2017.08.09

Te hány színházban jártál már Budapesten? Idén játékra invitálja a nézőket a Színházak Éjszakája! A különböző helyszíneken puzzle-darabkákat gyűjthetünk, és aki kirak egy képet, ajándékot, míg aki színészek autogramját gyűjti, akár színházjegyet is nyerhet. Emellett új programokkal és városnéző sétákkal is készül az a 35 színház, amely szeptember 16-án kinyitja kapuit. A részletekről Komáromi György, a rendezvény projektvezetője mesélt.

Idén egész Budapestet behálózza a Színházak Éjszakája, hiszen 35 színház várja a nézőket. Mindegyik legalább 5-7 programmal készül; lesznek nyíltpróbák, közönségtalálkozók, különböző színdarabokból előadott részletek, improvizációk, valamint beszélgethetünk alkotókkal, színészekkel, és színészzenekarok koncertje, karaoke is színesíti az estét – tudtuk meg Komáromi Györgytől, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójától és a Színházak Éjszakája projektvezetőjétől. Elárulta: a 2017-es Színházak Éjszakájának saját dalai is lesz! Puskás Peti és a The Biebers írja a szervezők felkérése a nyárútó buli hangulatát idéző dalt.

 

_57A0775


„Az őszi Színházak Éjszakáját már tavasszal elkezdjük tervezni, és mindig a részvevő színházakkal közös gondolkodás előzi meg a szervezést. Már akkor is felmerülnek új ötletek, amikor az előző évi eseményt értékeljük. Ilyenkor összehívjuk a színházak képviselőit, és összegezzük a tapasztalatokat. Így merült fel a 2016-os Színházak Éjszakája után, hogy jó volna valamilyen módon összekötni a résztvevő színházakat. Szerettük volna, ha a programon a közönség nemcsak egy-két helyre jut el, hanem akár 5-8 színházba is ellátogat. Ezért például idén lesz egy játék, amelyben puzzle-darabokat lehet gyűjteni egy-egy helyszín felkeresésével, és hűtőmágnest vagy akár színházjegyet is nyerhetnek azok, akik kirakják a képet” – részletezte Komáromi György.

 

„Minden évben próbáljuk fejleszteni az eseményt, újat nyújtani a nézőknek. Végiggondolunk tematikákat, motívumokat, meghallgatjuk a színházak véleményét, ötleteit, és ezen kívül figyelembe vesszük a nézői visszajelzéseket. A kreatív és ötletgazdag programokról mindig az adott színházak maguk döntenek, így évről évre mindig nagyon színes és rájuk jellemző műsorral jelentkeznek. Van olyan színház, amely néhány rövid darabot, jelenetet többször is előad az este folyamán, lesz olyan program, ahol a nézőket is bevonják a játékba, például rejtvényfejtéssel, és az új színházi évad műsoráról, bemutatókról is sok minden kiderül majd. Több színház kedvezményeket is kínál ezen a napon a színházjegyeikre.”

 

Idén a puzzledarabkák gyűjtése mellett egy további újdonsággal készülnek a szervezők: „az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel tervezünk színháztörténeti, városnéző sétákat. Például A Nemzeti Színház hűlt helyei címmel, de a budai színházakat is felfedezhetjük művészet- és színháztörténészek szakértő, érdekes vezetésével” – magyarázza a projektvezető, hozzátéve: a színházak a gyerekeket is várják, néhány helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyeken a kicsik és családok együtt játszanak vagy készítsenek bábokat.

 

_57A91191


Komáromi György arról is mesélt, hogyan, milyen céllal született meg a Színházak Éjszakája. A program ötlete először 2011-ben merült fel a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén. „Ekkoriban a színházak megérezték a gazdasági válság következményeit. Egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a nézők, nem tudtak olyan gyakran színházba jönni, és a hírek sem rólunk szóltak. Ezért Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója felvetette, hogy legyen egy olyan rendezvény Budapesten, amely a színházakra irányítja a figyelmet. Miután az ötlettel mindenki egyetértett, a Főváros kulturális vezetésének megtetszett az ötlet, ezért anyagi és erkölcsi támogatással a projekt mögé állt. Kellett egy csapat is, aki megvalósítja és megszervezi az eseményt, és ezt a Radnóti Miklós Színház vállalta el. Így 2012-ben megrendeztük az első Színházak Éjszakáját 14 színház részvételével és fővárosi támogatással. Később a program tovább bővült, csatlakoztak az állami színházak és a magánszínházak is. Idén a Jurányi csapatával együtt szervezzük a Színházak Éjszakáját, és így az idei Színházak Éjszakája kreatív gondolatokkal, új impulzusokkal gazdagodhat. Már látszik ez a friss lendület a megjelenéseinken és nyári akcióinkon. A Színházak Éjszakája egy értékes összefogása a budapesti színházaknak, amikor egy teljes napon át a színházművészetet ünnepelhetjük. A nyári holtszezon után ismét megnyílnak a teátrumok, és egy nagy évadnyitó bulit tartanak.”

 

A programra évente majdnem tízezer érdeklődő látogat el, a műsorok teltházzal mennek. „Ez a legnagyobb színházi esemény Budapesten. A fanatikus színházba járók adják a törzsközönségét a rendezvénynek, de ők kb. egyharmadát teszik ki a résztvevőknek. Van egy másik harmad, akik arra használják az estét, hogy megtekintsék a számukra eddig ismeretlen színházakat, amelyek esetleg későbbi törzshelyeikké válhatnak. Emellett mindig van a program közönségének egy olyan része is, aki új, most ismerkedik a színházi kínálattal, és elsősorban a bulit, a fesztivált látja benne – jegyzi meg a projektvezető, aki azoknak is ajánlja a Színházak Éjszakáját, akik eddig még nem tudtak részt venni rajta.

 

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát,” – emeli ki Komáromi György.

 

A részletes programokat szeptember 1-én ismerhetjük meg, addig is elővásárlási akcióban, 20 százalék kedvezménnyel kaphatóak a jegyek. Idén is lesz előzetes helyfoglalás, amely azt jelenti, hogy szeptember elején már lehetőséget kapnak a korai vásárlók, hogy bizonyos programokra biztosítják helyüket. A többieknek sem kell azonban megijedni, mert csak a meglévő helyek felét ajánlják fel előzetes foglalásra. Így azok is bejuthatnak a programokra, akik csak a rendezvény napján váltanak jegyet.

 

Wéber Anikó

V4-banner

a_rajnai_sellok

2018.02.17

Jacques Offenbach első operája, A rajnai sellők február 24-étől látható az Erkel Színházban Anger Ferenc rendezésében. A közelmúltban felfedezett műben egy szerelmespár története háború és béke, vonzalmak és konfliktusok, a transzcendens és a profán világ ellentétei közepette bontakozik ki. A produkcióban többek között olyan kiváló művészek lépnek fel, mint László Boldizsár és Boncsér Gergely.

rafael_herman_9251_preview

2018.02.17

Az éjszaka világát mutatják be Rafael Y. Herman képei, melyekből február 15-én nyílt kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Az izraeli születésű fotóművész nem csak az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni, hanem rávilágít arra is, hogy bár az éjszakai táj a közelünkben van, annak valósága számunkra mégsem létezik.

_D0A8457_Copy

2018.02.16

„Nem sok fiatalember mondhatja el magáról, hogy a világ legszebb hídját kapta örökségül az édesapjától” – mesélte Fazekas János, a Lánchíd hídmestere. De mi is pontosan egy hídmester feladata, és hogyan válhat egy ilyen különleges szakma hivatássá? Többek között erről beszélgettünk Fazekas Jánossal, akinek nemcsak a foglalkozása, de az élete is különleges.

Az egyik legnépszerűbb amerikai metalcore csapat, a Killswitch Engage ad koncertet június 16-án a fővárosi Akvárium Klubban. A zenekar 2008 és 2016 után harmadszor fog fellépni Budapesten. Az amerikai heavy metál újhullámos képviselőjeként számon tartott Killswitch Engage több mint négymillió albumot adott el eddig csak az Egyesült Államokban.

A Raffaello festette Esterházy Madonna a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-áig látható kiállításnak, amelyen a festményhez készített vázlatrajz másolata, valamint Raffaello-utánzók munkái kísérik a Szépművészeti Múzeumból kölcsönkért alkotást. Az Esterházy Madonnát legutóbb 2014 végén mutatták be Olaszországban, Milánóban.

Megzenésítették Schiller Ármány és szerelem című drámáját. A rockzenés játékot február 24-én mutatják be a Soproni Petőfi Színházban. Az átdolgozás zenéjét Papp Gyula, dalszövegeit Demjén Ferenc írta. A történet egy színtársulatról szól, a tagok pedig éppen az Ármány és szerelem előadását próbálják.

Hetvennyolc éves korában elhunyt Varsóban Antoni Krauze neves lengyel filmrendező és forgatókönyvíró. A nemzetközi filmdíjakkal is kitüntetett Antoni Krauze több tucat film rendezője volt, a legismertebbek közülük a Magyarországon is bemutatott Fekete csütörtök (2011) és a Szmolenszk (2016) című alkotások.

Közös standdal jelennek meg a visegrádi országok, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia a Brüsszeli Könyvvásáron, amelyet február 22. és 25. között rendeznek meg. „Mindegyik V4-ország mintegy negyven kötetet és két írót hoz, nekünk két extra meghívottunk is lesz. A közös stand magyar kezdeményezésre jött létre, hiszen Magyarország az együttműködési forma soros elnöke ebben a félévben” – mondta Villegas-Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet keretében működő brüsszeli magyar kulturális intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna február 16-ai reggeli műsorában.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

01

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma