Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.18

elRENDeltetett – ezzel a címmel nyílt kiállítás Gubis Mihály békéscsabai képzőművész munkáiból a Munkácsy Mihály Múzeumban. A 12 éve elhunyt művész idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum és a család gyűjteményéből állították össze.

Gubis_megnyito
A kiállítás megnyitóján
Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum


Gubis Mihály (Békéscsaba, 1948 – Mundelsheim, 2006) Mokos József festőiskolájából indult, majd a jó nevű Fajó Jánosékkal dolgozott együtt, utána a szentendrei, „non-konformista és életigenlő” Vajda Lajos Stúdió tagja lett. Alkotók, akiktől vagy akikkel csak tanulni lehetett. Gubis bekerült az országos művészeti vérkeringésbe, és tehetsége révén rangot vívott ki magának.

 

GubisR
Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum


Kortársai mára a tanagyagból ismert művészek. Gubis háttérben maradt: ragaszkodott szülővárosához, Békéscsabához. Neve így nem került be a kánonba, de pont ez az elszigeteltség hozta ki belőle, hogy az elsők között és nagyon érzékenyen reagálhatott a művészet európai, sőt egyetemes újításaira. A konstruktív áramlatokhoz és stílushoz sorolható indulása nagyon magas szintűnek és figyelemreméltónak számított. Ez alapozta meg pályáját.


Ezután elhagyta ezt a fajta rendezettséget, fellazultak és élettel töltődtek meg vonalai, hogy azután szinte zabolátlan vonásokká váljanak. Túllépve a papír, vászon, fa, fém klasszikusnak számító anyagán, mindenben meglátta a lehetőséget, hogy kifejezhesse önmagát.


performansz_R
Gubis Mihály performansza Sepsiszentgyörgyön 1994-ben.
Fotó: Székely Nemzeti Múzeum


Mielőtt hozzálátott volna napi munkájához, mindig azt mondta, hogy „megyek a műterembe játszani”. Ahogy a zenészek játsszák el a műveket, vagy a sportolók élik meg versenyeiket, úgy játszotta végig életművét Gubis Mihály is. A grafikusként induló alkotó, túl a festészeten, harmincévnyi pályafutása végén legszívesebben szobrászattal foglalatoskodott. Művészetét szimbólumokra redukálta, és motívumai révén mesékre vágyott, melyeket, rá emlékezve, mára mi fűzhetünk tovább.


Kiállítása 2019. január 31-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeumban.

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma