2008.04.21
Lőkös Ildikó
Tavaly diplomázott Máté Gábor osztályában Kovács Judit néven. A diplomamunkájában annak próbált a nyomára lelni, földolgozván családja nőágának történeteit, hogy őt magát miféle kényszer sodorta a színészi pályára. Ősztől a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A Vidéki Színházak Találkozóján a Bagó Bertalan rendezte III. Richárdban Lady Annaként látható. A színlapon Ligeti Kovács Juditként szerepel. INTERJÚ
- Itt is hemzsegnek a Kovácsok, ezt választottam megkülönböztetésül.
 
- Debreceni lányként jól érzed magad a zalaegerszegi társulatban?
 
- Nagyon jól. Barátságosan fogadtak, megértjük egymást. Elnézik a bolondságaimat. Sok a fiatal, Bagó Bertalan művészeti vezető épít rájuk. De az idősebbekkel is jóban vagyok. Egyáltalán nem tapasztalom, amivel mindig rémisztgettek, hogy majd meglátom, egy társulatban micsoda fúrás-faragások mennek. Ha néha-néha a munka hevében össze is zördülünk, hamar kibékülünk.
 
Ligeti Kovács Judit
- Miért Zalaegerszeget választottad?
 
- Leültünk Bagó Bertalannal beszélgetni, szerződést ajánlott, én meg gondoltam, belevágok. Nem volt semmi konkrét ígéret. De azóta rossz szavam sem lehet, folyamatosan jó szerepeket kapok. Emlékszem, amikor augusztus 21-én először beléptem a színházba, és megláttam a III. Richárd szereposztását kitűzve, nem hittem el, hogy én fogom Lady Annát játszani.
 
- Ez az az előadás, amit a budapesti közönség is láthat. Mikben vagy benne még?
 
- Új magyar zenés színműben, Tasnádi István Tranzitjában Winnerné vagyok. Mivel a történet szerint egy repülőtéri tranzitban rekedtek a szereplők, így folyamatosan másfél órát vagyunk a színen. A Szakács László játszotta férjemmel mi vagyunk a komikus szál, egy látszólagos harmóniában lévő nászutas pár, ám a végére lehull a lepel. Kiderül, nem is olyan rózsaszín a helyzetük, mint mutatták.
 
- A III. Richárdot is játszó Szemenyei János szerezte a zenéjét a darabnak, aki két évvel előtted végzett a színművészeti egyetemen. Gondolom, örültél, hogy itt újra találkoztok.
 
- Az a furcsa, hogy korábban nem ismertem. Mi nagyon be voltunk fogva az egyetemen, Máté Gábor és amíg élt, Horvai Pista bácsi is szigorúan vették, hogy dolgozzunk, szinte éjjel-nappal próbáltunk. Alig láttam más vizsgaelőadásokat. Most itt annyira furcsa, hogy vasárnap nincs előadás, akkor lehet kicsit lazítani. A színészházban lakom, gyakran vannak közös főzések, bevásárlások, ez is nagyon jó. Meg szeretem az iskolaszínházat is, Tucsni András irányításával csináltunk egy Bánk bánt, én vagyok Gertrudis. Iskolákba megyünk, ott játszunk, a diákok közt, ők is résztvevők, ők is kapnak szöveget.
 
- Akkor maradsz Egerszegen?
 
- Egyelőre igen, aláírtam a következő évadra a szerződésem, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Szeretném majd később külföldön is, elsősorban Angliában kipróbálni magam. De most még itt van dolgom.  
 
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma