kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.05.07

Hetvennél is több előadással várja az 55. évadában az érdeklődőket a Gyulai Várszínház – hangzott el az évadot bemutató, május 7-ei sajtótájékoztatón, ahol Elek Tibor ügyvezető igazgató ismertette az idei Shakespeare Fesztivál programját is, amely Hamlet és Társai címmel indul. A sajtótájékoztatón a Gyulai Várszínház nívódíjait is átadták.

static_gall_2_0a0014416e7ff6ae9c8db889cf94ab7c
Fotó: visitgyula.com


A Gyulai Várszínház nívódíjait minden évben a társulat saját produkcióinak kiemelkedő szereplői vehetik át – mondta el Elek Tibor, a színház ügyvezető igazgatója. Idén az Őze Lajos-díjat Szilágyi Ágota színművésznő vehette át a Csongor és Tündében nyújtott alakításáért, Kulcsár Noémi koreográfus a Szentivánéji álom című előadás kapcsán vehette át az elismerést, a Havasi István-díjat pedig Lökős Ildikó dramaturg kapta.


A Gyulai Várszínház idei, 55. évadában negyvenhat napon át hetvennél is több produkcióval várja majd a közönséget – mondta el Elek Tibor, majd hozzátette: június 24-től augusztus 11-ig négy saját bemutatóval és két felolvasószínházi előadással készülnek.


vigsz1-1700x700
Az idei Shakespeare Fesztivál a Hamlet jegyében fog telni
Fotó: Gyulai Várszínház


A Gyulai Várszínház egyik legfontosabb hagyománya háttérbe szorult, amelyet az idei évadban megpróbálunk feleleveníteni – hívta fel a figyelmet a színház igazgatója, utalva arra, hogy a színház a ’70-es, ’80-as években történelmi drámáiról és kortárs szerzők alkotásairól volt híres. Az utóbbi években ezt mellőzték, idén azonban olyan bemutatókkal szeretnék feléleszteni ezt a hagyományt, mint az éppen negyven éve bemutatott Caligula helytartója című előadás. Harag György egykori darabját idén Szász János rendező álmodta újra, aki elmondta: Harag György mellett kezdte a pályafutását kellékesként, majd asszisztensként, tőle tanult mindent a rendezéssel kapcsolatban és még Gyulára is követte, hiszen a Caligula helytartójában még játszott is. A Caligula helytartóját idén a Nemztei Színházzal együttműködve mutatják be, így olyan neves színészek játszanak a darabban, mint Trill Zsolt és Bodrogi Gyula. A darabot Székely János írta, aki a legtöbbet játszott kortárs író volt Gyulán, így az ő tiszteletére két napon át tartó programsorozatot is szerveznek, amelyre június 26. és 27. között látogathatnak el az érdeklődők. „Ez a két nap egy hosszabb távú elképzelés első megvalósulása, melynek célja az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikus életműveinek újra előtérbe állítása, hasonló programsorozatokkal és a továbbiakban is a Nemzeti Színházzal karöltve” – mondta el Elek Tibor. Hozzátette: jövőre Weöres Sándor, majd Németh László, Illyés Gyula, Sütő András életművét is bemutatják. A kétnapos programsorozatot ősszel a Vigadóban is megrendezik, a Székely János életműve köré szervezett programsorozatot pedig Marosvásárhelyre is elviszik. A Caligula helytartója mellett olyan történelmi drámákat is láthat idén a közönség a Gyulai Várszínház szervezésében, mint a Zsoltáros és Zsoldos, a Dózsa vagy a Zrínyi 1566 rockmusical, amelyet a Végvári Napok keretében tekinthetnek meg a gyulai vár előtt.


1566vajdahunyad.zip
A Zrínyi 1566 című rockmusical Gyulán is
Fotó: Csákvári Zsigmond

„Idén folytatódik a már másfél évtizede fontos rendezvényünk, a Shakespeare Fesztivál is” – mondta el a színház vezetője, majd hozzátette: minden évben arra törekednek, hogy megújítsák a jól bevált hagyományaikat, így a Shakespeare Fesztivált is, amelyet egy tematikára építettek: a Hamletre. A Hamlet és Társai alcímet viselő fesztiválon azonban nemcsak a mindenki által ismert darab lesz középpontban, hanem mindenféle átirata, továbbgondolása, így például a Rosencrantz és Guildenstern halott című darab is látható lesz Tapasztó Ernő rendezésében. A rendező elmondta: Tom Stoppard alkotását szó szerint le kellett porolni és átírni, hiszen Stoppard szövege mára túlságosan is megterhelő. Az Aradi Kamaraszínház rendezője kiemelte: a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásban közreműködik az angol Tiger Lillies zenekar, amelyet puzzle-ként fog a darabba illeszteni. A Shakespeare Fesztiválon képviselteti magát a Kolyada Színház Jekatyerinburgból és a bukaresti Metropolis Színház is.


Bemutato1-789x324
Tom Stoppard: Rosencratz és Guildenstern halott
Fotó: Gyulai Várszínház


Elek Tibor felhívta a figyelmet arra is: nem csak az Aradi Kamaraszínházzal szoros az együttműködése a Gyulai Várszínháznak, hiszen számos erdélyi társulattal is jó viszonyt ápolnak. Így szintén hagyományteremtő céllal idén július 30. és augusztus 5. között megrendezik az Erdélyi hét című programsorozatot, ahol mindennap más-más erdélyi magyar színházi előadást tekinthet meg a közöség. A repertoárban helyet kap például a Sepsziszentgyörgyi színház Liliom című darabja, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Double Bind és a MaRó című darabja, a Nagyváradról érkező VANmeSe és Barbárok című előadások vagy a gyergyószentmiklósi Zűrzavaros éccaka című színdarab.


A Gyulai Várszínház mindezek mellett idén a kortárs szerzőkre is szeretné felhívni a figyelmet és ezzel a fiatalokat is a színházba csalogatni. „Teljes arcéllel fordulunk a fiatalok különböző korosztályai felé, mert szeretnénk, ha közelebb kerülnének a fiatalok a színház világához. A Hamletre is ezért esett a választásunk, mert a fiatalok leginkább ezt a Shakespeare-művet ismerik” – mondta el a színház igazgatója. Kiemelte, hogy az idei évadban olyan kortárs szerzők darabjait láthatja majd a közönség, mint Benkó Bence–Fábián Péter, Géczi János–Likó Marcell, Háy János, Lackfi János, Székely Csaba vagy Moravetz Levente, de olyan fiatal alkotókat is meghívtak, akiknek a színházi eszközei, beszédmódja közelebb áll a fiatal generációhoz. Így ifj. Vidnyánszky Attila és a Sztalker Csoport vagy az IttÉSMost Társulat Remix című, improvizációs slam poetryvel fűszerezett színházi előadását is műsorra tűzik.


R-k_J-ska_d-n_kir-lyfi_20170124_0047-1024x683-1024x421
Háy János: Rák Jóska, dán királyfi
Fotó: Gyulai Várszínház


A Gyulai Várszínház július 24. és augusztus 11. közötti részletes programkínálata a színház honlapján, illetve a nyári programfüzetben olvasható.

 

Kultúra.hu

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma