NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

margitszigeti_szabadteri_szinpad_
 
A hasonló témájuk miatt hagyományosan egymás után szerepeltetett darabok a komolyzeneirodalom egy-egy ékkövét jelentik, és fényüket tovább emelte Carlo Ventre uruguayi és Marcelo Álvarez argentin tenorok vendégszereplése. A magyar énekesgárda szintén remekelt, méltó partnerei voltak a külföldi előadóknak. Mindkét darab rendezője Georges Delnon svájci színházigazgató, művészeti vezető és professzor, akinek keze nyomán jólesően hagyományos felfogású elképzelésben láthattuk az ikeroperákat.


bajazzok


Szabadtéren operát hallgatni mindig különleges élmény. Így volt ez a Margitszigeten is, ahol szép ősfák adják az előadások természetes környezetét, és az sem zavarja meg a nézőt, ha időnként egy-egy madár trillájával beleszól a komolyzenei dallamokba.


bajazzok_delnon_II_4


Aki nem bánta az előadás során bekövetkezett hirtelen lehűlést, annak felemelő élményben lehetett része Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo operáinak megtekintése során. Elsőként a Parasztbecsületet láthattuk, hála a puritán jelmezeknek és díszleteknek, egészen a történésekre és az énekesekre koncentrálhattunk, a szicíliai falu főtere és kis házai nemes egyszerűséggel tárultak elénk.


Komlos_Ildiko__Parasztbecsulet


Nagy érdeklődéssel vártam Komlósi Ildikót Santuzza szerepében. A világ neves operaházait sikerrel megjárt operaénekesnő olyan meggyőzően alakította az általa sokat játszott nőalakot, hogy figyelmemet az első pillanattól fogva tartotta, és nem engedte elkalandozni. Rendkívül kellemes mezzoszoprán hangja és mélyen átélt, hiteles alakítása kiválóan ábrázolja a szerelme hűtlensége miatt összetört Santuzzát.


parasztbecsulet_bajazzok_2


A rendezés jelentős fizikai követelményeket is állít elé, például kétszer is el kell esnie a színpadon, amit szintén bravúros ügyességgel old meg. A történet végén bekövetkező tragédia, Turiddu halála miatt jelen lévő feszültséget már a darab nyitánya is érzékelteti, a szereplők pedig sikeresen tartották azt fenn az egész darab során.


parasztbecsulet_bajazzok_3


A Parasztbecsület jelentős kóruselemekben is bővelkedik, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát hallhattuk ezekben a részekben, élettel teli, szép hangjuk remekül működött közre az előadásban, megfelelő keretet adva a szóló részeknek.

parasztbecsulet_bajazzok_4

A szünet után a kiváló kezdésnek köszönhetően nagy várakozással tekintettem a Bajazzók elé. Pasztircsák Polina által alakított Nedda szabadság utáni vágyakozását megtestesítő Madárdalban már a darab elején élvezhettük szép szoprán hangját. Az előadás egyik legkomolyabb kihívását Kelemen Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese kapta, aki a Parasztbecsületben Alfiót, míg a Bajazzókban Tonio szerepét alakította. Az ehhez hasonló bravúrok nem állnak ugyan távol tőle, de ez alkalommal ő volt az egyetlen a kóruson kívül, akinek mindkét előadásban helyt kellett állnia.


parasztbecsulet_bajazzok_5


A vándorkomédiások vezetőjének, Caniónak a szerepében színpadra lépő Marcelo Álvareznek az érzelmek rendkívül széles skáláját kellett reprezentálnia, alakítása rendkívül hiteles és megrázó is volt.


Összességében két olyan, maradandó emlékű előadást láthattunk, mely még sokáig gondolkodásra készteti a nézőt emberi kapcsolataink és a szerelem mibenlétéről.


Rácz Anna


A fotók forrása: a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook oldala

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma