Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.01

Megkezdődött május 31-én a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amelynek versenyprogramjában június 2-ig tizenegy produkció szerepel. Az idei versenydarabokat mintegy 80 produkcióból válogatták ki. A seregszemlét Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a mecseki városban.

33992981_1757580534330970_5138579004139241472_n
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár


A politikus köszöntőjében kiemelte: a színház mint művészeti ág nem tud létezni anélkül, hogy a kultúra valamennyi területét – köztük az irodalmat, a táncot és a zenét – össze ne fogná. Egyúttal működésképtelen anélkül, hogy ne legyen kapcsolata a közművelődéssel – hívta fel a figyelmet arra a KASZT egy minőségi fesztivál. Az előző kormány által megkezdett kultúrpolitikáról Fekete Péter elmondta: „töretlenül, ugyanabba az irányba fog haladni” a jelenlegi kormányzati ciklusban is. Fekete Péter az eseményen Petőfi Sándor 1844-ben kiadott – a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) található – színházi zsebkönyvének egyik nyomatát ajándékozta a szervezőknek.


20934862_1422084871240241_7372652843434785067_o
Részlet a Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából
Fotó: soltiszinhaz.hu


Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója a seregszemle népszerűségére utalva elmondta: a komlói fesztivált – akárcsak a korábbi években – idén is teltházas érdeklődés kíséri. Felidézte: az idei 11 versenydarabot mintegy 80 produkcióból válogatták ki: azok között egy határon túli, a romániai Érmihályfalváról érkező társulat által játszott darab is található,


  • ezenkívül látható lesz a celldömölki Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabja,
  • a komlói Súgólyuk Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiájával lép fel a fesztiválon
  • a győri Rév Színház és az inárcsi KB35 közös produkciójában Shakespeare Othellója lesz látható,
  • a pápai SK Társulat pedig Gogol Egy őrült naplója című művét játssza,
  • míg a székesfehérvári Szabad Színháztól Hubay Miklós Római karneválját,
  • a veszprémi Alig Színpadtól Egressy Zoltán Nyár utca végállomás című darabját,
  • az inárcsi KB35 együttesétől a Ti, mint én című produkciót,
  • a körmendi Kastélyszínháztól Alessandro Baricc Novecentóját,
  • a pécsi Escargo Hajója csoporttól Maros András Büntetőjét,
  • az ikervári Rába(p)Art Társulattól pedig Jack London Osztozkodás című alkotását válogatták be a versenyprogramba.


Pataki András beszámolt arról is: a szakmai zsűrit idén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész vezeti, aki a megnyitón Reményik Sándor versével köszöntötte a publikumot. Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a KASZT fővédnöke a fesztivál szervezőinek munkáját megköszönve és a komlói közművelődési intézményrendszert is méltatva arról beszélt: a seregszemle a magyar nyelvű amatőr színjátszás legrangosabb, legsikeresebb fesztiváljává vált.


34063325_1757580347664322_2306231454645878784_n
Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője


A KASZT offprogramjai között a Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadása, a The Budapest Jazz Orchestra, illetve Vastag Csaba koncertje, valamint Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József fellépése is szerepel.


A programokról bővebben ITT olvashattok.

 


Forrás: MTI

Fotó: KASZT – Komlói Amatőr Színházi Találkozó facebook-oldala

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma