2017. október 18.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.08.09

Te hány színházban jártál már Budapesten? Idén játékra invitálja a nézőket a Színházak Éjszakája! A különböző helyszíneken puzzle-darabkákat gyűjthetünk, és aki kirak egy képet, ajándékot, míg aki színészek autogramját gyűjti, akár színházjegyet is nyerhet. Emellett új programokkal és városnéző sétákkal is készül az a 35 színház, amely szeptember 16-án kinyitja kapuit. A részletekről Komáromi György, a rendezvény projektvezetője mesélt.

Idén egész Budapestet behálózza a Színházak Éjszakája, hiszen 35 színház várja a nézőket. Mindegyik legalább 5-7 programmal készül; lesznek nyíltpróbák, közönségtalálkozók, különböző színdarabokból előadott részletek, improvizációk, valamint beszélgethetünk alkotókkal, színészekkel, és színészzenekarok koncertje, karaoke is színesíti az estét – tudtuk meg Komáromi Györgytől, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójától és a Színházak Éjszakája projektvezetőjétől. Elárulta: a 2017-es Színházak Éjszakájának saját dalai is lesz! Puskás Peti és a The Biebers írja a szervezők felkérése a nyárútó buli hangulatát idéző dalt.

 

_57A0775


„Az őszi Színházak Éjszakáját már tavasszal elkezdjük tervezni, és mindig a részvevő színházakkal közös gondolkodás előzi meg a szervezést. Már akkor is felmerülnek új ötletek, amikor az előző évi eseményt értékeljük. Ilyenkor összehívjuk a színházak képviselőit, és összegezzük a tapasztalatokat. Így merült fel a 2016-os Színházak Éjszakája után, hogy jó volna valamilyen módon összekötni a résztvevő színházakat. Szerettük volna, ha a programon a közönség nemcsak egy-két helyre jut el, hanem akár 5-8 színházba is ellátogat. Ezért például idén lesz egy játék, amelyben puzzle-darabokat lehet gyűjteni egy-egy helyszín felkeresésével, és hűtőmágnest vagy akár színházjegyet is nyerhetnek azok, akik kirakják a képet” – részletezte Komáromi György.

 

„Minden évben próbáljuk fejleszteni az eseményt, újat nyújtani a nézőknek. Végiggondolunk tematikákat, motívumokat, meghallgatjuk a színházak véleményét, ötleteit, és ezen kívül figyelembe vesszük a nézői visszajelzéseket. A kreatív és ötletgazdag programokról mindig az adott színházak maguk döntenek, így évről évre mindig nagyon színes és rájuk jellemző műsorral jelentkeznek. Van olyan színház, amely néhány rövid darabot, jelenetet többször is előad az este folyamán, lesz olyan program, ahol a nézőket is bevonják a játékba, például rejtvényfejtéssel, és az új színházi évad műsoráról, bemutatókról is sok minden kiderül majd. Több színház kedvezményeket is kínál ezen a napon a színházjegyeikre.”

 

Idén a puzzledarabkák gyűjtése mellett egy további újdonsággal készülnek a szervezők: „az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel tervezünk színháztörténeti, városnéző sétákat. Például A Nemzeti Színház hűlt helyei címmel, de a budai színházakat is felfedezhetjük művészet- és színháztörténészek szakértő, érdekes vezetésével” – magyarázza a projektvezető, hozzátéve: a színházak a gyerekeket is várják, néhány helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyeken a kicsik és családok együtt játszanak vagy készítsenek bábokat.

 

_57A91191


Komáromi György arról is mesélt, hogyan, milyen céllal született meg a Színházak Éjszakája. A program ötlete először 2011-ben merült fel a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén. „Ekkoriban a színházak megérezték a gazdasági válság következményeit. Egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a nézők, nem tudtak olyan gyakran színházba jönni, és a hírek sem rólunk szóltak. Ezért Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója felvetette, hogy legyen egy olyan rendezvény Budapesten, amely a színházakra irányítja a figyelmet. Miután az ötlettel mindenki egyetértett, a Főváros kulturális vezetésének megtetszett az ötlet, ezért anyagi és erkölcsi támogatással a projekt mögé állt. Kellett egy csapat is, aki megvalósítja és megszervezi az eseményt, és ezt a Radnóti Miklós Színház vállalta el. Így 2012-ben megrendeztük az első Színházak Éjszakáját 14 színház részvételével és fővárosi támogatással. Később a program tovább bővült, csatlakoztak az állami színházak és a magánszínházak is. Idén a Jurányi csapatával együtt szervezzük a Színházak Éjszakáját, és így az idei Színházak Éjszakája kreatív gondolatokkal, új impulzusokkal gazdagodhat. Már látszik ez a friss lendület a megjelenéseinken és nyári akcióinkon. A Színházak Éjszakája egy értékes összefogása a budapesti színházaknak, amikor egy teljes napon át a színházművészetet ünnepelhetjük. A nyári holtszezon után ismét megnyílnak a teátrumok, és egy nagy évadnyitó bulit tartanak.”

 

A programra évente majdnem tízezer érdeklődő látogat el, a műsorok teltházzal mennek. „Ez a legnagyobb színházi esemény Budapesten. A fanatikus színházba járók adják a törzsközönségét a rendezvénynek, de ők kb. egyharmadát teszik ki a résztvevőknek. Van egy másik harmad, akik arra használják az estét, hogy megtekintsék a számukra eddig ismeretlen színházakat, amelyek esetleg későbbi törzshelyeikké válhatnak. Emellett mindig van a program közönségének egy olyan része is, aki új, most ismerkedik a színházi kínálattal, és elsősorban a bulit, a fesztivált látja benne – jegyzi meg a projektvezető, aki azoknak is ajánlja a Színházak Éjszakáját, akik eddig még nem tudtak részt venni rajta.

 

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát,” – emeli ki Komáromi György.

 

A részletes programokat szeptember 1-én ismerhetjük meg, addig is elővásárlási akcióban, 20 százalék kedvezménnyel kaphatóak a jegyek. Idén is lesz előzetes helyfoglalás, amely azt jelenti, hogy szeptember elején már lehetőséget kapnak a korai vásárlók, hogy bizonyos programokra biztosítják helyüket. A többieknek sem kell azonban megijedni, mert csak a meglévő helyek felét ajánlják fel előzetes foglalásra. Így azok is bejuthatnak a programokra, akik csak a rendezvény napján váltanak jegyet.

 

Wéber Anikó

15419522_605481952986278_4255302881239297832_o
2017.10.17

Tóth Auguszta színművésznő, a Nemzeti Színház állandó tagja már csaknem harminc éve van a pályán. Láthattuk a Kisvárosban, az Üvegtigris 3.-ban vagy akár önálló, Mezei Máriára emlékező estjén. Tavaly azonban egészen új odaláról ismerhettük meg, decemberben ugyanis megjelent Érzések című albuma, melyet 2017. október 18-án hallhat először a közönség a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. A művésznővel beszélgettünk.

PlasticChina_masolata

2017.10.17

Az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjei műanyag szeméthegyben élő kínai gyerekekről, bebörtönzött ukrán filmrendezőről, szíriai bloggerekről, brazil médianindzsákról és vízumra váró focistalányról mesélnek. Különleges sorsokat láthatunk tehát november 14. és 19. között a 14. Verzió Emberi Jogi Filmfesztiválon, amelyet Mundruczó Kornél nyit meg.

Orlai_Elet.tortenetek.hu_Egri_Marta_k

2017.10.17

Az Orlai Produkció egyedülálló színházi sorozatot indít október 19-én a Mozsár Műhelyben. Igazi emberi sorsokat, történeteket mutat be a színpadon. Lengyel Nagy Anna szerző történeteit színpadra adaptálva, Pelsőczy Réka művészeti vezetésével minden egyes részt más rendező fogalmaz meg és mutat be a nézőknek. Lássuk, kikkel találkozhatunk a pódiumon!

Magyar világpremier gazdagítja az Amerikai Egyesült Államok patinás nemzetközi filmfesztiváljának műsorát: október 17-én az 53. chicagói seregszemlén vetítik először a Budapest Noir című magyar krimit Gárdos Éva részvételével. Antal Nimród A Viszkis című filmet, Török Ferenc az 1945-öt, Mészáros Márta pedig az Aurora Borealis – Északi fény című alkotását mutatja be személyesen a chicagói filmfesztivál közönségének.

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdet a Színházi Kritikusok Céhe. A 75 éve született Koltai Tamás nevét viselő pályázatra rendszeres színházlátogató középiskolások, egyetemi hallgatók és írással hivatásszerűen foglalkozó, 17-30 éves életkor közötti színházkedvelők jelentkezését várják. A közlemény szerint a pályázók három, a sajtóban nem publikált, 2014-nél nem korábbi színházi bemutatóról írt színikritikával jelentkezhetnek, egyenként legalább négyezer és legfeljebb nyolcezer karakter terjedelemben. A pályázatokat elektronikus formában vagy postán lehet benyújtani, a beküldési határidő december 1. éjfél. További információ a pályázatról a Színházi Kritikusok Céhe internetes oldalán: kritikusceh.wordpress.com olvasható.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit a jelennel összekötő kiállítás nyílt Varga Csaba fotográfus munkáiból 56 – Múlt és jelen – Képes időutazás címmel október 16-án a Terror Háza Múzeumban. A kiállított képpárokhoz Varga Csaba a forradalom napjaiban Budapest utcáin rögzített fotók mai megfelelőit készítette el ugyanazokról a helyszínekről és az eredetivel megegyező szögből. A felhasznált korabeli fekete-fehér felvételek a Fortepan archívumában szerepelnek. A tárlat november 5-ig látogatható.

Festett ragyogás címmel értelmi fogyatékossággal élő fiatalok festményeiből nyílik kiállítás október 19-én Budapesten. A K11 művészeti központban nyíló tárlat művészeti kurátora, Pető Hunor képzőművész mellett Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész is elvállalta a program népszerűsítését. Az október 19-től november 1-jéig látható kiállításon 15 év alkotásaiból válogattak, így 60 munkát tekinthet meg a közönség.

Már júniusban elindul jövőre Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat. A fesztiválnak, melyet június 9. és 24. között rendeznek meg, egy Ferenczy Béni-kiállítás is része lesz, de az idei Velencei Képzőművészeti Biennále dél-afrikai kiállítója, Mohau Modisakeng tárlata is szerepel a programban.

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak életművét bemutató weblap, a www.mmakademia.hu. A hiánypótló digitális lexikon 380 akadémikus életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálja. A 170 szakértő közreműködésével létrehozott portál mind az élő, mind a néhai, illetve a posztumusz tiszteletbeli tagok életművét feldolgozza.

MMAlogoC_1_ketsoros

A Budafoki Dohnányi Zenekar augusztusban a Zempléni Fesztivál keretében mutatta be legújabb, egész estét show-műsorát. A nagy sikerű bemutató után, 2017. október 8-án a fővárosban, a Papp László Budapest Sportarénában is látható az Abba Symphony című előadás. A jól ismert ABBA-dalok új hangszerelésben, táncosokkal, énekes szólistákkal és egy 150 tagú kórussal kiegészülve szólalnak meg.

Megjelent a csodálatos hangú Lovász Irén Női hang című lemeze, mely a Gyógyító hangok című lemezsorozatának harmadik darabja. Az egész sorozat az archaikus magyar népdalok segítő, gyógyító erejére épül. Alapja, hogy a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek és dallamok, amelyekkel évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését az emberek, főleg az asszonyok.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma