2017.08.09

Te hány színházban jártál már Budapesten? Idén játékra invitálja a nézőket a Színházak Éjszakája! A különböző helyszíneken puzzle-darabkákat gyűjthetünk, és aki kirak egy képet, ajándékot, míg aki színészek autogramját gyűjti, akár színházjegyet is nyerhet. Emellett új programokkal és városnéző sétákkal is készül az a 35 színház, amely szeptember 16-án kinyitja kapuit. A részletekről Komáromi György, a rendezvény projektvezetője mesélt.

Idén egész Budapestet behálózza a Színházak Éjszakája, hiszen 35 színház várja a nézőket. Mindegyik legalább 5-7 programmal készül; lesznek nyíltpróbák, közönségtalálkozók, különböző színdarabokból előadott részletek, improvizációk, valamint beszélgethetünk alkotókkal, színészekkel, és színészzenekarok koncertje, karaoke is színesíti az estét – tudtuk meg Komáromi Györgytől, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójától és a Színházak Éjszakája projektvezetőjétől. Elárulta: a 2017-es Színházak Éjszakájának saját dalai is lesz! Puskás Peti és a The Biebers írja a szervezők felkérése a nyárútó buli hangulatát idéző dalt.

 

_57A0775


„Az őszi Színházak Éjszakáját már tavasszal elkezdjük tervezni, és mindig a részvevő színházakkal közös gondolkodás előzi meg a szervezést. Már akkor is felmerülnek új ötletek, amikor az előző évi eseményt értékeljük. Ilyenkor összehívjuk a színházak képviselőit, és összegezzük a tapasztalatokat. Így merült fel a 2016-os Színházak Éjszakája után, hogy jó volna valamilyen módon összekötni a résztvevő színházakat. Szerettük volna, ha a programon a közönség nemcsak egy-két helyre jut el, hanem akár 5-8 színházba is ellátogat. Ezért például idén lesz egy játék, amelyben puzzle-darabokat lehet gyűjteni egy-egy helyszín felkeresésével, és hűtőmágnest vagy akár színházjegyet is nyerhetnek azok, akik kirakják a képet” – részletezte Komáromi György.

 

„Minden évben próbáljuk fejleszteni az eseményt, újat nyújtani a nézőknek. Végiggondolunk tematikákat, motívumokat, meghallgatjuk a színházak véleményét, ötleteit, és ezen kívül figyelembe vesszük a nézői visszajelzéseket. A kreatív és ötletgazdag programokról mindig az adott színházak maguk döntenek, így évről évre mindig nagyon színes és rájuk jellemző műsorral jelentkeznek. Van olyan színház, amely néhány rövid darabot, jelenetet többször is előad az este folyamán, lesz olyan program, ahol a nézőket is bevonják a játékba, például rejtvényfejtéssel, és az új színházi évad műsoráról, bemutatókról is sok minden kiderül majd. Több színház kedvezményeket is kínál ezen a napon a színházjegyeikre.”

 

Idén a puzzledarabkák gyűjtése mellett egy további újdonsággal készülnek a szervezők: „az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel tervezünk színháztörténeti, városnéző sétákat. Például A Nemzeti Színház hűlt helyei címmel, de a budai színházakat is felfedezhetjük művészet- és színháztörténészek szakértő, érdekes vezetésével” – magyarázza a projektvezető, hozzátéve: a színházak a gyerekeket is várják, néhány helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyeken a kicsik és családok együtt játszanak vagy készítsenek bábokat.

 

_57A91191


Komáromi György arról is mesélt, hogyan, milyen céllal született meg a Színházak Éjszakája. A program ötlete először 2011-ben merült fel a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén. „Ekkoriban a színházak megérezték a gazdasági válság következményeit. Egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a nézők, nem tudtak olyan gyakran színházba jönni, és a hírek sem rólunk szóltak. Ezért Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója felvetette, hogy legyen egy olyan rendezvény Budapesten, amely a színházakra irányítja a figyelmet. Miután az ötlettel mindenki egyetértett, a Főváros kulturális vezetésének megtetszett az ötlet, ezért anyagi és erkölcsi támogatással a projekt mögé állt. Kellett egy csapat is, aki megvalósítja és megszervezi az eseményt, és ezt a Radnóti Miklós Színház vállalta el. Így 2012-ben megrendeztük az első Színházak Éjszakáját 14 színház részvételével és fővárosi támogatással. Később a program tovább bővült, csatlakoztak az állami színházak és a magánszínházak is. Idén a Jurányi csapatával együtt szervezzük a Színházak Éjszakáját, és így az idei Színházak Éjszakája kreatív gondolatokkal, új impulzusokkal gazdagodhat. Már látszik ez a friss lendület a megjelenéseinken és nyári akcióinkon. A Színházak Éjszakája egy értékes összefogása a budapesti színházaknak, amikor egy teljes napon át a színházművészetet ünnepelhetjük. A nyári holtszezon után ismét megnyílnak a teátrumok, és egy nagy évadnyitó bulit tartanak.”

 

A programra évente majdnem tízezer érdeklődő látogat el, a műsorok teltházzal mennek. „Ez a legnagyobb színházi esemény Budapesten. A fanatikus színházba járók adják a törzsközönségét a rendezvénynek, de ők kb. egyharmadát teszik ki a résztvevőknek. Van egy másik harmad, akik arra használják az estét, hogy megtekintsék a számukra eddig ismeretlen színházakat, amelyek esetleg későbbi törzshelyeikké válhatnak. Emellett mindig van a program közönségének egy olyan része is, aki új, most ismerkedik a színházi kínálattal, és elsősorban a bulit, a fesztivált látja benne – jegyzi meg a projektvezető, aki azoknak is ajánlja a Színházak Éjszakáját, akik eddig még nem tudtak részt venni rajta.

 

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát,” – emeli ki Komáromi György.

 

A részletes programokat szeptember 1-én ismerhetjük meg, addig is elővásárlási akcióban, 20 százalék kedvezménnyel kaphatóak a jegyek. Idén is lesz előzetes helyfoglalás, amely azt jelenti, hogy szeptember elején már lehetőséget kapnak a korai vásárlók, hogy bizonyos programokra biztosítják helyüket. A többieknek sem kell azonban megijedni, mert csak a meglévő helyek felét ajánlják fel előzetes foglalásra. Így azok is bejuthatnak a programokra, akik csak a rendezvény napján váltanak jegyet.

 

Wéber Anikó

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

_D0A8114_Copy

2018.06.19

A Várkert Bazárban június 18-án nyílt kiállítás sanghaji képzőművészek alkotásaiból, amelyek a magyar származású, de Sanghajban több épületet is tervező Hudec László emléke előtt tisztelegnek. Hudec László éppen 100 évvel ezelőtt, 1918-ban, az első világháború után szökött át Kínába, ahol végül sikeres építészént 29 évet élt.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat. A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást: a téma a képtárban látható Textiltriennálé lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma