fejlec_okt.18

2018.02.14

Mennyire ismered a saját tested? Hogy néz ki a bőröd alatt lapuló érrendszer? Hogyan mozognak az izmaid? Milyen fázisokon megy át az embrió a fogantatástól a születésig? Többek között ezekre ad választ a Király utcai Komplexben február 14-én nyitó BODY-kiállítás: a preparátumok feltárják testünk eddig csak orvosok számára látható részeit, a 3D-videók és a falszövegek pedig bemutatják szervezetünk működését.

_D0A0062_Copy


A grandiózus Titanic-kiállítás után a JVS Group Kft. most Magyarországra hozta az emberi testet teljes valójában bemutató BODY-kiállítást, mely 2200 négyzetméteren foglalkozik szervezetünkkel. „Azt tapasztaltam az elmúlt évtizedekben a mentőszolgálatnál, hogy a magyar emberek – de nem csak a magyarok – bár sokat tudnak a mobiltelefonok és az egyéb kütyük működéséről, a saját testüket alig ismerik. Ez azonban fontos lenne, mert akkor többet tudnánk tenni az egészségünk megőrzéséért is” – nyitotta meg a kiállítást február 14-én Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A BODY-kiállítás tehát a csodálatos emberi testet, annak mozgását, felépítését, teherbírását és sérülékenységét mutatja be a nagyközönségnek. A Komplex 12 terme külön egységekben mutatja be szervezetünk működését a légzéstől és a keringéstől, az emésztéstől kezdve, a szív működésén, az érrendszeren, az izom- és az idegrendszeren át a csontvázig és az ízületekig. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődési fázisait, illetve a születési rendellenességekkel, mint például a nyitott gerinccel vagy a nyúlszájjal született csecsemőket. A kiállítás utolsó részében a férfi és a női test, a reprodukció kapja a főszerepet, végül az emberi bőr is terítékre kerül – ez esetben szó szerint is. Megtudhatjuk például azt is, mi a különbég egy egészséges tüdő és egy dohányzó ember tüdeje között, nyíltan rávilágítva az egészségtelen életmód következményeire. A termekben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói segítenek a látottak megértésében és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.


_D0A9841_Copy

 

Mindezt a kiállított szervek, fali szövegek és a mechanizmusokat bemutató 3D-videók mellett több mint kétszáz valódi, emberi preparátum illusztrálja. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv így kemény, szagtalan lesz, szabad levegőn tartható, a sejtek és a természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendig épségben marad és már nem tud elbomlani. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől, leginkább kínaiaktól származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használják fel. Ezeken a preparátumokon keresztül tehát teljes valójában feltárul az emberi test a kültakarótól, a csontvázon és az izomzaton át egészen a belső szervekig, a hajszálerekig.


_D0A9888_Copy

 

Az emberi test csodáit feltáró kiállítás együttműködő partnere a Vöröskereszt és az UNICEF, ez utóbbinak magyarországi vezetője, Mészáros Antónia is mondott pár szót a megnyitón. „Ez a 2200 négyzetméter most az emberi test csodálatosságáról szól, amely kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével. Könnyen belátható, hogy a legsérülékenyebb csoportba a gyerekek tartoznak, akiknek a teste még fejlődésben van. Ahogy mondani szokás, a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a védekezési mechanizmusok, az immunrendszertől kezdve egészen a lelki terhelhetőségig. […] AZ UNICEF arra törekszik, hogy a világ minden gyereke egészségesen fejlődjön” – mondta a vezető.


_D0A9856_Copy

 

Mészáros Antónia hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben az ENSZ gyermekvédő programja 190 országban több mint 50 millió gyermeken segített, és elmondta azt is, hogy az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb halálokok a megfelelő higiénia hiányában kialakuló betegségek, valamint az alultápláltság – ez utóbbinak, ha nem is vezet halálhoz, egész életre kiható szellemi és fizikai következményei vannak. „Amikor megnézik a csodálatos emberi testet bemutató kiállítást, gondoljanak a csodálatos, de sérülékeny világunkra is. Az UNICEF-nél nagyon hálásak vagyunk e kiállítás szervezőinek, hiszen az idelátogatók elgondolkodhatnak mindezen és esetleg részt is vehetnek a gyermekeket védő munkánkban” – emelte ki.


_D0A9822_Copy
Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa,
dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója
és Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója
(balról jobbra)

 

A BODY-kiállítás a 2000-ben, Prágában alakult JVS Group kiállítás- és rendezvényszervező cégnek köszönhetően jött létre, akárcsak elődje, a januárban bezárt Titanic-kiállítás. A tárlat megnyitóján a cég tulajdonosa, Viliam Duris, valamint Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója elmondták a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint megjegyezték: a BODY-kiállítás után, 2018 második felében a Tutanhamon kincse című kiállításnak ad otthont a hatalmas alapterületű Komplex, mely bemutatja majd a mumifikálás folyamatát, Tutanhamon sírjának feltárását és a piramisban rejtőző tárgyakat is.


A BODY-kiállítás 2018 június végéig várja a közönséget a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.).


_D0A9873_Copy


„Abban az időben, amikor még élsportoló voltam, még szinte semmit nem tudtam a testemről, vagy arról, hogy az, amit végzek vajon egészséges-e. De nem is ez volt a cél. Viszont megtanultam azt, hogy a sport egy olyan életminőséget biztosít, hogy általa el lehet érni egy olyan életet, amire mindig is vágytam. Amikor az ember már elkezdi uralni a szervezetét és el tud menni a határokig, az egy megdöbbentően különleges, érdekes élmény. Amikor lezárult ez a korszak az életemben, akkor sem szakadtam el a sporttól, megtaláltam a sportnak az egészséghez sokkal közelebb álló részét, ami a minőségi életet biztosítja, és ami még most is fiatalon tart belül. Ha engem is kibontanának és kiállítanának, akkor valószínűleg az életkoromhoz képest egy jóval fiatalabb szervezetnek a képét mutatná keringésben, pulzusban, vérnyomásban” – mondta a megnyitón Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó.

 

Hrutka János válogatott labdarúgó beszédében szintén kiemelte a sport fontosságát, megosztotta tapasztalatait. Hozzátette, hogy a versenysport miatt egy élsportoló izomzata, ízületei jóval erősebbek, az intenzív sport egészségesen tartja a szervezetet. Kiemelte, hogy ebben mindannyiunknak nagy felelőssége van, és ő is nap mint nap tesz az egészséges életmódért.


_D0A9813_Copy
Hrutka János, Kovács István, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál (balról jobbra)Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

Stratovarius
2018.10.15

A finn szimfonikus metal ikonikus alakjai lépnek színpadra október 28-án a Barba Negra Music Clubban. A Nightwish egykori énekesnője, Tarja Turunen saját zenekarával érkezik, utánuk pedig a több mint 30 éve működő Stratovarius csap a húrok közé. Mindkét csapat teljes hosszúságú műsort és meglepetéseket ígér.

Nyitva1

2018.10.15

A monogámia kérdéskörét járja körül humorosan Nagypál Orsi Nyitva című első nagyjátékfilmje, amelyet október 18-ától vetítenek a magyar mozikban. A rendező célja az volt, hogy sokakhoz eljussanak azok a kérdések, amelyeket a film felvet: hogy mit várunk el egy párkapcsolattól, szüksége van-e mindenkinek a hosszú távú együttlétre, tudja-e ezt mindenki csinálni.

42271519_1515412641938726_4707780457066921984_o

2018.10.15

A Müpában mutatja be az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választott, My Land című darabot október 16. és 21. között a Recirquel társulat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Eduardo Arroyo világhírű spanyol festőművész és szobrász október 14-én Madridban. „Bizonyos, hogy pályatévesztett író vagyok, aki több regényt és néhány elbeszélést megfestett. Irodalmi szenvedélyem késztetett arra, hogy néhány történetet festékkel, ecsettel mondjak el” – nyilatkozta önmagáról a művész 2003-ban az MTI-nek, amikor Budapesten járt a Ludwig Múzeumban rendezett kiállítása alkalmából. Eduardo Arroyo a képzőművészet mellett az írást sem hanyagolta: több kötete is megjelent, 1986-ban Münchenben bemutatták első drámáját Bantam címmel.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es alapítása óta háromszorosára nőtt a színházba járók száma a városban, az intézmény előadásai a Kárpát-medence minden részére eljutnak – mondta a nógrádi megyeszékhely társulatának igazgatója az M1 aktuális csatornán október 14-én. Simon Lajos szerint a 2012-ben alakult társulat számára nem volt kérdés, hogy a város szülöttének nevét viselje. A pályatársak kiemelték a színész Zenthe Ferenc tehetségét, kitartását, alázatát, ezért a névválasztás a társulatot is hasonló erényekre kötelezi.

Megnyílt Egerben a Magyar festészet napja fő rendezvénye: az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos tárlat, melynek alkotásai – három festőgeneráció munkái – áttekintést adnak a kortárs magyar festészetről. A tárlat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) életműdíját Orosz János fstőművész, míg a Magyar Művészeti Akadémia díját Szilágyi János vehette át. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjban Czene Márta részesült, Eger város díját pedig Nádas Alexandra kapta.

Újraindítják a sárközi szőttesek gyártását a Tolna megyei Decsen, ahol első lépésben felújítják az egykori háziipari szövetkezet épületét. A szőttesgyártás elindítására összesen 260 millió forintos projektet dolgoztak ki, később az épületet belülről is felújítják és szövőgépeket vásárolnak. A szövés újraindításával párhuzamosan ismét Decsen helyeznék el és mutatnák be a 834 darabos sárközi szövési mintatárat. A háziipari szövetkezet működésének idején létrehozott, egyedülálló gyűjteményt annak idején a kulturális tárca vásárolta meg, jelenleg a Hagyományok Házában található. A Sárköz népművészete: a szövés, hímzés, gyöngyfűzés és viselet 2012 szeptemberében felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Hagyományos költőversenye nyerteseinek Tavirózsa és Lilla-díjat, a magyar irodalomért és kultúráért végzett tevékenységért Csokonai-díjat adott át október 13-án, szombaton Hévízen a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság. A Csokonai-díjat ezúttal Hizsnyai Zoltán szlovákiai magyar író vehette át. A Lilla-díjat a kolozsvári André Ferenc és a hévízi Vajna Ádám közösen írt versért kapta meg a zsűritől, a Tavirózsa Díjat pedig Máté Anasztázia hévízi gimnazista nyerte el. A versenyt Zalán Tibor, a társaság alelnöke indította el október 12-én reggel öt olyan kifejezés, félmondat vagy szó megadásával, amelyet minden költőnek versbe kellett foglalnia. A verselőknek péntek estig volt lehetőségük az alkotásra. A Csokonai társaság idei kétnapos – kötetbemutatókkal és Beck Zoltán koncertjével is kísért – rendezvényének címe Az empátia alkonya volt.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma