2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.08.29

Ez a legfőbb célja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központnak, amely amellett, hogy igyekszik megmutatni Capa magyar vonatkozású fotóit, azok megőrzésére is törekszik. A központ a következő év októberére teljesen átalakul, nemcsak rekonstruálják a teljes épületet, de kiállítótérrel is bővítik, melyben megvalósul a világ első állandó Capa-kiállítása.

_D0A1052_Copy


Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója a központ bővülésével és a megvalósuló tárlattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a magyar fotográfia napján, augusztus 29-én. Hoppál Péter beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy három fontos dátumot kell kiemelni a Capa Központ történetében. „A kormány egy augusztus 7-ei határozata értelmében 490,6 millió forint állami támogatást nyújt a Capa Központ felújítására, bővítésére. Ennek előzménye és háttere azonban bőven tíz évre nyúlik vissza” – mondta a kultúráért felelős államtitkár. Majd kiemelte: az augusztus 7-ei dátum mellett kiemelkedően fontos időpont volt a 2008-as év, amikor a Nemzeti Múzeum tulajdonába került a Capa-gyűjtemény egy része, és felmerült egy, a munkássága és a fotográfia előtt tisztelgő központ létrehozása. Majd a 2013-as esztendő, amely Robert Capa születésének 100. évfordulója volt, és amikor a központ létrejött. Végül kiemelten fontos 2018. október 22-e, amikorra elkészülnek a felújítási munkálatokkal, és megnyílik Capa állandó tárlata. „Így kerül fel az i-re a pont, és ez a tízéves történet így kerekedik ki.” Ezt követően a kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: már korábban a központ tulajdonába kerültek a Tivoli Színháztól azok a földszinti területek, melyekben az állandó kiállítás megvalósul, azonban ezeket a tereket felújítás hiányában eddig még nem tudta hasznosítani a központ. Hoppál Péter végül külön köszönetet mondott Varga Benedeknek, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának, aki a teljes Capa-gyűjteményt a központnak adományozta.


_D0A1063_Copy


A szót ezután Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató vette át, akinek kinevezését szintén a nyáron hosszabbították meg újabb négy évre, így 2021-ig biztosan ő vezeti a Capa Központot. „Azt gondolom, a fotográfia terén a magyaroknak nem kell szerénynek lenniük, hanem kifejezetten büszkék lehetünk. Hiszen a magyar fotográfia az a műfaj, amelyben valóban úgy élünk és létezünk, hogy nem kell méricskélnünk és azt néznünk, ki mit alkotott a nemzetközi porondon, ugyanis a magyar fotográfia nemcsak része volt, de nagyban hatott is a 20. századi fotótörténetre” – hívta fel a figyelmet a magyar fotográfia jelentőségére a központ igazgatója. Majd emlékeztetett arra is: Cornell Capa a ’90-es években nagyíttatta ki öccse negatívjait annak érdekében, hogy átfogó képet adjon munkásságáról. A mestergyűjtemény összesen 937 darabból áll, ezeket a képeket pedig három nagy kiállításra bontották, melyek Tokióban, New Yorkban és Budapesten találhatóak. A jövőre megvalósuló állandó kiállításon főként Robert Capa magyar vonatkozású alkotásait igyekeznek bemutatni a harctéri és a magánéleti képek mellett. A tárlaton ezenkívül látható lesz 48 press print is, amelyek lényegében olyan kinagyított fotók, melyek már korábban megjelentek a sajtóban. Ezek azért is különösen izgalmas alkotások, mert a hátoldaluk tele van jegyzettel, emellett jóval korábban nagyították őket, mint Capa többi alkotását, így érezhető a képeken az idő múlása is. A fotográfia azonban rendkívül kényes műfaj, hiszen a képeket csak egy bizonyos ideig érheti fény, ezután pihenniük kell, különben károsodnak, így az állandó kiállításon is időközönként cserélik majd az alkotásokat. „Megóvni és ugyanakkor megőrizni, ez mindig nehéz kérdés. A kiállításban ennek az összegyűjtött anyagnak a tényleges megmutatására törekszünk, figyelembe véve azonban azokat a szigorú szabályokat, melyeket nem lehet megkerülni, és amelyekkel biztosítjuk, hogy a fotográfiák sértetlenek maradjanak” – mondta el Csizek Gabriella, a Capa-tárlat kurátora.


_D0A1107_Copy


Az épület műemlékvédelem alatt áll, így rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a felújításra. Az egykori mozi területén kialakított színházi teret bővítik, és itt alakítják majd ki az állandó kiállítótereket – mondta el Szécsi Zsolt építész. Majd hangsúlyozta: az előcsarnok mint fogadótér megmarad eredeti formájában, nagyobb változtatások a hátsó, színházi térben lesznek, ahol egy 200-300 négyzetméteres térben állítják ki Capa alkotásait.

 


Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma