Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.05.08
Polgári Lilla

Május 8-án a Budapesti Történeti Múzeumban Új utakon címmel a Budai Vár, valamint a Várnegyed fejlesztéséről tartottak konferenciát. Az eseményt megnyitó előadások elsősorban az elmúlt években felújított és átadott Várkert Bazárt mutatták be, valamint szó esett a hasonló jellegű rekonstrukciós projektekről is.

Május 8-án Új utakon címmel tartottak konferenciát a Budapesti Történeti Múzeumban, melynek témája elsősorban a teljes mértékben újjáépített Várkert Bazár, valamint a Budai Várnegyedben tervezett egyéb fejlesztések voltak.


ujutakon2


Az eseményen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy bár a Várbazár felújításának problémája évtizedekig megválaszolatlan kérdés volt, a kihasználtsága és látogatottsága azt igazolja: megtérült a befektetés. Egyik példa erre a Csók István-kiállítás, de külön események nélkül is frekventált találkozóhellyé vált a műemlék. Kiemelte, hogy a pozitív visszaigazolás miatt a vár további részeinek felújítására is megvannak a tervek, valamint az ezek megvalósításához szükséges források is rendelkezésre állnak. Ezek közé tartozik a Testőrségi épület, a Budavári Palota F épülete, valamint Szent István tér is. Az ilyen típusú, kulturális funkciókat is betöltő helyek felújításáról a döntéseket a Hauszmann Bizottság hozza.


Az államtitkárt dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere követte, aki képekkel illusztrálta, hogy milyen változásokon esett át a Víziváros és Krisztinaváros az elmúlt évtizedekben. A Várkert Bazár mellett rekonstruálták a Corvin és a Szentháromság teret, a Tóth Árpád sétányt, valamint a Clark Ádám teret is. Kiemelt fontosságú volt az alagút tetejének rendbe tétele, ahol 11 ember lelte halálát – most már korlát védi az arra járókat. „Bízom abban, hogy a jövő nekünk dolgozik. Nekünk pedig hozzá kell tennünk a magunk felelősségét, energiáit, hogy kis lépésekből egységes és szép terület legyen a Budai Várnegyedből.”


ujutakon1


Gyutai Csaba, a Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója Pusztuló világörökségből nemzeti büszkeség címmel tartott előadást. Beszéde elején Ybl Ervin művészettörténészt idézte: „Minden országnak nap mint nap kötelessége a hazája területén lévő jelentősebb műalkotások megőrzése és ismertetése.” Egy rövidfilmen mutatta be, hogy milyen lett a felújított Várkert Bazár, valamint kiemelte, hogy egy épület sosincs készen: mindig szükség lesz változtatásokra, javításokra. Ezekre a feladatokra mint a szellemi örökség megőrzésére gondol: így találkozhatnak a régi értékek a modern építészettel.

 

Az előadások sorát Dobrocsi Tamás, KÖZOP projekt műszaki vezetője zárta, aki egy prezentáció keretében mutatta be az eddigi fejlesztéseket, valamint a tervezett innovációkat. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Várbazárt akadálymentessé tegyék, valamint hogy minél kevesebb legyen a turista-, valamint autóbusz-forgalom a vár területén.


Fotók: Csákvári Zsigmond

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma