15_eves

2015.05.08
Polgári Lilla

Május 8-án a Budapesti Történeti Múzeumban Új utakon címmel a Budai Vár, valamint a Várnegyed fejlesztéséről tartottak konferenciát. Az eseményt megnyitó előadások elsősorban az elmúlt években felújított és átadott Várkert Bazárt mutatták be, valamint szó esett a hasonló jellegű rekonstrukciós projektekről is.

Május 8-án Új utakon címmel tartottak konferenciát a Budapesti Történeti Múzeumban, melynek témája elsősorban a teljes mértékben újjáépített Várkert Bazár, valamint a Budai Várnegyedben tervezett egyéb fejlesztések voltak.


ujutakon2


Az eseményen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy bár a Várbazár felújításának problémája évtizedekig megválaszolatlan kérdés volt, a kihasználtsága és látogatottsága azt igazolja: megtérült a befektetés. Egyik példa erre a Csók István-kiállítás, de külön események nélkül is frekventált találkozóhellyé vált a műemlék. Kiemelte, hogy a pozitív visszaigazolás miatt a vár további részeinek felújítására is megvannak a tervek, valamint az ezek megvalósításához szükséges források is rendelkezésre állnak. Ezek közé tartozik a Testőrségi épület, a Budavári Palota F épülete, valamint Szent István tér is. Az ilyen típusú, kulturális funkciókat is betöltő helyek felújításáról a döntéseket a Hauszmann Bizottság hozza.


Az államtitkárt dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere követte, aki képekkel illusztrálta, hogy milyen változásokon esett át a Víziváros és Krisztinaváros az elmúlt évtizedekben. A Várkert Bazár mellett rekonstruálták a Corvin és a Szentháromság teret, a Tóth Árpád sétányt, valamint a Clark Ádám teret is. Kiemelt fontosságú volt az alagút tetejének rendbe tétele, ahol 11 ember lelte halálát – most már korlát védi az arra járókat. „Bízom abban, hogy a jövő nekünk dolgozik. Nekünk pedig hozzá kell tennünk a magunk felelősségét, energiáit, hogy kis lépésekből egységes és szép terület legyen a Budai Várnegyedből.”


ujutakon1


Gyutai Csaba, a Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója Pusztuló világörökségből nemzeti büszkeség címmel tartott előadást. Beszéde elején Ybl Ervin művészettörténészt idézte: „Minden országnak nap mint nap kötelessége a hazája területén lévő jelentősebb műalkotások megőrzése és ismertetése.” Egy rövidfilmen mutatta be, hogy milyen lett a felújított Várkert Bazár, valamint kiemelte, hogy egy épület sosincs készen: mindig szükség lesz változtatásokra, javításokra. Ezekre a feladatokra mint a szellemi örökség megőrzésére gondol: így találkozhatnak a régi értékek a modern építészettel.

 

Az előadások sorát Dobrocsi Tamás, KÖZOP projekt műszaki vezetője zárta, aki egy prezentáció keretében mutatta be az eddigi fejlesztéseket, valamint a tervezett innovációkat. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Várbazárt akadálymentessé tegyék, valamint hogy minél kevesebb legyen a turista-, valamint autóbusz-forgalom a vár területén.


Fotók: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma