2018.02.14

Mennyire ismered a saját tested? Hogy néz ki a bőröd alatt lapuló érrendszer? Hogyan mozognak az izmaid? Milyen fázisokon megy át az embrió a fogantatástól a születésig? Többek között ezekre ad választ a Király utcai Komplexben február 14-én nyitó BODY-kiállítás: a preparátumok feltárják testünk eddig csak orvosok számára látható részeit, a 3D-videók és a falszövegek pedig bemutatják szervezetünk működését.

_D0A0062_Copy


A grandiózus Titanic-kiállítás után a JVS Group Kft. most Magyarországra hozta az emberi testet teljes valójában bemutató BODY-kiállítást, mely 2200 négyzetméteren foglalkozik szervezetünkkel. „Azt tapasztaltam az elmúlt évtizedekben a mentőszolgálatnál, hogy a magyar emberek – de nem csak a magyarok – bár sokat tudnak a mobiltelefonok és az egyéb kütyük működéséről, a saját testüket alig ismerik. Ez azonban fontos lenne, mert akkor többet tudnánk tenni az egészségünk megőrzéséért is” – nyitotta meg a kiállítást február 14-én Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A BODY-kiállítás tehát a csodálatos emberi testet, annak mozgását, felépítését, teherbírását és sérülékenységét mutatja be a nagyközönségnek. A Komplex 12 terme külön egységekben mutatja be szervezetünk működését a légzéstől és a keringéstől, az emésztéstől kezdve, a szív működésén, az érrendszeren, az izom- és az idegrendszeren át a csontvázig és az ízületekig. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődési fázisait, illetve a születési rendellenességekkel, mint például a nyitott gerinccel vagy a nyúlszájjal született csecsemőket. A kiállítás utolsó részében a férfi és a női test, a reprodukció kapja a főszerepet, végül az emberi bőr is terítékre kerül – ez esetben szó szerint is. Megtudhatjuk például azt is, mi a különbég egy egészséges tüdő és egy dohányzó ember tüdeje között, nyíltan rávilágítva az egészségtelen életmód következményeire. A termekben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói segítenek a látottak megértésében és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.


_D0A9841_Copy

 

Mindezt a kiállított szervek, fali szövegek és a mechanizmusokat bemutató 3D-videók mellett több mint kétszáz valódi, emberi preparátum illusztrálja. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv így kemény, szagtalan lesz, szabad levegőn tartható, a sejtek és a természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendig épségben marad és már nem tud elbomlani. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől, leginkább kínaiaktól származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használják fel. Ezeken a preparátumokon keresztül tehát teljes valójában feltárul az emberi test a kültakarótól, a csontvázon és az izomzaton át egészen a belső szervekig, a hajszálerekig.


_D0A9888_Copy

 

Az emberi test csodáit feltáró kiállítás együttműködő partnere a Vöröskereszt és az UNICEF, ez utóbbinak magyarországi vezetője, Mészáros Antónia is mondott pár szót a megnyitón. „Ez a 2200 négyzetméter most az emberi test csodálatosságáról szól, amely kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével. Könnyen belátható, hogy a legsérülékenyebb csoportba a gyerekek tartoznak, akiknek a teste még fejlődésben van. Ahogy mondani szokás, a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a védekezési mechanizmusok, az immunrendszertől kezdve egészen a lelki terhelhetőségig. […] AZ UNICEF arra törekszik, hogy a világ minden gyereke egészségesen fejlődjön” – mondta a vezető.


_D0A9856_Copy

 

Mészáros Antónia hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben az ENSZ gyermekvédő programja 190 országban több mint 50 millió gyermeken segített, és elmondta azt is, hogy az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb halálokok a megfelelő higiénia hiányában kialakuló betegségek, valamint az alultápláltság – ez utóbbinak, ha nem is vezet halálhoz, egész életre kiható szellemi és fizikai következményei vannak. „Amikor megnézik a csodálatos emberi testet bemutató kiállítást, gondoljanak a csodálatos, de sérülékeny világunkra is. Az UNICEF-nél nagyon hálásak vagyunk e kiállítás szervezőinek, hiszen az idelátogatók elgondolkodhatnak mindezen és esetleg részt is vehetnek a gyermekeket védő munkánkban” – emelte ki.


_D0A9822_Copy
Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa,
dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója
és Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója
(balról jobbra)

 

A BODY-kiállítás a 2000-ben, Prágában alakult JVS Group kiállítás- és rendezvényszervező cégnek köszönhetően jött létre, akárcsak elődje, a januárban bezárt Titanic-kiállítás. A tárlat megnyitóján a cég tulajdonosa, Viliam Duris, valamint Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója elmondták a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint megjegyezték: a BODY-kiállítás után, 2018 második felében a Tutanhamon kincse című kiállításnak ad otthont a hatalmas alapterületű Komplex, mely bemutatja majd a mumifikálás folyamatát, Tutanhamon sírjának feltárását és a piramisban rejtőző tárgyakat is.


A BODY-kiállítás 2018 június végéig várja a közönséget a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.).


_D0A9873_Copy


„Abban az időben, amikor még élsportoló voltam, még szinte semmit nem tudtam a testemről, vagy arról, hogy az, amit végzek vajon egészséges-e. De nem is ez volt a cél. Viszont megtanultam azt, hogy a sport egy olyan életminőséget biztosít, hogy általa el lehet érni egy olyan életet, amire mindig is vágytam. Amikor az ember már elkezdi uralni a szervezetét és el tud menni a határokig, az egy megdöbbentően különleges, érdekes élmény. Amikor lezárult ez a korszak az életemben, akkor sem szakadtam el a sporttól, megtaláltam a sportnak az egészséghez sokkal közelebb álló részét, ami a minőségi életet biztosítja, és ami még most is fiatalon tart belül. Ha engem is kibontanának és kiállítanának, akkor valószínűleg az életkoromhoz képest egy jóval fiatalabb szervezetnek a képét mutatná keringésben, pulzusban, vérnyomásban” – mondta a megnyitón Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó.

 

Hrutka János válogatott labdarúgó beszédében szintén kiemelte a sport fontosságát, megosztotta tapasztalatait. Hozzátette, hogy a versenysport miatt egy élsportoló izomzata, ízületei jóval erősebbek, az intenzív sport egészségesen tartja a szervezetet. Kiemelte, hogy ebben mindannyiunknak nagy felelőssége van, és ő is nap mint nap tesz az egészséges életmódért.


_D0A9813_Copy
Hrutka János, Kovács István, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál (balról jobbra)



Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

V4-banner

a_rajnai_sellok

2018.02.17

Jacques Offenbach első operája, A rajnai sellők február 24-étől látható az Erkel Színházban Anger Ferenc rendezésében. A közelmúltban felfedezett műben egy szerelmespár története háború és béke, vonzalmak és konfliktusok, a transzcendens és a profán világ ellentétei közepette bontakozik ki. A produkcióban többek között olyan kiváló művészek lépnek fel, mint László Boldizsár és Boncsér Gergely.

rafael_herman_9251_preview

2018.02.17

Az éjszaka világát mutatják be Rafael Y. Herman képei, melyekből február 15-én nyílt kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Az izraeli születésű fotóművész nem csak az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni, hanem rávilágít arra is, hogy bár az éjszakai táj a közelünkben van, annak valósága számunkra mégsem létezik.

_D0A8457_Copy

2018.02.16

„Nem sok fiatalember mondhatja el magáról, hogy a világ legszebb hídját kapta örökségül az édesapjától” – mesélte Fazekas János, a Lánchíd hídmestere. De mi is pontosan egy hídmester feladata, és hogyan válhat egy ilyen különleges szakma hivatássá? Többek között erről beszélgettünk Fazekas Jánossal, akinek nemcsak a foglalkozása, de az élete is különleges.

Az egyik legnépszerűbb amerikai metalcore csapat, a Killswitch Engage ad koncertet június 16-án a fővárosi Akvárium Klubban. A zenekar 2008 és 2016 után harmadszor fog fellépni Budapesten. Az amerikai heavy metál újhullámos képviselőjeként számon tartott Killswitch Engage több mint négymillió albumot adott el eddig csak az Egyesült Államokban.

A Raffaello festette Esterházy Madonna a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-áig látható kiállításnak, amelyen a festményhez készített vázlatrajz másolata, valamint Raffaello-utánzók munkái kísérik a Szépművészeti Múzeumból kölcsönkért alkotást. Az Esterházy Madonnát legutóbb 2014 végén mutatták be Olaszországban, Milánóban.

Megzenésítették Schiller Ármány és szerelem című drámáját. A rockzenés játékot február 24-én mutatják be a Soproni Petőfi Színházban. Az átdolgozás zenéjét Papp Gyula, dalszövegeit Demjén Ferenc írta. A történet egy színtársulatról szól, a tagok pedig éppen az Ármány és szerelem előadását próbálják.

Hetvennyolc éves korában elhunyt Varsóban Antoni Krauze neves lengyel filmrendező és forgatókönyvíró. A nemzetközi filmdíjakkal is kitüntetett Antoni Krauze több tucat film rendezője volt, a legismertebbek közülük a Magyarországon is bemutatott Fekete csütörtök (2011) és a Szmolenszk (2016) című alkotások.

Közös standdal jelennek meg a visegrádi országok, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia a Brüsszeli Könyvvásáron, amelyet február 22. és 25. között rendeznek meg. „Mindegyik V4-ország mintegy negyven kötetet és két írót hoz, nekünk két extra meghívottunk is lesz. A közös stand magyar kezdeményezésre jött létre, hiszen Magyarország az együttműködési forma soros elnöke ebben a félévben” – mondta Villegas-Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet keretében működő brüsszeli magyar kulturális intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna február 16-ai reggeli műsorában.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

01

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma