NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

Tolcsvay1
 

A koncert első felében Tolcsvay László Új magyar rapszódia című művének ősbemutatójára került sor. A nagyzenekarra írott mű dallamaival már az első percekben elvarázsolta a hallgatóságot. Hűen a címben szerepeltetett műfajhoz, sokféle hangulatot hívott elő, végigkísérve bennünket a „magyar nép zivataros századain” a honfoglalástól, sok háborúskodáson, nehéz időkön keresztül a csak átmenetinek nevezhető békés időszakokig. A darabban rendszeresen visszatérő dallam-motívum érzékelteti a történelem örök körforgását.


Tolcsvay2
 

A zenemű különösen sok feladatot adott az ütőhangszeresek számára, gyakori hangszer- és helyváltoztatásokat is kívánt tőlük. A Magyar Állami Operaház Zenekara a színpadon kapott helyet, így volt alkalmunk megfigyelni, milyen sokféle hangszerre íródott ez a mű, amely folyamatos aktivitásban tartja az egész zenekart. Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház zeneigazgatója vezényelte a darabot, akinek nagy gyakorlata van a klasszikus művek betanításában, és láthatóan örömmel vállalkozott a feladatra, hogy az ősbemutatón az ő irányításával hangozzon el az Új Magyar Rapszódia. Bán Teodórától, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatójától és művészeti vezetőjétől megtudhattuk, hogy ők kérték fel Tolcsvay Lászlót egy olyan mű elkészítésére, mely a nemzeti öntudatot hivatott erősíteni.


Tolcsvay5
 

A tűzijáték megtekintése után egy ma már klasszikusnak számító Tolcsvay László-Tolcsvay Béla szerzeményt, a Magyar Mise című rockoratóriumot hallhatta a közönség. A nyolctételes mű ősbemutatója szintén a Margitszigeten volt 1987-ben. A szólókat ez alkalommal Gábor Géza, Janicsák Veca, Miklósa Erika, Sándor Péter, Szemenyei János és Tolcsvay László énekelték. A Magyar Állami Operaház Énekkara igazán különlegesen szólt e kevésbé megszokott műfajban, megfelelő aláfestést és erősítést is adva a szólóénekeseknek.


Tolcsvay3
 

Számomra nagyon kellemes meglepetés volt Szemenyei János és Sándor Péter rock tenorok hangszíne és előadásmódja, biztosan figyelni fogom fellépéseiket az egyéb műfajokban is. Gábor Géza basszushangja először kissé „operásnak” hatott, de a későbbiekben teljesen harmóniába került a rockoratórium műfajával. Miklósa Erika a tőle megszokott bravúrral oldotta meg a különösen magas hangnemre írt szólamok éneklését, Janicsák Veca alt hangja pedig kifejezetten jól passzolt ehhez a zenéhez. Sasvári Sándor, a Magyar Mise egyik korábbi előadója egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy ez a zene megtisztítja azokat is, akik hallgatják, és azokat is, akik előadják. Az augusztus huszadikai estén ez különösen érzékelhető volt, mind a hallgatóság, mind az előadók átszellemültek a dallamok hatására, és teljes valójukban átérezték a mű mondanivalóját.


Tolcsvay4
 

Szeretettel fogadta a közönség a Tolcsvay László által énekelt, Elbocsátás című zárótételt, amely az egymás iránti békére és szeretetre hív. A darabot a Magyar Állami Operaház Zenekara Werner Gábor vezényletével adta elő.


Az eseményen résztvevők méltán érezhették úgy, hogy az államalapítás megünneplésére remek helyszínt és programot választottak, melyre jólesően fognak visszaemlékezni a következő augusztus huszadikáig.


Rácz Anna

Fotók: Berecz Valter

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma