2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.10.26

Húsz formáció részesül a Hangfoglaló Program (korábban: Cseh Tamás Program) összesen csaknem 40 millió forintos támogatásában. Az október 26-án az A38 Hajón rendezett eredményhirdetésen az Induló előadói alprogram sikeres pályázói mellett a Klubtámogatói alprogram győzteseiről is beszámoltak: 88 klub összesen 196,5 millió forintot fordíthat könnyűzenei koncertek megvalósítására.

_D0A7763_Copy
Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke


„A 2017/2018-as, negyedik évadot új, átfogó elnevezéssel, Hangfoglaló Programként indítjuk, amely az eddiginél jobban kifejezi a kezdeményezés sokszínűségét. Köszönet Cseh Tamás családjának, hogy 2014-től idén őszig térítés nélkül adott engedélyt a név használatára” – mondta Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke az október 26-ai sajtótájékoztatón.


_D0A7776_Copy
Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője


Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője kiemelte: az augusztus 4-ei határidőig a tavalyinál több, 317 előadó nyújtott be pályázatot az Induló előadói alprogramhoz, közülük a leendő mentorokból és a kollégium tagjaiból álló szakmai zsűri 84 formációt hívott be az október 1. és 4. között zajlott meghallgatásra. A kiválasztott húsz zenekar két-kétmillió forintot fordíthat legalább öt új dal rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy videóklip elkészítésére, saját promóciójára, illetve egy lemezbemutató koncertre.


_D0A7966_Copy
Ažur zenekar


Arra, hogy melyik 20 zenekar kerüljön a programba, neves zenészekből és zenei szakemberekből álló, 15 fős zsűri tett javaslatot a végső döntést meghozó Hangfoglaló Program Ideiglenes Kollégiumnak. A zsűri tagjai voltak: Borcsik Attila (Izil), Csontos Noémi Virág, Csorba Lóránt, Czeglédi Szabolcs, Élő Márton, Görögh Dani, Koncz Balázs, Kovács Attila (Kuku), Kovács Ákos Dadan, Molnár Csilla, Muraközy Péter, Podlovics Péter, Süli András, Szalai Attila és Temesi Berci.


A nyertes formációk:

aurevoir.

Ažur

DUNGAREE

EPMK

Freakin’ Disco

Ham Ko Ham

I am Soyuz

IDEGEN

Keresztkérdés

Meg Egy Cukorka

Papaver Cousins

Platon Karataev

Red Swamp

Shaibo

Sin Seekas

SONYA

Telma Lincoln & Minimyst

The Beans

The Bluebay Foxes

The Mabon Dawud Republic


_D0A8015_Copy
A nyertes formációk


A nyertes klubok:

A klubtámogatói programra 116 pályázat érkezett, a 88 nyertes klub közül 61 vidéki, 16 fővárosi, 11 pedig határon túli. Ezek olyan belépőjegyes koncertekre kaptak támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók magyar formációk. A klubok az elnyert forrás nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát az adott koncertek promóciójára fordíthatják.

Baranya megye
Metronóm Jazz Klub és E78 klub (Pécs)
Nappali Bár (Pécs)
Szabadkikötő Kulturális Centrum (Pécs)


Bács-Kiskun megye
Armstrong Club (Baja)
HÍRÖS AGÓRA (Kecskemét)
Kunfehértói Tófürdő
TEKA (Kecskemét)


Békés megye
Csabagyöngye Kulturális Központ (Békéscsaba)
Gyulai Várszínház
Kultur Cafe Club (Gyula)
Meseház (Békéscsaba)
Zebra Club (Szarvas)


Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Boomerang Biliárdszalon (Mezőkövesd)
DBSK Live Music Klub (Kazincbarcika)
Miskolci Kulturális Központ
T-Boy Music & Culture Club (Sátoraljaújhely)


Csongrád megye
JATE Klub (Szeged)
Millenniumi Music Club (Szeged)
Hungi Vigadó (Szeged)


Fejér megye
Fezen Klub (Székesfehérvár)
Nyolcas Műhely (Székesfehérvár)


Győr-Moson-Sopron megye
Búgócsiga Akusztik Garden (Sopron)
Hangár Music Garden (Sopron)
Park Klub (Mosonmagyaróvár)
Rómer-ház (Győr)
Stop-Shop klub (Kapuvár)


Hajdú-Bihar megye
Debreceni Egyetem klubjai: Nagyerdei Víztorony, HALL
Incognito Club (Debrecen)

Rock Cafe (Hajdúszoboszló)
Roncsbár (Debrecen)


Heves megye
Egri Kulturális és Művészeti Központ (Eger)
Gödör Klub (Eger)
Grassalkovich Művelődési Ház által működtetett Jam Garden (Hatvan)
Start Műhely (Gyöngyös)
Zöld Pecsét Kávézó és Borbár (Eger)


Jász-Nagykun-Szolnok megye
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Szolnok)
Jászberényi Lehel Film-Színház
TISZApART MOZI (Szolnok)


Komárom-Esztergom megye
Roxxy Music Club (Tatabánya)
Vadorzó Club (Tatabánya)


Nógrád megye
Balassagyarmat Palóc liget szabadtéri színpada


_D0A7659_Copy
Szabó Ádám, a yesyes (tavalyi támogatott) zenekar énekese


Pest megye
Juhász Ferenc Művelődési Központ (Biatorbágy)
Kossuth Művelődési Központ (Cegléd)
Madách Imre Művelődési Központ (Vác)
Szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház
Trafo Club (Gödöllő)


Somogy megye
Hang-Ár Music Pub (Kaposvár)


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Chloé New York (Nyíregyháza)
Club Hollywood (Nyíregyháza)
Santa Fé Music Club (Nyíregyháza)


Vas megye
AGORA Művelődési és Sportház (Szombathely)
Nádasdy-vár Művelődési Központ (Sárvár)
Végállomás Klub (Szombathely)


Veszprém megye
EXPRESSZÓ KLUB (Veszprém)
Faluház (Salföld)


Tolna megye
Szent András kastély (Bölcske)


Zala megye
Atlantis Klub (Zalaegerszeg)
Hévízi Városháza Konferenciaterme
Kanizsai Jazz Klub (Nagykanizsa)
Keresztury Dezső VMK (Zalaegerszeg)
PopUp Cafe (Zalaegerszeg)


Határon túli klubok
Erdély
Atelier kultúrkocsma (Kolozsvár)
Jai Bistr (Marosvásárhely)
Jazz & Blues Club (Marosvásárhely)
Kolozsvári FormSpace klub
Moszkva Kávézó (Nagyvárad)
MusiCat Caffé & Pub (Szatmárnémeti)


Felvidék
Komáromi Városi Művelődési Központ
mozi.club (Somorja)
RÉV Magyar Kultúra Háza (Komárom)
Soul Hunter Music Club (dunaszerdahely)


Vajdaság
Klein house / social bar & art gallery (Szabadka)


Budapesti Klubok
A38 Hajó
Amigo Rockabilly Bár
Budapest Jazz Club
Budavári Művelődési Ház
Ellátóház
Fészek Kulturális Központ
Fonó Budai Zeneház
Gödör Klub
Jazzy Pub
Kobuci kert
Kuplung Klub
KVLT Vörös Yuk
Lámpás Klub
S8 Pince Színház és Kultműhely
Toldi Klub
Yellow BudapestForrás: MTI/a Hangfoglaló Program honlapja

Fotó: Csákvári Zsigmond

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma