Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.09.16
Tóth Eszter

Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták, kiszolgáló épülete, a Hajós utcai üzemház ugyanakkor épült, korszerűsítésük tehát elengedhetetlen. „Szükség van a rekonstrukcióra, hogy a belső tartalomhoz, a művészi produktumokhoz méltó tér” lehessen az Operaház – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szeptember 16-án a sajtóbejárással egybekötött társulati ülésen.

Az 1555/2015. számú kormányhatározat értelmében a Magyar Állami Operaház 2016-ban megkezdte az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű beruházását: a MÁV hajdani Északi járműjavítójának épületeiben létrehozza új logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. A Kőbányai úton, csaknem harmincezer négyzetméteren megépülő komplex központba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár. A projekt további fontos hozadéka, hogy lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését is, amelyről egy újabb, 2016. augusztus 22-én napvilágot látott kormányhatározat és kiemelt rendelet döntött. Az Operaház a magyar nemzet egyik legfontosabb kulturális intézménye – mondta Balog Zoltán, kinek ötlete nyomán a sajtó képviselői részt vehettek egy különleges túrán, melynek során bejárták az Operaház felújítás előtt álló tereit.


DSC_3773_Copy

 

A sajtóbejárás közben, illetve az azt követő társulati ülésen Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: az Operaház korszerűsítésének programjában az alsó és a felső színpadgépezet rekonstrukciója mellett számos megvalósítandó feladat szerepel. Ezek közül a legfontosabb a nézőtéri akusztika javítása és a nézőtéri padozat mozgatása, a zenekari árok bővítése, az épületvillamosság, az épületgépészeti rendszerek, a fűtési-hűtési rendszerek korszerűsítése, cseréje, a homlokzat tisztítása, díszkivilágítás kiépítése, a szoborpark cseréje, egyes helyiségek funkcióváltása, nyílászárók felújítása, restaurálás, liftépítés és akadálymentesítés. A nézőtér és a színpadi tér akusztikai szempontból „elnyelő” textiljei, felületei ugyancsak megújulnak, az énekhang visszaverődését segítő színpadnyílást pedig megnövelik – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.


DSC_3833_Copy

 

A magyar színházak közül az Opera teljesít legkiemelkedőbben – jegyezte meg Balog Zoltán a társulati ülésen, utalva arra, hogy a rendkívül magas nézőszám és bevétel, valamint a nívós repertoár egyaránt indokolja a fejlesztést. „Az Opera közönségét újra és újra meg kell teremteni”, ehhez áll majd rendelkezésre egy új, transzparensebb épület, ahol az ifjúság azt is láthatja, hogyan készül az opera. A korszerűsítés első ütemében az Eiffel Műhelyház létrehozását valósítják meg, mely lehetőséget ad arra, hogy maga az Operaház is megújuljon – tette hozzá Balog Zoltán, majd bejelentette: kulturális ágazatot érintő, 15 százalékos béremelés várható 2017. január 1-jétől a közalkalmazotti szférában. Ókovács Szilveszter főigazgató kiemelte: májusban és júniusban már az Eiffel Műhelyházban játszik a társulat, így elkezdődhet az Opera épületének felújítása, mely a tervek szerint 2018 őszére az alkalmazottak és a vendégek számára is 21. századi minőséget, komfortot biztosítva erősíti a művészi színvonalat és a háttérfolyamatok hatékonyságát.


DSC_3991_Copy

 

„Magyar évadot hirdettünk” – mondta Ókovács Szilveszter az Opera 2016/2017-es évadáról, melyben a magyar operairodalom klasszikusai mellett megtalálhatóak lesznek egyéb nagy sikerű darabok is. Az évad első nagybemutatóját szeptember 23-án tartják az Erkel Színházban, 24-én pedig az Operaházba látogathat a közönség a Traviata kőszínházi premierjére. Anger Ferenc Verdi-rendezésében a főszerepet Miklósa Erika és az évad kamaraénekese, Pasztircsák Polina énekli. A nyolc előadásból álló sorozatban Alfred Germont szerepében Fekete Attila és Balczó Péter, öreg Germontként Alexandru Agache és Kelemen Zoltán lép színpadra. A szériát három dirigens vezényli: Halász Péter és Madaras Gergely bemutatkozása előtt Pinchas Steinberg áll dobogóra. A produkció különleges látványát Zöldy Z Gergely tervezte.

 

A Traviata bemutatóját az Erkel Színház új évadának első modern balettpremierje előzi meg a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában. A dinamikusan fejlődő, sokoldalú társulat a Kyling It című esttel jelentkezik, amelyben két fantasztikus koreográfus, Jiří Kylián és Johan Inger két-két remekművét mutatják be. A repertoáron szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett egy új mű, a Johan Inger’s Rain Dogs magyarországi bemutatója is része lesz a programnak. A főigazgató elmondta: mostanáig az opera műfaja nem tudott kimozdulni az Operaház falai közül, a hamarosan induló M5 csatornának köszönhetően viszont mindenkihez eljut, hiszen az operaelőadások mellett operamagazin és kvízműsor is segíti majd a műfaj megismerését és népszerűsítését.


DSC_4042_Copy

 

Ókovács Szilveszter a társulat tagjaihoz fordulva kijelentette: „megszolgáltuk a bizalmat és egy 21. századi intézmény jövőjét alapoztuk meg”, a korszerűsítés azonban nemcsak a nézőket érinti, hanem az Operaház összes munkatársát, hiszen „ti együtt éltek az Operával, akárcsak én”.Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma