15_eves

2016.03.18

Hat hátrányos helyzetű fiatal vesz részt abban az ösztöndíjprogramban, amelynek során megismerkedhetnek a média, azon belül a hír világával. A cél, hogy azoknak is esélyt adjanak, akiknek a családja nem tudja támogatni tanulmányaikat, és a média világának olyan arcai legyenek, akik egyszerre ébresztenek szimpátiát és keltenek megértést a hátrányos helyzetűek iránt.

balogmtvaa


Hat hátrányos helyzetű fiatal vesz részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által közösen indított, egy évig tartó ösztöndíjprogramban. Az alkotói támogatást elnyerő fiatalok március 17-én vehették át oklevelüket Balog Zoltán minisztertől és Gyukity Istvántól, az MTVA főszerkesztő-helyettesétől a közmédia Kunigunda útjai épületében. A Kapcsolódj be a közvetítésbe! elnevezésű képzési program pályázatára 18-30 év közötti, legalább középfokú végzettségű, hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok jelentkezhettek, közülük választották ki azokat, akik egy évig ösztöndíjas gyakornokként dolgozhatnak az MTVA-ban.

A rendezvényen Balog Zoltán hangoztatta: a tehetséggondozás a kormány fontos prioritása és célkitűzése; a különböző programokon keresztül 350 ezer fiatalt érnek el a tudomány, a kultúra, a gazdaság területén. Jelezte: a nemzeti tehetségprogramra mintegy hárommilliárd forintot fordítanak.

A miniszter a tehetséggondozás speciális területének nevezte a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok felkarolását és támogatását. Mint mondta, ezért indították el a közös programot, amelynek során – a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből – a fiatalok az egyéves képzés idejére havi nettó 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak.


balogzoltanmtva


A program célja, hogy azoknak is esélyt adjanak, akiknek a családja nem tudja támogatni tanulmányaikat, továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a média világának olyan arcai legyenek, akik egyszerre ébresztenek szimpátiát és keltenek megértést, figyelmet a hátrányos helyzetűek felé – mondta a miniszter.

Gyukity István, az MTVA főszerkesztő-helyettese arról beszélt, hogy az új gyakornokok összetett képzésen vehetnek részt. Hozzátette: a képzést azért a hírterületen indították el, mert a hír világa és a híradó az alapja az újságírásnak.

A fiatalok a képzésen a hír műfajával, a hírírással, a híradós műfajokkal ismerkedhetnek meg, valamint a modern televíziózás technikai feltételeivel. Jelezte, a hírfőszerkesztőség azért is jó terep erre, mert összefogja a három hírterületet – a hírügynökséget, a rádiós hírterületet és a televíziót – így az ösztöndíjasok mindhárom helyet megismerhetik majd. Tájékoztatása szerint az ösztöndíjasok beszédtechnikai képzést is kapnak, továbbá kamera mögötti és kamera előtti munkában is részt vehetnek a következő évben.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma