2018.02.14

Mennyire ismered a saját tested? Hogy néz ki a bőröd alatt lapuló érrendszer? Hogyan mozognak az izmaid? Milyen fázisokon megy át az embrió a fogantatástól a születésig? Többek között ezekre ad választ a Király utcai Komplexben február 14-én nyitó BODY-kiállítás: a preparátumok feltárják testünk eddig csak orvosok számára látható részeit, a 3D-videók és a falszövegek pedig bemutatják szervezetünk működését.

_D0A0062_Copy


A grandiózus Titanic-kiállítás után a JVS Group Kft. most Magyarországra hozta az emberi testet teljes valójában bemutató BODY-kiállítást, mely 2200 négyzetméteren foglalkozik szervezetünkkel. „Azt tapasztaltam az elmúlt évtizedekben a mentőszolgálatnál, hogy a magyar emberek – de nem csak a magyarok – bár sokat tudnak a mobiltelefonok és az egyéb kütyük működéséről, a saját testüket alig ismerik. Ez azonban fontos lenne, mert akkor többet tudnánk tenni az egészségünk megőrzéséért is” – nyitotta meg a kiállítást február 14-én Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A BODY-kiállítás tehát a csodálatos emberi testet, annak mozgását, felépítését, teherbírását és sérülékenységét mutatja be a nagyközönségnek. A Komplex 12 terme külön egységekben mutatja be szervezetünk működését a légzéstől és a keringéstől, az emésztéstől kezdve, a szív működésén, az érrendszeren, az izom- és az idegrendszeren át a csontvázig és az ízületekig. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődési fázisait, illetve a születési rendellenességekkel, mint például a nyitott gerinccel vagy a nyúlszájjal született csecsemőket. A kiállítás utolsó részében a férfi és a női test, a reprodukció kapja a főszerepet, végül az emberi bőr is terítékre kerül – ez esetben szó szerint is. Megtudhatjuk például azt is, mi a különbég egy egészséges tüdő és egy dohányzó ember tüdeje között, nyíltan rávilágítva az egészségtelen életmód következményeire. A termekben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói segítenek a látottak megértésében és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.


_D0A9841_Copy

 

Mindezt a kiállított szervek, fali szövegek és a mechanizmusokat bemutató 3D-videók mellett több mint kétszáz valódi, emberi preparátum illusztrálja. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv így kemény, szagtalan lesz, szabad levegőn tartható, a sejtek és a természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendig épségben marad és már nem tud elbomlani. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől, leginkább kínaiaktól származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használják fel. Ezeken a preparátumokon keresztül tehát teljes valójában feltárul az emberi test a kültakarótól, a csontvázon és az izomzaton át egészen a belső szervekig, a hajszálerekig.


_D0A9888_Copy

 

Az emberi test csodáit feltáró kiállítás együttműködő partnere a Vöröskereszt és az UNICEF, ez utóbbinak magyarországi vezetője, Mészáros Antónia is mondott pár szót a megnyitón. „Ez a 2200 négyzetméter most az emberi test csodálatosságáról szól, amely kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével. Könnyen belátható, hogy a legsérülékenyebb csoportba a gyerekek tartoznak, akiknek a teste még fejlődésben van. Ahogy mondani szokás, a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a védekezési mechanizmusok, az immunrendszertől kezdve egészen a lelki terhelhetőségig. […] AZ UNICEF arra törekszik, hogy a világ minden gyereke egészségesen fejlődjön” – mondta a vezető.


_D0A9856_Copy

 

Mészáros Antónia hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben az ENSZ gyermekvédő programja 190 országban több mint 50 millió gyermeken segített, és elmondta azt is, hogy az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb halálokok a megfelelő higiénia hiányában kialakuló betegségek, valamint az alultápláltság – ez utóbbinak, ha nem is vezet halálhoz, egész életre kiható szellemi és fizikai következményei vannak. „Amikor megnézik a csodálatos emberi testet bemutató kiállítást, gondoljanak a csodálatos, de sérülékeny világunkra is. Az UNICEF-nél nagyon hálásak vagyunk e kiállítás szervezőinek, hiszen az idelátogatók elgondolkodhatnak mindezen és esetleg részt is vehetnek a gyermekeket védő munkánkban” – emelte ki.


_D0A9822_Copy
Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa,
dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója
és Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója
(balról jobbra)

 

A BODY-kiállítás a 2000-ben, Prágában alakult JVS Group kiállítás- és rendezvényszervező cégnek köszönhetően jött létre, akárcsak elődje, a januárban bezárt Titanic-kiállítás. A tárlat megnyitóján a cég tulajdonosa, Viliam Duris, valamint Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója elmondták a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint megjegyezték: a BODY-kiállítás után, 2018 második felében a Tutanhamon kincse című kiállításnak ad otthont a hatalmas alapterületű Komplex, mely bemutatja majd a mumifikálás folyamatát, Tutanhamon sírjának feltárását és a piramisban rejtőző tárgyakat is.


A BODY-kiállítás 2018 június végéig várja a közönséget a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.).


_D0A9873_Copy


„Abban az időben, amikor még élsportoló voltam, még szinte semmit nem tudtam a testemről, vagy arról, hogy az, amit végzek vajon egészséges-e. De nem is ez volt a cél. Viszont megtanultam azt, hogy a sport egy olyan életminőséget biztosít, hogy általa el lehet érni egy olyan életet, amire mindig is vágytam. Amikor az ember már elkezdi uralni a szervezetét és el tud menni a határokig, az egy megdöbbentően különleges, érdekes élmény. Amikor lezárult ez a korszak az életemben, akkor sem szakadtam el a sporttól, megtaláltam a sportnak az egészséghez sokkal közelebb álló részét, ami a minőségi életet biztosítja, és ami még most is fiatalon tart belül. Ha engem is kibontanának és kiállítanának, akkor valószínűleg az életkoromhoz képest egy jóval fiatalabb szervezetnek a képét mutatná keringésben, pulzusban, vérnyomásban” – mondta a megnyitón Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó.

 

Hrutka János válogatott labdarúgó beszédében szintén kiemelte a sport fontosságát, megosztotta tapasztalatait. Hozzátette, hogy a versenysport miatt egy élsportoló izomzata, ízületei jóval erősebbek, az intenzív sport egészségesen tartja a szervezetet. Kiemelte, hogy ebben mindannyiunknak nagy felelőssége van, és ő is nap mint nap tesz az egészséges életmódért.


_D0A9813_Copy
Hrutka János, Kovács István, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál (balról jobbra)Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

cello-110981_960_720

2018.05.20

Mintegy kétszáz év magyar zenéjéből válogat a kitűnő karmester, Vashegyi György május 24-én a Nemzeti Filharmonikusok Pesti Vigadóban tartandó hangversenyén. A Lukács Ervin bérletsorozat zárókoncertjének szólistája a számos hazai és nemzetközi díjjal elismert csellóművész, Rohmann Ditta.

Cannes4_-_Copy

2018.05.20

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki május 19-én este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon. A második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje kapta, míg a zsűri díját Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című alkotása nyerte el.

egy_nap_werk_szilagyizsofia_mti_foto_kallos_bea

2018.05.19

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el ma, május 19-én a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. A magyar rendező első játékfilmjét a Kritikusok Hete válogatásban mutatták be a világ egyik legrangosabb filmes szemléjén.

Az európai kortárs táncművészet meghatározó alakjaként ünnepelt Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis koreográfus közös munkája, az A Love Supreme című előadás új, átdolgozott változatát nézhetik meg az érdeklődők május 24-én, 25-én és 26-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A május 24-ei előadás után a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet Salva Sanchis társkoreográfussal, aki másnap workshopot is tart az érdeklődőknek.

Csaknem húsz helyszínen hetven programot kínál a Rippl-Rónai Fesztivál: a Kaposvár világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József festőművésznek emléket állító összművészeti rendezvény május 24. és 27. között lesz a somogyi megyeszékhelyen. A fesztivál programjairól bővebb információk a www.ripplfeszt.hu oldalon olvashatók.

Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjének kutyaszereplői kapták meg a legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma) május 18-án a 71. cannes-i filmfesztiválon. A film főhőse Marcello (Marcello Fonte), elvált, 40 év körüli, naiv és jó kedélyű kutyakozmetikus, aki kábítószer-kereskedésből egészíti ki szerény jövedelmét. Kislányán kívül csak az üzletébe betérő kutyákban talál igazi társakra. „A kutyák a főszereplők. Az alakításukat különösen nagyra értékelte a zsűri” – mondta a díjátadón Toby Rose, a díj alapítója. A zsűri a Nagydíjat a Kritikusok Hete válogatásban fődíjat nyert, Diamantino című francia-portugál-brazil komédia rózsaszín bundájú kutyaszereplőinek ítélte, amelyek a főhős hallucinációiként jelennek meg a vásznon.

Other Than Unusual című új lemezét mutatja be a Barabás Lőrinc Quartet, a hazai nujazz színtér kiváló csapata május 25-én a fővárosi Akvárium Klubban. Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző, a formáció vezetője elmondta: „egy kicsit poposabb lett az új lemez, mint a két évvel ezelőtti Beardance, sok szempontból viszont most több elvontabb elemet tartalmaz”.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten, melyen fiatal virtuózok és határon túli művészek is fellépnek. A május 25. és 27. között a fesztiválon fellép mások mellett Michael Harris orgonaművész, a Sebő Együttes, Vedres Csaba, Kiss Zoltán és Kiss Benedek, valamint a Központi Református Kórus, Kárpátaljáról a BorzsaVári népi zenekar, Délvidékről pedig az Ethnokor.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma