NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2014.10.10
Weninger Andrea

A Pécsi Egyházmegye 2012 novemberében írta alá azt a támogatási szerződést, mely révén megkezdhette Pécs belvárosában található, egyedülálló épületeinek turisztikai célú felújítását. Ezek közül október 9-én a megszépült Dzsámit és a Csontváry Múzeum épületeit adták át a közönségnek. Az eseményen beszédet mondott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Európai Uniós forrásnak köszönhetően ezúttal a Pécsi Belvárosi Templom (Dzsámi) és a Csontváry Múzeum épülete újult meg és mutatkozott be, elsőként a sajtó képviselőinek.


dzsami2
Fotó: Botár Gergely- kormany.hu


A Dzsámi Pécs belvárosának egyik legismertebb szimbóluma, amely a terveknek megfelelően kívül és belül is megújult. A legszembetűnőbb változás áthelyezett, új főbejárata. A Mekka felöli oldalra tervezett, az előlépcső keretrendszerébe beépülő és ahhoz igazodó lépcső az altemplomi szinten megnyitott bejáraton keresztül elvezet a fogadótérhez, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett terei.


Itt tartotta meg köszöntőbeszédét Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár október 9-én, miután először nyílt lehetőség az épület körbejárására. Az államtitkár a kultúra fontosságáról beszélt, híd szerepéről, ahogy összeköti az embereket.


"A kultúra összeköt bennünket. A kultúra híd, nemcsak az ország különböző részei között és közöttünk, magyar emberek között, hanem híd térben és időben, kultúrák és különböző népek között is. Most épp egy olyan projekt végére érkeztünk, amelynél kevés tudná jobban közvetíteni a kultúra híd szerepét" - fogalmazott.


Nemsokára a pécsiek is birtokba vehetik a templomot, ahol az első misét november elsején tartják, a teljes turisztikai nyitásra pedig 2015 tavaszáig kell várni, amikortól egy interaktív módon bemutatott kiállítás is segíti a turistákat a Dzsámi történelmének megismerésében. A látogatók a projekt lezárultával a harmadik évezred technológiai vívmányainak segítségével ismerhetik meg az épület több száz éves történetét.


dzsami3
Fotó: Botár Gergely - kormany.hu


A Csontváry Múzeum egy, a XIX. és XX. század fordulóján épült neoreneszánsz épületben nyílt meg 1973-ban. Akkor még csak néhány képet állítottak ki. Az 1983-as újjárendezés során a művek jelentős részét konzerválták és restaurálták. Csontváry születésének 150. évfordulóján, 2003. július 5-én újabb 10 évre meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő Csontváry művek pécsi letétjét. Két hónapos felújítást követően 2012. január 31-én nyitották meg újra a múzeumot. Az épület, és különösen a homlokzat leromlott állapota miatt szükségessé vált a mostani felújítás, és az Európai Uniós forrásoknak hála, a kiállítóterek most újra a fantasztikus képekhez méltó környezetben várják a látogatókat.
 

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma