2018.02.14

Mennyire ismered a saját tested? Hogy néz ki a bőröd alatt lapuló érrendszer? Hogyan mozognak az izmaid? Milyen fázisokon megy át az embrió a fogantatástól a születésig? Többek között ezekre ad választ a Király utcai Komplexben február 14-én nyitó BODY-kiállítás: a preparátumok feltárják testünk eddig csak orvosok számára látható részeit, a 3D-videók és a falszövegek pedig bemutatják szervezetünk működését.

_D0A0062_Copy


A grandiózus Titanic-kiállítás után a JVS Group Kft. most Magyarországra hozta az emberi testet teljes valójában bemutató BODY-kiállítást, mely 2200 négyzetméteren foglalkozik szervezetünkkel. „Azt tapasztaltam az elmúlt évtizedekben a mentőszolgálatnál, hogy a magyar emberek – de nem csak a magyarok – bár sokat tudnak a mobiltelefonok és az egyéb kütyük működéséről, a saját testüket alig ismerik. Ez azonban fontos lenne, mert akkor többet tudnánk tenni az egészségünk megőrzéséért is” – nyitotta meg a kiállítást február 14-én Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A BODY-kiállítás tehát a csodálatos emberi testet, annak mozgását, felépítését, teherbírását és sérülékenységét mutatja be a nagyközönségnek. A Komplex 12 terme külön egységekben mutatja be szervezetünk működését a légzéstől és a keringéstől, az emésztéstől kezdve, a szív működésén, az érrendszeren, az izom- és az idegrendszeren át a csontvázig és az ízületekig. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődési fázisait, illetve a születési rendellenességekkel, mint például a nyitott gerinccel vagy a nyúlszájjal született csecsemőket. A kiállítás utolsó részében a férfi és a női test, a reprodukció kapja a főszerepet, végül az emberi bőr is terítékre kerül – ez esetben szó szerint is. Megtudhatjuk például azt is, mi a különbég egy egészséges tüdő és egy dohányzó ember tüdeje között, nyíltan rávilágítva az egészségtelen életmód következményeire. A termekben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói segítenek a látottak megértésében és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.


_D0A9841_Copy

 

Mindezt a kiállított szervek, fali szövegek és a mechanizmusokat bemutató 3D-videók mellett több mint kétszáz valódi, emberi preparátum illusztrálja. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv így kemény, szagtalan lesz, szabad levegőn tartható, a sejtek és a természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendig épségben marad és már nem tud elbomlani. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől, leginkább kínaiaktól származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használják fel. Ezeken a preparátumokon keresztül tehát teljes valójában feltárul az emberi test a kültakarótól, a csontvázon és az izomzaton át egészen a belső szervekig, a hajszálerekig.


_D0A9888_Copy

 

Az emberi test csodáit feltáró kiállítás együttműködő partnere a Vöröskereszt és az UNICEF, ez utóbbinak magyarországi vezetője, Mészáros Antónia is mondott pár szót a megnyitón. „Ez a 2200 négyzetméter most az emberi test csodálatosságáról szól, amely kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével. Könnyen belátható, hogy a legsérülékenyebb csoportba a gyerekek tartoznak, akiknek a teste még fejlődésben van. Ahogy mondani szokás, a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a védekezési mechanizmusok, az immunrendszertől kezdve egészen a lelki terhelhetőségig. […] AZ UNICEF arra törekszik, hogy a világ minden gyereke egészségesen fejlődjön” – mondta a vezető.


_D0A9856_Copy

 

Mészáros Antónia hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben az ENSZ gyermekvédő programja 190 országban több mint 50 millió gyermeken segített, és elmondta azt is, hogy az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb halálokok a megfelelő higiénia hiányában kialakuló betegségek, valamint az alultápláltság – ez utóbbinak, ha nem is vezet halálhoz, egész életre kiható szellemi és fizikai következményei vannak. „Amikor megnézik a csodálatos emberi testet bemutató kiállítást, gondoljanak a csodálatos, de sérülékeny világunkra is. Az UNICEF-nél nagyon hálásak vagyunk e kiállítás szervezőinek, hiszen az idelátogatók elgondolkodhatnak mindezen és esetleg részt is vehetnek a gyermekeket védő munkánkban” – emelte ki.


_D0A9822_Copy
Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa,
dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója
és Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója
(balról jobbra)

 

A BODY-kiállítás a 2000-ben, Prágában alakult JVS Group kiállítás- és rendezvényszervező cégnek köszönhetően jött létre, akárcsak elődje, a januárban bezárt Titanic-kiállítás. A tárlat megnyitóján a cég tulajdonosa, Viliam Duris, valamint Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója elmondták a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint megjegyezték: a BODY-kiállítás után, 2018 második felében a Tutanhamon kincse című kiállításnak ad otthont a hatalmas alapterületű Komplex, mely bemutatja majd a mumifikálás folyamatát, Tutanhamon sírjának feltárását és a piramisban rejtőző tárgyakat is.


A BODY-kiállítás 2018 június végéig várja a közönséget a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.).


_D0A9873_Copy


„Abban az időben, amikor még élsportoló voltam, még szinte semmit nem tudtam a testemről, vagy arról, hogy az, amit végzek vajon egészséges-e. De nem is ez volt a cél. Viszont megtanultam azt, hogy a sport egy olyan életminőséget biztosít, hogy általa el lehet érni egy olyan életet, amire mindig is vágytam. Amikor az ember már elkezdi uralni a szervezetét és el tud menni a határokig, az egy megdöbbentően különleges, érdekes élmény. Amikor lezárult ez a korszak az életemben, akkor sem szakadtam el a sporttól, megtaláltam a sportnak az egészséghez sokkal közelebb álló részét, ami a minőségi életet biztosítja, és ami még most is fiatalon tart belül. Ha engem is kibontanának és kiállítanának, akkor valószínűleg az életkoromhoz képest egy jóval fiatalabb szervezetnek a képét mutatná keringésben, pulzusban, vérnyomásban” – mondta a megnyitón Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó.

 

Hrutka János válogatott labdarúgó beszédében szintén kiemelte a sport fontosságát, megosztotta tapasztalatait. Hozzátette, hogy a versenysport miatt egy élsportoló izomzata, ízületei jóval erősebbek, az intenzív sport egészségesen tartja a szervezetet. Kiemelte, hogy ebben mindannyiunknak nagy felelőssége van, és ő is nap mint nap tesz az egészséges életmódért.


_D0A9813_Copy
Hrutka János, Kovács István, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál (balról jobbra)Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

Gubis_megnyito
2019.01.18

elRENDeltetett – ezzel a címmel nyílt kiállítás Gubis Mihály békéscsabai képzőművész munkáiból a Munkácsy Mihály Múzeumban. A 12 éve elhunyt művész idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum és a család gyűjteményéből állították össze.

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Az eredeti megjelenés harmincadik évfordulójára újra megjelenik Keith Richards első szólólemeze. A Rolling Stones 75 éves gitárosa Talk It Cheap című albuma március 29-én számos extrával érhető újra el. Az eredetileg tizenegy számos album most kiegészül hat bónuszdallal. Az anyag digitálisan, CD-n, vinylen és dobozban egyaránt elérhető lesz. A boxba eddig publikálatlan fotók, egy nyolcvanoldalas keménykötésű könyv, ritka relikviák, szövegkéziratok, poszterek és egy gitárpengető is kerül. Keith Richards 1988 óta még két szólólemezt készített.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma