kultura.hu_banner_fesztival

2018.06.01

Megkezdődött május 31-én a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amelynek versenyprogramjában június 2-ig tizenegy produkció szerepel. Az idei versenydarabokat mintegy 80 produkcióból válogatták ki. A seregszemlét Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a mecseki városban.

33992981_1757580534330970_5138579004139241472_n
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár


A politikus köszöntőjében kiemelte: a színház mint művészeti ág nem tud létezni anélkül, hogy a kultúra valamennyi területét – köztük az irodalmat, a táncot és a zenét – össze ne fogná. Egyúttal működésképtelen anélkül, hogy ne legyen kapcsolata a közművelődéssel – hívta fel a figyelmet arra a KASZT egy minőségi fesztivál. Az előző kormány által megkezdett kultúrpolitikáról Fekete Péter elmondta: „töretlenül, ugyanabba az irányba fog haladni” a jelenlegi kormányzati ciklusban is. Fekete Péter az eseményen Petőfi Sándor 1844-ben kiadott – a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) található – színházi zsebkönyvének egyik nyomatát ajándékozta a szervezőknek.


20934862_1422084871240241_7372652843434785067_o
Részlet a Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából
Fotó: soltiszinhaz.hu


Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója a seregszemle népszerűségére utalva elmondta: a komlói fesztivált – akárcsak a korábbi években – idén is teltházas érdeklődés kíséri. Felidézte: az idei 11 versenydarabot mintegy 80 produkcióból válogatták ki: azok között egy határon túli, a romániai Érmihályfalváról érkező társulat által játszott darab is található,


  • ezenkívül látható lesz a celldömölki Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabja,
  • a komlói Súgólyuk Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiájával lép fel a fesztiválon
  • a győri Rév Színház és az inárcsi KB35 közös produkciójában Shakespeare Othellója lesz látható,
  • a pápai SK Társulat pedig Gogol Egy őrült naplója című művét játssza,
  • míg a székesfehérvári Szabad Színháztól Hubay Miklós Római karneválját,
  • a veszprémi Alig Színpadtól Egressy Zoltán Nyár utca végállomás című darabját,
  • az inárcsi KB35 együttesétől a Ti, mint én című produkciót,
  • a körmendi Kastélyszínháztól Alessandro Baricc Novecentóját,
  • a pécsi Escargo Hajója csoporttól Maros András Büntetőjét,
  • az ikervári Rába(p)Art Társulattól pedig Jack London Osztozkodás című alkotását válogatták be a versenyprogramba.


Pataki András beszámolt arról is: a szakmai zsűrit idén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész vezeti, aki a megnyitón Reményik Sándor versével köszöntötte a publikumot. Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a KASZT fővédnöke a fesztivál szervezőinek munkáját megköszönve és a komlói közművelődési intézményrendszert is méltatva arról beszélt: a seregszemle a magyar nyelvű amatőr színjátszás legrangosabb, legsikeresebb fesztiváljává vált.


34063325_1757580347664322_2306231454645878784_n
Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője


A KASZT offprogramjai között a Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadása, a The Budapest Jazz Orchestra, illetve Vastag Csaba koncertje, valamint Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József fellépése is szerepel.


A programokról bővebben ITT olvashattok.

 


Forrás: MTI

Fotó: KASZT – Komlói Amatőr Színházi Találkozó facebook-oldala

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

kiraly_tamas_aut_of_the_box_6739w_600

2019.09.14

Underground kultúra, művészeti határterületek, látványtervezés: többek között ezekről beszélt É. Kiss Piroska látványtervező a Király Tamás életművét bemutató rertrospektív kiállítása kapcsán, amely szeptember 15-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Boszorkanyok_a_Barmi_utcabol_2_

2019.09.13

Paravános bábszínház, klasszikus és modern mesék, tantermi előadások is szerepelnek a bábszínházak őszi kínálatában, ezekből válogattunk.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Gyori_Balett

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

A Minority Rights Group Europe a klímaváltozás hatásairól rendez kerekasztal-beszélgetést magyar médiavezetők részvételével szeptember 17-én 14:00 órától, a Kőleves étteremben.

OKtóver 5-én 20:00 órakor adja idei egyetlen magyarországi koncertjét Csordás Gábor zongorista-zeneszerző a Wesselényi utcai Erőművházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma