15_eves

2009.12.02
Kelemen Éva
Pungor András a 168 Óra újságírója, most azonban Hogyismondják? címmel gyerekverskötete jelent meg a Háttér Kiadó gondozásában. Mint kiderült, a kötet egy régi adósság törlesztése a szerző most 18 éves lánya számára, akinek még pólyáskorában ígérte meg a mássalhangzók zenéjére épülő mondókacsokrot. INTERJÚ
 Pungor András
- Jelenleg elsősorban politikai újságírással foglalkozol, most mégis egy gyerekeknek szóló verseskönyvvel rukkoltál elő. Melyik volt előbb: az újságírás, vagy a költészet?
 
- Már ötödikes koromban úgy kezdtem, hogy csináltam egy újságot és egy versesfüzetet. Ezeket édesanyám stencilezte otthon, amiket aztán a gyerekek közt osztogattam. Vuk volt a címe, ami rendkívül nagy fantáziáról tanúskodott (nevet), a külön kis füzetbe pedig gyerekverseket írtam. A kilencvenes években szintén egyszerre kezdődött minden: ekkor kezdtem el újságíróskodni, emellett pedig verseket írogattam, amelyek közül a felnőttversek a Hitelben, a gyerekversek pedig a Dörmögő Dömötörben jelentek meg. Aztán amikor egyre jobban belemártottam magam az újságírásba, ezek háttérbe szorultak. Ez akkor támadt fel bennem újra egy rövid időre, amikor megszületett a lányom.
 
- Ez ihlette a most megjelent verseskötetedet is.
 
- Igen, ekkor megígértem az akkor még pólyás kislányomnak, hogy írok neki egy könyvet, amit majd tud olvasgatni, de valahogy mégsem sikerült betartani az ígéretet. Amikor a kislányom 18 éves lett, elhatároztam, hogy most, az utolsó pillanatban ezt be kell fejezni, az ígéret szép szó. A lányom Luca, és jellemző, hogy ez a könyv is olyan gyorsan készült el, mint a Luca széke (nevet).
 
- Mit szól a kötethez a 18 éves "kislányod"?
 
- A régi verseket már kiskorában hallotta, most ez egy furcsa történet, mert egy 18 éves lány kicsi gyerekeknek szóló verseket annyira persze nem értékel, de nagyon tetszik neki.
 
- Kezdettől verses formában gondolkodtál, vagy a gyerekkönyv tervéhez ez a megszólalási mód illett a legjobban?
 
- Abban gondolkodtam, hogy minél több ritmus legyen benne, hogy változatos legyen. A saját lányomon is megtapasztaltam, hogy egy kisgyerek nem is mindig a szavak értelmét figyeli, hanem hogy milyen a zenéje a versnek, mennyire játékos az a mondóka. Azért is van a kötet borítóján egy gramofon - bár nem beszéltünk össze a Marival (Takács Mari, a könyv illusztrátora) -, mert ő is azt vette észre, hogy ezek inkább dalok, mondókák, amelyeknek a zeneiségét akarta hangsúlyozni.
 
- Takács Marival hogyan találtatok egymásra?
 
- Már korábban is nagyon tetszettek a képei, a kiadó pedig két illusztrátort ajánlott, ő volt az egyikük. Elmeséltem neki, hogy ez egy régi adósságnak a törlesztése. Nem az én kérésemre, de ennek a történetnek a tudatában néhány rajzon, például a fogkefén, vagy a porszívón elrejtette a lányom nevét.
 
 
 
- Mennyire összeegyeztethető számodra az újságírás és az irodalom?

- Bár nem vagyok annyira idős, és lehet, hogy ez nagyképűen hangzik, de sokszor úgy érzem magam, mintha a harmincas években élnék. Parlamenti tudósító is voltam, parlamenti tárcákat is írtam. Valamennyire mindig is az irodalom és a napi újságírás határán mozogtam: mint a régi újságírók, mindennel foglalkozhattam, a tárcáktól kezdve a novellákon keresztül a politikai interjúkig mindent írhattam. Próbáltam arra törekedni, hogy ne szakadjak el az irodalomtól, szerintem a kettő nincs távol egymástól.

KAD_Kultura_596x90_002

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma