MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.02.14

Mennyire ismered a saját tested? Hogy néz ki a bőröd alatt lapuló érrendszer? Hogyan mozognak az izmaid? Milyen fázisokon megy át az embrió a fogantatástól a születésig? Többek között ezekre ad választ a Király utcai Komplexben február 14-én nyitó BODY-kiállítás: a preparátumok feltárják testünk eddig csak orvosok számára látható részeit, a 3D-videók és a falszövegek pedig bemutatják szervezetünk működését.

_D0A0062_Copy


A grandiózus Titanic-kiállítás után a JVS Group Kft. most Magyarországra hozta az emberi testet teljes valójában bemutató BODY-kiállítást, mely 2200 négyzetméteren foglalkozik szervezetünkkel. „Azt tapasztaltam az elmúlt évtizedekben a mentőszolgálatnál, hogy a magyar emberek – de nem csak a magyarok – bár sokat tudnak a mobiltelefonok és az egyéb kütyük működéséről, a saját testüket alig ismerik. Ez azonban fontos lenne, mert akkor többet tudnánk tenni az egészségünk megőrzéséért is” – nyitotta meg a kiállítást február 14-én Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A BODY-kiállítás tehát a csodálatos emberi testet, annak mozgását, felépítését, teherbírását és sérülékenységét mutatja be a nagyközönségnek. A Komplex 12 terme külön egységekben mutatja be szervezetünk működését a légzéstől és a keringéstől, az emésztéstől kezdve, a szív működésén, az érrendszeren, az izom- és az idegrendszeren át a csontvázig és az ízületekig. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődési fázisait, illetve a születési rendellenességekkel, mint például a nyitott gerinccel vagy a nyúlszájjal született csecsemőket. A kiállítás utolsó részében a férfi és a női test, a reprodukció kapja a főszerepet, végül az emberi bőr is terítékre kerül – ez esetben szó szerint is. Megtudhatjuk például azt is, mi a különbég egy egészséges tüdő és egy dohányzó ember tüdeje között, nyíltan rávilágítva az egészségtelen életmód következményeire. A termekben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói segítenek a látottak megértésében és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.


_D0A9841_Copy

 

Mindezt a kiállított szervek, fali szövegek és a mechanizmusokat bemutató 3D-videók mellett több mint kétszáz valódi, emberi preparátum illusztrálja. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv így kemény, szagtalan lesz, szabad levegőn tartható, a sejtek és a természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendig épségben marad és már nem tud elbomlani. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől, leginkább kínaiaktól származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használják fel. Ezeken a preparátumokon keresztül tehát teljes valójában feltárul az emberi test a kültakarótól, a csontvázon és az izomzaton át egészen a belső szervekig, a hajszálerekig.


_D0A9888_Copy

 

Az emberi test csodáit feltáró kiállítás együttműködő partnere a Vöröskereszt és az UNICEF, ez utóbbinak magyarországi vezetője, Mészáros Antónia is mondott pár szót a megnyitón. „Ez a 2200 négyzetméter most az emberi test csodálatosságáról szól, amely kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével. Könnyen belátható, hogy a legsérülékenyebb csoportba a gyerekek tartoznak, akiknek a teste még fejlődésben van. Ahogy mondani szokás, a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a védekezési mechanizmusok, az immunrendszertől kezdve egészen a lelki terhelhetőségig. […] AZ UNICEF arra törekszik, hogy a világ minden gyereke egészségesen fejlődjön” – mondta a vezető.


_D0A9856_Copy

 

Mészáros Antónia hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben az ENSZ gyermekvédő programja 190 országban több mint 50 millió gyermeken segített, és elmondta azt is, hogy az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb halálokok a megfelelő higiénia hiányában kialakuló betegségek, valamint az alultápláltság – ez utóbbinak, ha nem is vezet halálhoz, egész életre kiható szellemi és fizikai következményei vannak. „Amikor megnézik a csodálatos emberi testet bemutató kiállítást, gondoljanak a csodálatos, de sérülékeny világunkra is. Az UNICEF-nél nagyon hálásak vagyunk e kiállítás szervezőinek, hiszen az idelátogatók elgondolkodhatnak mindezen és esetleg részt is vehetnek a gyermekeket védő munkánkban” – emelte ki.


_D0A9822_Copy
Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa,
dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója
és Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója
(balról jobbra)

 

A BODY-kiállítás a 2000-ben, Prágában alakult JVS Group kiállítás- és rendezvényszervező cégnek köszönhetően jött létre, akárcsak elődje, a januárban bezárt Titanic-kiállítás. A tárlat megnyitóján a cég tulajdonosa, Viliam Duris, valamint Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója elmondták a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint megjegyezték: a BODY-kiállítás után, 2018 második felében a Tutanhamon kincse című kiállításnak ad otthont a hatalmas alapterületű Komplex, mely bemutatja majd a mumifikálás folyamatát, Tutanhamon sírjának feltárását és a piramisban rejtőző tárgyakat is.


A BODY-kiállítás 2018 június végéig várja a közönséget a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.).


_D0A9873_Copy


„Abban az időben, amikor még élsportoló voltam, még szinte semmit nem tudtam a testemről, vagy arról, hogy az, amit végzek vajon egészséges-e. De nem is ez volt a cél. Viszont megtanultam azt, hogy a sport egy olyan életminőséget biztosít, hogy általa el lehet érni egy olyan életet, amire mindig is vágytam. Amikor az ember már elkezdi uralni a szervezetét és el tud menni a határokig, az egy megdöbbentően különleges, érdekes élmény. Amikor lezárult ez a korszak az életemben, akkor sem szakadtam el a sporttól, megtaláltam a sportnak az egészséghez sokkal közelebb álló részét, ami a minőségi életet biztosítja, és ami még most is fiatalon tart belül. Ha engem is kibontanának és kiállítanának, akkor valószínűleg az életkoromhoz képest egy jóval fiatalabb szervezetnek a képét mutatná keringésben, pulzusban, vérnyomásban” – mondta a megnyitón Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó.

 

Hrutka János válogatott labdarúgó beszédében szintén kiemelte a sport fontosságát, megosztotta tapasztalatait. Hozzátette, hogy a versenysport miatt egy élsportoló izomzata, ízületei jóval erősebbek, az intenzív sport egészségesen tartja a szervezetet. Kiemelte, hogy ebben mindannyiunknak nagy felelőssége van, és ő is nap mint nap tesz az egészséges életmódért.


_D0A9813_Copy
Hrutka János, Kovács István, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál (balról jobbra)Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

kaszas_kultura596-90

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

redswamp1

2018.08.17
Az ötfős stoner/sludge metált játszó budapesti Red Swamp rövid fennállása ellenére már számos sikert tudhat a magáénak. Frontemberük, Kovács Gergely szerint a lehetőségek megragadásának nagy szerepe volt ebben. Erről, a Hangfoglaló Programban való részvételükről és zenéjük jövőjéről beszélgettünk.

A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház, amely két bemutatóval, beszélgetésekkel, megemlékezésekkel eleveníti fel a partiumi város magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit. A rendezvénysorozat augusztus 21-én az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődik.

A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A program keretében augusztus 19-én és 20-án a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

Elindult a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. Olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség. A teljes pályázati kiírás a Filmalap honlapján érhető el.

Megállapodás született az Eurovíziós Dalfesztivál finanszírozásáról Izraelben. Az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a jövőre Izraelben esedékes Eurovíziós Dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forintot) bankkölcsönt, amelyet a határidő lejártáig letétbe helyezett az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által megnevezett svájci bankban.

Az ötvenedik évfordulón világszerte újra látható a mozikban Elvis Presley Comeback Special című legendás, 1968-as televíziós koncertfilmje. A digitálisan felújított és újrakevert filmet Magyarországon a Pannonia Entertainment mutatja be: augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma