782x90_kerilynnwilson_banner_ok

2017.08.09

Te hány színházban jártál már Budapesten? Idén játékra invitálja a nézőket a Színházak Éjszakája! A különböző helyszíneken puzzle-darabkákat gyűjthetünk, és aki kirak egy képet, ajándékot, míg aki színészek autogramját gyűjti, akár színházjegyet is nyerhet. Emellett új programokkal és városnéző sétákkal is készül az a 35 színház, amely szeptember 16-án kinyitja kapuit. A részletekről Komáromi György, a rendezvény projektvezetője mesélt.

Idén egész Budapestet behálózza a Színházak Éjszakája, hiszen 35 színház várja a nézőket. Mindegyik legalább 5-7 programmal készül; lesznek nyíltpróbák, közönségtalálkozók, különböző színdarabokból előadott részletek, improvizációk, valamint beszélgethetünk alkotókkal, színészekkel, és színészzenekarok koncertje, karaoke is színesíti az estét – tudtuk meg Komáromi Györgytől, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójától és a Színházak Éjszakája projektvezetőjétől. Elárulta: a 2017-es Színházak Éjszakájának saját dalai is lesz! Puskás Peti és a The Biebers írja a szervezők felkérése a nyárútó buli hangulatát idéző dalt.

 

_57A0775


„Az őszi Színházak Éjszakáját már tavasszal elkezdjük tervezni, és mindig a részvevő színházakkal közös gondolkodás előzi meg a szervezést. Már akkor is felmerülnek új ötletek, amikor az előző évi eseményt értékeljük. Ilyenkor összehívjuk a színházak képviselőit, és összegezzük a tapasztalatokat. Így merült fel a 2016-os Színházak Éjszakája után, hogy jó volna valamilyen módon összekötni a résztvevő színházakat. Szerettük volna, ha a programon a közönség nemcsak egy-két helyre jut el, hanem akár 5-8 színházba is ellátogat. Ezért például idén lesz egy játék, amelyben puzzle-darabokat lehet gyűjteni egy-egy helyszín felkeresésével, és hűtőmágnest vagy akár színházjegyet is nyerhetnek azok, akik kirakják a képet” – részletezte Komáromi György.

 

„Minden évben próbáljuk fejleszteni az eseményt, újat nyújtani a nézőknek. Végiggondolunk tematikákat, motívumokat, meghallgatjuk a színházak véleményét, ötleteit, és ezen kívül figyelembe vesszük a nézői visszajelzéseket. A kreatív és ötletgazdag programokról mindig az adott színházak maguk döntenek, így évről évre mindig nagyon színes és rájuk jellemző műsorral jelentkeznek. Van olyan színház, amely néhány rövid darabot, jelenetet többször is előad az este folyamán, lesz olyan program, ahol a nézőket is bevonják a játékba, például rejtvényfejtéssel, és az új színházi évad műsoráról, bemutatókról is sok minden kiderül majd. Több színház kedvezményeket is kínál ezen a napon a színházjegyeikre.”

 

Idén a puzzledarabkák gyűjtése mellett egy további újdonsággal készülnek a szervezők: „az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel tervezünk színháztörténeti, városnéző sétákat. Például A Nemzeti Színház hűlt helyei címmel, de a budai színházakat is felfedezhetjük művészet- és színháztörténészek szakértő, érdekes vezetésével” – magyarázza a projektvezető, hozzátéve: a színházak a gyerekeket is várják, néhány helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyeken a kicsik és családok együtt játszanak vagy készítsenek bábokat.

 

_57A91191


Komáromi György arról is mesélt, hogyan, milyen céllal született meg a Színházak Éjszakája. A program ötlete először 2011-ben merült fel a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén. „Ekkoriban a színházak megérezték a gazdasági válság következményeit. Egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a nézők, nem tudtak olyan gyakran színházba jönni, és a hírek sem rólunk szóltak. Ezért Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója felvetette, hogy legyen egy olyan rendezvény Budapesten, amely a színházakra irányítja a figyelmet. Miután az ötlettel mindenki egyetértett, a Főváros kulturális vezetésének megtetszett az ötlet, ezért anyagi és erkölcsi támogatással a projekt mögé állt. Kellett egy csapat is, aki megvalósítja és megszervezi az eseményt, és ezt a Radnóti Miklós Színház vállalta el. Így 2012-ben megrendeztük az első Színházak Éjszakáját 14 színház részvételével és fővárosi támogatással. Később a program tovább bővült, csatlakoztak az állami színházak és a magánszínházak is. Idén a Jurányi csapatával együtt szervezzük a Színházak Éjszakáját, és így az idei Színházak Éjszakája kreatív gondolatokkal, új impulzusokkal gazdagodhat. Már látszik ez a friss lendület a megjelenéseinken és nyári akcióinkon. A Színházak Éjszakája egy értékes összefogása a budapesti színházaknak, amikor egy teljes napon át a színházművészetet ünnepelhetjük. A nyári holtszezon után ismét megnyílnak a teátrumok, és egy nagy évadnyitó bulit tartanak.”

 

A programra évente majdnem tízezer érdeklődő látogat el, a műsorok teltházzal mennek. „Ez a legnagyobb színházi esemény Budapesten. A fanatikus színházba járók adják a törzsközönségét a rendezvénynek, de ők kb. egyharmadát teszik ki a résztvevőknek. Van egy másik harmad, akik arra használják az estét, hogy megtekintsék a számukra eddig ismeretlen színházakat, amelyek esetleg későbbi törzshelyeikké válhatnak. Emellett mindig van a program közönségének egy olyan része is, aki új, most ismerkedik a színházi kínálattal, és elsősorban a bulit, a fesztivált látja benne – jegyzi meg a projektvezető, aki azoknak is ajánlja a Színházak Éjszakáját, akik eddig még nem tudtak részt venni rajta.

 

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát,” – emeli ki Komáromi György.

 

A részletes programokat szeptember 1-én ismerhetjük meg, addig is elővásárlási akcióban, 20 százalék kedvezménnyel kaphatóak a jegyek. Idén is lesz előzetes helyfoglalás, amely azt jelenti, hogy szeptember elején már lehetőséget kapnak a korai vásárlók, hogy bizonyos programokra biztosítják helyüket. A többieknek sem kell azonban megijedni, mert csak a meglévő helyek felét ajánlják fel előzetes foglalásra. Így azok is bejuthatnak a programokra, akik csak a rendezvény napján váltanak jegyet.

 

Wéber Anikó

CC_banner

D__YT20171212005

2017.12.12

A Szapáry-/Szápáry-család hagyatékából származó, felbecsülhetetlen eszmei értékű anyag került a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteményébe az Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry adományaként. Varga Benedek, az MNM főigazgatója sok szempontból is szimbolikus aktusnak nevezte az adományozást az anyag december 12-ei sajtóbemutatóján.

orchestra-2098877_960_720

2017.12.12

„A legjobb dirigálási mód: füllel dirigálni. Jó fül kell, és a többi megy magától” – így határozta meg a karmesteri hivatást Richard Strauss, és ma is akadnak követői. A Filharmónia Magyarország szervezésében a december 15-ig tartó Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny során 186 országból jelentkező dirigensekből a döntőbe öt karmester kerülhetett.

24312670_1679320515423865_3091955669036446942_n

2017.12.12

Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti, amelynek műsorán január 8. és 14. között a szakma legjobbjai versengenek a fesztivál díjaiért hangsúlyozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a programról tartott december 11-ei sajtótájékoztatón Budapesten.

Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet Billy Idol. A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű rockénekese 2018. július 2-án a Budapest Parkban lép fel. A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten, a Petőfi Csarnokban. Legutóbbi, 2014-ben megjelent albuma a Kings & Queens of the Underground címet viseli.

Az Európai Fesztiválszövetség (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a minősített rendezvények közé választotta a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter fesztivált. Az elismeréseket december 11-én adták át a csongrádi megyeszékhelyen. Európában idén 715 fesztivál kapta meg a minősítő oklevelet: a harminc magyar rendezvény között két olyan szegedi művészeti fesztivál van, amely meghatározó az ország kulturális élete szempontjából.

Karácsonyi koncertet ad Pál Dénes december 17-én a budai MOM Kulturális Központban, ahol az énekes egy vonósnégyessel együtt lép fel. „A jövő év első negyedévében megjelenik az új stúdióalbumom, amelyen eddig kiadatlan dalaim és új felvételek egyaránt szerepelni fognak. Egyfajta összegzés lesz ez a lemez, egy időszak lenyomata” – mondta Pál Dénes. A koncerten karácsonyi dalok is elhangzanak, és lesz meglepetésvendég is.

Európai turnéja keretében 2018 nyarán Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Az 53 éves, négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész-énekes június 3-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A turné mellet Lenny Kravitz új, tizenegyedik stúdióalbumának megjelenését is bejelentette: a friss anyag 2018 tavaszán várható.

A 135 éve született Kodály Zoltánra emlékeznek koncertekkel és a Klassz a pARTon! eseménysorozat programjaival december 16-án és 17-én a Müpában. Többek között fellép Szirtes Edina Mókus Kodály-átiratokkal, Kocsis Krisztián, Zsoldos Bálint, Oláh Vilmos és Devich Gergely kamarakoncertjén pedig Bartók, Beethoven, Brahms és Kodály művei szólalnak meg.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma