2017. augusztus 19.
Célzó

14192141_1404025222945113_3396994294880411257_n

1566. szeptember 7. Fiatalok és idősek számára egyaránt ismerős az évszám akár a törifüzetből, akár Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzából. Most, július 18-án a romániai Vajdahunyad váránál, a Dévai Operafesztiválon kel életre a történet Zrínyi Miklós hadvezérrel a főszerepben. Moravetz Leventével, a Zrínyi 1566 című darab író-rendezőjével beszélgettünk.
2017.08.09

Te hány színházban jártál már Budapesten? Idén játékra invitálja a nézőket a Színházak Éjszakája! A különböző helyszíneken puzzle-darabkákat gyűjthetünk, és aki kirak egy képet, ajándékot, míg aki színészek autogramját gyűjti, akár színházjegyet is nyerhet. Emellett új programokkal és városnéző sétákkal is készül az a 35 színház, amely szeptember 16-án kinyitja kapuit. A részletekről Komáromi György, a rendezvény projektvezetője mesélt.

Idén egész Budapestet behálózza a Színházak Éjszakája, hiszen 35 színház várja a nézőket. Mindegyik legalább 5-7 programmal készül; lesznek nyíltpróbák, közönségtalálkozók, különböző színdarabokból előadott részletek, improvizációk, valamint beszélgethetünk alkotókkal, színészekkel, és színészzenekarok koncertje, karaoke is színesíti az estét – tudtuk meg Komáromi Györgytől, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójától és a Színházak Éjszakája projektvezetőjétől. Elárulta: a 2017-es Színházak Éjszakájának saját dalai is lesz! Puskás Peti és a The Biebers írja a szervezők felkérése a nyárútó buli hangulatát idéző dalt.

 

_57A0775


„Az őszi Színházak Éjszakáját már tavasszal elkezdjük tervezni, és mindig a részvevő színházakkal közös gondolkodás előzi meg a szervezést. Már akkor is felmerülnek új ötletek, amikor az előző évi eseményt értékeljük. Ilyenkor összehívjuk a színházak képviselőit, és összegezzük a tapasztalatokat. Így merült fel a 2016-os Színházak Éjszakája után, hogy jó volna valamilyen módon összekötni a résztvevő színházakat. Szerettük volna, ha a programon a közönség nemcsak egy-két helyre jut el, hanem akár 5-8 színházba is ellátogat. Ezért például idén lesz egy játék, amelyben puzzle-darabokat lehet gyűjteni egy-egy helyszín felkeresésével, és hűtőmágnest vagy akár színházjegyet is nyerhetnek azok, akik kirakják a képet” – részletezte Komáromi György.

 

„Minden évben próbáljuk fejleszteni az eseményt, újat nyújtani a nézőknek. Végiggondolunk tematikákat, motívumokat, meghallgatjuk a színházak véleményét, ötleteit, és ezen kívül figyelembe vesszük a nézői visszajelzéseket. A kreatív és ötletgazdag programokról mindig az adott színházak maguk döntenek, így évről évre mindig nagyon színes és rájuk jellemző műsorral jelentkeznek. Van olyan színház, amely néhány rövid darabot, jelenetet többször is előad az este folyamán, lesz olyan program, ahol a nézőket is bevonják a játékba, például rejtvényfejtéssel, és az új színházi évad műsoráról, bemutatókról is sok minden kiderül majd. Több színház kedvezményeket is kínál ezen a napon a színházjegyeikre.”

 

Idén a puzzledarabkák gyűjtése mellett egy további újdonsággal készülnek a szervezők: „az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel tervezünk színháztörténeti, városnéző sétákat. Például A Nemzeti Színház hűlt helyei címmel, de a budai színházakat is felfedezhetjük művészet- és színháztörténészek szakértő, érdekes vezetésével” – magyarázza a projektvezető, hozzátéve: a színházak a gyerekeket is várják, néhány helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyeken a kicsik és családok együtt játszanak vagy készítsenek bábokat.

 

_57A91191


Komáromi György arról is mesélt, hogyan, milyen céllal született meg a Színházak Éjszakája. A program ötlete először 2011-ben merült fel a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén. „Ekkoriban a színházak megérezték a gazdasági válság következményeit. Egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a nézők, nem tudtak olyan gyakran színházba jönni, és a hírek sem rólunk szóltak. Ezért Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója felvetette, hogy legyen egy olyan rendezvény Budapesten, amely a színházakra irányítja a figyelmet. Miután az ötlettel mindenki egyetértett, a Főváros kulturális vezetésének megtetszett az ötlet, ezért anyagi és erkölcsi támogatással a projekt mögé állt. Kellett egy csapat is, aki megvalósítja és megszervezi az eseményt, és ezt a Radnóti Miklós Színház vállalta el. Így 2012-ben megrendeztük az első Színházak Éjszakáját 14 színház részvételével és fővárosi támogatással. Később a program tovább bővült, csatlakoztak az állami színházak és a magánszínházak is. Idén a Jurányi csapatával együtt szervezzük a Színházak Éjszakáját, és így az idei Színházak Éjszakája kreatív gondolatokkal, új impulzusokkal gazdagodhat. Már látszik ez a friss lendület a megjelenéseinken és nyári akcióinkon. A Színházak Éjszakája egy értékes összefogása a budapesti színházaknak, amikor egy teljes napon át a színházművészetet ünnepelhetjük. A nyári holtszezon után ismét megnyílnak a teátrumok, és egy nagy évadnyitó bulit tartanak.”

 

A programra évente majdnem tízezer érdeklődő látogat el, a műsorok teltházzal mennek. „Ez a legnagyobb színházi esemény Budapesten. A fanatikus színházba járók adják a törzsközönségét a rendezvénynek, de ők kb. egyharmadát teszik ki a résztvevőknek. Van egy másik harmad, akik arra használják az estét, hogy megtekintsék a számukra eddig ismeretlen színházakat, amelyek esetleg későbbi törzshelyeikké válhatnak. Emellett mindig van a program közönségének egy olyan része is, aki új, most ismerkedik a színházi kínálattal, és elsősorban a bulit, a fesztivált látja benne – jegyzi meg a projektvezető, aki azoknak is ajánlja a Színházak Éjszakáját, akik eddig még nem tudtak részt venni rajta.

 

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát,” – emeli ki Komáromi György.

 

A részletes programokat szeptember 1-én ismerhetjük meg, addig is elővásárlási akcióban, 20 százalék kedvezménnyel kaphatóak a jegyek. Idén is lesz előzetes helyfoglalás, amely azt jelenti, hogy szeptember elején már lehetőséget kapnak a korai vásárlók, hogy bizonyos programokra biztosítják helyüket. A többieknek sem kell azonban megijedni, mert csak a meglévő helyek felét ajánlják fel előzetes foglalásra. Így azok is bejuthatnak a programokra, akik csak a rendezvény napján váltanak jegyet.

 

Wéber Anikó

kad2017

tokaj19x

2017.08.19

A szőlő tudja, hogy milyen fontos a termőhely és a pincészet. A szó termőhelye az agy, a szív, a múlt, pincészete a kiadók és az irodalmi műhelyek. Ez a négy nap a szó útját szerette volna segíteni. Hosszú ez az út, nincs kivilágítva, az útjelző táblái is homályosak. De rajta vagyunk – a Tokaji Írótábor utolsó napjáról Mirtse Zsuzsa írt a litera.hu oldalán.

jazz0820_police_big_band_600x380
2017.08.19

A Müpa idén is jazzmuzsikával indítja el új hangversenyévadát augusztus 20-án. Vajon milyen előadások, koncertek várnak minket ősztől? Az intézmény új kampánnyal, különleges videósorozattal vezeti fel új szezonját, amelyben elhangzanak a kendőzetlenül őszinte nézői vélemények a 2017/18-as évad programjáról és fellépőiről. Ha te is kíváncsi vagy rá, kattints, és nézd meg velünk!

IMG_20160828_161207

2017.08.18

Író, újságíró, pedagógus. Meggyőződése, hogy nincsenek rossz gyerekek, csak olyanok, akik bizonyos helyzetekben rosszul reagálnak a problémákra. Két könyvet írt az iskolai agresszió témájában, melyek már a megjelenésükkor hatalmas sikert arattak. Írói példaképe Virginia Woolf, alkotás közben pedig féltve őrzi kitalált világának buborékát. Wéber Anikóval beszélgettünk – minderről.

A kiterjesztett valóság technológiájával tíz védett állatfajt ismerhetnek meg a látogatók a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban szeptember 17-ig. A kiállításhoz elengedhetetlen, hogy a látogatók okostelefonjaikat is magukkal vigyék. Ugyanis egy alkalmazás segítségével a barnamedvék, a teknősök, a jegesmedvék, a denevérek, a hódok, a tigrisek, a pandák, a szürkefarkasok és a hópárducok életével, természetével és élőhelyeikkel lehet megismerkedni. Az állatokat virtuálisan meg is simogathatják a látogatók és fényképezkedhetnek is velük.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivált augusztus 18. és 21. között. Az albán, cseh, észak-ciprusi, nigériai, mexikói és székelyföldi hagyományőrző és néptáncegyüttesek mellett 10 hazai néptánccsoport is fellépett az augusztus 18-ai gálaműsorban. A külföldi csoportok utcai felvonuláson vesznek részt és bemutatják táncaikat augusztus 19-én, szombaton. A menet 17 órára ér a Szent István térre, ahol színpadi produkciókat adnak elő. Vasárnap, augusztus 20-án a táncosok a Debreceni Virágkarneválon vesznek részt.

A fúziós dzsessz óriása, a Weather Report munkássága előtt tiszteleg a Heavy Weather elnevezésű nemzetközi supergroup. A csapatba, amely már két sikeres ausztriai koncerten van túl, egy magyar zenész is bekerült, az ütőhangszeres Mogyoró Kornél. A Heavy Weather első koncertje Mogyoró Kornéllal július 8-án volt az ausztriai Gmundenben, ezt követte augusztus 11-én egy fellépés kétezer ember előtt Grazban. A közönség mindkét alkalommal óriási lelkesedéssel fogadta a zenekart, amely a harmadik alkalommal, szeptember 6-án a Linz melletti Hagenbergben játszik.

Egy asszony küzdelméről szól a Szasisi deda (Szörnyűséges anya) című georgiai (korábban Grúzia) film, amelyet a Szarajevói Filmfesztivál legjobb alkotásának választottak. A díjat augusztus 17-én este adták át. A történet szerint egy középkorú nőnek választani kell családja és évekig elnyomott szenvedélye, az írás között. Végül az írás mellett dönt, amely lelkileg és testileg is hatalmas áldozatokat követel tőle. A Szasisi deda a 27 éves Ana Urusadze első nagyjátékfilmje. A Michel Franco mexikói rendező vezette nemzetközi zsűri az „elegáns rendezésért”, valamint a provokatív témaválasztásért díjazta az alkotást.

Az Erkel Színház ad otthont a Csodaszarvas című musical budapesti bemutatójának szeptember 4-én Varga Viktor rendezésében. A darab alkotói emberi sorsokon keresztül keresik a választ többek között arra: mit jelent eredetmondánk az új generációknak? Szó esik az anyaságról, a testvérharcról, a hagyományról és az újításról is. A darab rendezője szerint a közönség egy modern, provokatív és önironikus musicalt láthat, amelyet eddig csak szabadtéri, monumentális színpadokon adtak elő.

Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes augusztus 12-én a Zempléni Fesztivál keretében mutatja be a ’60-as évek felejthetetlen TV-sorozatából született ötlet alapján készült A Tenkes kapitánya című látványos táncjátékot Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

A_Tenkes_kapitanya

Életművének legmarkánsabb darabjait csokorba kötve nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátok, kollégák, pályatársak a tavaly elhunyt Somló Tamásról, aki most töltené be 70. életévét. A „Somló Cirqsz” a Sziget -1. napján, augusztus 9-én várja a nagyérdeműt a Magic Mirror sátorban.

A Vazul vére címmel 2014-ben bemutatott történelmi rockopera az I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel. A Magyar Királyság történetének ezt az – ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli – időszakát hitelesen és politikailag semlegesen ábrázolja az elkészült zenés színpadi mű. A darabot 2017. július 16-án, 20:30-kor láthatják az érdeklődők a Csillebérci Szabadtéri Színházban.

Szenzációs, országokat átölelő és világraszóló utcaszínházi premierrel indul a jubileumi Sziget Nagy Utcaszínház produkciója. Premier augusztus 9-én, a Sziget -1. napján. Nem érdemes kihagyni!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma