2017.05.06

A leküzdhetetlen depresszióról, bántalmazott gyermekkorról vagy tabunak számító szexuális zavarról vallottak többek között az idei Terézanyu-pályázat írásai, amelyek alkotóit május 4-én díjazták Budapesten. A Kultúra.hu újságírója, Tóth Eszter oklevéllel távozott az eseményről, mivel írása a 30 legkiemelkedőbb pályamű közé került.

A 8. Terézanyu-pályázatra idén személyes bátorságról, merész döntésekről, vakmerő változtatásokról vagy éppen próbálkozásról, vágyakozásról szóló női történeteket, „egyperces” videókat vártak. A szervezők közleménye szerint a zsűri 13 pályázót díjazott a 320 beérkezett alkotás közül, amelyeket Izlandtól Hollandián át Erdélyig küldtek be a 14 és 84 év közötti nők. A nyerteseket a zsűri tagjai, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Nagy Tímea olimpikon és Rácz Zsuzsa író választotta ki.


img_1047

 

A fődíjat Tóth-Zsiga Borbála nyerte, aki gyermekkora óta tartó depressziójáról írt megrendítő őszinteséggel, második a saját gátjairól mesélő Köves Andrea lett, a harmadik helyezettnek járó elismerést pedig Baksa Anna vehette át, aki egész életét behálózó, változó természetű, majd rákban végződő félelmeiről írt. Köves Béláné az Örökifjú-díjat kapta meg írásáért, amelyben egy életét újrakezdő anya, majd segítő szakemberré váló nő történetét tárja az olvasók elé, a Nők Lapja Psziché különdíjasa pedig Kunsági Raffer Gabriella lett, aki a családjában örökletesnek gondolt alkoholizmus tabuját döntötte le. Az első alkalommal odaítélt Nők Lapja Évszakok különdíjat a Hollandiában élő Weijters-Répási Márta kapta, aki pályázatában a vastagbél-rákkal diagnosztizált férjének ápolása körüli nehézségeket és három gyermekének nevelését mesélte el.


img_1853

 

A megszégyenítésre adott választ a 14 éves Riczu Sára, akit Őstehetség-díjjal ismert el a zsűri, a Főnix madár-díjat pedig az 59 éves Nagy Éva kapta, aki a semmiből építette fel életét több alkalommal is. A saját szexualitásáról zavarba ejtő őszinteséggel író Magasházi Virág történetéért Csendtörő-díjat kapott, a családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás témájában valló Babity Mária a Rettenthetetlen-díjat kapta. Idén a Hősnő-díjat a szintén tabunak számító, funkcionális meddőséget bemutató írásáért Békési Tímea vehette át, a Richter a Nőkért-díjat pedig a fél szemére szinte vak, de hiányosságai helyett lehetőségeire koncentráló Lázár Eszter táncművész-tervezőgrafikusnak ítélte a zsűri. Az egyperces videók között Tóth Kata rákkal való megküzdésre buzdító alkotását jutalmazták elismeréssel.


_MG_9228
Tóth Eszter
Fotó: Zergi Borbála


A Kultúra.hu újságírója, Tóth Eszter oklevéllel távozott az eseményről, mivel írása a 30 legkiemelkedőbb pályamű közé került. „Egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre, ezért nagyon meglepődtem, mikor meghívót kaptam a Terézanyu-gálára, melyet végül teljesen letaglózva ültem végig: nagy öröm és megtiszteltetés volt részt venni ezen az eseményen, melyre határozottan elkelt a zsebkendő. Megrázó, mégis inspiráló történeteket hallottam és kőkemény sorsokba nyerhettem betekintést, épp ezért akkora öröm számomra, hogy az írásom a harminc legjobb közé került. Hiszen én csak megírtam, milyennek képzelem a bátorságot” – mondta újságírónk, akinek Bátorság című pályaművéből idézzük is az első bekezdést.

 

Kedd van, március 14. – ma adták át a Liszt- és Jászai-díjakat. Kitüntették az egykori tanáromat is, engem azonban nem ez, de még csak nem is a forradalom foglalkoztat. Reggel láttam egy felhívást: írásokat várnak, a bátorság a téma. Rögtön kibukott belőlem a kérdés: vajon mi is a bátorság? Az, ha úgy igazán kiállok magamért, vagy ha legyőzöm azokat a bizonyos korlátokat, melyekről olyan sokat beszélünk? Hazafelé a villamoson jöttem rá, számomra mit jelent ez a szó, ezért most bátran cselekszem, s életemben először pályázom. Pedig ha úgy vesszük – én legalábbis úgy veszem –, még nem vagyok bátor nő. De tudom, milyen leszek, közelről láttam egy korábbi év márciusában.Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotó: terezanyu.hu

emlekerem3

2018.11.19

Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az eredményekről sajtótájékoztatón számoltak be.

2018_11_17_weegee2

2018.11.19

Weegee neve a 30-as, 40-es években összefonódott New York mindennapjai, a nyomor és a bűnözés ábrázolásával. Milyen társadalmi összefüggések állnak fotói mögött? A Mai Manó Ház következő tárlatvezetésén a bűnözők világát jól ismerő Fliegauf Gergely kriminálpszichológus értelmezésében kerülhetünk közelebb Weegee alkotói világához.

zene_haza

2018.11.19

Elkészült a Magyar Zene Háza zenei nevelést támogató, tartalmi koncepciója, amely élményeken keresztül ösztönöz a zene szeretetére és művelésére. Az intézmény építési munkálatai a nyár végén kezdődtek Fudzsimoto Szu japán sztárépítész tervei alapján. Az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2020 végén nyíliik meg.

A november 25-én a Millenárison tartandó dizájnvásáron a hazai tehetségek mellett a V4-es régió közel negyven alkotója is bemutatkozik, így a magyarok mellett elismert lengyel, szlovák és cseh kiállítók munkáiból is válogathatunk.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma