15_eves

2008.04.21
Lőkös Ildikó
Tavaly diplomázott Máté Gábor osztályában Kovács Judit néven. A diplomamunkájában annak próbált a nyomára lelni, földolgozván családja nőágának történeteit, hogy őt magát miféle kényszer sodorta a színészi pályára. Ősztől a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A Vidéki Színházak Találkozóján a Bagó Bertalan rendezte III. Richárdban Lady Annaként látható. A színlapon Ligeti Kovács Juditként szerepel. INTERJÚ
- Itt is hemzsegnek a Kovácsok, ezt választottam megkülönböztetésül.
 
- Debreceni lányként jól érzed magad a zalaegerszegi társulatban?
 
- Nagyon jól. Barátságosan fogadtak, megértjük egymást. Elnézik a bolondságaimat. Sok a fiatal, Bagó Bertalan művészeti vezető épít rájuk. De az idősebbekkel is jóban vagyok. Egyáltalán nem tapasztalom, amivel mindig rémisztgettek, hogy majd meglátom, egy társulatban micsoda fúrás-faragások mennek. Ha néha-néha a munka hevében össze is zördülünk, hamar kibékülünk.
 
Ligeti Kovács Judit
- Miért Zalaegerszeget választottad?
 
- Leültünk Bagó Bertalannal beszélgetni, szerződést ajánlott, én meg gondoltam, belevágok. Nem volt semmi konkrét ígéret. De azóta rossz szavam sem lehet, folyamatosan jó szerepeket kapok. Emlékszem, amikor augusztus 21-én először beléptem a színházba, és megláttam a III. Richárd szereposztását kitűzve, nem hittem el, hogy én fogom Lady Annát játszani.
 
- Ez az az előadás, amit a budapesti közönség is láthat. Mikben vagy benne még?
 
- Új magyar zenés színműben, Tasnádi István Tranzitjában Winnerné vagyok. Mivel a történet szerint egy repülőtéri tranzitban rekedtek a szereplők, így folyamatosan másfél órát vagyunk a színen. A Szakács László játszotta férjemmel mi vagyunk a komikus szál, egy látszólagos harmóniában lévő nászutas pár, ám a végére lehull a lepel. Kiderül, nem is olyan rózsaszín a helyzetük, mint mutatták.
 
- A III. Richárdot is játszó Szemenyei János szerezte a zenéjét a darabnak, aki két évvel előtted végzett a színművészeti egyetemen. Gondolom, örültél, hogy itt újra találkoztok.
 
- Az a furcsa, hogy korábban nem ismertem. Mi nagyon be voltunk fogva az egyetemen, Máté Gábor és amíg élt, Horvai Pista bácsi is szigorúan vették, hogy dolgozzunk, szinte éjjel-nappal próbáltunk. Alig láttam más vizsgaelőadásokat. Most itt annyira furcsa, hogy vasárnap nincs előadás, akkor lehet kicsit lazítani. A színészházban lakom, gyakran vannak közös főzések, bevásárlások, ez is nagyon jó. Meg szeretem az iskolaszínházat is, Tucsni András irányításával csináltunk egy Bánk bánt, én vagyok Gertrudis. Iskolákba megyünk, ott játszunk, a diákok közt, ők is résztvevők, ők is kapnak szöveget.
 
- Akkor maradsz Egerszegen?
 
- Egyelőre igen, aláírtam a következő évadra a szerződésem, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Szeretném majd később külföldön is, elsősorban Angliában kipróbálni magam. De most még itt van dolgom.  
 

KAD_Kultura_596x90_002

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma