele járó traumát, de ott lesznek a fesztiválon a kiadó fiatal írói, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna, továbbá Totth Benedek és Horváth Viktor is. „A fesztiválon azon új verseim közül is felolvasok majd néhányat, amelyekben a természet és a lélek kapcsolatával foglalkozom” – tette hozzá Nádasdy Ádám.


_D0A0310_Copy
Dávid Anna, Nádasdy Ádám és Tompos Kátya

 

A Sztalker Csoport – melyet tagjai a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, egy vizsga alkalmából alapítottak meg – a nyitónapon első önálló bemutatóját tartja – árulta el Bérczes László.

 

A csoport egyik tagja, ifj. Vidnyánszky Attila elmondta, július 31-én Faulkner Míg fekszem kiterítve című regényét állítják színpadra. „Ez a darab arról szól, miért olyan nehéz most együtt maradniuk az embereknek” – fogalmazta meg Vecsei H. Miklós, aki kitért arra is, hogy a produkcióban „szerepel” Törőcsik Mari is: felolvasott a regényből, így a hangja által lesz jelen az előadásban. Osváth Gábor, a Sztalker Csoport produkciós menedzsere megjegyezte: az előadást négyszer adják elő az Ördögkatlan Fesztiválon, ezután vidéken játsszák, a jövő évadtól pedig Budapesten is. A nagyharsányi Szoborparkba szervezett bemutatót az Ördögkatlan is koprodukciós partnerként jegyzi, akárcsak a K2 Színház Baranyai gyöngyösbokréta című darabját, amelyet ősztől a MU Színházban láthatunk majd.


_D0A0424_Copy
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszki Attila

 

Tompos Kátya színésznő, énekesnő is fellép az idei fesztiválon, méghozzá augusztus 1-jén a Like A Rolling Stone című zenés produkcióban: az elmúlt ötven év világslágereit Tompos Kátya mellett Zséda, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Simon Kornél és Chris Mattheisen adja elő. Másnap, augusztus 2-án Tompos Kátya a tavaly megjelent második lemezét is bemutatja az Ördögkatlan Fesztivál közönségének.

 

Kiss Móni, a fesztivál másik főszervezője elmondta: Both Miklós nagy sikerű Ukrán Udvara idén is megnyitja kapuit a nagyharsányi Rácz-házban, ahol négy napon át ezúttal az ukrán falvak tradícióit, ünnepeit mutatják be.

 

Szintén Nagyharsányba, az Aralica Kertbe költözik a Gyerekkert a Pagony Kiadó jóvoltából, délutánonként ugyanitt horvát, ukrán, moldvai és román táncház lesz. A beremendi Tószínpadon lép fel Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, de ezek a helyszínen színházi előadások is lesznek: mások mellett a Miskin herceg a Katona József Színház előadásában, a Gyarmati Fanni naplója, a Kezdhetek folytatódni című Petri-est, a Márai Sándor műveiből készült Hallgatni akartam a Vígszínház produkciójaként vagy az RS9 Színháztól a Kean, a színész.


_D0A0342_Copy
Tompos Kátya és Bérczes László

 

Érdekes színfoltja lesz az idei fesztiválnak az Ózd melletti Sajóvárkonyon élő fiatal fiúkból alakult Várkonyi Csibészek, amely egy szabad zenei workshop. Miklósi Ákos, a projekt egyik felkarolója úgy fogalmazott: a Várkonyi Csibészek profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű, cigány gyermekekkel, akik ennek segítségével zeneileg és más szempontból is fejlődni tudnak. Ehhez kapcsolódva Petz Annamária, az Ördögkatlan gazdasági vezetője bejelentette:

 

idén a dél-baranyai térségből, Kákicsból érkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tudnak vendégül látni a fesztiválon.


 

 

A színes programkínálatban szerepel még többek között a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertje, amely augusztus 1-jén lesz a villánykövesdi Teleki Ligetben. A Csík Zenekar gitáros-hegedűse, Szabó Attila elmondta, hogy a fesztivál nyitónapján családja és más közreműködők (Mező Misi, Csorba Lóci, Beck Zoli, a Roy és Ádám Trió) társaságában ünnepli koncerttel 50. születésnapját. Fellép még mások mellett az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Singas Project. A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat, és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

 

Az Ördögkatlan Fesztivál részletes programját ITT találjátok.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma