Debut_Dij_2019

2017.08.29

Ez a legfőbb célja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központnak, amely amellett, hogy igyekszik megmutatni Capa magyar vonatkozású fotóit, azok megőrzésére is törekszik. A központ a következő év októberére teljesen átalakul, nemcsak rekonstruálják a teljes épületet, de kiállítótérrel is bővítik, melyben megvalósul a világ első állandó Capa-kiállítása.

_D0A1052_Copy


Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója a központ bővülésével és a megvalósuló tárlattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a magyar fotográfia napján, augusztus 29-én. Hoppál Péter beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy három fontos dátumot kell kiemelni a Capa Központ történetében. „A kormány egy augusztus 7-ei határozata értelmében 490,6 millió forint állami támogatást nyújt a Capa Központ felújítására, bővítésére. Ennek előzménye és háttere azonban bőven tíz évre nyúlik vissza” – mondta a kultúráért felelős államtitkár. Majd kiemelte: az augusztus 7-ei dátum mellett kiemelkedően fontos időpont volt a 2008-as év, amikor a Nemzeti Múzeum tulajdonába került a Capa-gyűjtemény egy része, és felmerült egy, a munkássága és a fotográfia előtt tisztelgő központ létrehozása. Majd a 2013-as esztendő, amely Robert Capa születésének 100. évfordulója volt, és amikor a központ létrejött. Végül kiemelten fontos 2018. október 22-e, amikorra elkészülnek a felújítási munkálatokkal, és megnyílik Capa állandó tárlata. „Így kerül fel az i-re a pont, és ez a tízéves történet így kerekedik ki.” Ezt követően a kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: már korábban a központ tulajdonába kerültek a Tivoli Színháztól azok a földszinti területek, melyekben az állandó kiállítás megvalósul, azonban ezeket a tereket felújítás hiányában eddig még nem tudta hasznosítani a központ. Hoppál Péter végül külön köszönetet mondott Varga Benedeknek, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának, aki a teljes Capa-gyűjteményt a központnak adományozta.


_D0A1063_Copy


A szót ezután Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató vette át, akinek kinevezését szintén a nyáron hosszabbították meg újabb négy évre, így 2021-ig biztosan ő vezeti a Capa Központot. „Azt gondolom, a fotográfia terén a magyaroknak nem kell szerénynek lenniük, hanem kifejezetten büszkék lehetünk. Hiszen a magyar fotográfia az a műfaj, amelyben valóban úgy élünk és létezünk, hogy nem kell méricskélnünk és azt néznünk, ki mit alkotott a nemzetközi porondon, ugyanis a magyar fotográfia nemcsak része volt, de nagyban hatott is a 20. századi fotótörténetre” – hívta fel a figyelmet a magyar fotográfia jelentőségére a központ igazgatója. Majd emlékeztetett arra is: Cornell Capa a ’90-es években nagyíttatta ki öccse negatívjait annak érdekében, hogy átfogó képet adjon munkásságáról. A mestergyűjtemény összesen 937 darabból áll, ezeket a képeket pedig három nagy kiállításra bontották, melyek Tokióban, New Yorkban és Budapesten találhatóak. A jövőre megvalósuló állandó kiállításon főként Robert Capa magyar vonatkozású alkotásait igyekeznek bemutatni a harctéri és a magánéleti képek mellett. A tárlaton ezenkívül látható lesz 48 press print is, amelyek lényegében olyan kinagyított fotók, melyek már korábban megjelentek a sajtóban. Ezek azért is különösen izgalmas alkotások, mert a hátoldaluk tele van jegyzettel, emellett jóval korábban nagyították őket, mint Capa többi alkotását, így érezhető a képeken az idő múlása is. A fotográfia azonban rendkívül kényes műfaj, hiszen a képeket csak egy bizonyos ideig érheti fény, ezután pihenniük kell, különben károsodnak, így az állandó kiállításon is időközönként cserélik majd az alkotásokat. „Megóvni és ugyanakkor megőrizni, ez mindig nehéz kérdés. A kiállításban ennek az összegyűjtött anyagnak a tényleges megmutatására törekszünk, figyelembe véve azonban azokat a szigorú szabályokat, melyeket nem lehet megkerülni, és amelyekkel biztosítjuk, hogy a fotográfiák sértetlenek maradjanak” – mondta el Csizek Gabriella, a Capa-tárlat kurátora.


_D0A1107_Copy


Az épület műemlékvédelem alatt áll, így rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a felújításra. Az egykori mozi területén kialakított színházi teret bővítik, és itt alakítják majd ki az állandó kiállítótereket – mondta el Szécsi Zsolt építész. Majd hangsúlyozta: az előcsarnok mint fogadótér megmarad eredeti formájában, nagyobb változtatások a hátsó, színházi térben lesznek, ahol egy 200-300 négyzetméteres térben állítják ki Capa alkotásait.

 


Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma