Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.05.25

Bérczes László és Kiss Mónika 2008-ban úgy döntöttek, hogy a barátaikkal karöltve létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol a művészek és a közönség közel kerülhetnek egymáshoz. Idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált július 31. és augusztus 4. között. Számos újdonság és ősbemutató lesz!

_D0A0332_Copy
Tompos Kátya, Bérczes László, Kiss Mónika és Vecsei H. Miklós


Az Ördögkatlan Fesztivál idén is négy dél-baranyai településen: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden várja a közönséget. A fesztivál május 25-ei sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező bejelentette:

 

idén négy díszvendége lesz a fesztiválnak: a zenében Snétberger Ferenc, az irodalomban a Magvető Kiadó, a színházi területről pedig a Sztalker Csoport és a K2 Színház.

 

A díszvendégeket sorolva felidézte: „amikor 2008-ban eldöntöttük, hogy szeretnénk létrehozni ezt a fesztivált, meg sem fordult a fejünkben, hogy tizenegy év után itt fogunk ülni, oldalunkon vendégeinkkel”. Dávid Anna, a Magvető igazgatója a kiadó fesztiválra szánt programjai kapcsán elmondta: Nádasdy Ádámmal a műfordításról beszélgetnek majd, Szilasi László és Darvasi László könyvei által az „irodalmi túlélés” kerül a középpontba, vagyis az, miként lehet túlélni egy súlyos betegséget, majd feldolgozni a vele járó traumát, de ott lesznek a fesztiválon a kiadó fiatal írói, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna, továbbá Totth Benedek és Horváth Viktor is. „A fesztiválon azon új verseim közül is felolvasok majd néhányat, amelyekben a természet és a lélek kapcsolatával foglalkozom” – tette hozzá Nádasdy Ádám.


_D0A0310_Copy
Dávid Anna, Nádasdy Ádám és Tompos Kátya

 

A Sztalker Csoport – melyet tagjai a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, egy vizsga alkalmából alapítottak meg – a nyitónapon első önálló bemutatóját tartja – árulta el Bérczes László.

 

A csoport egyik tagja, ifj. Vidnyánszky Attila elmondta, július 31-én Faulkner Míg fekszem kiterítve című regényét állítják színpadra. „Ez a darab arról szól, miért olyan nehéz most együtt maradniuk az embereknek” – fogalmazta meg Vecsei H. Miklós, aki kitért arra is, hogy a produkcióban „szerepel” Törőcsik Mari is: felolvasott a regényből, így a hangja által lesz jelen az előadásban. Osváth Gábor, a Sztalker Csoport produkciós menedzsere megjegyezte: az előadást négyszer adják elő az Ördögkatlan Fesztiválon, ezután vidéken játsszák, a jövő évadtól pedig Budapesten is. A nagyharsányi Szoborparkba szervezett bemutatót az Ördögkatlan is koprodukciós partnerként jegyzi, akárcsak a K2 Színház Baranyai gyöngyösbokréta című darabját, amelyet ősztől a MU Színházban láthatunk majd.


_D0A0424_Copy
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszki Attila

 

Tompos Kátya színésznő, énekesnő is fellép az idei fesztiválon, méghozzá augusztus 1-jén a Like A Rolling Stone című zenés produkcióban: az elmúlt ötven év világslágereit Tompos Kátya mellett Zséda, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Simon Kornél és Chris Mattheisen adja elő. Másnap, augusztus 2-án Tompos Kátya a tavaly megjelent második lemezét is bemutatja az Ördögkatlan Fesztivál közönségének.

 

Kiss Móni, a fesztivál másik főszervezője elmondta: Both Miklós nagy sikerű Ukrán Udvara idén is megnyitja kapuit a nagyharsányi Rácz-házban, ahol négy napon át ezúttal az ukrán falvak tradícióit, ünnepeit mutatják be.

 

Szintén Nagyharsányba, az Aralica Kertbe költözik a Gyerekkert a Pagony Kiadó jóvoltából, délutánonként ugyanitt horvát, ukrán, moldvai és román táncház lesz. A beremendi Tószínpadon lép fel Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, de ezek a helyszínen színházi előadások is lesznek: mások mellett a Miskin herceg a Katona József Színház előadásában, a Gyarmati Fanni naplója, a Kezdhetek folytatódni című Petri-est, a Márai Sándor műveiből készült Hallgatni akartam a Vígszínház produkciójaként vagy az RS9 Színháztól a Kean, a színész.


_D0A0342_Copy
Tompos Kátya és Bérczes László

 

Érdekes színfoltja lesz az idei fesztiválnak az Ózd melletti Sajóvárkonyon élő fiatal fiúkból alakult Várkonyi Csibészek, amely egy szabad zenei workshop. Miklósi Ákos, a projekt egyik felkarolója úgy fogalmazott: a Várkonyi Csibészek profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű, cigány gyermekekkel, akik ennek segítségével zeneileg és más szempontból is fejlődni tudnak. Ehhez kapcsolódva Petz Annamária, az Ördögkatlan gazdasági vezetője bejelentette:

 

idén a dél-baranyai térségből, Kákicsból érkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tudnak vendégül látni a fesztiválon.


 

 

A színes programkínálatban szerepel még többek között a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertje, amely augusztus 1-jén lesz a villánykövesdi Teleki Ligetben. A Csík Zenekar gitáros-hegedűse, Szabó Attila elmondta, hogy a fesztivál nyitónapján családja és más közreműködők (Mező Misi, Csorba Lóci, Beck Zoli, a Roy és Ádám Trió) társaságában ünnepli koncerttel 50. születésnapját. Fellép még mások mellett az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Singas Project. A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat, és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

 

Az Ördögkatlan Fesztivál részletes programját ITT találjátok.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma